Uprawa zboz

PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

Niestety Stan to jest średnia dla zbóż jarych. Pomyliłem się co do ich oceny plonowania gdyż brałem pod uwagę średnią z lat poprzednich a ta dla jarych nie była zbyt wysoka. Ale co by nie mówić to jest i tak szajs nie zboże w porównaniu do ozimych. Wolę 6t zbóż ozimych od 8t jarych.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

To możemy się zamienić. Dam Ci 12 t jęczmienia ozimego a Ty mnie 14t jęczmienia jarego pasuje?
kaciocha

Post autor: kaciocha »

arek pisze:panowie czy tylko u mnie się tak żniwa wloką czy u was tez ja mam zebrane z 40% pola zbóż a u was jak to wygląda
Spokojnie ja mam też jeszcze ze 20ha z 80 do koszenia, przez ostatni tydzień kosiłem tylko 1 dzień ciagle pada a rosa do 12 godziny, u mnie ci co mieli po kilka ha juz dawno po żniwach ale więksi 50-70% dopiero.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

mi tez zostało 8 ha do skoszenia, pszenicy harej
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

PO-pulista pisze:Niestety Stan to jest średnia dla zbóż jarych. Pomyliłem się co do ich oceny plonowania gdyż brałem pod uwagę średnią z lat poprzednich a ta dla jarych nie była zbyt wysoka. Ale co by nie mówić to jest i tak szajs nie zboże w porównaniu do ozimych. Wolę 6t zbóż ozimych od 8t jarych.
Pasowaloby rzec ; jakiś stary takiś glupi ; ale ze względu na koleżeństwo i podeszły już wiek gratuluje tak wysokich plonów
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Witam
No ja w końcu też po żniwach. Wczoraj ostatnie 5 ha poległo nareszcie w pełni suche.
Co do wydajności na dobrym stanowisku po oborniku pszenica Bombona wydała ok 7t, jęczmień jary odmiana "od sąsiada" ok 6 t. Mieszanki w granicach 3,5 - 4 t.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
MekkaB

A i jeszcze jedno, orientuje się ktoś po ile kwalifikaty ozimych są?
staś76

Post autor: staś76 »

ok. 2500zł/t
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

stan1069@o2.pl pisze:
PO-pulista pisze:Niestety Stan to jest średnia dla zbóż jarych. Pomyliłem się co do ich oceny plonowania gdyż brałem pod uwagę średnią z lat poprzednich a ta dla jarych nie była zbyt wysoka. Ale co by nie mówić to jest i tak szajs nie zboże w porównaniu do ozimych. Wolę 6t zbóż ozimych od 8t jarych.
Pasowaloby rzec ; jakiś stary takiś glupi ; ale ze względu na koleżeństwo i podeszły już wiek gratuluje tak wysokich plonów
Tak jestem głupi, dobrze że TY Stan jesteś mądry taki nieomylny w tym co robisz. Gratulować nie masz mi czego bo to żaden wyczyn, jak pisałem gdyby to było 8t ozimych to byłbym zadowolony. Poza tym to miałem rekordowe koszty produkcji tego zboża jarego które dla Ciebie mogą okazać się tak wysokie że nawet nie wiarygodne i pewnie zaraz mi napiszesz że pisze głupoty bo Ty zrobiłeś to 3 razy taniej a może nawet i więcej.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

MekkaB pisze:Witam
No ja w końcu też po żniwach. Wczoraj ostatnie 5 ha poległo nareszcie w pełni suche.
Co do wydajności na dobrym stanowisku po oborniku pszenica Bombona wydała ok 7t, jęczmień jary odmiana "od sąsiada" ok 6 t. Mieszanki w granicach 3,5 - 4 t.
pozdrawiam
to po co ty te mieszanki siejesz.
a gdzie ważyłesz te swoje plony?
:D
Pozdrawiam....
farmen

Post autor: farmen »

