FORUM
Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)
-
- Muchozolali
wszystko znajdzie swój sposób przerobienia
Henio
http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic ... 513#296513
Henio
http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic ... 513#296513
Kto widzi tylko wysokie koszty ten zysków nie zobaczy. Ja wole zboże po 1000 i tuczniki po 6. Jak ktoś woli zboże po 400 i świnki po 3,2 niech czeka. Przy zbożu po 400 cena tucznika pierdolnie z takim hukiem ,że się pare lat nie pozbieramy. A piep.... o 11 kg zboża za kilo tucznika to jakaś utopia nie z tej ziemi. To tak samo jakby hodowcy krów powiedzieli chcemy za litr mleka kupić litr ropy bo w 80 latach tak było. Cały kraj buduje wtedy obory i chlewnie. W ciagu 3 lat mamy tyle tuczników co chiny i mleka limit wyrabiamy w 3 miesiące. Było, mineło i nie wróci a komu się nie opłaci nie hodować.
A odnośnie cen 5.8- 2 % za 127 szt na jutro. Srednia waga koło 130 kg.
-
Wolisz po 1000 zboże , bo masz swojePablo80 pisze:Kto widzi tylko wysokie koszty ten zysków nie zobaczy. Ja wole zboże po 1000 i tuczniki po 6. Jak ktoś woli zboże po 400 i świnki po 3,2 niech czeka. Przy zbożu po 400 cena tucznika pierdolnie z takim hukiem ,że się pare lat nie pozbieramy. A piep.... o 11 kg zboża za kilo tucznika to jakaś utopia nie z tej ziemi. To tak samo jakby hodowcy krów powiedzieli chcemy za litr mleka kupić litr ropy bo w 80 latach tak było. Cały kraj buduje wtedy obory i chlewnie. W ciagu 3 lat mamy tyle tuczników co chiny i mleka limit wyrabiamy w 3 miesiące. Było, mineło i nie wróci a komu się nie opłaci nie hodować.

jak sobie go kupisz po 1000 i do tego warchlaka to Ci zostanie

zboże na razie rusza cały czas. Soja spadła na 1891 w porcie.
z tucznikiem zrobiło się luźniej, biorą bez problemów i szybko. Już nie spada i od rana do popołudnia nawet zdrożał.
5,8 żywa, 7,5 hak. Lokalne rynki na poziomie 5,9- 6 ale ciasne.
Tucznik niemiecki przy obecnym kursie w skupie około 6,13.
z tucznikiem zrobiło się luźniej, biorą bez problemów i szybko. Już nie spada i od rana do popołudnia nawet zdrożał.
5,8 żywa, 7,5 hak. Lokalne rynki na poziomie 5,9- 6 ale ciasne.
Tucznik niemiecki przy obecnym kursie w skupie około 6,13.
http://ec.europa.eu/agriculture/markets ... dex_en.htm
ciekawa literatura te europejskie zestawienia
Niemiec w zeszłym tygodniu nadal płacił wysoko bo prawie 1,87 hak razy 4,1845(cinkciaż na teraz) czyli 6,1 na żywo.
Okazuje się że w naszym kraju w którym wszyscy z nas - ci co sprzedawali zanotowali znaczne obniżki cen za swoje tuczniki cena skupu w zm zamiast spaść - wzrosła o 0,6 procent. Byliśmy praktycznie jedynym krajem w którym wzrosła cena tucznika w skupie.
Któryś z kolegów mówił że tu nie ma żadnej logiki. Logika jest. Dezinformacyjna. Jak wielki musiał być import tucznika i za jaką cenę aby dla nas cena sprzedaży spadła z 6 -6,3 na 5,7-5,8 czyli prawie o 10 procent a u agenta na 4,9 i jednocześnie wzrosła w skupie o 0,6 procent.
