FORUM
Uprawa zboz
Żyto na IV klasievicia1223 pisze:Znajomy sieje hybdrydowe po raz 3 z tym , ze wysiewa 220kg a nie jak w pierwszym roku 66kg i jest ok
I wcale nie jest to taka zwykła wydajność , ja miałem 6.5 tony z hektara przy nawożeniu 200kg polifoski , 200 saletry , ochrona herbicydowa 1 zabieg i 1 zabieg skracanie z wylegaczem . Ziemia IVB.

U nas żyto to tylko na V i VI się uprawia IV dla pszenicy, jęczmienia, pszenżyta się przeznacza.
Z żytem to akurat nie takie pewne, na matifie sie nim nie handluje więc głównie rynek lokalny decyduje o cenie, nie raz już było tak że cena żyta była 50% ceny innych bardziej handlowych gatunków jak pszenica czy jęczmień.Pablo80 pisze:Hybrydowego bez problemu zebrał być sześć. A czy będzie tanie, jakoś nie wydaje mi się żeby jakiekolwiek zboże miało być tanie w najbliższych latach.
A dlaczego nie na 4? Ja nawet i na 3 sieje hybryda.
Jesli da mi 8 ton a jęczmień ozimi 6 to wybór mam oczywisty. Nawet pszenżyto plonem się nie może równać. A związków antyżywieniowych hybryd ma mniej od pszenżyta co widać zresztą po moich warchlakach gdzie w wadze 30-50 kg zjadają go 400kg w ttonie paszy.
Jesli da mi 8 ton a jęczmień ozimi 6 to wybór mam oczywisty. Nawet pszenżyto plonem się nie może równać. A związków antyżywieniowych hybryd ma mniej od pszenżyta co widać zresztą po moich warchlakach gdzie w wadze 30-50 kg zjadają go 400kg w ttonie paszy.
-
A żyto to jest smaczne dla świń ????
swego czasu kupiłem tone to kopały w nim jak dziki
pszenżyto też chyba do smacznych nie należy
moje jedzą sam jęczmień troche chyba włókna dużo bo oddmuchują
zastanawia mnie również dlaczego pszenica jara im nie podchodzi ?? [nie wiem taka objętościowo ciężka może twarda ] raz umieszałem prawie z samej pszenicy mieszanke to nawet maciory się do żarcia nie garnęły , a wcześniej z ozimą było ok.
swego czasu kupiłem tone to kopały w nim jak dziki

pszenżyto też chyba do smacznych nie należy
moje jedzą sam jęczmień troche chyba włókna dużo bo oddmuchują

zastanawia mnie również dlaczego pszenica jara im nie podchodzi ?? [nie wiem taka objętościowo ciężka może twarda ] raz umieszałem prawie z samej pszenicy mieszanke to nawet maciory się do żarcia nie garnęły , a wcześniej z ozimą było ok.
-
Zgadzam się co do przełomu, też miałem 20ha hybrydowego i plon dało rewelacyjny. Ciekawe jak ten przełom technologiczny przełoży się na cenę, jeśli np za tone jęczmienia bedzie można kupic 2 tony żyta to jego potencjał ploniowania przestanie byc juz tak atrakcyjny. Oczywiście moge sie mylić, to takie czysto teoretyczne rozwazania.
-
- Kontakt:
-
ziemia na jakiej siałem to od IV do VI klasy w wiekszosci V klasa, obornik był dawany na przedplon 40 t na ha, do tego 4-12-32 poszło 350 kg, ph było w okolicach 4,5 przed, sianiem pod agregat poszła kreda 1,5 t ha. Z wiosny saletra 500 kg na ha w dwoch dawkach, dwa razy grzybówka i dwa razy skracanie, przy takiej ilosci azotu trzeba skracac 3 razy, miejscami legło. Odmiana viselio. Siałem 2 jednostki na ha
-
I to jest przełom w uprawie ???? nie to jest szczyt głupotyturbogrocho49 pisze:ziemia na jakiej siałem to od IV do VI klasy w wiekszosci V klasa, obornik był dawany na przedplon 40 t na ha, do tego 4-12-32 poszło 350 kg, ph było w okolicach 4,5 przed, sianiem pod agregat poszła kreda 1,5 t ha. Z wiosny saletra 500 kg na ha w dwoch dawkach, dwa razy grzybówka i dwa razy skracanie, przy takiej ilosci azotu trzeba skracac 3 razy, miejscami legło. Odmiana viselio. Siałem 2 jednostki na ha

pewnie tego N 400 na ha

pewnie przy tych cenach coś Ci zostanie ale już w okolicach 600 to tylko worki po nawozie i po nasionach