Peron pisze:Panowie, co ile lat wapnujecie pola? Ja się w tym roku za to wziąłem, gleba przeważnie VI, WĘGLANOWYM robię. Sypie ok. 4 ton na hektar. Te pola nie były wapnowane ze dwadzieścia lat... Kiedy można na takie pole gnojowice wylewac doglebowo?
no ja właśnie się zabieram ostatnio 4 lata temu sypałem 2 t / ha tlenkowego . też się zastanawiam kiedy dać obornik bo niby literatura pisze że dopiero za rok ,obornik tak czy siak cza wywieść a dwa razy zastrajać się do wapnowania to też nie bardzo
Awatar użytkownika
MekkaB

mytotoksyna1 pisze:
pozdrawiam
Pozdrawiam....[/quote

Witam
mieszanki siałem na stanowiskach gdzie normalnie rośnie mi pszenżytko tudzież żyto. Normalnie byłoby ok 4,5-5 t pszenżyta, a że rok jaki był każdy wie to nic innego wsiać nie mogłem, pomijając ceny materiału siewnego wiosną. A plony ważyłem na wadze normalnie :-) +- plandeka i koło zapasowe, dlatego użyłem słowa około. Czy moje wyjaśnienia spełniają w pełni Twoje wątpliwości ?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

MekkaB pisze:
mytotoksyna1 pisze:
pozdrawiam
Pozdrawiam....[/quote

Witam
mieszanki siałem na stanowiskach gdzie normalnie rośnie mi pszenżytko tudzież żyto. Normalnie byłoby ok 4,5-5 t pszenżyta, a że rok jaki był każdy wie to nic innego wsiać nie mogłem, pomijając ceny materiału siewnego wiosną. A plony ważyłem na wadze normalnie :-) +- plandeka i koło zapasowe, dlatego użyłem słowa około. Czy moje wyjaśnienia spełniają w pełni Twoje wątpliwości ?
pozdrawiam
:!: No już dobra ,wierzę Ci
w WIELKOPOLSCE to są bardzo dobrzy rolnicy .
Pozdrawiam.
mietko75

Post autor: mietko75 »

http://www.tvnmeteo.pl/informacje/swiat ... 6,1,0.html
http://www.tvnmeteo.pl/informacje/swiat ... 1,1,0.html
Dziś w południe mówili że na Bałkanach nie jednemu rolnikowi zebrana kukurydza nie zrekompensuje nawet kosztów zbioru .
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

skoszone,teraz czas na dożyłki
nemezis

Post autor: nemezis »

turbogrocho49 pisze:skoszone,teraz czas na dożyłki
Raczej podwyzki.
F1

Post autor: F1 »

Raczej obniżki :lol: zboża super plonowały a cena warchlaka nie zachęca do wstawień kukurydza zapowiada się rekordowo więc o wyższych cenach raczej trzeba zapomnieć szczególnie paszówki 8)
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

Nie w całym kraju zboża tak dobrze obrodziły a na Ukrainie i w Rosji była susza więc będzie gdzie nadmiar opylić a poza tym producenci zbóż przyzwyczaili się do wysokich cen i raczej za 500 nikt nie będzie chciał sprzedać.
baraki

Post autor: baraki »

U mnie dziki wzieły się za kukurydzę! Pi****ne jadą se rzędami jak sieczkarnie, niema na nie bata wszystko szlak trafi... :cry:
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Ja w ubiegłym roku miałem dziki w ziemniakach , taki kawałek 2ha , wyorały mi 6 rządków z 60 i jeździłem 4 noce tak do 24 , siedziałem na kabinie z ekwipunkiem i przyszły 4 nocy 3 sztuki większe , latarka i krzyk nie pomagały a świeciłem po oczach gadom , patrzyły się jak świnie , dopiero super extra petarda tego typu :http://www.speed-fajerwerki.pl/33-855-FP3+Nowe+20+szt+ORYGINAL++z+zielon%C4%85+flar%C4%85.htm
poskutkowały , jeden strzał i wyprowadziły się na amen z pola .
andre

Post autor: andre »

jak tam u Was z materiałem siewnym ,bo po tych wszystkich prognozach chyba nie jest tak zle , u nas pszeniczka 183/q brutto ,choc spotkałem sie z ofertą 2009 netto
mietko75

