FORUM
Uprawa zboz
-
u nas w tym momencie zboza opor, pszenzyto po 74 z dowozem juz mozna kupic, ludziska długo przetrzymywali bo mysleli ze po 200 bedzie, najbardziej smiac m isie chce z jednego goscia, bo dawałem mu po 90 zł za pszenice i sam chcialem zabrac, a teraz dzwonił ze po 85 na podworko przywiezie i prosił zeby wziasc. Nie wiem jakie beda ceny w styczniu ale po zniwach napewno bedzie jeszcze taniej jak jest teraz mysle ze pszenice beda po 75-80 przywozic
-
- Muchozolali
Mietek ty jak 0909 ciągle tylko wyszukujesz info o rzeczach, które ewentualnie wpłyną na drogie zboże. Jak wiesz że zboże będzie kosmos drogie to kup ile Ci starczy gotówki, potem sprzedaj i będziesz miał kasy jak lodu więc po co te linki??? Szukasz kompana do wspólnego interesu? Chcesz na siłę udowodnić że zboże będzie drogie i masz rację?? Najlepiej będzie jak po sprzedaży twojego zboża wrzucisz tutaj fotkę z nową furą jaką sobie ze spekulacji kupiłeś i wtedy będziesz mistrz:)
-
-
Dlaczego myślisz że cena 75-80 to dla kupującego opłakana cena. Dla nie jednego u nas sprzedającego to będzie opłakana cena. Niektóre pola siane dwa razy wydają plon 1t z ha oblicz Stan ile by musiało kosztować to zboże żeby pokryły się koszty.stan1069@o2.pl pisze:75-80 to dla sprzedającego we żniwa to cena wymarzona , oplacalnaa dla kupującego opłakana
http://www.cenyrolnicze.pl/news/1781mietko75 pisze:Szanuj bliżniego swego jak siebie samego !
Macie żale że zakłady mięsne nie chcą płacić za tuczniki drożej , mimo że płacą najdrożej od wielu lat .
Nie bądżcie hienami .
Mietku, co ty gadasz. Coś ty się taki pacyfista nagle zrobił? A zasiedliłeś już wszystkie puste stanowiska w swojej przepastnej tuczarni aby tym zakładom co takie wspaniałomyślne są i co takie doskonałe ceny swoim dostawcom fundują świnek do uboju nie zabrakło? Nie bądź hieną, daj się pożreć.
-
Bo raz trzeba płakać przy śrutowaniu , a drugi raz po sprzedaży blondynekPO-pulista pisze:Dlaczego myślisz że cena 75-80 to dla kupującego opłakana cena. Dla nie jednego u nas sprzedającego to będzie opłakana cena. Niektóre pola siane dwa razy wydają plon 1t z ha oblicz Stan ile by musiało kosztować to zboże żeby pokryły się koszty.stan1069@o2.pl pisze:75-80 to dla sprzedającego we żniwa to cena wymarzona , oplacalnaa dla kupującego opłakana

Mietku. Unikasz odpowiedzi. No właśnie pytałem ciebie jak chcesz z ziarenek po 1 i śruty sojowej niebawem po 2700 zrobić tucznika i w ramach współpracy oddać go zm. Jak zdążysz uciec? No chyba że to inni mają tego tucznika do zm sprzedawać a ziarenka w wysokiej cenie od ciebie kupować. No to to rozumiem.
Na razie jednak (myślę że chwilowo w tak niskiej cenie) zaczęliśmy ziarenka kupować. Jęczmień 700 netto. Ja też jestem hiena. Dbam o własne interesy.
Na razie jednak (myślę że chwilowo w tak niskiej cenie) zaczęliśmy ziarenka kupować. Jęczmień 700 netto. Ja też jestem hiena. Dbam o własne interesy.
Znowu cena jęczmienia prawie jak pszenicy więc kolejny rok świnki nie byle co będą jadły. Zamiat paszówki pszenica z parametrami. A w tv powiedzą że brakuje pszenicy na mąkę. To jak rolnik hodowca ma ładną to ma zapakować, zawieść na młyn i następnie otręby albo kiepską mieszanke w podobnej albo tej samej cenie zakupić.