Takie numery to tylko u nas. I znowu będą narzekania że towar nijak nie schodzi. No jak ma schodzić jak tak drogo u Niemca tucznika kupujemy. Kupujmy taniej to wtedy towar schodził będzie.
Ale był czas przywyknąć.
Niemiec w górę - na razie w internecie. Potem zapewne także i w dezinformacyjnych piątkowych notowaniach niemieckich które nie pokrywają się z rzeczywistymi cenami płaconymi przez ich zm.
A u nas rozpoczniemy mozolne pięcio dziesięciogroszowe tygodniowe pchanie cen w górę.
ciekawa literatura te europejskie zestawienia
Niemiec w zeszłym tygodniu nadal płacił wysoko bo prawie 1,87 hak razy 4,1845(cinkciaż na teraz) czyli 6,1 na żywo.
Okazuje się że w naszym kraju w którym wszyscy z nas - ci co sprzedawali zanotowali znaczne obniżki cen za swoje tuczniki cena skupu w zm zamiast spaść - wzrosła o 0,6 procent. Byliśmy praktycznie jedynym krajem w którym wzrosła cena tucznika w skupie.
Któryś z kolegów mówił że tu nie ma żadnej logiki. Logika jest. Dezinformacyjna. Jak wielki musiał być import tucznika i za jaką cenę aby dla nas cena sprzedaży spadła z 6 -6,3 na 5,7-5,8 czyli prawie o 10 procent a u agenta na 4,9 i jednocześnie wzrosła w skupie o 0,6 procent.
Takie numery to tylko u nas. I znowu będą narzekania że towar nijak nie schodzi. No jak ma schodzić jak tak drogo u Niemca tucznika kupujemy. Kupujmy taniej to wtedy towar schodził będzie.
Ale był czas przywyknąć.
Niemiec w górę - na razie w internecie. Potem zapewne także i w dezinformacyjnych piątkowych notowaniach niemieckich które nie pokrywają się z rzeczywistymi cenami płaconymi przez ich zm.
A u nas rozpoczniemy mozolne pięcio dziesięciogroszowe tygodniowe pchanie cen w górę.
-
tak Stan
Niemiec rządzi świnią w Europie czy tego chcemy czy nie.
A u nas ten tydzień wyprzedany a na przyszły jak pisałem mozolnie w górę.
2 partyjki ożenione już po 5,9. Jedna czeka na 6. Do ceny niemieckiej jeszcze daleko. W chlewni luźnawo, minus pół rzutu. Mogę sprzedawać ale nie muszę bo na koniec przyszłego też będzie luźnawo.
Niemiec rządzi świnią w Europie czy tego chcemy czy nie.
A u nas ten tydzień wyprzedany a na przyszły jak pisałem mozolnie w górę.
2 partyjki ożenione już po 5,9. Jedna czeka na 6. Do ceny niemieckiej jeszcze daleko. W chlewni luźnawo, minus pół rzutu. Mogę sprzedawać ale nie muszę bo na koniec przyszłego też będzie luźnawo.
http://www.agrarheute.com/schlachtsauen-kw45
Tak to wygląda u nich a jak u nas się to skączy a inni się cieszą
Tak to wygląda u nich a jak u nas się to skączy a inni się cieszą
-
marucha - zdaje się że coś się rusza - ano jeden doradca żywieniowy drążąc temat od kogo biorę warchlaka i dla kogo mam tuczyć - zadał mi nowe pytanie , którego przedtem nigdy nie zadawał , a podobną rozmowę przeprowadzaliśmy kilka już razy - niemal standardowa - a tu taki kwiatek :
ile ci obiecali zysku ? - odpowiedziałem jak zawsze zwrot kosztów warchlaka i paszy --- znaczy się są już oferty na rynku uwzględniające jakiś zysk --- desperacja zaczyna przybierać coraz to ciekawsze oblicze
-- puki co mi się jeszcze nie trafiło - może w przyszłości. Rynek się zmienił przez ostatnie 6 miesięcy - wszystkie liczące się firmy paszowe i transportowe nagle oferują kredytowanie warchlaka - stawki jednak wyższe jak w banku - niby w ich interesie a jeszcze potrzebują na tym zarobić - ciekawe ?