Strzelce 215 netto i na razie dostępne kilka odmian .
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

a posiada ktos jeczmien ozimy do siewu z 500 kg bym kupil ?
Don

Post autor: Don »

185 brutto ?:shock: u nas napena 235 netto
navaho13

Post autor: navaho13 »

posiadam pszenżyto pigmej i madilo oraz żyto dańkowskie diament, pierwszy odsiew po C1.
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

Don pisze:185 brutto ?:shock: u nas napena 235 netto
a taki z pola od rolnika zawsze taniej
andre

Post autor: andre »

ROLAS 222 pisze:
Don pisze:185 brutto ?:shock: u nas napena 235 netto
a taki z pola od rolnika zawsze taniej
Panowie nie z pola tylko IHR Smolice ,odmiany Zawisza, Wydma,Tonacja i Muszelka ,ale tę sobie odpuściłem bo właśnie w tym roku 100% musiałem jej zaorac
mietko75

http://www.ppr.pl/artykul-prognoza-zbio ... 171270.php
Byłem dziś w Strzelcach po jęczmień po 220 brutto i zapytałem czy za miesiąc będzie jeszcze pszenica w sprzedaży . Usłyszałem że przy takim tempie sprzedaży nasion wystarczy na dwa tygodnie , nie dłużej . Czy to propaganda , czy prawda nie mam pojęcia .
marucha

Post autor: marucha »

wg agrobiznesu zbiory kuku w Ameryce będą rekordowe. Trzecie co do wielkości w historii USA. Susza suszą, plony plonami ale zbiory rekordowe. Pod te zbiory Ameryka sobie cenę zrobiła i co się zbierze to dawno już na terminowych rynkach sprzedane. Starczy dla nich, a jak u nas zabraknie to i podeślą. Zbiory rekordowe i ceny też. To się nazywa robić interesy.
Tak, to była doskonała propaganda. Cieszmy się z pracy Amerykanów. dzięki nim możemy dzisiaj w dobrych cenach swoje ziarenka sprzedawać. Oby tylko następne kontrakty nie walnęły w dół bo oni już sprzedali a my zostaniemy ze zbożem w niskiej cenie i na łasce Holendra i Duńczyka który w wysokiej cenie będzie sprzedawał warchlaka jak się obudzimy i tanie zboże na tucznika będziemy przerabiać. A u nas jedynie w Stanowym chlewie jakieś loszeczki się ostały.
baraki

Akurat mnie ta wiadomości nie dziwi, ta cała straszna susza w USA była od poczatku grubymi nićmi szyta. Brat mojego sąsiada niedawno wrócił z Ameryki i mówi że to jedna wielka ściema, kukurydza tam ponoc wysoka na 4m jeszcze takiej dorodnej w życiu nie widział.
Inny sąsiad wrócił tydzień temu z roboty we Włoszech i opowiada że tamtejsze kukurydze to jak u nas młode lasy!
Z ciekawości zadzwoniłem do kolegi co we Francji przy krowach robi i pytam czy susza mocno się daje we znaki a on zdziwiony o czym ja mówię :D
nemezis

Post autor: nemezis »

mietko75

Marucha czego się dziś nawąchałeś że we łbie Ci się miesza .
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/c ... 12/8382661
Barakiemu też się pokręciło , bo kilka miesięcy temu wrzucał lingi ze zbiorami i to bardzo dobrymi w Stanach a dziś pisze że ta kukurydza co była młócona , teraz ma po 4 metry . Dwa , albo trzy miesiące temu mieli mieć piękne zbiory a dziś w agrobiznesie mówili że w Stanach ruszyły żniwa kukurydziane i zostało zebrane jakieś 6% upraw . Jeszcze nigdy żniwa kukurydziane nie posuwały się tak szybko , bo i jeszcze nigdy nie było takiego lichostwa .
Panowie Baraki I Marucha nie imprezujcie razem , bo te używki obu Wam szkodzą , albo macie za słabe głowy , albo z dawkami przesadzacie ! :D :D
marucha

