Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)

stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Widzę że spadek cen skupu świń działa na hodowcow jak płachta na byka :lol:
nie zamierzam nikogo potępiać ani bronić , ale kochani jeden drugiego prowokuje niestety do walki :wink:
stan1069@o2.pl

Utrzymanie w gospodarstwie pracownika ,który chce robić i zarobić kosztuje czasami więcej niż wynosi dochód z gospodarstwa
a czasy parobków już mineły i stąd problem
czasami wołam kogoś do pomocy płace 100 +jedzenie i browar =130 pracując 25 dni w miesiącu jest w stanie mnie zjeść z uszami :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Bugsik

Post autor: Bugsik »

prace w polu pokończone, nie ma co robić to porzucamy mięchem na forum :)
niech każdy pisze to co chce jak do tej pory, każdy też wierzy w to co chce jak do tej pory, a mięso do mięsnego :)
arek

Post autor: arek »

STAN inna jest stawka jak chcesz kogoś na parę dni a inna jak ktoś cały rok ma prace
stan1069@o2.pl

Nikt normalny taniej jak za 100 do roboty nie pójdzie na 10 godz.
a tym bardziej na np.3 godz /dzien do świń po 10 za godz, bo za te pieniądze to się dobrze nie umyje i opierze 8)
Edyta2259

Post autor: Edyta2259 »

stan1069@o2.pl pisze:Nikt normalny taniej jak za 100 do roboty nie pójdzie na 10 godz.
a tym bardziej na np.3 godz /dzien do świń po 10 za godz, bo za te pieniądze to się dobrze nie umyje i opierze 8)
Stan dodaj : że za efektywną godzinę pracy 10 zł , a za czas leżenia pod przyczepą mu nie płacisz .
stan1069@o2.pl

Edyta2259 pisze:
stan1069@o2.pl pisze:Nikt normalny taniej jak za 100 do roboty nie pójdzie na 10 godz.
Stan dodaj : że za efektywną godzinę pracy 10 zł , a za czas leżenia pod przyczepą mu nie płacisz .
Wiesz jak jesteś ładna to 10 dostaniesz nawet za leżenie pod przyczepą
a za efektywną robote i jak się będziesz starała to stawkę zwiększe w zależności od starań :roll:
mietko75

Post autor: mietko75 »

Odpiszę Magierowi najgrzeczniej jak potrafię . Żadnych dodatkowych zapasów nie muszę robić , bo na tym co mam nie jedną setkę utuczę .Nie zamierzałem się wychwalać osiągnięciami , ale jeśli Magier zarzuca mi lenistwo i bezradność , to się odniosę. Jak nie lubisz sportu , to kup sobie chłopie kawał pola i maszyny i miej własną paszę . Ja z żoną od dziesięciu lat prowadzę gospodarstwo sam z czwórką małych dzieci i przez ten czas dokupiłem kilka h gleby , dwa nowe JD i odpowiednio duże do nich maszyny . Rok temu zmodernizowałem jedną chlewnię a obecnie kończę drugą . Za każdą przeróbkę nowego jelonka byś kupił .Dziś rano pozwoliłem sobie poczytać Twe wpisy i doszedłem do wniosku że jesteś człowieku od świń uzależniony . Na kilkaset wpisów tylko świnie ,świnie i świnie .Nie znalazłem nic o maszynach , czy uprawach roślinnych . Nawet w tematach o zbożach piszesz tylko o świniach i świniach .Boli Cie że Mietkowi jest obojętne czy zboże będzie tanie czy drogie i to samo w temacie ceny tucznika .Jutro jest niedziela to się choć na spacer do lasu wybierz , bo od tego amoniaku w głowie Ci się kręci .
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

I znowu chwalenie się co to mietko nie ma i jaki to on jest cool, wow.
To forum z założenia jest forum trzodowym czy sportowym? o pierdołach to sobie możesz na facebooku pogadać.
mietko75

No właśnie odpowiedz na wszystkim wszystkim jakie tematy założyłeś .Mnie wyganiasz na facebook a sam zakładasz tematy aby się pochwalić zabawkami w piaskownicy .
Byłem wywoływany kilka razy , to i uchyliłem rąbka tajemnicy .Jeśli zechcę to opiszę własnoręcznie zbudowaną piaskownicę o wymiarach 42-20 -7 i zabawki w niej ukryte . Wyjmij Lukas smoczek z buzi , bo Ci się ząbki powykrzywiają .
kaBAD