-
Tylko jedno, widzisz gdzieś w promieniu 50km od miejsca zamieszkania pola z pszenicą która mogła by mieć parametry. Nie wiem jak tam będą trzymać te parametry pszenice jare niewiadomego pochodzenia jak już miały kłopot żeby okazać się w 100% jarymi. Co do sprzedaży konsumpcyjnej a potem kupna zboża paszowego to jest tak jak piszesz, sprzedasz super towar żeby potem kupić plewy w tej samej cenie.Pablo80 pisze:Znowu cena jęczmienia prawie jak pszenicy więc kolejny rok świnki nie byle co będą jadły. Zamiat paszówki pszenica z parametrami. A w tv powiedzą że brakuje pszenicy na mąkę. To jak rolnik hodowca ma ładną to ma zapakować, zawieść na młyn i następnie otręby albo kiepską mieszanke w podobnej albo tej samej cenie zakupić.
-
Po tych cenach to tylko podpisywać i wypchać do zera , a ten co chce spożywać wieprzowinę niech sobie uchowaFarmerB pisze:Ceny na nowe zbiory do podpisania na kontrakt 10.07.2012 można było uzyskać:
rzepak 2130 zł
pszenica kons. 980zł
paszowa 900zł
jęczmień 830-860zł
żyto 790zł
kukurydza sucha 840zł
wszystkie NETTO, magazyn kupującego(minus transport)

-
-
Tak chyba bardziej pasujenemezis pisze:Program Rozmnarzania Oszołomów Wiejskich.stan1069@o2.pl pisze:To co ten skrót PROW oznacza kontygenty ????mietko75 pisze:Marucho unikam odpowiedzi , bo sam nie wiem co zrobić . Świń jak na razie mam malutko , ale aby wywiązać się ze zobowiązań PROW będę zmuszony dokładać do interesu .

W sumie przy takich cenach to u nas juz nie bedzie hodowców ,pozostanš tylko kamikadze.FarmerB pisze:Ceny na nowe zbiory do podpisania na kontrakt 10.07.2012 można było uzyskać:
rzepak 2130 zł
pszenica kons. 980zł
paszowa 900zł
jęczmień 830-860zł
żyto 790zł
kukurydza sucha 840zł
wszystkie NETTO, magazyn kupującego(minus transport)
-
Na wiosnę sam płakałem , bo wszystko wymarzło a następne usychało . Dziś moje pola wyglądają bardzo obiecująco i to mnie mocno cieszy . Aby radość nie była za krótka wszystkie zboża i kuku ubezpieczyłem od gradobicia .
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/z ... la/7948413
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/z ... la/7948413
-
http://www.cenyrolnicze.pl/news/1783
zobacz Mieteczku co się dzieje. Żeby nie zagranica, która od nas zboża kupuje to zboże w zasiekach myszy by śrutować musiały albo czekałby je los ziemniaczków albo kalafiorów. Trzeba by je zróżyczkować talerzówką na polu. Warchlaczków nie wstawiasz, to kto tę naszą paszówkę ma zjadać. Tylko Niemcy. Niemcy nasze ziarenka kupują i potem te ziarenka w postaci kabanków do nas przywożą. I im się opłaca, a nasze chlewnie za wylęgarnie jaskółek służą. Ale Niemcy mają większe potrzeby, mercedesami muszą jeździć, podwóreczka przed chlewniami polbrukami wyłożone i co roku wczasy na kanarach albo jak maja większe potrzeby to na Thaiti. Niech główkują jak z ziarenek po złotówce taniego tucznika do Polski przywieźć. My poczekamy aż oni padną to wtedy zaczniemy hodowlę. Na tanim zbożu.
Do mediastore:
12 złotych za kilogram- było jeszcze 3 tygodnie temu na warchlaku 20 kilo. Na tuczniku - nie chcij takiej ceny bo u Mietków puste chlewnie tylko na to czekają. Wykupią wszystko co się rusza z całej Europy , a jak będą sprzedawać to cena z 12 skoczy na 3,5.