ile ci obiecali zysku ? - odpowiedziałem jak zawsze zwrot kosztów warchlaka i paszy --- znaczy się są już oferty na rynku uwzględniające jakiś zysk --- desperacja zaczyna przybierać coraz to ciekawsze oblicze

-
Skoro wszystcy chcą kredytować warchlaka i pasze to może to oznaczać że ;
1.kochają rolnikow aż do bólu
2.kochają konsumentów i dbają żeby byli dobrze odżywioni
3.dbają o dobrą rzeżbe muskułów hodowców
4.taki z tego interes że na wznowienie produkcji brakuje
jak są tacy mili i zachęcają kredytowaniem do tuczenia to niech sami się wezmą za tucz
1.kochają rolnikow aż do bólu
2.kochają konsumentów i dbają żeby byli dobrze odżywioni
3.dbają o dobrą rzeżbe muskułów hodowców
4.taki z tego interes że na wznowienie produkcji brakuje
jak są tacy mili i zachęcają kredytowaniem do tuczenia to niech sami się wezmą za tucz

-
Średnio ok 8-10 zł sztuka za kredyt im wychodzi . Przeważnie to 1% od sumy zakupu miesięcznie . 600 sztuk x 260 x 1%=1500 miesięcznie x 4 =6000 i 1000l diesla do scani jest . Ja osobiście biorę za gotówkę a z tych % to mam na leki full. Każdy robi jak chce ale coraz częściej idą w kredyt jak się rozmawia z ludźmi..
-
- Kontakt:
19.11.2012 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1353321313/
http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1353321313/
pierwsza partyjka po 5,9 poszła, jeszcze druga pódzie a i po 6 partyjka na środę potwierdzona. Rynki lokalne.
Pozostałe rynki bez zmian. Jedni podnoszą a drudzy obniżają ceny. Złoty umacnia się a sąsiad cen nie podnosi a na dodatek jeszcze nas zapewne w droższy żywiec zaopatruje. U nich drożej u nas taniej to i średnio normalnie dla zm wychodzi i mają przynajmniej co bić. Okaże się w środę w ministerialnych zestawieniach.
Pozostałe rynki bez zmian. Jedni podnoszą a drudzy obniżają ceny. Złoty umacnia się a sąsiad cen nie podnosi a na dodatek jeszcze nas zapewne w droższy żywiec zaopatruje. U nich drożej u nas taniej to i średnio normalnie dla zm wychodzi i mają przynajmniej co bić. Okaże się w środę w ministerialnych zestawieniach.
-
- Kontakt:
-
to był dobry rok. Zboża obrodziły, pięknie się sprzedają. Trwają żniwa kukurydziane i magazyny kukurydziane pękają w szwach czekając na matifowe ceny. Zostaliśmy z górą pieniędzy za sprzedane ziarenka i niektórym już się nie opłaca dalej pracować bo musieliby kupić teraz ziarenka drożej niż sprzedali to po co taki interes. W przyszłym roku nowe żniwa. Trochę gnojowicy na pole, ziarenek do gleby i znowu żąć będziem.
Mietko, podobnie jak Edyta zostaw sobie parkę. Jeden na Boże Narodzenie drugi na Wielkanoc. Nie martw się za cały świat. Będzie co będzie. Zaraz po zimie wiosna, nowalijki, szczypiorek, buraczki ........ Uśmiechnij się
Już można szyneczki na święta peklować.
Mietko, podobnie jak Edyta zostaw sobie parkę. Jeden na Boże Narodzenie drugi na Wielkanoc. Nie martw się za cały świat. Będzie co będzie. Zaraz po zimie wiosna, nowalijki, szczypiorek, buraczki ........ Uśmiechnij się

Już można szyneczki na święta peklować.
