Ceny skupu zbóż

turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

kukurydza to wcale nie jest taka rewelacyjna uprawa, na v klasie lepiej sie zarobi na zycie hybrydowym bez dwoch zdan
PCT POB

Post autor: PCT POB »

kolega na suszarni słomowej zbija do 16 i schładza czyli wychodzi 14,5 może 15 po odbiciu kukurydza sucha czyli ~195zł
idealna sprawa jakby złota jesień była i kukurydza schodziła po 25% z pola a nie 37%
pewnie nie ma złotego środka na zyski - za rok tyle kukurydzy nasieją że będzie po 300zł bo wielu będzie zadowolona ilością (tak domniemam ale jak to w życiu okaże się)
na dziś w mojej okolicy 10t mokrej na 5klasie
co do małej ilości białka to zgoda pełna
baraki

Post autor: baraki »

turbogrocho49 pisze:kukurydza to wcale nie jest taka rewelacyjna uprawa, na v klasie lepiej sie zarobi na zycie hybrydowym bez dwoch zdan
Żyto hybrydowe plonuje wysoko ale nie w monokulturze i nie każdego roku.
turbogrocho49

baraki, tak jak wszystko nie plonuje co roku powtarzalnie wysoko, ale kukurydza na v klasie szybko siadzie przy malym niedoborze wody, to widać
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

tak jak zauwazyłem ostatnio to sredniowychodzi 8t suchej kukurydzy na dobrej ziemi
zeby niebyło znowu ze ludzie sie zachłysną
gorzelnia pszenzytoskupuje po 500zł
nemezis

Post autor: nemezis »

Panowie poprawcie mnie jesli zle mysle .Tona mokej 30% kuku 550zeta ,usługa suszenia kiele 200 zeta.Po wysuszeniu tego wyparuje cos z wagi [woda] czyli zostanie mi [strzelam na oko] 850kg suchej za juz 750 zeta.????????????????????????????
read

Post autor: read »

ja tez tak to rozumuję dlatego na dziś szukać kto płaci 550
już chcą maści firmy rozliczać w towarze
druga opcja uwzględnia cenę dnia 450-470 zobaczymy co nam tydzień przyniesie
ale jak suche pszenżyto wjeżdza do gorzeli 500zł to nie widzę sensu aby gorzelnia za mokre płaciła więcej skoro też sobie suszy
nemezis

No to w dalszum liczeniu wyszło by 850-900 zeta tona kuku.Przy zawartosci białka 8.5% to jest cholernie drogie ziarno.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

nemezis pisze:Panowie poprawcie mnie jesli zle mysle .Tona mokej 30% kuku 550zeta ,usługa suszenia kiele 200 zeta.Po wysuszeniu tego wyparuje cos z wagi [woda] czyli zostanie mi [strzelam na oko] 850kg suchej za juz 750 zeta.????????????????????????????
Dobrze rozumiesz pod warunkiem że za suchą dostaniesz prawie 900 brutto
problem w tym że za suchą ani mokrą pewnie tyle nie dostaniesz :wink:
nemezis

Stan ja jestem ten kupujący i za 900 zeta to mam na dzis wiecej białka w innym ziarnie.
stan1069@o2.pl

read pisze:ja tez tak to rozumuję dlatego na dziś szukać kto płaci 550
już chcą maści firmy rozliczać w towarze
druga opcja uwzględnia cenę dnia 450-470 zobaczymy co nam tydzień przyniesie
ale jak suche pszenżyto wjeżdza do gorzeli 500zł to nie widzę sensu aby gorzelnia za mokre płaciła więcej skoro też sobie suszy
Pszenżyto do gorzelni chyba może mieć gorszą jakość , bo chyba nikt przy dobrych zmysłach by po tyle nie sprzedal
kuku na bierzącą produkcje nie wymaga suszenia chyba , a spirytusik się nie zaparzy :lol: :lol:
stan1069@o2.pl

Wartosć pokarmowa kuku podzczas suszenia zbyt wysokimi temperaturami też ulega zmianom na niekorzyść
ale suszenie jest tańsze podobno :wink:
marucha

