FORUM
Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)
-
-
-
-
Wiesz jak jesteś ładna to 10 dostaniesz nawet za leżenie pod przyczepąEdyta2259 pisze:Stan dodaj : że za efektywną godzinę pracy 10 zł , a za czas leżenia pod przyczepą mu nie płacisz .stan1069@o2.pl pisze:Nikt normalny taniej jak za 100 do roboty nie pójdzie na 10 godz.
a tym bardziej na np.3 godz /dzien do świń po 10 za godz, bo za te pieniądze to się dobrze nie umyje i opierze
a za efektywną robote i jak się będziesz starała to stawkę zwiększe w zależności od starań

Odpiszę Magierowi najgrzeczniej jak potrafię . Żadnych dodatkowych zapasów nie muszę robić , bo na tym co mam nie jedną setkę utuczę .Nie zamierzałem się wychwalać osiągnięciami , ale jeśli Magier zarzuca mi lenistwo i bezradność , to się odniosę. Jak nie lubisz sportu , to kup sobie chłopie kawał pola i maszyny i miej własną paszę . Ja z żoną od dziesięciu lat prowadzę gospodarstwo sam z czwórką małych dzieci i przez ten czas dokupiłem kilka h gleby , dwa nowe JD i odpowiednio duże do nich maszyny . Rok temu zmodernizowałem jedną chlewnię a obecnie kończę drugą . Za każdą przeróbkę nowego jelonka byś kupił .Dziś rano pozwoliłem sobie poczytać Twe wpisy i doszedłem do wniosku że jesteś człowieku od świń uzależniony . Na kilkaset wpisów tylko świnie ,świnie i świnie .Nie znalazłem nic o maszynach , czy uprawach roślinnych . Nawet w tematach o zbożach piszesz tylko o świniach i świniach .Boli Cie że Mietkowi jest obojętne czy zboże będzie tanie czy drogie i to samo w temacie ceny tucznika .Jutro jest niedziela to się choć na spacer do lasu wybierz , bo od tego amoniaku w głowie Ci się kręci .
No właśnie odpowiedz na wszystkim wszystkim jakie tematy założyłeś .Mnie wyganiasz na facebook a sam zakładasz tematy aby się pochwalić zabawkami w piaskownicy .
Byłem wywoływany kilka razy , to i uchyliłem rąbka tajemnicy .Jeśli zechcę to opiszę własnoręcznie zbudowaną piaskownicę o wymiarach 42-20 -7 i zabawki w niej ukryte . Wyjmij Lukas smoczek z buzi , bo Ci się ząbki powykrzywiają .
Byłem wywoływany kilka razy , to i uchyliłem rąbka tajemnicy .Jeśli zechcę to opiszę własnoręcznie zbudowaną piaskownicę o wymiarach 42-20 -7 i zabawki w niej ukryte . Wyjmij Lukas smoczek z buzi , bo Ci się ząbki powykrzywiają .
Świń nie chowa bo się nie opłaci ,ale kase ładuje w chlewniemietko75 pisze:Odpiszę Magierowi najgrzeczniej jak potrafię . Żadnych dodatkowych zapasów nie muszę robić , bo na tym co mam nie jedną setkę utuczę .Nie zamierzałem się wychwalać osiągnięciami , ale jeśli Magier zarzuca mi lenistwo i bezradność , to się odniosę. Jak nie lubisz sportu , to kup sobie chłopie kawał pola i maszyny i miej własną paszę . Ja z żoną od dziesięciu lat prowadzę gospodarstwo sam z czwórką małych dzieci i przez ten czas dokupiłem kilka h gleby , dwa nowe JD i odpowiednio duże do nich maszyny . Rok temu zmodernizowałem jedną chlewnię a obecnie kończę drugą . Za każdą przeróbkę nowego jelonka byś kupił .Dziś rano pozwoliłem sobie poczytać Twe wpisy i doszedłem do wniosku że jesteś człowieku od świń uzależniony . Na kilkaset wpisów tylko świnie ,świnie i świnie .Nie znalazłem nic o maszynach , czy uprawach roślinnych . Nawet w tematach o zbożach piszesz tylko o świniach i świniach .Boli Cie że Mietkowi jest obojętne czy zboże będzie tanie czy drogie i to samo w temacie ceny tucznika .Jutro jest niedziela to się choć na spacer do lasu wybierz , bo od tego amoniaku w głowie Ci się kręci .

