Uprawa zboz

nemezis

Post autor: nemezis »

W zasadzie moge powiedzieć ze do dzis miałem jeczmien do pasa ranne burze go skróciły.
read

Post autor: read »

40l/m
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Pogranicze łódzkiego i świętokrzyskiego ładnie popadało, na szczęście spokojnie, chociaż burza była z piorunami.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

w nocy już mniej spokojniej było, ale na szczęście bez strat. Teraz fajnie chłodno, świnie oddech złapały. A co do zboż, to żyta u nas już żółte. Dwa tygodnie dobrej pogody i żniwa chyba rusza na tych piachach naszych.
andre

Post autor: andre »

Don pisze:wczoraj widziałem w okolicy pierwsze losy po j.zimowym,
u mnie lomerit zaorany a maybrit zostawiłem ale rzadki, duzo miotły i komosy i bardzo nierówno dochodzi dużo zielonych kłosów
mój wyglądał tak samo ale tydzień temu dałem mu glifosatu i wszystko robi się już żółte także po niedzieli to co się ostało idzie pod nóż
read

znów burza parę drzew złamanych gradu trochę i 25l/m
kto ma kuku to się śmieje w ciągu tyg wystrze4liła jak z procy 50cm na moje oko
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

andre pisze:
u mnie lomerit zaorany a maybrit zostawiłem ale rzadki, duzo miotły i komosy i bardzo nierówno dochodzi dużo zielonych kłosów
mój wyglądał tak samo ale tydzień temu dałem mu glifosatu i wszystko robi się już żółte także po niedzieli to co się ostało idzie pod nóż
To w Wielkopolsce uchował się jęczmień ozimy. Macie chyba trochę cieplejsze ziemie u nas tylko pozostały pojedyńcze sztuki w jarym.
jaqbn

...

Post autor: jaqbn »

read pisze:znów burza parę drzew złamanych gradu trochę i 25l/m
Śmieje się ten któremu grad nie rozpier.... tej kukurydzy 2 tyg temu
read

Re: ...

jaqbn pisze:
read pisze:znów burza parę drzew złamanych gradu trochę i 25l/m
Śmieje się ten któremu grad nie rozpier.... tej kukurydzy 2 tyg temu
w Gaju Małym nieźle się regeneruje mimo wszystko na moje oko z szosy (fakt zyto białe połamane w pół)
i drzewa z korzeniami się nie regenerują powywracane
FarmerB

Post autor: FarmerB »

w nocy kolejna burza 11 mm, w lipcu 27 mm już, a w czerwcu łącznie spadło 108mm.
tomek11

Post autor: tomek11 »

Witam, jakie są stawki za usługę koszenia w tym roku?
arek

Post autor: arek »

700 zeta za godzine
staś76

Post autor: staś76 »

arek pisze:700 zeta za godzine
chyba te słońce ci zaszkodziło :wink:
arek

3 ha w godzinę to za ile byś chciał abyśmy kosili
staś76

Post autor: staś76 »

to ok.
tyle że trzeba było odrazu dodać, że ha ok 250zł.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

250 za ha to by była dobra cena. Ja w tamtym roku tyle bralem za równe w miare kawałki, nie za mocne zboże. W tym roku myśle koło 270 brać.
FarmerB

Post autor: FarmerB »

w TopAgrar czytałem o stawkach 250 zł ha + paliwo
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Piszcie jakim kombajnem i za ile . Ja mercatorem 75, 3.60m 280zł godzina w ubiegłym roku. teraz pewnie podobnie , może zaokrąglę:)
mietko75

Post autor: mietko75 »

Dziś się dopatrzyłem że na słabych glebach kukurydza zaczyna się zwijać .
baraki

Post autor: baraki »

U nas podobne zjawisko się nie pojawia, deszczyk popaduje co drugi dzień także nawet na 6z sobie radzi znakomicie.
Do jakiej wysokości dorasta kukurydza? U mnie a lepszych polach dobija już 2,5m a cos mi się wydaje że do końca jeszcze daleko :shock:
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

U mnie też 2.5m ale już kolba się tworzy i przystrojona na górze też już jest :-)
read

szkoda że nie posiałem kuku koło Ludom 2,5 też już widziałem i wszystkie ciemno zielone aż pięknie na to patrzeć
dzisiaj od rana kapusniaczek
ps. w poniedziałek skosiłem trawę we wtorek nalało 25 litrów i dziś znów kropli
jak zrobić z tego sianokiszonkę - ( ps. jaka cena obowiązuje za balot 120 )
pierwszy raz będe takie cos robił
Pablo80

Wielkość zależy od odmiany, gestosci siewu i warunków. Ja mam luigi z cossuade. Niby miała być niska, a ma grubo ponad 2 metry , a jeszcze kwitnąć nie myśli.
speeeder

Post autor: speeeder »

u mnie susza i lampa z nieba od 2 tyg. - już ponad tydz. pow 30st, świnie 2x dziennie musze polewać wodą bo nie wiadomo kiedy fikną z tego gorąca.

kuku pozwijała liście.
Jak widzę te chmury które cały czas biegną z południa na płn-wsch omijając podkarpacie to szlag mnie trafia. :x
małorolny

Post autor: małorolny »

czasami lepsza kuku z pozwijanymi liściami niż gołe łodygi po gradobiciu
navaho13

Post autor: navaho13 »

w mojej okolicy podbieracze łanu towarem pożądanym. Tylko pszenżyta się trzymają, resztę kładzie po każdej kolejnej ulewie. Ciekawe, czy kombajny wyjadą, bo w dołkach żaby.
Don

Post autor: Don »

Dostał ktoś decyzje odmowną wypłaty 100zł do ha z tytułu wymarznięć?