Post autor: marucha »

http://www.drzewicz.home.pl/index.php?m ... ne&lang=pl
kuku 30 procent
12 sucha-30 mokra = 18 procent wody
2 litra gazu x około 1,6 zeta za litr x 18=57,6 złotego plus energia, ewentualny pracownik to do setki nie dociągnie za tonę ale niechby nawet.
z tony mokrej kupionej niech nawet po 550 plus 100 kosztów
mamy 650 złotych zapłacone za 795 kilo (880/700) kuku suchej czyli tona kuku suchej wychodzi po 818 złotych.
Kontrakty na kuku byłu robione po 850 a każdy liczy że sprzeda po przynajmniej 900.
A jak się kupi po 500 ( a kupuje się ) to mamy koszty 600 wtedy sucha wyjdzie po 755 złotych.
Kuku suchej się nie skarmia tylko sprzedaje. O białko martwi się kupujący.
Świnie jedzą kuku mokrą wtedy usługa suszenia gratis.
Kuku to złoty interes.
ps
na życzenie kolegów wprowadziłem drobne korekty.
Oczywiście każdy rodzaj energii będzie miał inną kalkulację. Olej opałowy drożej, słoma taniej. Tak czy owak suszarnictwo się nam rozwija czyli musi być opłacalne. A kuku niedawno była po 950.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 08 paź 2012, 08:32 przez marucha, łącznie zmieniany 1 raz.
Core2Ucho

Post autor: Core2Ucho »

Zgadzam się w 100% z maruchą że to złoty interes. Ktoś kto nie uprawia lub nie skarmia kuku niech się nie wypowiada, bo nie wie o czym mówi. Wszystkie te gdybania, że mało białka, żółta słonina, przeliczanie na plony żyta itp. są śmieszne.
Dla twardogłowych zbożowców od siebie powiem tylko tyle:
Po pierwsze primo:) Żadna inna roślina w naszym klimacie nie wyda takiego plonu ziarna z ha, zarówno na słabych ziemiach jak i na I klasie
Po drugie primo;)Żadna inna roślina ( w naszym klimacie) nie zareaguje tak dobrze na nawożenie (przenawożenie) gnojowicą i obornikiem, a chyba w tej branży dla niektórych to jest ważne :wink:
Po trzecie primo: przyrosty dzienne, kontrola wagi, dzienne pobranie paszy, miny blondynek - bezcenne :lol:
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Jeszcze dodam po czwarte primo:) miny sąsiadów gdy wywozisz z pola 16 ton i więcej z ha równie bezcenne. Tym bardziej jak ciągle mówili, że za duża urosła, ma kiepskie kolby i do tego tylko jedną.
Marucha w te historie ze strony producenta suszarń to tak nie do końca bym wierzył. Jedynie na gazie ziemnym jest tanio, ale nie każdy na wsi ma gaz. Ja mam swoja suszarnie i dokupiłem młyn w tym roku
turbogrocho49

przy suszeniu nie ucieka tylko sama woda, jeszcze 2% ucieka z masy
FarmerB

Post autor: FarmerB »

marucha ma rację, ja mogę dodać tylko, że w lipcu( dokładnie 17) można było podpisać kontrakt do Agrochestu na suchą kukurydzę po 930 zł netto cena w porcie. I na pewno wielu którzy siedzą od lat w temacie kuku i zajmują się obrotem podpisali kontrakty z ceną gwarantowaną.
stan1069@o2.pl

Core2Ucho pisze:Zgadzam się w 100% z maruchą że to złoty interes. Ktoś kto nie uprawia lub nie skarmia kuku niech się nie wypowiada, bo nie wie o czym mówi. Wszystkie te gdybania, że mało białka, żółta słonina, przeliczanie na plony żyta itp. są śmieszne.
Dla twardogłowych zbożowców od siebie powiem tylko tyle:
Po pierwsze primo:) Żadna inna roślina w naszym klimacie nie wyda takiego plonu ziarna z ha, zarówno na słabych ziemiach jak i na I klasie
Po drugie primo;)Żadna inna roślina ( w naszym klimacie) nie zareaguje tak dobrze na nawożenie (przenawożenie) gnojowicą i obornikiem, a chyba w tej branży dla niektórych to jest ważne :wink:
Po trzecie primo: przyrosty dzienne, kontrola wagi, dzienne pobranie paszy, miny blondynek - bezcenne :lol:
Jeżeli zaletą kuku jest dobre reagowanie na przenawożenie [przy tak wysokich cenach nawozów ]
i miny blondynek podczas jej skarmiania [500 mokra i 900 sucha ]to znaczy że jeszcze Ci ciemiączko nie stwardniało i należysz do miękogłowych :wink:
nikt nie pisze że kuku żle plonuje
jeżeli o mnie chodzi to pisałem że pomimo dobrego plonowania zysk może być nielepszy jak na zbożach jak się zleci siew suszenie i zbiór + wyższe koszty materiału siewnego i nawozu
Ostatnio zmieniony poniedziałek 08 paź 2012, 13:25 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
stan1069@o2.pl

