FORUM
Uprawa zboz
Witam
U mnie też bieda z deszczem ostatnie obfite opady były 2 i 3 maja. To co popaduje ledwo zmoczy zboża. Rolnica pojawiła się w ziemniakach a to cholerstwo jest najlepszym zwiastunem suszy! Ehhh żniwa będą cieniutkie. O tym aby stado podstawowe doprowadzić ilościowo do mojego nominału trzeba zapomnieć. Czyli kolejny rok 30%-40% tego co mogę utrzymać.
U mnie też bieda z deszczem ostatnie obfite opady były 2 i 3 maja. To co popaduje ledwo zmoczy zboża. Rolnica pojawiła się w ziemniakach a to cholerstwo jest najlepszym zwiastunem suszy! Ehhh żniwa będą cieniutkie. O tym aby stado podstawowe doprowadzić ilościowo do mojego nominału trzeba zapomnieć. Czyli kolejny rok 30%-40% tego co mogę utrzymać.
Nie narzekajmy w Polsce jest cudownie . Deszcze liche ale są a i reprezentacja daje wiele radości .
Wczoraj w agrobiznesie mówili że w Hiszpanii spadek plonów w tym roku będzie na pewno nie niższy jak 30 % . Zakazy używania wody do nawodnień były jeszcze we Francji , Włoszech i na Wyspach Brytyjskich a i prawie cała Rosja boryka się z potężną suszą .
Wczoraj w agrobiznesie mówili że w Hiszpanii spadek plonów w tym roku będzie na pewno nie niższy jak 30 % . Zakazy używania wody do nawodnień były jeszcze we Francji , Włoszech i na Wyspach Brytyjskich a i prawie cała Rosja boryka się z potężną suszą .
-
u nas juz opór wody, starczy do zniw
Ostatnio zmieniony czwartek 14 cze 2012, 09:50 przez turbogrocho49, łącznie zmieniany 1 raz.
- Muchozolali
-
Wczoraj to były prawdziwe anomalia pogodowe Krotoszyn oddalony o 15 km praktycznie bez opadów, a u nas przeszły cztery ulewy i z suszy razem z dzisiejszym deszczem zrobił się mały nadmiar opadów. Już mnie trochę ten deszcz denerwuje dobrze że zboża jare po przesiewach jednak to nie to samo co w plonie głównym, bo mogło by być nie ciekawie z wyleganiem. Ozime te co pozostały są na tyle rzadki że żadna ulewa ich nie powali.lukas1982 pisze:Wczoraj wieczorem rejony Pogorzeli 13 litrów a Kożmina 6 litrów.
U mnie w gospodarstwie w czerwcu spadło 25 litrów w czterech dawkach.
Zboża ładne, burak i qq piękne.
U mnie 15 litrów wczoraj.Troche mi już poległa mieszanka w jednym miejscu. Ale do tej pory to lepiej rosło na piaskach u mnie. Na ciężkiej ziemi to twarda spękana skała. 150 ma metr to jakaś katastrowa. W tamtym roku byla u mnie burza ponad 50 w sierpniu to rzepaki wszyscy przesiewali bo odpłyneły. Nadmiar deszczu gorszy niż susza.
-
- mytotoksyna1
Pan Bóg nierychliwy , ale sprawiedliwy . Tam gdzie nie rozumieli naszych biadoleń o wymarznięciach , teraz będzie nadmiar wody i wymoknięcia . Wyjdzie na to że polny będziemy mieli prawie wszyscy podobne .
Klęska urodzaju byłaby , jakby deszcze nie spóżniły się o kilka tygodni .
Jeszcze jestem ciekaw co się będzie działo jak teraz sporo napadało i od niedzieli mają być temperatury ponad 30 stopni , ma być nawet 36 kresek .Będzie się wszystko gotować że cho cho .
Jeszcze jestem ciekaw co się będzie działo jak teraz sporo napadało i od niedzieli mają być temperatury ponad 30 stopni , ma być nawet 36 kresek .Będzie się wszystko gotować że cho cho .
-
-
świń masz mało, posprzątaj kanały i syp zboże po 850 bo w takiej cenie teraz woża, bo jak wygotuje, to te co kupywałeś po 100 i te co teraz kupisz po 850 sprzedasz po swoje 1500mietko75 pisze:Pan Bóg nierychliwy , ale sprawiedliwy . Tam gdzie nie rozumieli naszych biadoleń o wymarznięciach , teraz będzie nadmiar wody i wymoknięcia . Wyjdzie na to że polny będziemy mieli prawie wszyscy podobne .
Po kolacji pryskałem wszelakie uprawy od grzyba , pryskałem aż do tej chwili . Wygnała mnie z pola nadciągająca burza . Mocno powiało i spadło parę kropel , ale 15 km dalej u szwagra przeszła taka nawałnica że wszystkie uprawy zostały zrównane z ziemią . Miesiąc temu zazdrościłem im tego że u nich padało a u nas nawet nie pokropiło . Dziś proszę Boga aby dalej mnie deszcze omijały .
-
-
-
-
koko euro spoko ale poza małą migawką w telewizji nie wiedziałem, że tak duża ilość rolników brała udział w tym proteście w Bydgoszczy! http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 7rhBufneao
-
a w radiu Maryja to pewnie obszerną relację z wypiekami na twarzy słuchałeś.PO-pulista pisze:W TVN tego nie było i nie będzie to nie jest polska stacja telewizyjna, a że popiera rząd i PO widocznie ma w tym swój interes.hodowca78 pisze:czemu tego w tvn nie ma , oszuści , a agrobiznes jakieś pierdoły pokazuje

-
-
I tu się myliszandrzej19570 pisze:Radio Maryja nie jest programem informacyjnym i o ile wiem bo nigdy nie słuchałem nie nadaje relacji z aktualnych wydarzeń z kraju i ze świata,więc Twoja uwaga była bez sensu!!