FORUM
Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)
według uwielbianej przez wszystkich strony internetowej naszych przyjaciół mówi się o zmniejszeniu cła wwozowego żywych świń z 40 do 5 procent. Mogę się mylić - biegle nie władam. Może ktoś biegle władający nas rozsądzi lub wskaże inne pewniejsze źródło.stan1069@o2.pl pisze:Z 40 do 5 zmalało cło w ramach kontygenytumarucha pisze:w Rosji tanieją żywe świnie - z importu albowiem zmalały cła importowe z 40 do 5 procent. Rosja stała się członkiem WTO. Unia zarządała aby Rosja zdjęła zakaz importu żywych świń. Zachód szykuje się do eksportu mięsa i żywca do Rosji.
poza kontygentem z 75 do 65 %![]()
zarodowe bez cła ale Putin chyba nie sądzicie że takie parchy jak do Polski wożą wpuści
już do Chin nawywozili![]()
Ale nie to jest ważne. Najważniejsze że chlewy puste u nas i w Europie. Chociaż podobno Stan coś przed nami zataił i jakiś knurek przypadkiem, mimowolnie loszeczkę zapłodnił ze skutkiem aż porodowym.
Pan młody się zbliża a panny jak to panny oliwy za dużo nie mają. Te co mają wesela dostąpią.
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
No w tej cudownej ameryce to już potaniały świnie które jeszcze na ten okropny świat nie zostały powałane przez stwórcemietko75 pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 74907.html
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 74952.html
Perspektywy jak nie wiem co .

nasze zakłady zachowały się godnie zwiększając ceny za tuczniki, w związku z czym nasi przyjaciele zauważają mniejsze zapotrzebowanie na tuczniki z naszej strony. Widocznie nasze kabanki stały się w końcu tańsze niż przyjaciół, a i smaczniejsze bo według niektórych antybiotykami nie futrowane. Należało zapobiec ruchowi w drugą stronę, aby świnia z Polski nie uciekała. W środku tygodnia planowane kolejne poprawianie cenników w zależności od wyników na środowej giełdzie żywca.
-
- Posty: 875
- Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
- Lokalizacja: Wlkp
Teoretycznie można od początku do końca na antybiotykach tylko żeby karencję zachować a ta dla leków do wody czy paszy nie jest za długa.gofer pisze:F1 pisze:Taa napewno duże fermy od początku do końca tuczu na antybiotykach i jeszcze jakoś ich nie nakrylilukas1982 pisze:I bardzo dobrze. Prawo jest po to by je przestrzegać.
Ciekawe wieści. Bywasz na wszystkich fermach?
JASNEandrzej-guzik pisze:Teoretycznie można od początku do końca na antybiotykach tylko żeby karencję zachować a ta dla leków do wody czy paszy nie jest za długa.gofer pisze:F1 pisze:Taa napewno duże fermy od początku do końca tuczu na antybiotykach i jeszcze jakoś ich nie nakryli
Ciekawe wieści. Bywasz na wszystkich fermach?




-
- Posty: 468
- Rejestracja: sobota 07 lis 2009, 12:46
- Lokalizacja: wielkopolska
O jakie leki i karencje wam chodzi - najtańsza oxytetracyklina - owszem 21 dni ale - Kolistyna - tylozyna - bez karencji 0 dni , Amoksycyklina aż 2 dni -- doksycyklina - może 6-9 dni , Tiamulina pewnie 5- 7 dni - średnio jak zadzwonisz po zakończeniu leku po odbiorcę to nim przyjedzie karencja minie - oczywiście sa różne rejestracje - jednej firmy amoxycyklina ma 2 dni innej może 6 pewnie żalezy kto ile dał w łapę. każdy antybiotyk tak po chłopsku ma jakiś uboczny efekt więc nikt przy zdrowych zmysłach nie pojedzie non stop na prochach bo sam sobie szkodzi .A należy pamietać żę w dużych stadach nie koniecznie i idą leki rejestrowane - ale to już tajemnica poliszynela np: chloramina T lub B jak już lekarze i to specjaliści nie dają rady opanować sytuacji to mają takie pomysły a to tylko przykład sprzed kilku lat nie wiem co teraz jest modne.
-
- Posty: 1034
- Rejestracja: środa 20 lip 2011, 09:19
- Lokalizacja: CBY
Z tego co tu czytam wnioskuję że to duzi HODOWCY faszerują swoje stada antybiotykami i innymi paskudztwami.Ja jako drobny HODOWCA szczepie przy kastracji na 4 dzień prosiaki ferranem i 2 tyg po odsadzeniu biomectinem i tyle moje świnie widzą lekarstwa i żyją do śmierci zdrowo i szczęśliwie czego i wam życzę!!A jeżeli ktoś nie wie co znaczy słowo karencja to chyba i analfabetą jest bo na każdym opakowaniu napisany jest okres karencji.Myślisz Baraki że jak blisko Warszawy mieszkasz to cała reszta świat zabity dechami??
Wszyscy podtruwamy się na wzajem , bo produkujemy na granicy opłacalności . My hodowcy stosujemy antybiotyki i nie tylko . Sadownicy i warzywnicy chcąc mieć ładny towar do sprzedaży leją całe tysiące litrów chemii na drzewa i warzywa . Ale prawda jest tylko jedna , prawda jest taka że stosunkowo mały producent tego nie robi , bo i nie ma czym .Im większy producent ,czy zakład , tym większe możliwości .
a ja nawet nie znam szczepionki o nazwie biomectin i moje świnie do śmierci żyją i myślę że są szczęśliwie bo dzięki mnie ten świat ujrzały.
Mietko.
Tysiące litrów chemii nie może być wylane na kilo ziemniaka który kosztuje kilka groszy. Ogórek więcej chemii wytrzyma bo kosztował chyba przeszło złotówkę za kilo. Jak będziecie pisać takie bzdety to klientowi do reszty zohydzicie swoje produkty i z torbami pójdziecie. Zostanie wam tylko jedna robota -awans do reprezentacji. Tam jest na razie sporo wolnych miejsc i pobory niemałe.
Jeżeli chcecie pozostać tam gdzie poszliście z zamiłowania czyli w rolnictwie to weżcie się za rolnictwo a nie za pisanie głupot na tematy o których pojęcia nie macie.
A wiedz że czy mały czy duży wszystko może zrobić tymi ręcami. Rolnicy nie dzielą się na dużych i małych tylko mądrych i mądrych inaczej.
Mietko.
Tysiące litrów chemii nie może być wylane na kilo ziemniaka który kosztuje kilka groszy. Ogórek więcej chemii wytrzyma bo kosztował chyba przeszło złotówkę za kilo. Jak będziecie pisać takie bzdety to klientowi do reszty zohydzicie swoje produkty i z torbami pójdziecie. Zostanie wam tylko jedna robota -awans do reprezentacji. Tam jest na razie sporo wolnych miejsc i pobory niemałe.
Jeżeli chcecie pozostać tam gdzie poszliście z zamiłowania czyli w rolnictwie to weżcie się za rolnictwo a nie za pisanie głupot na tematy o których pojęcia nie macie.
A wiedz że czy mały czy duży wszystko może zrobić tymi ręcami. Rolnicy nie dzielą się na dużych i małych tylko mądrych i mądrych inaczej.
-
- Posty: 1034
- Rejestracja: środa 20 lip 2011, 09:19
- Lokalizacja: CBY
Tabou a Ty masz patent na pisanie samych mądrości??Nie zawsze Twoja radosna twórczość na tym forum jest sensowna.Upraszczasz pisząc że ludzie się dzielą tylko na mądrych i mniej mądrych bo podziałów jest bardzo dużo.A kto Ci powiedział że z zamiłowania prowadzimy gosp, nie powiem że nie lubię tej pracy ale są różne okoliczności w których to przejęliśmy gosp od rodziców.Wątpię by dużo konsumentów czytało to forum i zniechęciło się przez to nasze pisanie inne portale robią to bardziej skutecznie,dziś na wp chyba był artykuł o składzie parówek,w agrobiznesie mówili że wiele zakładów ratuje się dodawaniem innych składników do wędlin wskutek wysokiej ceny tuczników.
zaczyna się poprawianie cenników, złotówka się osłabia, u przyjaciół może tym razem świniarze bój wygrali. Zobaczymy po południu jaki wynik meczu.
http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1346018401/
http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1346018401/
kto wygrał u przyjaciół. Nikt. Remis. Cena bez zmian 1,95 euro na haku. Ale to nie znaczy że u nas też tak będzie. Półtusza zdrożała z 8 na 8,1 na haku kupiona od internetowego producenta. Przy słabnącej złotówce cena żywca przywiezionego od przyjaciół do nas wynosi 6,3 plus koszty transportu. A przy lepszej wydajności wyda i 6,4 plus. A paliwo drożeje. U nas takie ceny to na razie tylko na Piotrkowie. U nas mecz trwa dalej. Nadal mamy kogo gonić. To dobrze.
Syndrom 1 września i dzieci idących bez kanapek z kiełbasą do szkoły i w tym bieżącym roku nas ominie. Aczkolwiek ktoś może próbować nam wmówić ze głodne pójdą . Nie wierzmy, nie pójdą.
Syndrom 1 września i dzieci idących bez kanapek z kiełbasą do szkoły i w tym bieżącym roku nas ominie. Aczkolwiek ktoś może próbować nam wmówić ze głodne pójdą . Nie wierzmy, nie pójdą.
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
-
- Posty: 468
- Rejestracja: sobota 07 lis 2009, 12:46
- Lokalizacja: wielkopolska
marucha zajmijmy się może tym tematem -
http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/N ... priser.htm
analogiczna sytuacja jest w danii ( no mówicie że rzeźnie są ich to nie całkiem to samo ale co to za interes nie tracić - trzeba zarabiać ) i w niemczech , francji , holandii , belgii , luxemburgu, austrii, Polsce wreszcie _ - to wszystko wisi na włosku i podnoszenie ceny o grosze co tydzień nic nie da - TU musi jebnąć o całe euro-jak ktoś przeliczał 2 euro ale za żywiec a nie x 0,79 tylko x1 - tylko jak to zrobić aby nie było zamieszek i nad tym głowi się mafia eurolandu .
Na dokładkę
http://www.lf.dk/Aktuelt/Nyheder/2012/A ... EBZaiJ9aus
a w Polsce gus oszacował PKB na 2,5 z planowanych 3,5 wczoraj w rmf fm mówili - NIC sie Nie Stało PL Nic Się nie Stało --- Będzie dobrze
Ciekawe podsumowanie notowań dk zwierzaki
http://www.landbrugsavisen.dk/Noteringe ... erSvin.htm
pasze
http://www.landbrugsavisen.dk/Noteringe ... gFoder.htm
http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/N ... priser.htm
analogiczna sytuacja jest w danii ( no mówicie że rzeźnie są ich to nie całkiem to samo ale co to za interes nie tracić - trzeba zarabiać ) i w niemczech , francji , holandii , belgii , luxemburgu, austrii, Polsce wreszcie _ - to wszystko wisi na włosku i podnoszenie ceny o grosze co tydzień nic nie da - TU musi jebnąć o całe euro-jak ktoś przeliczał 2 euro ale za żywiec a nie x 0,79 tylko x1 - tylko jak to zrobić aby nie było zamieszek i nad tym głowi się mafia eurolandu .
Na dokładkę
http://www.lf.dk/Aktuelt/Nyheder/2012/A ... EBZaiJ9aus
a w Polsce gus oszacował PKB na 2,5 z planowanych 3,5 wczoraj w rmf fm mówili - NIC sie Nie Stało PL Nic Się nie Stało --- Będzie dobrze

Ciekawe podsumowanie notowań dk zwierzaki
http://www.landbrugsavisen.dk/Noteringe ... erSvin.htm
pasze
http://www.landbrugsavisen.dk/Noteringe ... gFoder.htm
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 75142.html
Jeśli łaska panie Mediastore , poprosimy o tłumaczenie .
Jak to w końcu jest z tymi prognozami , będą te rekordy , czy nie ?? Komu się w tym łbie pomieszało ??
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/z ... ki/8382695
Jeśli łaska panie Mediastore , poprosimy o tłumaczenie .
Jak to w końcu jest z tymi prognozami , będą te rekordy , czy nie ?? Komu się w tym łbie pomieszało ??
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/z ... ki/8382695
-
- Posty: 1034
- Rejestracja: środa 20 lip 2011, 09:19
- Lokalizacja: CBY
Mietko,każdy widzi że jest drogo i będzie drogo,jeżeli ktoś tu pisze inaczej tzn że uprawia własną politykę by na tym zarobić i to dużo.Np.pewne duże gosp.z woj.podlaskiego proponuje w skupie cenę za żyto od 530 zl gdy średnia w kraju wynosi 714 zl u mnie w żniwa płacono 750 netto.Gdyby był taki urodzaj jak niektórzy piszą to zboże siewne nie byłoby w cenie 2-2.6 tys.Pszenżyto siewne u nas po 2.400 netto.Szkoda że na tym portalu rolników nie pisze się rzetelnie tylko naciąga fakty na swoją stronę.Miłego dnia życzę wszystkim!!
duda prognozuje dalsze wzrosty cen
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 75012.html
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 75012.html
PAULINA ZREHABILITOWANA
Pani Paulina po niedawnym nietrafionym artykule Kto najlepiej płaci, gdzie okazało się że najlepiej płaci nie koniecznie lubiany przez niektórych z nas, walnęła niezły artykuł w Topagrarze pod tytułem Jak nas walą w rogi.