Mietko.
tym razem wypowiedź w miarę spokojna, nerwy Cię już nie ponoszą, możemy spokojnie wymienić swoje spostrzeżenia.
Przedstawiłem swoje źródło informacji Agrobiznes początek dzisiejszego programu. Końcówkę przeoczyłem bo byłem zajęty. Być może masz rację że mówili coś o szybkich żniwach w Ameryce. A jak mają zbierać wolno jeżeli kukurydza sucha że wystarczy czapkę nastawić i potrząsnać to sama się omłóci. Ale czyżby coś na końcu mówili o tym że w ciągu kilku minut Agrobiznesu szacunki rekordowych zbiorów ( zbiorów a nie plonów- jest zasadnicza różnica) zmieniły się na najgorsze zbiory od czasu wypędzenia Indian do rezerwatów. W Ameryce wszystko jest możliwe z pucybuta awansujesz od razu na millionera. Jest też widać opcja odwrotna.
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Przepraszam że się znowu wtrącam ze swoimi 3 groszami ale parę tyg temu dziwiłem się tutaj czemu Marucha zachowuje się na tej stronie podobnie jak 09 na stronie cen trzody,czyli próbuje wmówić że zboża tanieją i kolejki wielkie do skupów,nawet nazwałem Go agentem zbożowym.Dziś sobie wchodzę na stronkę Parcewo.pl i co widzę??Gospodarstwo Parcewo prowadzi skup zbóż oraz słomy,czyli AGENT jak byk!!!Dlatego zależało Mu tak na zaniżaniu ceny.I nadal to robi bo jak agrobiznes podał że zbiory qq w USA są wysokie to ok a jak poda za jakiś czas że ceny świń lekko spadają to będzie be be..
kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

baraki pisze:Akurat mnie ta wiadomości nie dziwi, ta cała straszna susza w USA była od poczatku grubymi nićmi szyta. Brat mojego sąsiada niedawno wrócił z Ameryki i mówi że to jedna wielka ściema, kukurydza tam ponoc wysoka na 4m jeszcze takiej dorodnej w życiu nie widział.
Inny sąsiad wrócił tydzień temu z roboty we Włoszech i opowiada że tamtejsze kukurydze to jak u nas młode lasy!
Z ciekawości zadzwoniłem do kolegi co we Francji przy krowach robi i pytam czy susza mocno się daje we znaki a on zdziwiony o czym ja mówię :D
kolego baraki, ja nie wiem co jest w Stanach ale co do Wloch jesteś bardzo w błędzie. Jestem w Italii średnio dwa razy w miesiącu i takiej marnej kukurydzy to jeszcze tam nie widziałem chociaż deszczownie non stop chodzą. W moich stronach kolba mała a kuku prawie sucha :?
stan1069@o2.pl

Obecne ceny zbóż uważam że są bardzo dobre dla wszystkich rolników sprzedających i kupujących
sprzedającym pozwalają nie żle zarobić :lol:
kupującym pozwalają wybić sobie z głowy kupowanie go swiniom :lol:
troche są za drogie dla spekulantów , bo zamiast handlować tonami zaczną wnet garcami :roll:
nie pohandlowali do tej pory i upatrują w kukurydzy nadzieji i leją wode pużniej znowu w Australi będą upatrywać nadzieji i ludziom w głowie mieszać
marucha