W Europie na razie lekkie, ale jednak podwyżki. W zeszłym tygodniu nawet Holendrzy odnotowali 0,2 procentową podwyżkę cen skupu. Jak będzie w tym tygodniu- zobaczymy z zestawień ministerialnych a nie z literatury SF jaką nam tutaj na forum agenci serwują.
Miłego weekendu. Ma być wietrzny, będę fruwał.
zobacz Mieteczku co się dzieje. Żeby nie zagranica, która od nas zboża kupuje to zboże w zasiekach myszy by śrutować musiały albo czekałby je los ziemniaczków albo kalafiorów. Trzeba by je zróżyczkować talerzówką na polu. Warchlaczków nie wstawiasz, to kto tę naszą paszówkę ma zjadać. Tylko Niemcy. Niemcy nasze ziarenka kupują i potem te ziarenka w postaci kabanków do nas przywożą. I im się opłaca, a nasze chlewnie za wylęgarnie jaskółek służą. Ale Niemcy mają większe potrzeby, mercedesami muszą jeździć, podwóreczka przed chlewniami polbrukami wyłożone i co roku wczasy na kanarach albo jak maja większe potrzeby to na Thaiti. Niech główkują jak z ziarenek po złotówce taniego tucznika do Polski przywieźć. My poczekamy aż oni padną to wtedy zaczniemy hodowlę. Na tanim zbożu.
Do mediastore:
12 złotych za kilogram- było jeszcze 3 tygodnie temu na warchlaku 20 kilo. Na tuczniku - nie chcij takiej ceny bo u Mietków puste chlewnie tylko na to czekają. Wykupią wszystko co się rusza z całej Europy , a jak będą sprzedawać to cena z 12 skoczy na 3,5.
W Europie na razie lekkie, ale jednak podwyżki. W zeszłym tygodniu nawet Holendrzy odnotowali 0,2 procentową podwyżkę cen skupu. Jak będzie w tym tygodniu- zobaczymy z zestawień ministerialnych a nie z literatury SF jaką nam tutaj na forum agenci serwują.
Miłego weekendu. Ma być wietrzny, będę fruwał.
No widze u mnie, sasiad tez ma ładną. Jak jakaś burza zbyt gwałtowna tego nie zmarnuje to ze 30 ton będzie, może troche mniej. W skali kraju pewnie tego konsumpcyjnego nie mało co roku konsumują świnki. A biadolą, że towaru dobrej jakości brakuje. Nikt głupi nie jest i za 10 % różnicy nie będzie ładnego zboża na szajs wymieniał i się urabiał niepotrzebnie.PO-pulista pisze:Tylko jedno, widzisz gdzieś w promieniu 50km od miejsca zamieszkania pola z pszenicą która mogła by mieć parametry. Nie wiem jak tam będą trzymać te parametry pszenice jare niewiadomego pochodzenia jak już miały kłopot żeby okazać się w 100% jarymi. Co do sprzedaży konsumpcyjnej a potem kupna zboża paszowego to jest tak jak piszesz, sprzedasz super towar żeby potem kupić plewy w tej samej cenie.Pablo80 pisze:Znowu cena jęczmienia prawie jak pszenicy więc kolejny rok świnki nie byle co będą jadły. Zamiat paszówki pszenica z parametrami. A w tv powiedzą że brakuje pszenicy na mąkę. To jak rolnik hodowca ma ładną to ma zapakować, zawieść na młyn i następnie otręby albo kiepską mieszanke w podobnej albo tej samej cenie zakupić.
To że Niemcy od nas zboże ciągną to nic dziwnego w końcu jesteśmy sąsiadami i mamy najtańsze ziarno w Europie .Jak na jesieni przywozili min prosiaki to kierowcy mówili że w Niemczech , Dani zboża jeszcze na polach , bo tak mokro . W tym roku będziemy musieli jeszcze wschód wspomagać , bo jedne rejony Rosji wyschły a inne pod wielką wodą . Oby się nie okazało że i za ocean nasze zboża pojadą , bo wtedy do chlewni musielibyśmy klatki na jaskółki kombinować .
Jak by mnie do każdej lochy dopłacali tak jak w starej Unii , to bym jaskółki szybko pod strzechy przegonił .
Jak by mnie do każdej lochy dopłacali tak jak w starej Unii , to bym jaskółki szybko pod strzechy przegonił .
Mietko, trzeba uważac, jaskółki to ptaki pod ochroną prawną, a rolnik zgodnie z zasadami wzajemnej zgodności nie może niszczyc gatunków chronionych.
W moim rejonie oziminy, które zostały są słabe albo bardzo słabe. Zboża jare na lepszych glebach OK, na prawdziwych piaskach sięgają do kostek. Wszystko okaże się za dwa tygodnie, myślę, że wtedy żniwa rozpoczną się na dobre.

W moim rejonie oziminy, które zostały są słabe albo bardzo słabe. Zboża jare na lepszych glebach OK, na prawdziwych piaskach sięgają do kostek. Wszystko okaże się za dwa tygodnie, myślę, że wtedy żniwa rozpoczną się na dobre.
Już mam czas na na ploty , bo nas burza z ogórków wygnała a czy dalej będzie przekropno to ja nie mam zielonego pojęcia .
http://www.tvnmeteo.pl/
http://www.tvnmeteo.pl/
mietko75 pisze:Od kilku lat nie sadzę . Mam 2h ogórka , 3h marchwi , 3 h pietruszki 2h dymki i reszta obsiane zbożem i kuku . Na obiad biorę od Franusia , ma coś około 10h ziemniaków co roku .
Wątpię czy za dwa tygodnie tygodnie rozpoczną się żniwa , od jutra ma padać i padać .
to Ty bardziej badylarz,niż trzodziarz, a mącisz tu....
http://www.tvnmeteo.pl/pogoda/polska,1/ ... 18246.html
Żniwa chyba się odciągną a małych może nie być wcale . Jeśli prognozy się sprawdzą to rzepaki te co nie wymarzły teraz wylecą i białko jeszcze bardziej podrożeje .Jedyna pociecha dla mnie taka że jak będzie zimno to ogóry zrekompensują mi brak przychodów z intratnego biznesu świńskiego .
Żniwa chyba się odciągną a małych może nie być wcale . Jeśli prognozy się sprawdzą to rzepaki te co nie wymarzły teraz wylecą i białko jeszcze bardziej podrożeje .Jedyna pociecha dla mnie taka że jak będzie zimno to ogóry zrekompensują mi brak przychodów z intratnego biznesu świńskiego .
- mytotoksyna1
????,a po ile te ogórki sprzedajesz ??mietko75 pisze:http://www.tvnmeteo.pl/pogoda/polska,1/prognoza/kutno,18246.html
i komu ?

Ogóry sprzedaję na skupie nieopodal po 1,10
Marucha jesteś biegły w wielu sprawach , oświeć nas proszę jeśli wiesz jakie to są miary na nasze .
Dziś w agrobiznesie pokazywali uprawy w Stanach i rolnicy którzy zbierali po 200 buszli z akra w tym roku obawiają się że nie zbiorą nawet pięciu buszli .
Dziś w kontraktach terminowych skok do góry od razu o 6% w ciągu jednego dnia .
Marucha jesteś biegły w wielu sprawach , oświeć nas proszę jeśli wiesz jakie to są miary na nasze .
Dziś w agrobiznesie pokazywali uprawy w Stanach i rolnicy którzy zbierali po 200 buszli z akra w tym roku obawiają się że nie zbiorą nawet pięciu buszli .
- mytotoksyna1
No, to całkiem , całkiem te ogórki sprzedajesz.mietko75 pisze:Ogóry sprzedaję na skupie nieopodal po 1,10
po 1 zł to ciągnie kasę- naprawdę .
Jest interes b. dobry- przyznaję.
a biorą bez ograniczeń?

-
I tak wolałbym taką suszę jak w Stanach od tych wymarznięć co były u nas. W Stanach to chociaż klęskę żywiołową ogłosili a u nas nic same straty. Nie licząc nędznej zapomogi 100zł do ha przesianego pola to zero pomocy od rządu. Na domiar straszą dobrym urodzajem i niskimi cenami zbóż żeby Ci którym jeszcze coś zostało z poprzednich żniw szybko sprzedali po niskich cenach.