Pablo80 pisze:Jeszcze dodam po czwarte primo:) miny sąsiadów gdy wywozisz z pola 16 ton i więcej z ha równie bezcenne. Tym bardziej jak ciągle mówili, że za duża urosła, ma kiepskie kolby i do tego tylko jedną.
Marucha w te historie ze strony producenta suszarń to tak nie do końca bym wierzył. Jedynie na gazie ziemnym jest tanio, ale nie każdy na wsi ma gaz. Ja mam swoja suszarnie i dokupiłem młyn w tym roku
Kolego chyba jesteś w błedzie odnośnie tych min sasiadów którzy nic nie robia albo prawie nic , a też żyją i pewnie nie gorzej
kiedyś jechałem w sobote wieczorem z opryskiwaczem w co 3 domu gril muzyka i browar i to właśnie w tych domach co gospodarki brak :shock: też się mi przyglądali z uśmiechem :lol: :lol:
Core2Ucho

stan1069@o2.pl pisze: ...jeżeli o mnie chodzi to pisałem że pomimo dobrego plonowania zysk może być nielepszy jak na zbożach jak się zleci siew suszenie i zbiór + wyższe koszty materiału siewnego i nawozu
Stan, czytaj między wierszami. Jest wielu takich, którzy do uprawy kukurydzy nie potrzebują nawet grama nawozu sztucznego, a zbierają po 16 ton jak Pablo80. Koszt materiału siewnego? Policz dokładnie jednostkę QQ, a koszt mat. siewnego zboża. A zbiór? Przecież nawet u ciebie zboże tnie taki sam kombajn jak do kukurydzy i bierze tyle samo za godzinę. No, jedynie nie poleżałbyś za bardzo pod przyczepą bo przy plonie nawet te 12t to musiałbyś dobrze popier... po polu, żeby nadążyć zwozić :lol:
Rolmix

Post autor: Rolmix »

koszt uprawy hektara kukurydzy to około 3000zł także wszystko co ponad 6 ton urośnie to w portfelu
farmer35

Post autor: farmer35 »

Odnośnie kuku ,powiem tak różne lata i rożne zbiory i ceny bywały ,nie zawsze było tak różowo jak w tym roku i nie co rok tak będzie .To że udała się w tym roku na piaskach to zasługa opadów równo rozłożonych w czasie ,wystarczy miesiąc suszy w czerwcu lub w lipcu i na piachach nie będzie co zbierać .Następna sprawa nie wyobrażam sobie uprawy tej rośliny bez nawożenia jak tu ktoś sugeruje ,choć uprawa owszem ale jaki plon ,nie wiem .Co do ceny to swiatowe zbiory mniejsze o grube miliony ton i gdyby nie to pewnie mokra byłaby po 3oo ,także studzić zapał ,bo nic wieczne nie jest :D
arek

Post autor: arek »

Rolmix to wylicz tu co tyle kosztuje aby 3 tys wydac
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

uprawa po qq 300 zl
mat siewny 550 zl
siew 130 zl
nawożenie min 600 zl
nawożenie organiczne 100 zl ( tylko koszt paliwa)
oprysk 240 zl
kombajn 390 zl
zwózka z pola 50 zl.