widzisz Andrzeju, to jest Forum Trzoda Chlewna a nie Agrofoto, Trzoda Chlewna dla producentów świń, zootechników i weterynarzy i każdy producent świn powinien zabiegać o to aby jego koszty nie przewyższały dochodów bo wtedy po prostu biznes świński się nie opłaci. Koszty to pasza. Dochody cena świń. Staram się obniżać pierwsze a podnosić drugie. Jeżeli większe zyski czerpiesz z produkcji zboża a świnie są u ciebie bo zawsze były i zjadają jakieś odpady z gospodarstwa to się Tobie nie dziwię że traktujesz mnie jak agenta który obniża Tobie to z czego żyjesz czyli ziarenka. Jak widzisz w naszym gospodarstwie robimy wszystko co dotyczy rolnictwa i jak można przy okazji pomóc innym rolnikom, kupić od nich to czego nie mogą sprzedać na rynku czy w innych punktach skupu i zapłacić w terminie za dostarczony towar to czemu tego nie zrobić. Jeśli dysponujesz odrobiną czasu i miejscem a także i suszarnią zorganizuj skup zboża we własnej wsi. Czy wiesz jak wielki problem mają teraz rolnicy którzy z powodu ciągłych opadów zbierają mokre porośnięte zboża i nikt nie chce od nich tego towaru kupić.
Pomożesz kolegom a przy okazji może trochę zarobisz. Pisałem o wielkich kolejkach u nas w tym roku przed elewatorami. Rolnicy koczowali aby sprzedać swoje zboże bo gotówka potrzebna, magazynów swoich nie ma a cena stale spada. Tak Andrzeju u nas spadała i do dzisiaj leży i nie chce się podnieść. Szczęśliwi ci co szybko sprzedali. A słomę kupować to jest jakieś przestępstwo? Przecież to nie słoma makowa. Jest wiele możliwości zarobkowania. Trzeba tylko chcieć. I lubić to co się robi. A widziałeś jakie tuczniki produkujemy GMO FREE, a nie jakieś antybiotykami faszerowane. A widziałeś do jakich wag dorastają. Faszerowane sprzedaje się w wadze 100 kilo bo dalej nie dorosną i co leczyć 30 kilo to nie 130 kilo. Nasze rosną zdrowo aż do śmierci.
Miłych snów.
mietko75

Przyjacielu Marucho nie obraż się , ale zachowujesz się tak samo jak ten zasraniec Duda . Uprawiasz propagandę że hej . Jeśli wszystkie programy zarówno telewizyjne , jak i radiowe mówią o ogromnej suszy a tylko Ty i Baraki temu zaprzeczacie .
Zachowujecie się jak Pinki i Mózg , myślicie że we dwóch zawojujecie świat swym kłamstwem .
stan1069@o2.pl

GMO FREE tzn wolny od organizmów modyfikowanych
a od antybiotykow też ???
jakie te rekordy zbiorów kuku i gdzie ??? jak macie do sprzedania po 940 netto kukurydze :roll:
wojce

Post autor: wojce »

stan1069@o2.pl pisze:Obecne ceny zbóż uważam że są bardzo dobre dla wszystkich rolników sprzedających i kupujących
sprzedającym pozwalają nie żle zarobić :lol:
kupującym pozwalają wybić sobie z głowy kupowanie go swiniom :lol:
troche są za drogie dla spekulantów , bo zamiast handlować tonami zaczną wnet garcami :roll:
nie pohandlowali do tej pory i upatrują w kukurydzy nadzieji i leją wode pużniej znowu w Australi będą upatrywać nadzieji i ludziom w głowie mieszać
Przychodzi kupiec po zboże do stana stan sie pyta a do czego panu to zboże kupiec mówi ,że do świn ,a stan ,Panie nie kupuj bo to się nie opłaca :D i komu sprzeda to zboże stan ?
wojce

Post autor: wojce »

W Ameryce dzieki suszy to nie muszą tej kukurydzy już suszyć ,mają mniejsze koszty zbioru :)
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Dziękuję kolego Marucha za wyczerpującą odpowiedź.Ja nie mam nic do tego kto jaki prowadzi biznes tylko czytam to forum i widzę hipokryzję w Twoich postach niestety.Gdy np.09 pisał o spadku cen tuczników to byłeś wielce oburzony,Mietko gdy pisał i pisze o suszy i wysokich cenach zbóż też się oburzałeś.A;le takie były fakty.Ty jako duży producent i tak jesteś w uprzywilejowanej sytuacji bo duże ilości towaru drożej i szybciej można sprzedać więc tym bardziej nie powinieneś stosować takich tricków na tym forum.Ja jestem drobnym hodowcą a nie producentem a to forum producentów jak napisałeś więc może nawet nie powinienem wchodzić na to forum.Ale jak Stanowi wolno to może i mi :D Nie mam odpadów w gosp i moje świnki też żywię tylko zbożem i koncentratami,być może wkrótce całkiem zlikwiduję stado.Nie mam ambicji rozpoczynać jak mi radzisz nowego biznesu.Jestem po 50-tce mam córkę w USA ,wizę na 9 lat więc może pojadę tam na trochę.U nas nie ma obecnie wielkich problemów ze sprzedażą zboża.Ja zawiozłem moją pszenicę do pobliskiego gs {tak są jeszcze takie}cena 900 zl netto,dziś zamawiałem wapno magnezowe to facet pytał czy nie mam jęczmienia bo by wziął z powrotem cena 770 brutto chyba,ale nie sprzedaję na razie.PS a propos agro foto tam jest zupełnie inny poziom dyskusji.Teraz mogę iść spać,Dobranoc :)
marucha