-
stan1069@o2.pl pisze:I to jest przełom w uprawie ???? nie to jest szczyt głupotyturbogrocho49 pisze:ziemia na jakiej siałem to od IV do VI klasy w wiekszosci V klasa, obornik był dawany na przedplon 40 t na ha, do tego 4-12-32 poszło 350 kg, ph było w okolicach 4,5 przed, sianiem pod agregat poszła kreda 1,5 t ha. Z wiosny saletra 500 kg na ha w dwoch dawkach, dwa razy grzybówka i dwa razy skracanie, przy takiej ilosci azotu trzeba skracac 3 razy, miejscami legło. Odmiana viselio. Siałem 2 jednostki na ha![]()
![]()
![]()
pewnie tego N 400 na hasiebie trujesz , świnie i środowisko a kase mają ci co z Ciebie zrobili zawodnika do wyścigu szczurów
![]()
pewnie przy tych cenach coś Ci zostanie ale już w okolicach 600 to tylko worki po nawozie i po nasionach
stan czy ty nie przesadzasz zeby 8 ton zrobic to nie wystarczy dac 200 kg saletry i czekac do zniw pod przyczepa ! wtedy to z 4-5 moze tylko byc ale nie 8 !!!!!!!!! wiec 3 tony wiecej przy dzisiejszej cenie zyta 800 zl za tone to masz 2400 zl do przodu jesli bedziesz mial 8 ton zyta
Mat dziesiejsza cena zyta to nie jest 800 tylko tak bliżej 600, przynajmniej u mnie tak cena obowiązuje.
U mnie średni plon hybrydowego palazzo z 20ha wyszedł około 6 ton, klasa 5 i 6 pół na pół (bez skrawka 4) nawożenie obornik, gnojowica i 300kg saletry w 2 dawkach, oprysk huzarem na wiosnę, bez ochrony grzybowej i skracania (wszystko stało do końca). Wysiałem 1,5 jednostki/ha pod koniec września.
U mnie średni plon hybrydowego palazzo z 20ha wyszedł około 6 ton, klasa 5 i 6 pół na pół (bez skrawka 4) nawożenie obornik, gnojowica i 300kg saletry w 2 dawkach, oprysk huzarem na wiosnę, bez ochrony grzybowej i skracania (wszystko stało do końca). Wysiałem 1,5 jednostki/ha pod koniec września.
- Muchozolali
Oglądałem u rolnika kukurydze zaśrutowana i zakiszona w bagsach bez zasdnych dodatków, całkiem ładnie to wyglądało, najbardziej zdziwiła mie wigotność, sadziłem że taka kiszonka jest bardziej mokra a tu sie okazało że jest sypka i niezbyt mokra. Facet mówi że bez problemu do 40% daje do mieszarki i sie nie zawiesza, ani w mieszarce ani w automatach. Także w moim przypadku własciciel suszarni nie zarobi Arabia Saudyjska tez się nie wzbogaci.
-
Mój nowy poznaniak też sieje wolniej, niż w tabeli. Trzeba robić próbę kręcona dla każdego rodzaju ziarna. Ustawiam np. na skali na 18, robię próbę dla 25 arów. Ważę zboże i mnożę razy 4. Na podstawie wyniku, który wychodzi przestawiam skalę do dźwigni, a nie dźwignię do skali! Siewnik jest skalibrowany, ale pozostaje poślizg koła. Dlatego do wyniku ze skal i tabelii dodaje ok. 25 procent i na taka skalę ustawiam siewnik.
-
lukas1982 - to całe ziarno się ukisi czy tylko nie popsuje bez powietrza , mam 5ha ronaldinio czy jakoś tak , ale jeszcze zielona - jaką mokrą kosiłeś 30% czy można suchszą i się przechowa ? Albo inaczej kukurydza miała brązowe łodygi i liście czy zielone bo nie wiem w jakiej fazie to robić żeby w te worki zapakować i było ok. big masz z jakiegoś żródła czy z allegro ?