razem 2360 zl.
robak

Post autor: robak »

lukas, jaką odmianę i ile siałeś, tak drogiej odmiany na wiosnę nigdzie nie widziałem.
nawożenie mineralne 1300zł
20 t obornika
stan1069@o2.pl

lukas1982 pisze:uprawa po qq 300 zl
mat siewny 550 zl
siew 130 zl
nawożenie min 600 zl
oprysk 240 zl
kombajn 390 zl
zwózka z pola 50 zl.

razem 2360 zl.
To nawożenie organiczne jak by zastąpil sztucznym albo policzył inaczej + podatek rolny +te uprawy też po kosztach
wychodzi więc około 3500 już tak kolorowo nie jest , bo na obecną chwile ponad 7 ton mokrej
a licząc na suchą
płacąc 200 za tone suszenia też 7 ton potrzeba żeby koszty pokryć

wynajmując więc usługi przy srednim roku i plonach zostaje tylko dopłata
to samo jest w produkcji zwierzęcej licząc wszystko po kosztach zakupu zostaje gnój . 8)
baraki

Post autor: baraki »

Jak by babka miała wąsy to by była dziadkiem. Ci co w chlewach maja nie tylko jaskółki to i nawozu organicznego pod dostatkiem i mineralnym zastępowac nie muszą.
Awatar użytkownika
lukas1982

laurinio z KWS
Nawozów organicznych nie liczę jak zysk dla świni to zostaje jako zysk na pole i nawet stan tego nie zmieni.
A jak odliczyć doplatę to wychodzą 4 tony mokrej w kosztyach.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Core2Ucho pisze:
stan1069@o2.pl pisze: ...jeżeli o mnie chodzi to pisałem że pomimo dobrego plonowania zysk może być nielepszy jak na zbożach jak się zleci siew suszenie i zbiór + wyższe koszty materiału siewnego i nawozu
Stan, czytaj między wierszami. Jest wielu takich, którzy do uprawy kukurydzy nie potrzebują nawet grama nawozu sztucznego, a zbierają po 16 ton jak Pablo80. Koszt materiału siewnego? Policz dokładnie jednostkę QQ, a koszt mat. siewnego zboża. A zbiór? Przecież nawet u ciebie zboże tnie taki sam kombajn jak do kukurydzy i bierze tyle samo za godzinę. No, jedynie nie poleżałbyś za bardzo pod przyczepą bo przy plonie nawet te 12t to musiałbyś dobrze popier... po polu, żeby nadążyć zwozić :lol:
W październiku nie wskazane leżenie pod przyczepą, wilk może wejść w du...
Stan mi właśnie chodzi o to że z kuku jest najmniej roboty w moim przypadku. Sianie usługi, zbiór usługi. Trzy opryski, ale akurat opryskiwacz mam duży więc to jest chwila. W moich stronach większość hoduje krówki i częściej chyba obijam się od nich.
wojce

Post autor: wojce »

stan1069@o2.pl pisze:
lukas1982 pisze:uprawa po qq 300 zl
mat siewny 550 zl
siew 130 zl
nawożenie min 600 zl
oprysk 240 zl
kombajn 390 zl
zwózka z pola 50 zl.

razem 2360 zl.
To nawożenie organiczne jak by zastąpil sztucznym albo policzył inaczej + podatek rolny +te uprawy też po kosztach
wychodzi więc około 3500 już tak kolorowo nie jest , bo na obecną chwile ponad 7 ton mokrej
a licząc na suchą
płacąc 200 za tone suszenia też 7 ton potrzeba żeby koszty pokryć

wynajmując więc usługi przy srednim roku i plonach zostaje tylko dopłata
to samo jest w produkcji zwierzęcej licząc wszystko po kosztach zakupu zostaje gnój . 8)
Stan co by nie liczył to zysku nie ma oprócz dopłaty i gnoju więc po co robić jak gnój nie potrzebny a dopłaty można wziąść bez roboty :)
stan1069@o2.pl