W oswiadczeniu o pomocy publicznej napisałem o kredycie preferencyjnym na zakup ziemi, urzednicy zaliczyli tą pomoc do de mimis i że suma przekracza 7500Euro to uwżaja kasa za wymarzniecia się nie nalezy, muszę się odwoływac bo z tego co wyczytałem na stronach Agencji te kredyty nie są pomoca de mimis.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Kredyty może nie ale dopłata do oprocentowania to chyba tak
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

JA mam juz decyzje przyznajaca 100% zasiewow 4.500 tys zapomogi moze wie ktos kiedy ta opieka spoleczna ma zaczac to wyplacac minelo juz 2 tygodnie
Don

Post autor: Don »

własnie o dopłate do oprocentowania mi chodzi wg tego to moim zdaniem nie:

Jako pomoc de minimis stosowane są dopłaty do oprocentowania kredytów udzielanych wyłącznie na:
- inwestycje w przetwórstwie produktów rolnych realizowane przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa nie będące małymi i średnimi przedsiębiorstwami w rozumieniu przepisów załącznika I do rozporządzenia nr 800/2008,
- zakup akcji lub udziałów spółek prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa produktów rolnych lub ryb lub zakup udziałów jednoosobowych spółek Skarbu Państwa prowadzących działalność w zakresie sztucznego unasienniania.
Natomiast dopłaty ARiMR do oprocentowania pozostałych kredytów nie są pomocą de minimis w rozumieniu ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej (Dz. U. z 2007r. Nr 59, poz. 404 ze zm.).
stan1069@o2.pl

Dopłata do oprocentowania kredytow na zakup ziemi jest pomocą deminimis na 100 %
pomoc deminimis jest nie tylko do rolnictwa i stąd takie rozbieżności
kaBAD

Post autor: kaBAD »

nie jest
stan1069@o2.pl

kaBAD pisze:nie jest
Wpisz sobie w google katalog pomocy de mininis top agar Polska [2008-07-22] autor Roman Włodarz
ja to tak rozumiem tylko problem czy kredyt na ziemie jest na liście notyfikacyjnej .
PO-pulista

ROLAS 222 pisze:JA mam juz decyzje przyznajaca 100% zasiewow 4.500 tys zapomogi moze wie ktos kiedy ta opieka spoleczna ma zaczac to wyplacac minelo juz 2 tygodnie
Jaka opieka społeczna te pieniądze wpłyną na konto z ARiMR. Wszystko w swoim czasie pewnie po żniwach.
PO-pulista

Don pisze:Dostał ktoś decyzje odmowną wypłaty 100zł do ha z tytułu wymarznięć?

W oswiadczeniu o pomocy publicznej napisałem o kredycie preferencyjnym na zakup ziemi, urzednicy zaliczyli tą pomoc do de mimis i że suma przekracza 7500Euro to uwżaja kasa za wymarzniecia się nie nalezy, muszę się odwoływac bo z tego co wyczytałem na stronach Agencji te kredyty nie są pomoca de mimis.
Musiałeś podawać jakieś tam kredyty nie całkiem pewne prawnie. Według mnie to tylko dopłata do materiału siewnego podchodzi pod tą pomoc.
marylakulasinska

Post autor: marylakulasinska »

PO-pulista pisze:
Don pisze:Dostał ktoś decyzje odmowną wypłaty 100zł do ha z tytułu wymarznięć?

Musiałeś podawać jakieś tam kredyty nie całkiem pewne prawnie. Według mnie to tylko dopłata do materiału siewnego podchodzi pod tą pomoc.
Tak masz rację tylko dopłata do materiału siewnego i umorzenie podatku rolnego
nemezis

Post autor: nemezis »

Marylka a mogła bys tak dokładniej z tym podatkiem...
marylakulasinska

Re: Ceny

Post autor: marylakulasinska »

nemezis pisze:Marylka a mogła bys tak dokładniej z tym podatkiem...
Tak jak pisałam -umorzony podatek rolny przyznany na podstawie okoliczności losowych np. /choroba,susza,huragan itp. /wójt na twoją prośbę może umorzyć ratę podatku .Jeśli miałeś taką sytuację zwróć się do Gminy o wydanie zaświadczenia o pomocy de mimis .za okres 3 ostatnich lat.
Żadne inne ulgi podatkowe nie są wliczane do pomocy de mimis takie jak np.inwestycyjna/budowa chlewni/
zakup ziemi itd.
stan1069@o2.pl

