FORUM
Ceny skupu zbóż
-
-
Skąd Ty jesteś, u nas słoma idzie jak świeże bułeczki,ceny od 100 do 120zł za balot, ze zbożem to nie wiem jak jest gdyż nie ma sprzedających w okolicy.nemezis pisze:A u mnie szok dalszy sasiad sie zjawił i robił podchody czy jeszcze kupuje ziaka -otóz dał ogłoszenie do gazety i zero zainteresowania zadnego telefonu ani o zboze ani o słome.
-
-
andrzej19570 pisze:Zależy dla kogo jest ta niekorzyść,dla sprzedającego jest to korzystna różnica cen.Rolnik jest producentem i powinien się cieszyć że drogo sprzeda to co wyprodukuje
Jak kupujący rolnik i sprzedający też ?? to mamy dwóch rolników tylko ,że jeden zadowolony że korzystnie sprzedał drugi niezadowolony bo musiał dużo zapłacić

-
- Muchozolali
- Muchozolali
Co ty gadasz!,u na jęczmień jeszcze nie skoszony ,a już klijent czeka 900zł daje ,bo ceny szaleją i na bank nie spadną ,nie widziesz co dzieje się na świecie i na giełdach ,to samo ze słomą.Czasy kiedy zboże było za bezcen się skończyły,a mamy jeszcze spalarnie i biogazownie,one też kupują !!!.Muchozolali pisze:jak mozesz sprzedac za tyle to sprzedaj kupisz niedługo za te kase dwa razy
Pytanie dlaczego zboże drożeje? Możliwości są dwie: albo mała podaż albo duży popyt. Patrząc na to co się dzieje na rynkach to winien jest duży popyt a nie mała podaż, popyt jest duży bo masa ludzi i instytucji inwestuje pieniądze w zboża licząc że będzie drożało ale jak drożeje w żniwa to nic dobrego nie wróży inwestorom, drogie zboża w czasie żniw to ostatnia rzecz jakiej im potrzeba!
Tanie zboże w czasie żniw daje zarobić bo na poczatku niskie ceny napędzają konsumpcje, popyt, stymuluja wzrost produkcji zwierzęcej, aż na wiosnę magazyny zaczynają pustoszeć, spada podaż i wtedy spekulanci mogą drogo sprzedać to co tanio kupili w czasie żniw.
W tym roku wysokie ceny zboża już na starcie spowodują wychamowanie popytu i konsumpcji i najpóżniej wiosną (lub na B.N.) okaże się że magazyny pękają w szwach i cały ten balon pęknie z wielkim hukiem.
Tanie zboże w czasie żniw daje zarobić bo na poczatku niskie ceny napędzają konsumpcje, popyt, stymuluja wzrost produkcji zwierzęcej, aż na wiosnę magazyny zaczynają pustoszeć, spada podaż i wtedy spekulanci mogą drogo sprzedać to co tanio kupili w czasie żniw.
W tym roku wysokie ceny zboża już na starcie spowodują wychamowanie popytu i konsumpcji i najpóżniej wiosną (lub na B.N.) okaże się że magazyny pękają w szwach i cały ten balon pęknie z wielkim hukiem.
-
-
-
- Muchozolali
-
Nie ma z czego budżet na następny rok ulepić i donaldinio szuka ofiar żeby mieć pretekst
sw pamięci Leper i Swicki to według mnie najlepsi ministry którzy byli
jak ministrem rolnik to przynajmniej wie że kura jaja znosi , a kogut nosi
a może spójrzcie na siebie jak by się dało etat zrobić żonie czy bratu albo sobie premie zkołować to co nie zkorzystalibyscie ??? przeciez to się nazywa zaradność a to że czasami na krótką mete to inna sprawa
to że się do polityki idzie za marne pensyjki i prestiż to jest śmieszne takie pensyjki jak oni mają na legalu to mają chłopki leżący pod przyczepą albo czereśnią

jak ministrem rolnik to przynajmniej wie że kura jaja znosi , a kogut nosi

a może spójrzcie na siebie jak by się dało etat zrobić żonie czy bratu albo sobie premie zkołować to co nie zkorzystalibyscie ??? przeciez to się nazywa zaradność a to że czasami na krótką mete to inna sprawa

to że się do polityki idzie za marne pensyjki i prestiż to jest śmieszne takie pensyjki jak oni mają na legalu to mają chłopki leżący pod przyczepą albo czereśnią