Marucha o ile dobrze pamiętam kiedyś napisał że na świniach się czasami zarabia , a na rolniku zawsze :lol: :lol:
pisał rownież że kukurydza to złoty interes nie wiem co miał na myśli domyślam się że jak żywi na mokro to to jest tańia i nie stanowiący problemu z mieszaniem pasza
złoty interes jest również na usługowym suszeniu zwłaszcza tego roku :lol: :lol:
Marucha to mądra głowa mówie poważnie szkoda że mam niewielkie gospodarstwo ,bo sam bym go zatrudnił dając mu dobre wynagrodzenie za samo siedzenie przy komputerze :lol: :lol: :lol:
strasznie się Wam spodobały moje jaskółki ,przyczepka i leżenie pod przyczepą i bardzo dobrze , bo mi też to się podoba :lol: :lol: :lol:
czasami się czepiam to fakt ale wyłącznie po to żeby podyskutować np. jakie rozwiązanie jest lepsze to chyba normalne
wiem że niektórzy uczestnicy forum są niewygodni np .0909 bo zwiastuje obniżki które przeważnie nadchodzą
Mietek zaś niedobry , bo szaleje z cenami zbóż które są zabójcze dla zysków ze świń
ja zaś zły bo dopierd.... się do wszystkiego :lol: :lol: :lol:
Bożia ma różnych ludzi i z tym trzeba się niestety pogodzić :wink:
Core2Ucho

Amen :lol:
mietko75

Post autor: mietko75 »

cineek

Post autor: cineek »

Warto sprzedać teraz pszenicę, czy się wstrzymać ? Przyznacie że dziwna sytuacja jest w tym roku
nemezis

A w jakiej cenie ta pszenica????
kuzaj63

Post autor: kuzaj63 »

Dlaczego dziwna?Ja bym jescze trzymał.Jeśli pieniądze nie cisną to poczekaj,zaryzykuj.Teraz jest zły moment do sprzedaży-żniwa kukurydziane.
cineek

Będę wiedział za godzinkę, ale nie wiem czy nie pozbyć części pszenicy bo kukurydza może przyczynić się do spadku innych zbóż.
marucha

Post autor: marucha »

tłumaczenie komputerowe ale coś można wywnioskować. Na razie nie ma mowy o żadnych obniżkach pszenicy konsump. i kukurydzy suszonej oraz innych produktów rolnych w tym i wieprzowiny. Okresowo w czasie żniw to i owszem. To kompendium wiedzy dla myślących inaczej agentów.
Rabobank: ceny produktów rolnych rekordowe 2013 - Ceny żywności pozostaną wysokie?
Nowe słowo na rosnące ceny surowców na świecie znajduje się: „Agflation.“ Mieszanina „rolnicza“ i „inflacji.“
Koniec „Agflation“ jest według stopnia nowa Rabobank jest w widoku. Później niż w pierwszym kwartale 2013 r. ceny produktów rolnych będzie wyznaczyć nowy rekord, a także poruszać się w ciągu najbliższych dwunastu do 24 miesięcy przy bardzo wysokim poziomie.
W drugim kwartale przyszłego roku, analitycy przewidują na przykład, cenę kukurydzy na giełdzie towarowej w Chicago od 8,20 dolarów / bu (250 € / t), a cena pszenicy w Europejskiej wiodącej giełdzie Matif w Paryżu od 273 € / t, ale bez istotnych do wyznaczenia kontrakt.

Jedna uwaga, analitycy lubią się mylić ale chyba nie tym razem.
cineek

Sam nie wiem co o tym myśleć, generalnie rok temu byłem w podobnej sytuacji, co roku sprzedawałem nadmiar pszenicy w okolicach maja, czerwca. W zeszłym roku było inaczej, najwyższa cena była w okolicach grudnia i stycznia. Mimo wymarznięć które dotknęły niemal całą wielkopolske ceny pszenicy spadły na przełomie maja czerwca, dlatego nie sprzedałem. Ale co mnie zdziwiło, wysokie ceny jęczmion prosto z pola, jeśli się nie myle sprzedałem po 780 złotych netto. Nie wiadomo jaki będzie ten rok, dzisiaj nic nie jest stabilne. Poczekam jeszcze tydzień, i być może wypchnę chociaż część pszenicy. W sumie teraz opłaca się hodowla trzody, dawno już nie było takich cen, a na własnej paszy zawsze można dużo zaoszczędzić i zarobić na tuczniku.
mietko75

Post autor: mietko75 »