Post autor: kaBAD »

mietko nie bądź taki bohater

zapchałeś sobie baniak pierdołami jaki ty jesteś sprytny
a większość twoich postów to pieprzenie o niczym
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Pax! Pax między chrześcijany!
Awatar użytkownika
lukas1982

Strasznie poniżasz młodszych a i do starszych szacunku Ci Mietko brakuje.
Oczerniasz bezpodstawnie ludzi i kozaczysz bo jesteś anonimem w necie.
Troche pokory nie zaszkodzi.
ziutek

Post autor: ziutek »

Nie wiem czy wiesz ale od pogody mamy pana Kreta i niech tak zostanie
wojce

Post autor: wojce »

mietko75 pisze:Odpiszę Magierowi najgrzeczniej jak potrafię . Żadnych dodatkowych zapasów nie muszę robić , bo na tym co mam nie jedną setkę utuczę .Nie zamierzałem się wychwalać osiągnięciami , ale jeśli Magier zarzuca mi lenistwo i bezradność , to się odniosę. Jak nie lubisz sportu , to kup sobie chłopie kawał pola i maszyny i miej własną paszę . Ja z żoną od dziesięciu lat prowadzę gospodarstwo sam z czwórką małych dzieci i przez ten czas dokupiłem kilka h gleby , dwa nowe JD i odpowiednio duże do nich maszyny . Rok temu zmodernizowałem jedną chlewnię a obecnie kończę drugą . Za każdą przeróbkę nowego jelonka byś kupił .Dziś rano pozwoliłem sobie poczytać Twe wpisy i doszedłem do wniosku że jesteś człowieku od świń uzależniony . Na kilkaset wpisów tylko świnie ,świnie i świnie .Nie znalazłem nic o maszynach , czy uprawach roślinnych . Nawet w tematach o zbożach piszesz tylko o świniach i świniach .Boli Cie że Mietkowi jest obojętne czy zboże będzie tanie czy drogie i to samo w temacie ceny tucznika .Jutro jest niedziela to się choć na spacer do lasu wybierz , bo od tego amoniaku w głowie Ci się kręci .
Świń nie chowa bo się nie opłaci ,ale kase ładuje w chlewnie :shock:
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Dejta spokój przy niedzieli. Niedobre ludzie jesteta.
robert0169

Post autor: robert0169 »

jesli maruch przestanie podawac ceny to negocjacje bedziemy zaczynac z poziomu agenta to bedzie wyznacznik
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Mietko ciekawe ile osób do tej pory pracowało na Twoje ha żebyś Ty mógł je mieć . JD z pomocą brukseli kupić żaden problem plus sprzęt .
Klawiatura wszystko przyjmie :)
Grześ1234

Post autor: Grześ1234 »

Dajcie spokój chciał i się pochwalił.... niech jeszcze czymą się pochawil i będzie ok:D 8)
staś76

Post autor: staś76 »

vicia1223 pisze:Mietko ciekawe ile osób do tej pory pracowało na Twoje ha żebyś Ty mógł je mieć . JD z pomocą brukseli kupić żaden problem plus sprzęt .
Klawiatura wszystko przyjmie :)
KIEDYS PISAŁ ŻEGO ,,BABA ''BIJE

dlatego forum to odskocznia :wink:

nie daj się Mieciu!
stan1069@o2.pl

A mi się Mietka gospodarstwo i podejście do rolnictwa podoba
jest wielokierunkowe więc pozwala zarabiać jak nie na świniach to np. na marchewce czy ogórkach
ma również czas iść do kościoła w niedziele , pograć w piłke i posiedzieć przy klawiaturze
dobrze że o tym pisze ,bo zapewne czytają to młodsi i niech się uczą jak gospodarować żeby nie wejść w gów... :lol:
w gospodarstwach opartych o same świnie bez wlasnego zaplecza paszowego po przystąpieniu do uni podpartych kredytami panuje bida i smród 8) który wywołuje agresje i zazdrość :wink:

post opracował ornitolog i lubiący poleżeć pod przyczepą stan :o
nemezis

Post autor: nemezis »

stan1069@o2.pl pisze:
Edyta2259 pisze:
Wiesz jak jesteś ładna to 10 dostaniesz nawet za leżenie pod przyczepą
a za efektywną robote i jak się będziesz starała to stawkę zwiększe w zależności od starań :roll:
Stan jak zonka to przeczyta to efektywnie wybije Ci co nie co patelnią z głowy.
F1