-
-
A mi się Mietka gospodarstwo i podejście do rolnictwa podoba
jest wielokierunkowe więc pozwala zarabiać jak nie na świniach to np. na marchewce czy ogórkach
ma również czas iść do kościoła w niedziele , pograć w piłke i posiedzieć przy klawiaturze
dobrze że o tym pisze ,bo zapewne czytają to młodsi i niech się uczą jak gospodarować żeby nie wejść w gów...
w gospodarstwach opartych o same świnie bez wlasnego zaplecza paszowego po przystąpieniu do uni podpartych kredytami panuje bida i smród
który wywołuje agresje i zazdrość
post opracował ornitolog i lubiący poleżeć pod przyczepą stan
jest wielokierunkowe więc pozwala zarabiać jak nie na świniach to np. na marchewce czy ogórkach
ma również czas iść do kościoła w niedziele , pograć w piłke i posiedzieć przy klawiaturze
dobrze że o tym pisze ,bo zapewne czytają to młodsi i niech się uczą jak gospodarować żeby nie wejść w gów...

w gospodarstwach opartych o same świnie bez wlasnego zaplecza paszowego po przystąpieniu do uni podpartych kredytami panuje bida i smród

Stan jak zonka to przeczyta to efektywnie wybije Ci co nie co patelnią z głowy.stan1069@o2.pl pisze:Wiesz jak jesteś ładna to 10 dostaniesz nawet za leżenie pod przyczepąEdyta2259 pisze:Stan dodaj : że za efektywną godzinę pracy 10 zł , a za czas leżenia pod przyczepą mu nie płacisz .stan1069@o2.pl pisze:Nikt normalny taniej jak za 100 do roboty nie pójdzie na 10 godz.
a tym bardziej na np.3 godz /dzien do świń po 10 za godz, bo za te pieniądze to się dobrze nie umyje i opierze
a za efektywną robote i jak się będziesz starała to stawkę zwiększe w zależności od starań
Też mi się Twoje podejście do rolnictwa podoba zgadzam się z Tobą że czasami lepiej pod przyczepą poleżeć niż robić głupotystan1069@o2.pl pisze:A mi się Mietka gospodarstwo i podejście do rolnictwa podoba
dobrze że o tym pisze ,bo zapewne czytają to młodsi i niech się uczą jak gospodarować żeby nie wejść w gów...![]()
w gospodarstwach opartych o same świnie bez wlasnego zaplecza paszowego po przystąpieniu do uni podpartych kredytami panuje bida i smródktóry wywołuje agresje i zazdrość
![]()

Re: Ceny
Dajcie spokój Mietkowi,on prowadzi w swoim gospodarstwie ZOO i ogród botaniczny/ trochę świnek,kurek,gąsek,a w ogrodzie troszeczkę marchewki i szczypiorku i interes się kręci, również dorabia sobie jako synoptyk ,po prostu obrotny chłopak
Arku odpowiem tak ; Ziemi nie przeorzesz , kobiety nie przekochasz , a roboty nie przerobisz .Papierosów nie palę , to jak przyjdę na kawę do domu , to spokojnie sobie ją wypiję i w klawiaturę postukam .A jak raz w tygodniu wieczorem na dwie godziny oderwę się na piłkę a nie gorzałę , to i żona ma ciszej w domu .
-
Z tego przekazu Twojego można się tylko domyśleć że Cię glowa boli o ile to mozna nazwać głowąMekkaB pisze:F1 wydaje mi się, że źle odczytałeś mój przekazF1 pisze:Jak dla Ciebie to pewnie tam gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwęMekkaB pisze:Mieciu?!?! GDZIE JEST KRZYŻ?!?!, GDZIE JEST KRZYŻ?!?!
![]()
pozdrawiam
"Andrzej"![]()
![]()