takie mądrości znalazłem
www.agpm.com/pages/iso_album/maizinfo37_pl.doc
ma ktoś jakieś fotki - agrofoto albo film na youtube jak to robic ?
no i co znaczy to słowo : inertowanej
takie mądrości znalazłem
www.agpm.com/pages/iso_album/maizinfo37_pl.doc
ma ktoś jakieś fotki - agrofoto albo film na youtube jak to robic ?
no i co znaczy to słowo : inertowanej
Ostatnio zmieniony wtorek 18 wrz 2012, 20:50 przez mediastore, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam tez famarola i nie wiem w czym widzisz problem.Instrukcja wyraznie pisze ze tabela jest tylko orientacyjna i dla kazdego innego ziarna [odmiana tez] w celu precyzyjnego wysiewu nalezy przeprowadzic próbę kreconą,Tak jak w kazdym innym siewniku.Dla twojego pocieszenia dodam ze jest dokładny wysiewa co do kila dokładnie.navaho13 pisze:Taki mam problemik:w nowym siewniku famarol ziarno zaprawione zaprawą raxil gel idzie dużo wolniej niż w tabeli siewnika. Muszę robić próbę na każdą odmianę osobno. Może jest jakiś wzór, albo wskazówka o ile zwiększa się wysiew ziarna zaprawionego w stosunku do tabeli na siewniku.
tez mam siewnik z famarolunavaho13 pisze:Taki mam problemik:w nowym siewniku famarol ziarno zaprawione zaprawą raxil gel idzie dużo wolniej niż w tabeli siewnika. Muszę robić próbę na każdą odmianę osobno. Może jest jakiś wzór, albo wskazówka o ile zwiększa się wysiew ziarna zaprawionego w stosunku do tabeli na siewniku.
po pierwsze to sprawdz czy masz tabele do odpowiednich kół u siebie. u mnie tabela jest na kola 13 a sa fabryczne 14. taka mala niespodzianke mi dali.
jak zrobie probe krecona to w polu odsiewa sie to samo
-
Całe ziarno powinno sie ukisić aczkolwiek ześrutowane lepiej sie zagęści w big begu czyli teoretycznie łatwiej wyssać powietrze.Do ześrutowania wystarczy stary srutak bąk tylko wstawić najgrubsze sita ,oglądałem taki patent niedawno u gościa co tak robi.mediastore pisze:lukas1982 - to całe ziarno się ukisi czy tylko nie popsuje bez powietrza , j
-
Posłuchaj chłopczemat pisze:stan1069@o2.pl pisze:I to jest przełom w uprawie ???? nie to jest szczyt głupotyturbogrocho49 pisze:ziemia na jakiej siałem to od IV do VI klasy w wiekszosci V klasa, obornik był dawany na przedplon 40 t na ha, do tego 4-12-32 poszło 350 kg, ph było w okolicach 4,5 przed, sianiem pod agregat poszła kreda 1,5 t ha. Z wiosny saletra 500 kg na ha w dwoch dawkach, dwa razy grzybówka i dwa razy skracanie, przy takiej ilosci azotu trzeba skracac 3 razy, miejscami legło. Odmiana viselio. Siałem 2 jednostki na ha![]()
![]()
![]()
pewnie tego N 400 na hasiebie trujesz , świnie i środowisko a kase mają ci co z Ciebie zrobili zawodnika do wyścigu szczurów
![]()
stan czy ty nie przesadzasz zeby 8 ton zrobic to nie wystarczy dac 200 kg saletry i czekac do zniw pod przyczepa ! wtedy to z 4-5 moze tylko byc ale nie 8 !!!!!!!!! wiec 3 tony wiecej przy dzisiejszej cenie zyta 800 zl za tone to masz 2400 zl do przodu jesli bedziesz mial 8 ton zyta