-
-
-
- wet-zootechnik
ceny
Lepiej już było.
Może być i tak że tuczarze po majątkach zbitach przed zeszłorocznymi świętami nastawili się głównie na sprzedaż duńczyka w grudniu a tu będzie klapa. Aż strach pomyśleć nad dopięciem budżetu.
Oby nie musieli tych mecholi kupionych na poprzedniego mikołaja teraz oddać w ramach rozliczenia.
Coś mi się zdaje że wiosną będzie 9 mln blondynek.
Oby nie musieli tych mecholi kupionych na poprzedniego mikołaja teraz oddać w ramach rozliczenia.
Coś mi się zdaje że wiosną będzie 9 mln blondynek.
-
Lukas Ty taki pragmatyk martwisz się o czyjeś majątki??Niech każdy pilnuje swojego!!A czy będzie 9 mln świń czy 5 to nic nie zmieni bo sąsiedzi nas zaopatrzą a z drugiej strony już to kiedyś pisałem kto ma jeść to mięso jak 2 mln ludzi wyjechało z kraju a zostali emeryci,renciści i co najmniej 20 % bezrobotnych a wybór jadła jest duży,drób,jaja,warzywa itd.
Wystarczy że import prosiaka wzrósł i po zawodach .Bałkany nie kupowały bo tam straszna susza , ta prosiaki które były szykowane do nich , przyjechały do Polski .Bałkany nie zebrały z pul prawie nic . Nasze ziemniaki ,jako podstawowy produkt żywnościowy , jadą do nich non stop .Szykowała nam się klęska urodzaju i mizerne ceny a tu dziś piękna kasiora na pyrach . Latem były po 10 groszy i taniej i to workowane a dziś niedaleko mnie chłopaki płacą po 45 groszy za luz i wysyłają kilka aut dziennie .
Powiem tak na chwilę obecną nie jest dobrze. Znajomy obdzwonił zakłady mięsne, ma partję 100 szt i nikt powyżej 7,2 na WBC za klasę E nie chce zapłacić. Wszyscy mówią że mają żywiec i kropka. Ja się tylko zastanawiam co oni będą ubijać za pół roku, na Wielkonoc to chyba będą zające po polachc ganiać, bo nie sądzę że przy takiej wysokiej cenie zbóż i tak niskiej cenie tucznika ktoś się zdecyduje na dalszą hodowlę. Ale pożyjemy zobaczymy, wszystkiego nie da się przewidzieć.
-
- Kontakt:
26.11.2012 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1353923648/
http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1353923648/
A gdzie widziłaes nasze prognozy? My sie teraźniejszościa zajmujemy, w majestacie prawdy wspólnymi siłami bronimy cen jako naszego wspólnego dobra by nikt ich nie próbował zaniżać.mat pisze:marucha -lukas1982-baraki-brzydal-tabou---- panowie gdzie wasze te prognozy ?
6 zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tak sobie myśle że przydała by sie nam taka internetowa giełda żywca z prawdziwego zdarzenia gdzie można realnie handlować. Gdyby zrobic to w ten sposób ze płatności były by ubezpieczone bądź gwarantowane przez banki czy np agencje rynku rolnego to kazdy by tam chętnie sprzedawał i zarazem mielibyśmy na bierząco podgląd realnych cen transakcyjnych których wysokości zaden agent nie mógł by podważac i kwestionować. Może warto by pomyślec nad stworzeniem takiej platformy?
A może i nie brak tworzyc nowej bo przeciez mamy E-WGT, tylko ją rozkręcic jakims sposobem?
-
Barakibaraki pisze:A gdzie widziłaes nasze prognozy? My sie teraźniejszościa zajmujemy, w majestacie prawdy wspólnymi siłami bronimy cen jako naszego wspólnego dobra by nikt ich nie próbował zaniżać.mat pisze:marucha -lukas1982-baraki-brzydal-tabou---- panowie gdzie wasze te prognozy ?