-
Stan kumie; głowa moja jest! i to jest pewne!!! nie boli mnie bo nie ma po czym!
A teraz dla tych co są jeszcze "przed kawą".
Użyłem metafory i analogii wobec kilku osób, które IMO złośliwie zaatakowały kolegę Mietka!!! Najpierw zarzucano mu "bujanie w obłokach". Jak chłop napisał "na czym stoi" (jelonki,maszyny, chlewnie), larum!?!?
O zgrozo jeszcze gorzej. To takie polskie, "chłopskie". Jak ktoś może mieć lepiej niż ja? Przechwałki mu wyciągali, Brukselę nawet wmieszali, to i ja jako statystyczny "polaczek" Andrzej
dołożyłem swoje. A co?!
pozdrawiam
A teraz dla tych co są jeszcze "przed kawą".
Użyłem metafory i analogii wobec kilku osób, które IMO złośliwie zaatakowały kolegę Mietka!!! Najpierw zarzucano mu "bujanie w obłokach". Jak chłop napisał "na czym stoi" (jelonki,maszyny, chlewnie), larum!?!?
O zgrozo jeszcze gorzej. To takie polskie, "chłopskie". Jak ktoś może mieć lepiej niż ja? Przechwałki mu wyciągali, Brukselę nawet wmieszali, to i ja jako statystyczny "polaczek" Andrzej

pozdrawiam
-
- Kontakt:
Dzięki panie Andrzeju za otuchę . Zimą skończę modernizację drugiej chlewni , to postaram się pokazać co ukliciłem .Mam pozamawiane słupki , deski i inne duperele , ale muszę czekać w kolejce , bo jest ogromna .Przyjdzie zima sam osobiście wszystko zmontuje i pokarze i niech sobie piszą że się przechwalam . Jedni mnie wyśmieją inni pochwalą i jakoś tam będzie . 

mietko75 pisze:Dzięki panie Andrzeju za otuchę . Zimą skończę modernizację drugiej chlewni , to postaram się pokazać co ukliciłem .Mam pozamawiane słupki , deski i inne duperele , ale muszę czekać w kolejce , bo jest ogromna .Przyjdzie zima sam osobiście wszystko zmontuje i pokarze i niech sobie piszą że się przechwalam . Jedni mnie wyśmieją inni pochwalą i jakoś tam będzie .

pozdrawiam
-
Tatusiu Baraki powinieneś wiedzieć że chlewnie się modernizuje jak są pieniążki , a świnie się tuczy jak występują okolicznościu ku temu że z tego będą pieniążkibaraki pisze:Mietko a kiedy będziesz wstawiał świnki do tych swoich chlewni? Czym sie będziesz kierował p[odejmując decyzje o zasiedleniu? Czy na obecna chwilę uważasz że należy zaczynac produkcje czy czekać? A jak czekac to na co? Na sprzyjające prognozy pogody?
niestety nie sprzyjające prognozy pogody nie wzkazują na to że ze świń będą pieniążki no chyba że do oddania

A wystarczy że każde zbóżko grubo 100zł przekroczy , bo po naciąganych suszach cały świt ma braki .Jak mamy kukurydze ześrutowaną i zakiszoną , to nie mamy wyjścia i musimy świnki trzymać , chyba że ktoś dobrze za nią zapłaci .A czy ceny tucznika będą wysoki
Lukas w tamtym tygodniu rzucił ling , co robią Chińczycy . My się łudziliśmy że im mięso będziemy wozić a może się okazać że kierunek będzie przeciwny .

-
Na pewno nie takiebaraki pisze:A jakie to okoliczności musza wystąpić żeby wskazywały na opłacalność chowu świń Stan?
http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/ ... nku-zboza/
i takie
http://www.pinipolonia.com/cennik.php
a takich co by wzkazywały na razie nie widze

-
- Kontakt: