FORUM
Uprawa zboz
mój wyglądał tak samo ale tydzień temu dałem mu glifosatu i wszystko robi się już żółte także po niedzieli to co się ostało idzie pod nóżDon pisze:wczoraj widziałem w okolicy pierwsze losy po j.zimowym,
u mnie lomerit zaorany a maybrit zostawiłem ale rzadki, duzo miotły i komosy i bardzo nierówno dochodzi dużo zielonych kłosów
-
To w Wielkopolsce uchował się jęczmień ozimy. Macie chyba trochę cieplejsze ziemie u nas tylko pozostały pojedyńcze sztuki w jarym.andre pisze:mój wyglądał tak samo ale tydzień temu dałem mu glifosatu i wszystko robi się już żółte także po niedzieli to co się ostało idzie pod nóżDon pisze:wczoraj widziałem w okolicy pierwsze losy po j.zimowym,
u mnie lomerit zaorany a maybrit zostawiłem ale rzadki, duzo miotły i komosy i bardzo nierówno dochodzi dużo zielonych kłosów
...
Śmieje się ten któremu grad nie rozpier.... tej kukurydzy 2 tyg temuread pisze:znów burza parę drzew złamanych gradu trochę i 25l/m
kto ma kuku to się śmieje w ciągu tyg wystrze4liła jak z procy 50cm na moje oko
Re: ...
w Gaju Małym nieźle się regeneruje mimo wszystko na moje oko z szosy (fakt zyto białe połamane w pół)jaqbn pisze:Śmieje się ten któremu grad nie rozpier.... tej kukurydzy 2 tyg temuread pisze:znów burza parę drzew złamanych gradu trochę i 25l/m
kto ma kuku to się śmieje w ciągu tyg wystrze4liła jak z procy 50cm na moje oko
i drzewa z korzeniami się nie regenerują powywracane
szkoda że nie posiałem kuku koło Ludom 2,5 też już widziałem i wszystkie ciemno zielone aż pięknie na to patrzeć
dzisiaj od rana kapusniaczek
ps. w poniedziałek skosiłem trawę we wtorek nalało 25 litrów i dziś znów kropli
jak zrobić z tego sianokiszonkę - ( ps. jaka cena obowiązuje za balot 120 )
pierwszy raz będe takie cos robił
dzisiaj od rana kapusniaczek
ps. w poniedziałek skosiłem trawę we wtorek nalało 25 litrów i dziś znów kropli
jak zrobić z tego sianokiszonkę - ( ps. jaka cena obowiązuje za balot 120 )
pierwszy raz będe takie cos robił
Dostał ktoś decyzje odmowną wypłaty 100zł do ha z tytułu wymarznięć?
W oswiadczeniu o pomocy publicznej napisałem o kredycie preferencyjnym na zakup ziemi, urzednicy zaliczyli tą pomoc do de mimis i że suma przekracza 7500Euro to uwżaja kasa za wymarzniecia się nie nalezy, muszę się odwoływac bo z tego co wyczytałem na stronach Agencji te kredyty nie są pomoca de mimis.
W oswiadczeniu o pomocy publicznej napisałem o kredycie preferencyjnym na zakup ziemi, urzednicy zaliczyli tą pomoc do de mimis i że suma przekracza 7500Euro to uwżaja kasa za wymarzniecia się nie nalezy, muszę się odwoływac bo z tego co wyczytałem na stronach Agencji te kredyty nie są pomoca de mimis.
-
własnie o dopłate do oprocentowania mi chodzi wg tego to moim zdaniem nie:
Jako pomoc de minimis stosowane są dopłaty do oprocentowania kredytów udzielanych wyłącznie na:
- inwestycje w przetwórstwie produktów rolnych realizowane przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa nie będące małymi i średnimi przedsiębiorstwami w rozumieniu przepisów załącznika I do rozporządzenia nr 800/2008,
- zakup akcji lub udziałów spółek prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa produktów rolnych lub ryb lub zakup udziałów jednoosobowych spółek Skarbu Państwa prowadzących działalność w zakresie sztucznego unasienniania.
Natomiast dopłaty ARiMR do oprocentowania pozostałych kredytów nie są pomocą de minimis w rozumieniu ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej (Dz. U. z 2007r. Nr 59, poz. 404 ze zm.).
Jako pomoc de minimis stosowane są dopłaty do oprocentowania kredytów udzielanych wyłącznie na:
- inwestycje w przetwórstwie produktów rolnych realizowane przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa nie będące małymi i średnimi przedsiębiorstwami w rozumieniu przepisów załącznika I do rozporządzenia nr 800/2008,
- zakup akcji lub udziałów spółek prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa produktów rolnych lub ryb lub zakup udziałów jednoosobowych spółek Skarbu Państwa prowadzących działalność w zakresie sztucznego unasienniania.