6 zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tak sobie myśle że przydała by sie nam taka internetowa giełda żywca z prawdziwego zdarzenia gdzie można realnie handlować. Gdyby zrobic to w ten sposób ze płatności były by ubezpieczone bądź gwarantowane przez banki czy np agencje rynku rolnego to kazdy by tam chętnie sprzedawał i zarazem mielibyśmy na bierząco podgląd realnych cen transakcyjnych których wysokości zaden agent nie mógł by podważac i kwestionować. Może warto by pomyślec nad stworzeniem takiej platformy?
A może i nie brak tworzyc nowej bo przeciez mamy E-WGT, tylko ją rozkręcic jakims sposobem?
w Polsce graczy giełdowych jest od ++++

koszt samego żywienia 1 kg żywca w założeniach że zboże paszowe kosztuje 90 euro + dopłaty wynosi 3 zł
jak ktoś kto zabierał się za wstawienia i produkcje zakładał więcej jak 1 euro za kg .żywca to się może rozczarować po kilku latach , bo tak to trzeba liczyć
małemu trzeba więcej na życie , a dużemu na inwestycje i odsetki
więc na jeden +++ wyjdzie

i tu jest pies pogrzebany

-
- Kontakt:
-
baraki
na pomysł z giełdą czekam od dawna - tylko poszerz go trochę o warchlaka i produkty paszowe , pasze -- zabezpieczenie można na start zrobić jak ebay czy allegro - po pierwsze weryfikacja firm i oferentów na podstawie danych rejestracyjnych (nip , numer siedziby stada) weryfikacja BIK - potwierdzenie adresu listowne , komentarze oceny po tranzakcjach , na początek tylko szybkie przelewy jak w kantorach internetowych - giełda jako podmiot otwiera konta w większości najpopularniejszych banków i potem przelewa na konto sprzedawcy , wzór (allegro,FritzExchange, Trejdoo-jest factoring)
Można też pomyśleć i spróbować się połączyć z giełdami zagranicznymi związkowymi (niemcy,dania,hollandia)
Są kredyty obrotowe faktoring - nie ma sensu godzić się na przedłużone terminy płatności można porozmawiać o faktoringu (z aliorem, bgż i pbs-ami) - zwierzaków nie mam to bym za tym pochodził , tylko czy są inni zainteresowani czy ma biegać tylko dla siebie i Barakiego
Mam krewnego który stawiał allegro może by pomógł http://www.goldenline.pl/wojciech-wrzaskala
na pomysł z giełdą czekam od dawna - tylko poszerz go trochę o warchlaka i produkty paszowe , pasze -- zabezpieczenie można na start zrobić jak ebay czy allegro - po pierwsze weryfikacja firm i oferentów na podstawie danych rejestracyjnych (nip , numer siedziby stada) weryfikacja BIK - potwierdzenie adresu listowne , komentarze oceny po tranzakcjach , na początek tylko szybkie przelewy jak w kantorach internetowych - giełda jako podmiot otwiera konta w większości najpopularniejszych banków i potem przelewa na konto sprzedawcy , wzór (allegro,FritzExchange, Trejdoo-jest factoring)
Można też pomyśleć i spróbować się połączyć z giełdami zagranicznymi związkowymi (niemcy,dania,hollandia)
Są kredyty obrotowe faktoring - nie ma sensu godzić się na przedłużone terminy płatności można porozmawiać o faktoringu (z aliorem, bgż i pbs-ami) - zwierzaków nie mam to bym za tym pochodził , tylko czy są inni zainteresowani czy ma biegać tylko dla siebie i Barakiego
Mam krewnego który stawiał allegro może by pomógł http://www.goldenline.pl/wojciech-wrzaskala
-
-