Post autor: F1 »

stan1069@o2.pl pisze:A mi się Mietka gospodarstwo i podejście do rolnictwa podoba
jest wielokierunkowe więc pozwala zarabiać jak nie na świniach to np. na marchewce czy ogórkach
ma również czas iść do kościoła w niedziele , pograć w piłke i posiedzieć przy klawiaturze
dobrze że o tym pisze ,bo zapewne czytają to młodsi i niech się uczą jak gospodarować żeby nie wejść w gów... :lol:
w gospodarstwach opartych o same świnie bez wlasnego zaplecza paszowego po przystąpieniu do uni podpartych kredytami panuje bida i smród 8) który wywołuje agresje i zazdrość :wink:

post opracował ornitolog i lubiący poleżeć pod przyczepą stan :o
Też mi się Twoje podejście do rolnictwa podoba zgadzam się z Tobą że czasami lepiej pod przyczepą poleżeć niż robić głupoty 8) pośpiech jest złym doradcą, wskazany tylko przy biegunce i łapaniu pcheł :lol:
Edyta2259

Re: Ceny

Post autor: Edyta2259 »

Dajcie spokój Mietkowi,on prowadzi w swoim gospodarstwie ZOO i ogród botaniczny/ trochę świnek,kurek,gąsek,a w ogrodzie troszeczkę marchewki i szczypiorku i interes się kręci, również dorabia sobie jako synoptyk ,po prostu obrotny chłopak
mietko75

Zdziwiła byś się Edytko jaki jest obrotny . Ma tylko 7 palcy u rączek
i wiele więcej niż w samochwalstwie .Niedowiarków mogę oprowadzić .
Nie podnoście mi ciśnienia proszę , bo mi to może w karierze sportowej zaszkodzić .
arek

Post autor: arek »

a tak z ciekawości MIETEK jak rano wstaniesz to wiesz za jaka robotę się zabrać
Grześ1234

Post autor: Grześ1234 »

Może niech MIETEK pochwali się jakimiś fotkami i będziemy zazdrościć jeszcze bardziej.. a co to za liga jest ????
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Mieciu?!?! GDZIE JEST KRZYŻ?!?!, GDZIE JEST KRZYŻ?!?!
:lol:
pozdrawiam
"Andrzej"
mietko75

Arku odpowiem tak ; Ziemi nie przeorzesz , kobiety nie przekochasz , a roboty nie przerobisz .Papierosów nie palę , to jak przyjdę na kawę do domu , to spokojnie sobie ją wypiję i w klawiaturę postukam .A jak raz w tygodniu wieczorem na dwie godziny oderwę się na piłkę a nie gorzałę , to i żona ma ciszej w domu .
F1

Post autor: F1 »

MekkaB pisze:Mieciu?!?! GDZIE JEST KRZYŻ?!?!, GDZIE JEST KRZYŻ?!?!
pozdrawiam
"Andrzej"
Jak dla Ciebie to pewnie tam gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
MekkaB

F1 pisze:
pozdrawiam
"Andrzej"
Jak dla Ciebie to pewnie tam gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę :lol: :lol: :lol:
F1 wydaje mi się, że źle odczytałeś mój przekaz :-)
stan1069@o2.pl

MekkaB pisze:
F1 pisze:
pozdrawiam
"Andrzej"
F1 wydaje mi się, że źle odczytałeś mój przekaz :-)
Z tego przekazu Twojego można się tylko domyśleć że Cię glowa boli o ile to mozna nazwać głową :wink:
stan1069@o2.pl

arek pisze:a tak z ciekawości MIETEK jak rano wstaniesz to wiesz za jaka robotę się zabrać
Ile chłopie Ty masz lat ??? , bo takie zadajesz pytania jak byś jeszcze w pampersa robił :lol:
Awatar użytkownika
MekkaB

Stan kumie; głowa moja jest! i to jest pewne!!! nie boli mnie bo nie ma po czym!