-
Stan gdybyś Ty miał taką pensyjkę posła to byś teraz nie liczył przyczep z jęczmieniem tylko leżał na Kanarach. Oni i tak mają zbyt duże pensję w stosunku do swojej pracy, a takie coś jak uczciwość to pojęcie dla nich obce.Gdyby oni ci z PSL byli rzeczywiście rolnikami to żaden z nich nie głosował by za podniesieniem wieku emerytalnego.stan1069@o2.pl pisze:Nie ma z czego budżet na następny rok ulepić i donaldinio szuka ofiar żeby mieć pretekst![]()
jak ministrem rolnik to przynajmniej wie że kura jaja znosi , a kogut nosi![]()
![]()
-
Co Ty Populista w tych Kanarach widzisz , bo niby nie byłem ale poleżec na kanarach albo pod wiśnią to dla mnie nie ma znaczenia
dzisiejsze życie na wsi niczym nie odbiega od średniej jakości wczasaów
ba nawet nie trzeba podróżami się mordowac
w co drugim domu basen na 5000 tyś muzyczka gra wekendy zadymione grilami i zatopione browarami spacery , rowery żyć nie umierac
zdażają się również wyjątki odpoczywających inaczej czyt .niewolnikow na swoje życzenie ale czego jak czego roboty nie ma komu żalować
jeżeli chodzi o wiek emerytalny to powinieneś się cieszyć że Państwo stworzyło Ci takie warunki że żyjesz dłużej , noi na starość żeby Ci się nie przykrzyło i nie czułeś się niepotrzebny,bezużytecznym zjadaczem chleba to popracujesz dłużej
zamiast się cieszyć to stękasz
chyba jesteś w PIS ie , bo tak jakbym Jarka czytał
dzisiejsze życie na wsi niczym nie odbiega od średniej jakości wczasaów
ba nawet nie trzeba podróżami się mordowac
w co drugim domu basen na 5000 tyś muzyczka gra wekendy zadymione grilami i zatopione browarami spacery , rowery żyć nie umierac
zdażają się również wyjątki odpoczywających inaczej czyt .niewolnikow na swoje życzenie ale czego jak czego roboty nie ma komu żalować

jeżeli chodzi o wiek emerytalny to powinieneś się cieszyć że Państwo stworzyło Ci takie warunki że żyjesz dłużej , noi na starość żeby Ci się nie przykrzyło i nie czułeś się niepotrzebny,bezużytecznym zjadaczem chleba to popracujesz dłużej
zamiast się cieszyć to stękasz
chyba jesteś w PIS ie , bo tak jakbym Jarka czytał
-
Stan gratuluje zdrowia i ładnej okolicy. Jesteś młody i pewnie do emerytury Ci daleko, u mnie wręcz przeciwnie zdrowie coraz słabsze a ci złodzieje z PO razem z tymi pseudo chłopami z PSL dobili mi gwóżdż do trumny podnosząc wiek emerytalny. Jeśli ktoś chce pracować do 67 lat to sobie niech pracuje ja mu tylko mogę życzyć zdrowia w takim wieku. Ja tam wzorem babci Lukasa chciałbym jeszcze trochę grosza z emerytury przesłać na Radio Maryja a boje się że w wariancie 67 to ja tej emerytury nie doczekam.
Nie jestem w PiS-ie
Nie jestem w PiS-ie
populista , przecież za 700zł na emeryturze to nie poszalejesz ,a może jak braknie sił warto opylić schedę i trochę odreagować trudy...
na zachodzie nawet dzieciom sprzedają i uważam że jest to całkiem dobre rozwiązanie, brak konfliktów między rodzeństwem ,a i rodziców stać na mercedesa i wycieczki...
na zachodzie nawet dzieciom sprzedają i uważam że jest to całkiem dobre rozwiązanie, brak konfliktów między rodzeństwem ,a i rodziców stać na mercedesa i wycieczki...
Nie wiem jak u was ale na moim terenie ostatnio do 67lat to kiele 20% dociaga przy około 45-55 zazwyczaj sie słyszy ze wylew,zawał i najwiecej ten co tyłem łazi.Mam tu na mysli ludzi co pracuja fizycznie nie urzędasów.PO-pulista pisze:Stan gratuluje zdrowia i ładnej okolicy. Jesteś młody i pewnie do emerytury Ci daleko, u mnie wręcz przeciwnie zdrowie coraz słabsze a ci złodzieje z PO razem z tymi pseudo chłopami z PSL dobili mi gwóżdż do trumny podnosząc wiek emerytalny. Jeśli ktoś chce pracować do 67 lat to sobie niech pracuje ja mu tylko mogę życzyć zdrowia w takim wieku. Ja tam wzorem babci Lukasa chciałbym jeszcze trochę grosza z emerytury przesłać na Radio Maryja a boje się że w wariancie 67 to ja tej emerytury nie doczekam.
Nie jestem w PiS-ie
-
Jak się za młodu nie wyszumisz to na starość się pobawisz ale pudełeczkami z lekami
.
Populista zamiast wspierać ojca Tadeusza to może lepiej pomóc dzieciom co taty nie mają
Ty będziesz miał dobry uczynek ,dzieci pełne brzuszki a pozostali zajmią się tym co do nich należy , bo ci w koloratkach pomału mnie zaczynaja denerwować tymi składkami
co drugie ogloszenie parafialne zawiera w swoim składzie słowo składka
czasami się zastanawiam czy oni nie inwestują w surowce rolne 

Populista zamiast wspierać ojca Tadeusza to może lepiej pomóc dzieciom co taty nie mają
Ty będziesz miał dobry uczynek ,dzieci pełne brzuszki a pozostali zajmią się tym co do nich należy , bo ci w koloratkach pomału mnie zaczynaja denerwować tymi składkami
co drugie ogloszenie parafialne zawiera w swoim składzie słowo składka

- Muchozolali
-
jak ktos nie daje rady pracować, bo jest chory idzie na rentę z tytułu niezdolnosci do pracyPO-pulista pisze:Stan gratuluje zdrowia i ładnej okolicy. Jesteś młody i pewnie do emerytury Ci daleko, u mnie wręcz przeciwnie zdrowie coraz słabsze a ci złodzieje z PO razem z tymi pseudo chłopami z PSL dobili mi gwóżdż do trumny podnosząc wiek emerytalny. Jeśli ktoś chce pracować do 67 lat to sobie niech pracuje ja mu tylko mogę życzyć zdrowia w takim wieku. Ja tam wzorem babci Lukasa chciałbym jeszcze trochę grosza z emerytury przesłać na Radio Maryja a boje się że w wariancie 67 to ja tej emerytury nie doczekam.
Nie jestem w PiS-ie
http://www.cenyrolnicze.pl/news/1830
a jednak Niebiosa zlitowały się nad Ameryka i przyszedł długo oczekiwany deszcz. I od razu to co wyschło to jeszcze i plon wydało. Przy okazji i w Europie plony podskoczyły. To dobrze bo już to wszystko tragicznie wyglądało. A euro albo zdrożeje albo stanieje. A z profilu to myśmy specjalnie powiaty powykreślali żeby agenci nie wszystko dokładnie wiedzieli. Ale jak dobrze pogrzebiesz to i się dogrzebiesz.
a jednak Niebiosa zlitowały się nad Ameryka i przyszedł długo oczekiwany deszcz. I od razu to co wyschło to jeszcze i plon wydało. Przy okazji i w Europie plony podskoczyły. To dobrze bo już to wszystko tragicznie wyglądało. A euro albo zdrożeje albo stanieje. A z profilu to myśmy specjalnie powiaty powykreślali żeby agenci nie wszystko dokładnie wiedzieli. Ale jak dobrze pogrzebiesz to i się dogrzebiesz.