Teraz jest najgorszy moment na sprzedaż zboża . Jeszcze nie ma dopłat, kampanie buraczane dopiero co ruszyły i kasa daleko i na dodatek mamy wysyp kukurydzy , bo pogoda sprzyja .Krowiarze dopiero co z pryzm kiszonek zjechali i za usługi zapłacić muszą .Teraz to jest najlepsze 5 minut na zakupy i to duże zakupy , puki towar blisko . Jak w przyszłym roku natura nas nie oszczędzi a morze tak być , to będziemy szukać Bóg wie gdzie .
andre

Post autor: andre »

cineek pisze:Sam nie wiem co o tym myśleć, generalnie rok temu byłem w podobnej sytuacji, co roku sprzedawałem nadmiar pszenicy w okolicach maja, czerwca. W zeszłym roku było inaczej, najwyższa cena była w okolicach grudnia i stycznia. Mimo wymarznięć które dotknęły niemal całą wielkopolske ceny pszenicy spadły na przełomie maja czerwca, dlatego nie sprzedałem. Ale co mnie zdziwiło, wysokie ceny jęczmion prosto z pola, jeśli się nie myle sprzedałem po 780 złotych netto. Nie wiadomo jaki będzie ten rok, dzisiaj nic nie jest stabilne. Poczekam jeszcze tydzień, i być może wypchnę chociaż część pszenicy. W sumie teraz opłaca się hodowla trzody, dawno już nie było takich cen, a na własnej paszy zawsze można dużo zaoszczędzić i zarobić na tuczniku.
Skoro twierdzisz że teraz my trzodziarze mamy taki super interes na blondynkach to po co chcesz sprzedać pszeniczke? wez ją przepuść przez chlew i zarób jeszcze więcej zastanów się tylko dlaczego nadal mimo tej super ceny spada pogłowie czyżby nikt nie chciał tej fortuny?
cineek

no nie ma takiego super interesu, ale jest lepiej niż poprzednie lata. Sprzedaje pszenice bo mam zapas z zeszłego roku, na dodatek rzepak mi nie przezimował, musiałem przesiać pszenicą więc mam nadmiar. Nie mam takiej produkcji żeby całość przez niutki przepuścić.
andre

Post autor: andre »

cineek pisze:no nie ma takiego super interesu, ale jest lepiej niż poprzednie lata. Sprzedaje pszenice bo mam zapas z zeszłego roku, na dodatek rzepak mi nie przezimował, musiałem przesiać pszenicą więc mam nadmiar. Nie mam takiej produkcji żeby całość przez niutki przepuścić.
Nie chciałem być złośliwy tylko jak słyszę ile teraz zarabiamy to mnie skręca każdy ma inne koszty ,jedni kredyty ,drudzy muszą kupowac pasze etc. miałem niedawno tel. od handlarza z pytaniem czy nie chce zboża w jakiejś tam cenie bo skoro teraz 6-stka z przodu to mnie stać . To ma tak właśnie wyglądać? Im drożej sprzedajesz tym drożej kupujesz? ABSURD gosciu nawet nie wie jaką sobie krzywdę zrobił tym bardziej że sobie sam zboże wożę :lol:
sim601

Post autor: sim601 »

Kukurydza pa 550netto za 30% +16zł za każdy % poniżej 30 lub -16żł za każdy % powyżej 30
nemezis

Jak ceny zboza oscyluja nz dzis???????? Brac po 800 brutto??????
Awatar użytkownika
lukas1982

brac
jaqbn

Post autor: jaqbn »

... brac - taniej nie bedzie. Za to w moim rejonie juz mokra kukurydze próbuja zbic do 450 .
stan1069@o2.pl

nemezis pisze:Jak ceny zboza oscyluja nz dzis???????? Brac po 800 brutto??????
Brać ale kabany za ucho i na auto :roll: :roll:
arek

Post autor: arek »

u mnie w lokalnej gazecie są ogłoszenia jęczmienia i pszenżyta po 750 zeta nie wiem tylko jakie to są ilosci
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

to już sie zaczeło
tak szczerze ta mokra kukurydza 500zł netto
jak wysuszysz to 805zł koszty
to jak kupisz pszenzyto w tej samej cenie
to sie lepiej opłaci bo białko
ODPOWIEDZ