A teraz dla tych co są jeszcze "przed kawą".
Użyłem metafory i analogii wobec kilku osób, które IMO złośliwie zaatakowały kolegę Mietka!!! Najpierw zarzucano mu "bujanie w obłokach". Jak chłop napisał "na czym stoi" (jelonki,maszyny, chlewnie), larum!?!?
O zgrozo jeszcze gorzej. To takie polskie, "chłopskie". Jak ktoś może mieć lepiej niż ja? Przechwałki mu wyciągali, Brukselę nawet wmieszali, to i ja jako statystyczny "polaczek" Andrzej ;-) dołożyłem swoje. A co?!

pozdrawiam
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

12.11.2012 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej:

http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1352718092/
mietko75

Dzięki panie Andrzeju za otuchę . Zimą skończę modernizację drugiej chlewni , to postaram się pokazać co ukliciłem .Mam pozamawiane słupki , deski i inne duperele , ale muszę czekać w kolejce , bo jest ogromna .Przyjdzie zima sam osobiście wszystko zmontuje i pokarze i niech sobie piszą że się przechwalam . Jedni mnie wyśmieją inni pochwalą i jakoś tam będzie . :wink:
Awatar użytkownika
MekkaB

mietko75 pisze:Dzięki panie Andrzeju za otuchę . Zimą skończę modernizację drugiej chlewni , to postaram się pokazać co ukliciłem .Mam pozamawiane słupki , deski i inne duperele , ale muszę czekać w kolejce , bo jest ogromna .Przyjdzie zima sam osobiście wszystko zmontuje i pokarze i niech sobie piszą że się przechwalam . Jedni mnie wyśmieją inni pochwalą i jakoś tam będzie . :wink:
:-)))) Mietek mam na imię Michał a "Andrzej to właśnie taki statystyczny polaczek, zawistny, zazdrosny, wszechwiedzący i z reguły mający wąsy :-)

pozdrawiam
marucha

Post autor: marucha »

mów mi wuuujuuu
raz dwa trzy, gonisz ty
Awatar użytkownika
lukas1982

A co dla otuchy trza się czasem razem po plecach poklepać, przyznać drugiemu rację, przytaknąć w jego poglądach, no i kielicha razem wychylić tak ku pokrzepieniu serc :-)
baraki

Post autor: baraki »

Mietko a kiedy będziesz wstawiał świnki do tych swoich chlewni? Czym sie będziesz kierował p[odejmując decyzje o zasiedleniu? Czy na obecna chwilę uważasz że należy zaczynac produkcje czy czekać? A jak czekac to na co? Na sprzyjające prognozy pogody?
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Już gdzieś pisałem, mietek dawno wstawił tylko sobie tak narzeka jak to ciężko. No chyba,że już zdążył sprzedać, ale nie sądze.
mietko75

Jeszcze czeka ze sprzedażą , ale już w kojcach te pierwsze się nie mieszczą .
stan1069@o2.pl

baraki pisze:Mietko a kiedy będziesz wstawiał świnki do tych swoich chlewni? Czym sie będziesz kierował p[odejmując decyzje o zasiedleniu? Czy na obecna chwilę uważasz że należy zaczynac produkcje czy czekać? A jak czekac to na co? Na sprzyjające prognozy pogody?
Tatusiu Baraki powinieneś wiedzieć że chlewnie się modernizuje jak są pieniążki , a świnie się tuczy jak występują okolicznościu ku temu że z tego będą pieniążki
niestety nie sprzyjające prognozy pogody nie wzkazują na to że ze świń będą pieniążki no chyba że do oddania :lol: :lol: :lol:
staś76

Post autor: staś76 »

może ktoś napisze jak tam ceny w waszych rejonach, zamiast kolejną stronę o dupie M..
baraki

A jakie to okoliczności musza wystąpić żeby wskazywały na opłacalność chowu świń Stan?
mietko75

A wystarczy że każde zbóżko grubo 100zł przekroczy , bo po naciąganych suszach cały świt ma braki .Jak mamy kukurydze ześrutowaną i zakiszoną , to nie mamy wyjścia i musimy świnki trzymać , chyba że ktoś dobrze za nią zapłaci .A czy ceny tucznika będą wysoki :?: Lukas w tamtym tygodniu rzucił ling , co robią Chińczycy . My się łudziliśmy że im mięso będziemy wozić a może się okazać że kierunek będzie przeciwny .
stan1069@o2.pl

baraki pisze:A jakie to okoliczności musza wystąpić żeby wskazywały na opłacalność chowu świń Stan?
Na pewno nie takie
http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/ ... nku-zboza/
i takie
http://www.pinipolonia.com/cennik.php
a takich co by wzkazywały na razie nie widze :wink:
mietko75

Jestem szybszy :lol:
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

12.11.2012 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/2191
baraki

No juz od jakiegos czasu głosicie że obecne okoliczności was nie przekonuja ale ja sie pytam jak nie takie to jakie? Co musi byc żeby was skłoniło do zwiększania pogłowia?
ODPOWIEDZ