na 1 tona zboża + słoma potrzeba około 25 kilo azotu
8 x 25 =200 na polu które ma możliwości tak wysokiego plonowania trzeba założyć że tego azotu prawie połowa jest do tego 40 ton obornika i 500 kilo saletry

w ramach eksperymentu proponuję Ci z tego żyta zrobić jakąś potrawe dla siebie zobaczymy jak długo będziesz miał slipy na kolanach

- Muchozolali
-
-
Trochę Was świerzo upieczeni producenci kuku wymarznięcia zaskoczyłylukas1982 pisze:Pakuje całe. bagi mam 180x90x90 i myślę że ok 1.3t wchodzi. W środek kładłem worek od sianokiszonki.
bags 12zl + worek 8zl.
Mam tego ze 150 ton.
Nie śrutuję bo paszę robić mi będzie objazdowa mieszalnia pasz i kasują 60zl od tony czy śrutowane czy też nie.
Oby mi się tylko dobrze przechowało.
dobrze że kombinujecie ale możecie przekombinować

konserwowanie jest tańsze od suszenia ale nic nie jest za darmo
tą pasze trzeba robić na bieżąco chyba , bo jak pozostałe komponenty nabiorą wilgoci od mokrawej kuku to może być problem
-
obornik był dawany na przedplon czyli pod mieszake, a nie pod zytostan1069@o2.pl pisze:Posłuchaj chłopczemat pisze:stan1069@o2.pl pisze:I to jest przełom w uprawie ???? nie to jest szczyt głupoty![]()
![]()
![]()
![]()
stan czy ty nie przesadzasz zeby 8 ton zrobic to nie wystarczy dac 200 kg saletry i czekac do zniw pod przyczepa ! wtedy to z 4-5 moze tylko byc ale nie 8 !!!!!!!!! wiec 3 tony wiecej przy dzisiejszej cenie zyta 800 zl za tone to masz 2400 zl do przodu jesli bedziesz mial 8 ton zyta![]()
na 1 tona zboża + słoma potrzeba około 25 kilo azotu
8 x 25 =200 na polu które ma możliwości tak wysokiego plonowania trzeba założyć że tego azotu prawie połowa jest do tego 40 ton obornika i 500 kilo saletry![]()
w ramach eksperymentu proponuję Ci z tego żyta zrobić jakąś potrawe dla siebie zobaczymy jak długo będziesz miał slipy na kolanach![]()
![]()
-
no napewno jak ktos ma małę stado to nie bedzie tego robił, pasza musi byc skarmiana szybko, wiadomo ta wilgoc nigdzie nie ulatujestan1069@o2.pl pisze:Trochę Was świerzo upieczeni producenci kuku wymarznięcia zaskoczyłylukas1982 pisze:Pakuje całe. bagi mam 180x90x90 i myślę że ok 1.3t wchodzi. W środek kładłem worek od sianokiszonki.
bags 12zl + worek 8zl.
Mam tego ze 150 ton.
Nie śrutuję bo paszę robić mi będzie objazdowa mieszalnia pasz i kasują 60zl od tony czy śrutowane czy też nie.
Oby mi się tylko dobrze przechowało.
dobrze że kombinujecie ale możecie przekombinować![]()
konserwowanie jest tańsze od suszenia ale nic nie jest za darmo
tą pasze trzeba robić na bieżąco chyba , bo jak pozostałe komponenty nabiorą wilgoci od mokrawej kuku to może być problem
-
-
to wszystko już wiem, nie takie było pytanie, ale ok. dańkowskie diament w zeszłym roku 140kg było za gęste i trochę legło, ale sypnęło. W tym roku dinaro 150kg i gringo 170kg, dańkowskie diament 120kg. Ziarno pszenżyta ogromne, ale gringo większe, a i pigmej 180kg własnoręcznie zaprawiany. Dygresja: w famarolu podoba mi się to, że ma wiekszy rozstaw między rzędami od poznaniaka.nemezis pisze:Mam tez famarola i nie wiem w czym widzisz problem.Instrukcja wyraznie pisze ze tabela jest tylko orientacyjna i dla kazdego innego ziarna [odmiana tez] w celu precyzyjnego wysiewu nalezy przeprowadzic próbę kreconą,Tak jak w kazdym innym siewniku.Dla twojego pocieszenia dodam ze jest dokładny wysiewa co do kila dokładnie.navaho13 pisze:Taki mam problemik:w nowym siewniku famarol ziarno zaprawione zaprawą raxil gel idzie dużo wolniej niż w tabeli siewnika. Muszę robić próbę na każdą odmianę osobno. Może jest jakiś wzór, albo wskazówka o ile zwiększa się wysiew ziarna zaprawionego w stosunku do tabeli na siewniku.