Prawda była dawno znana. Przynajmniej 8 procent zakładów (ze skontrolowanych) wali nas ( zapewne w dół bo jakby inaczej) na mięsności a 4 procent za dokładnie czyści tusze za nasze a nie za swoje pieniądze.
Nie powiem że jest to dopiero wierzchołek góry lodowej.
Panowie, inwestujmy w wagi do żywca. To się naprawdę opłaca.
Ostatnio mój znajomy, który zawsze miał 80 procent w zakładzie gdzie ja miałem w przebłyskach 77 po zainstalowaniu wagi u siebie a nie w zakładzie stwierdził że świnie rzeczywiście mają około 77- 78 procent wydajności.
Brawo Pani Paulino. Tak trzymać.
Pani Paulina po niedawnym nietrafionym artykule Kto najlepiej płaci, gdzie okazało się że najlepiej płaci nie koniecznie lubiany przez niektórych z nas, walnęła niezły artykuł w Topagrarze pod tytułem Jak nas walą w rogi.
Prawda była dawno znana. Przynajmniej 8 procent zakładów (ze skontrolowanych) wali nas ( zapewne w dół bo jakby inaczej) na mięsności a 4 procent za dokładnie czyści tusze za nasze a nie za swoje pieniądze.
Nie powiem że jest to dopiero wierzchołek góry lodowej.
Panowie, inwestujmy w wagi do żywca. To się naprawdę opłaca.
Ostatnio mój znajomy, który zawsze miał 80 procent w zakładzie gdzie ja miałem w przebłyskach 77 po zainstalowaniu wagi u siebie a nie w zakładzie stwierdził że świnie rzeczywiście mają około 77- 78 procent wydajności.
Brawo Pani Paulino. Tak trzymać.
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
Widzę jak się już dzisiaj wyprognozowałDon pisze:duda prognozuje dalsze wzrosty cen
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 75012.html

ps
okazuje się że z powodu braku funduszy nie sprawdzono przy okazji czy wagi zamontowane w zakładach dobrze ważą. Były co prawda legalizowane ale nie sprawdzono ich bo kontrolerzy nie mieli odpowiednich legalizowanych wzorców masy.
Myślę że taki wzorzec kosztuje około kilku tysięcy.
Myślę że moglibyśmy albo złożyć się na takie wzorce, albo apelować do naszego nowego ministra aby przy następnych kontrolach wyposażono inspekcje w ministerialne wzorce. Pieniądze na zakup wzorców proponuję wydzielić z funduszu promocji mięsa na który wszyscy łożymy. To nie będą pieniądze wyrzucone w błoto.
Działamy coś w tym zakresie czy będziemy dalej dawać sie Walić po rogach.
Ciekawi mnie czy zakłady poniosły jakieś konsekwencje swojego postępowania, czy np oddano producentom ich pieniądze?
Pani Paulino a może Redakcjo TCH czekamy na ciąg dalszy, może zrobić wywiad z naszym nowym ministrem w tym temacie.
I oby nie trwało to tak długo jak internetowy spis artykułów TCH.
Producenci nasi i nie tylko robią bokami. Niektórzy mogą nie doczekać.
okazuje się że z powodu braku funduszy nie sprawdzono przy okazji czy wagi zamontowane w zakładach dobrze ważą. Były co prawda legalizowane ale nie sprawdzono ich bo kontrolerzy nie mieli odpowiednich legalizowanych wzorców masy.
Myślę że taki wzorzec kosztuje około kilku tysięcy.
Myślę że moglibyśmy albo złożyć się na takie wzorce, albo apelować do naszego nowego ministra aby przy następnych kontrolach wyposażono inspekcje w ministerialne wzorce. Pieniądze na zakup wzorców proponuję wydzielić z funduszu promocji mięsa na który wszyscy łożymy. To nie będą pieniądze wyrzucone w błoto.
Działamy coś w tym zakresie czy będziemy dalej dawać sie Walić po rogach.
Ciekawi mnie czy zakłady poniosły jakieś konsekwencje swojego postępowania, czy np oddano producentom ich pieniądze?
Pani Paulino a może Redakcjo TCH czekamy na ciąg dalszy, może zrobić wywiad z naszym nowym ministrem w tym temacie.
I oby nie trwało to tak długo jak internetowy spis artykułów TCH.
Producenci nasi i nie tylko robią bokami. Niektórzy mogą nie doczekać.
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17