jak widzisz moje zechowanie jest całkiem normalne. Agent podający może i prawdziwe - są prawdziwe na jego skupie ceny trzody a nie podający cen normalnych i najwyższych oraz Mietko podający prawdziwe dla jego skupu ale nie dopuszczający istnienia cen innych są szkodnikami na forum Trzoda. Ja podaję swoje ceny i dopuszczam istnienie cen wyższych i niższych. Natomiast forumowe szkodniki tępię i póki Mietko będzie w zbożach na szkodę świniarzy mieszał to marucha będzie wypowiedzi Mietka tonował.
Agrofoto poziom dyskusji może inny ale tam nie ma dyskusji bo tam praktycznie nikt nie zagląda. Mówie o działce trzodowej, na inne nie zaglądam. Mały, duży świniarz to zawsze świniarz i swoje miejsce na Forum Trzoda ma. Ale jeżeli ktoś ze świń nie żyje i ma inne interesy to zachowuje się tutaj jak słoń w składzie porcelany.
Panowie, mamy różne interesy i trzeba to zrozumieć. A zboże zdąży jeszcze zdrożeć. Na razie nikt nie ma ani magazynów ani pieniędzy aby je u nas zagospodarować a na statki wywozić nie nadążają. Jak się magazyny opróżnią to zboże trochę zdrożeje. U nas żyto chlebowe nadal po 600 ale kto już może to trzyma i nie sprzedaje bo na pewno zdrożeje, ale jeszcze nie teraz. Potem.
marucha

mietko75 pisze:Przyjacielu Marucho nie obraż się , ale zachowujesz się tak samo jak ten zasraniec Duda . Uprawiasz propagandę że hej . Jeśli wszystkie programy zarówno telewizyjne , jak i radiowe mówią o ogromnej suszy a tylko Ty i Baraki temu zaprzeczacie .
Zachowujecie się jak Pinki i Mózg , myślicie że we dwóch zawojujecie świat swym kłamstwem .
aj jak brzydko, znowu nerwy puszczają. Mieteczku uważaj. Pierro o domniemanym na niego zamachu jeszcze nie zapomniał a tu Pana Maćka jeszcze ruszasz. Gdzie ty potem te swoje świnie sprzedasz.
Mietko na terenach klęsk żywiołowych suszowych jeszcze nie byłem.
U nas walczymy z klęską ale deszczu.
Jedni mówią że Amerykanie byli na księżycu bo widzieli w telewizji, a inni mówią że nie byli bo flaga się łopotała a na Księżycu się nie łopocze. Obiecanych przez ciebie ziarenek powyżej zeta jeszcze nie widać. Mówię o cenach w Polsce bo w Ameryce może jest inaczej. Nasz kraj przygotowuje się do kolejnych tym razem kuku żniw. Tylko gdzie to wszystko pomieścić. Znowu cena suchej w żniwa spadnie do 700 ( potem znowu wzrośnie) na 900. W zeszłym roku mówiłem kupować tanio kukurydzę bo potem zdrożeje. Zamiast szybko kupować to zastanawialiście się czy słonina będzie zółta czy zielona. Potem zastanawialiście się skąd nabrać tanich ziarenek. Tanie były wtedy - w żniwa. Nie kupiliście wtedy to może teraz. Będzie tania pasza a jak nie na pasze to potem po 900 będzie można sprzedać. Tak czy owak można robić pieniądze albo na świni albo na przechowalnictwie.
mietko75