Natomiast dopłaty ARiMR do oprocentowania pozostałych kredytów nie są pomocą de minimis w rozumieniu ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej (Dz. U. z 2007r. Nr 59, poz. 404 ze zm.).
-
-
-
-
Musiałeś podawać jakieś tam kredyty nie całkiem pewne prawnie. Według mnie to tylko dopłata do materiału siewnego podchodzi pod tą pomoc.Don pisze:Dostał ktoś decyzje odmowną wypłaty 100zł do ha z tytułu wymarznięć?
-
Tak masz rację tylko dopłata do materiału siewnego i umorzenie podatku rolnegoPO-pulista pisze:Musiałeś podawać jakieś tam kredyty nie całkiem pewne prawnie. Według mnie to tylko dopłata do materiału siewnego podchodzi pod tą pomoc.Don pisze:Dostał ktoś decyzje odmowną wypłaty 100zł do ha z tytułu wymarznięć?
-
Re: Ceny
Tak jak pisałam -umorzony podatek rolny przyznany na podstawie okoliczności losowych np. /choroba,susza,huragan itp. /wójt na twoją prośbę może umorzyć ratę podatku .Jeśli miałeś taką sytuację zwróć się do Gminy o wydanie zaświadczenia o pomocy de mimis .za okres 3 ostatnich lat.nemezis pisze:Marylka a mogła bys tak dokładniej z tym podatkiem...
Żadne inne ulgi podatkowe nie są wliczane do pomocy de mimis takie jak np.inwestycyjna/budowa chlewni/
zakup ziemi itd.
-
Jako że mi nie dawało spokoju jak jest z tą pomocą de mininis zadzwoniłem do ARIMR pan mi powiedział tak ; każda pomoc ze srodków publicznych jest zaliczana do pomocy de mininis i każdy co tej pomocy udziela ma obowiązek wystawić zaświadzczenie że taką pomoc udzielił i na jaką kwotę
rolnika obowiązkiem jest te zaświadczenia zbierać i dbać o to żeby w przeciągu 3 lat kwoty 7500 euro nie przekroczyć
zaczałem gościa wypytywać o szczegóły i zaczął się jąkać
dopiero westchnął jak mu powiedziałem do widzenia
prawda jest chyba taka że ci co tą pomoc udzielają sami nie wiedzą o co w tym wszystkim chodzi ;każdy h... na swój strój ;
rolnika obowiązkiem jest te zaświadczenia zbierać i dbać o to żeby w przeciągu 3 lat kwoty 7500 euro nie przekroczyć
zaczałem gościa wypytywać o szczegóły i zaczął się jąkać

prawda jest chyba taka że ci co tą pomoc udzielają sami nie wiedzą o co w tym wszystkim chodzi ;każdy h... na swój strój ;
Masz racje z tą pomocą jest różnie ,ale jeżeli w decyzji o przyznaniu o jakiejkolwiek pomocy nie ma wzmianki że jest ona z programu de minimis to Cię mogą w pompe cmoknąc , mam też kredyt MR i nic takowego nie pisze że podlega to pod de minimisstan1069@o2.pl pisze:Jako że mi nie dawało spokoju jak jest z tą pomocą de mininis zadzwoniłem do ARIMR pan mi powiedział tak ; każda pomoc ze srodków publicznych jest zaliczana do pomocy de mininis i każdy co tej pomocy udziela ma obowiązek wystawić zaświadzczenie że taką pomoc udzielił i na jaką kwotę
zaczałem gościa wypytywać o szczegóły i zaczął się jąkaćdopiero westchnął jak mu powiedziałem do widzenia
dopiero dziś Ci odpisuje bo pare dni tu nie zaglądałem ,zostały gdzie niegdzie i to całkiem przyzwoite ,niestety mój do takich nie należał ,zostawiłem go na próbę a nóż cud sie zdarzyPO-pulista pisze:To w Wielkopolsce uchował się jęczmień ozimy. Macie chyba trochę cieplejsze ziemie u nas tylko pozostały pojedyńcze sztuki w jarym.andre pisze:mój wyglądał tak samo ale tydzień temu dałem mu glifosatu i wszystko robi się już żółte także po niedzieli to co się ostało idzie pod nóżDon pisze:wczoraj widziałem w okolicy pierwsze losy po j.zimowym,

-
Baraki, jak Ci te trzy kolby dobre urosną, to będziesz miał ze 40 ton z hektara. Nowy rekord świata i okolic. Tak jak koledzy powyżej pisali, jedną a dobrą.baraki pisze:Ile kukurydza na ziarno powinna mieć kolb na 1 roślinie? U mnie wyrosła miejscami na 3m ale jakoś mało mi się wydaje ma kolb, od 3 do max 4.
-
-