Jako że mi nie dawało spokoju jak jest z tą pomocą de mininis zadzwoniłem do ARIMR pan mi powiedział tak ; każda pomoc ze srodków publicznych jest zaliczana do pomocy de mininis i każdy co tej pomocy udziela ma obowiązek wystawić zaświadzczenie że taką pomoc udzielił i na jaką kwotę
rolnika obowiązkiem jest te zaświadczenia zbierać i dbać o to żeby w przeciągu 3 lat kwoty 7500 euro nie przekroczyć
zaczałem gościa wypytywać o szczegóły i zaczął się jąkać :lol: dopiero westchnął jak mu powiedziałem do widzenia
prawda jest chyba taka że ci co tą pomoc udzielają sami nie wiedzą o co w tym wszystkim chodzi ;każdy h... na swój strój ;
andre

stan1069@o2.pl pisze:Jako że mi nie dawało spokoju jak jest z tą pomocą de mininis zadzwoniłem do ARIMR pan mi powiedział tak ; każda pomoc ze srodków publicznych jest zaliczana do pomocy de mininis i każdy co tej pomocy udziela ma obowiązek wystawić zaświadzczenie że taką pomoc udzielił i na jaką kwotę
rolnika obowiązkiem jest te zaświadczenia zbierać i dbać o to żeby w przeciągu 3 lat kwoty 7500 euro nie przekroczyć
zaczałem gościa wypytywać o szczegóły i zaczął się jąkać :lol: dopiero westchnął jak mu powiedziałem do widzenia
prawda jest chyba taka że ci co tą pomoc udzielają sami nie wiedzą o co w tym wszystkim chodzi ;każdy h... na swój strój ;
Masz racje z tą pomocą jest różnie ,ale jeżeli w decyzji o przyznaniu o jakiejkolwiek pomocy nie ma wzmianki że jest ona z programu de minimis to Cię mogą w pompe cmoknąc , mam też kredyt MR i nic takowego nie pisze że podlega to pod de minimis
andre

PO-pulista pisze:
andre pisze:
To w Wielkopolsce uchował się jęczmień ozimy. Macie chyba trochę cieplejsze ziemie u nas tylko pozostały pojedyńcze sztuki w jarym.
dopiero dziś Ci odpisuje bo pare dni tu nie zaglądałem ,zostały gdzie niegdzie i to całkiem przyzwoite ,niestety mój do takich nie należał ,zostawiłem go na próbę a nóż cud sie zdarzy :wink: ale niestety się nie zdarzył .Dwa tyg. temu zdesykowałem to co zostało a dziś to skosiłem ,o plonach nie będę pisał 8) bo poprostu nie ma o czym
baraki

Post autor: baraki »

Ile kukurydza na ziarno powinna mieć kolb na 1 roślinie? U mnie wyrosła miejscami na 3m ale jakoś mało mi się wydaje ma kolb, od 3 do max 4.
brzydal

Post autor: brzydal »

nie jestem specem od kukurydzy ale wydaje mi się że najlepiej jak ma jedną kolbę bo te pozostałe i tak nie będą dobrze zaziarnione a tylko ołsabiają roślinę
Core2Ucho

Post autor: Core2Ucho »

dokładnie tak jak mówi brzydal
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

baraki pisze:Ile kukurydza na ziarno powinna mieć kolb na 1 roślinie? U mnie wyrosła miejscami na 3m ale jakoś mało mi się wydaje ma kolb, od 3 do max 4.
nie wazne ile kolb, wazne aby dała 15 ton mokrej z ha
Pablo80

baraki pisze:Ile kukurydza na ziarno powinna mieć kolb na 1 roślinie? U mnie wyrosła miejscami na 3m ale jakoś mało mi się wydaje ma kolb, od 3 do max 4.
Baraki, jak Ci te trzy kolby dobre urosną, to będziesz miał ze 40 ton z hektara. Nowy rekord świata i okolic. Tak jak koledzy powyżej pisali, jedną a dobrą.
stan1069@o2.pl

Baraki wie ile kukurydza ma mieć kolb tylko próbuje wywołać klęske urodzaju na rynku zbóz :lol: :lol: :lol:
po takiej zimie i takich upałach początkiem lata to się na klęske głodu trzeba przygotować :cry:
arek

przy odmianie kukurydzy nasiennej to 3 do 4 kolb to norma a nie żadna anomalia
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

mialem 3 i 4 kolbyb i sypala po 15 ton mokrej, bylo i po jednej i supala 12 ton z ha, rok rokowi nierowny, u nas sie mowi ze niewazne ile kolb liczy sie plon
mietko75

Post autor: mietko75 »

U Barakiego kukurydza będzie miała po kilka kolb a w największym spichlerzu na świecie wszystko usycha na pniu i mają być najniższe zbiory od kilkudziesięciu lat i jeden gigant Baraki nie nadbije milionów hektarów nieurodzaju w Stanach .
ODPOWIEDZ