Pana Maćka i jemu podobnych mam głęboko w de..
Posraniec jako jeden z pierwszych naściągał półtusz z dioksynami , aby dobijać nas hodowców . Nie najemników , tylko prawdziwych hodowców . To dzięki jego błazeńskim występom w agrobiznesie tucznik kosztuje tyle ile kosztuje i dobrze niech dociągnie do 10 zł .
Mietek jeśli podaje ceny , to pisze kto tyle płaci i przy okazji wrzuca potwierdzające lingi , czy też linki .
To że marucha ciągle wciska nam kłamstwa , to ja to rozumie . Zastanawiam się tylko co za te kłamstwa ma rolnik Mózg Baraki . Robi tylko z siebie błazna a ma tytuł inżyniera .
Jeśli mówimy o szkodnikach , to spójrzcie się obaj na siebie .
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

Witam Mietko75!

Na FORUM TCh wymieniamy się różnymi wiadomościami i informacjami. Dyskutujemy na różne problemy związane z produkcją świń.

Jest całkiem naturalne, że Forumowicze różnią się między sobą wielkością gospodarstwa, rodzajem i skalą produkcji, wiedzą, umiejętnościami, talentami i wieloma jeszcze innymi cechami.
Tak jak różnią się w Polsce lokalne ceny sprzedaży zbóż, prosiąt, tuczników, ziemi, maszyn i bardzo wielu innych rzeczy (np. pogody, plonów itp.), czasami nawet w miejscach nie tak całkiem daleko od siebie położonych.

Ale to nikogo nie zwalnia od zachowania odpowiedniej kultury w tej dyskusji.
I nie używania w stosunku do innych uczestników dyskusji, a także osób spoza FORUM, niepotrzebnych obraźliwych określeń.

I dlatego proszę o wstrzymanie swoich emocji tam, gdzie to tylko jest możliwe.
Niech FORUM TCh będzie dobrym wzorem dla innych mediów!!
baraki

Mietko w dzisiejszych czasach wysokość zbiorów można oszacować dla dowolnego obszaru z bardzo dużą dokładnością przy użyciu telemetrii i zdjęć satelitarnych. Ci którzy mają dostęp do prawdziwych informacji rozdają dzisiaj karty.
marucha

Mietko.
ja nie żyję w Ameryce, na zbiory jabłek, winogron do Włocha nie jeżdzę. Nasi pracownicy nie biorą urlopów na lato i też tam nie jeżdżą. Interesuje mnie mój rynek, ceny zbóż i świń. Tu żyjemy, płacimy podatki. Niech inni martwią się o swoje. Ameryka nam nie pomoże, Anglia, Francja też nie.
Więcej tu nie wlezę, nie ma sensu. Ale jak wejdziesz z katastrofami na Ceny Trzody albo Przemyślenia to przedstawię swoje zdanie na ten temat poparte linkami lub cennikami. Wyfruwam na kilka dni, odetchniecie trochę. Pilnujcie cen trzody, to nasz podstawowy interes chociaż nie wszystkich.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Pax! Pax między chrześcijany! Już dajcie spokój. Lubię to forum, bo dowiaduje się tutaj konkretnych rzeczy. Jak ktoś pisze, ze sprzedał po 6.20 to jest to dla mnie informacja, ze taka cena funkcjonuje, ale niestety dla mnie jest nieosiągalna i muszę zadowolić się 5.90 czy 6.00, a nie domagać się 6.20, bo gdzieś ktoś tyle dostał, tylko na jakich warunkach, to ja już tego nie wiem. Jak Marucha pisze, ze zboże kupuje po tańszych, niż oficjalne cenach lub ze zboże tanieje, to jest to dla mnie informacja również konkretna, bo mieszkam na takim terenie, gdzie ani hodowców świń nie ma, ani krów, ani producentów zboża, więc nikt nic nie wie i muszę szukać info chociażby tutaj. U mnie to wiedzą głównie to, kiedy gmina zasiłki daje, kiedy opieka żywność rozdaje i kiedy zapomogę na wyprawke szkolna dają.
maciek*

Post autor: maciek* »

Myśle żę pora wrócic do tematu tej zakładki !!!!!! więc panowie jakie odmiany zbóż macie zamiar siac ???
ODPOWIEDZ