FORUM
Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)
-
Nawet pofantazjować trzeba
Konsumet ma prawo wiedzieć skąd ta świnia jest ,kto wyroby zrobił i jest w stanie zapłacić więcej
więc przyszłość jest [ albo już była ]w lokalnych ,małych blisko rolnika ZM
przykład ; czasami na święta woże kilka kabanów do przydomowej ubojni
i o schab po 25 , kaszanke po 10 ,szynke po 38 kiełbaske po 29 się biją
na boczek zapisy 2 lata do przodu
biore po 6 za kilo , masarz 100 od sztuki i pewnie jeszcze zostanie , bo nikt głupi nie jest żeby robił za darmo
ale musze przyznać że to żarełko dla biednego nie jest
podatków tam nie ma
na to żeby zapłacić podatki i zusy to niestety do tych wyrobów trzeba by było coś taniego wlać 

Konsumet ma prawo wiedzieć skąd ta świnia jest ,kto wyroby zrobił i jest w stanie zapłacić więcej
więc przyszłość jest [ albo już była ]w lokalnych ,małych blisko rolnika ZM
przykład ; czasami na święta woże kilka kabanów do przydomowej ubojni

biore po 6 za kilo , masarz 100 od sztuki i pewnie jeszcze zostanie , bo nikt głupi nie jest żeby robił za darmo
ale musze przyznać że to żarełko dla biednego nie jest

podatków tam nie ma

http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 40300.html
Sytuacja w pażdzierniku.
Ciekawe tylko ile tego wieprza wjechało z Niemiec.
Swoją drogą Niemcy mają sporą nadprodukcję w okresie przedświątecznym.
Sytuacja w pażdzierniku.
Ciekawe tylko ile tego wieprza wjechało z Niemiec.
Swoją drogą Niemcy mają sporą nadprodukcję w okresie przedświątecznym.
-
Na cene tucznika ani agenci ani bajkopisarze ani synoptycy wpływu nie mają
nawet mi się wydaje że agenci i synoptycy grają na zwyżke , a poeci na zniżke
a na zysk z rolnictwa wpływ ma używanie mózgu a nie uszów i oczy
najdrożej świnie sprzedalem po 5,7 netto i to już mi się wydawało że dużo i kiedyś tą złotówwke z kila trzeba oddać
jak spoglądałem po ile kupujecie warchlaki to mi się smiech z płaczem o Was mieszał
teraz trzeba sobie rachunek sumienia zrobić
a nie szukać winnych

a na zysk z rolnictwa wpływ ma używanie mózgu a nie uszów i oczy

najdrożej świnie sprzedalem po 5,7 netto i to już mi się wydawało że dużo i kiedyś tą złotówwke z kila trzeba oddać

jak spoglądałem po ile kupujecie warchlaki to mi się smiech z płaczem o Was mieszał

teraz trzeba sobie rachunek sumienia zrobić

Masz racje że rachunek sumienia wini zrobićstan1069@o2.pl pisze:Na cene tucznika ani agenci ani bajkopisarze ani synoptycy wpływu nie mają![]()
nawet mi się wydaje że agenci i synoptycy grają na zwyżke , a poeci na zniżke
![]()
a na zysk z rolnictwa wpływ ma używanie mózgu a nie uszów i oczy![]()
najdrożej świnie sprzedalem po 5,7 netto i to już mi się wydawało że dużo i kiedyś tą złotówwke z kila trzeba oddać![]()
teraz trzeba sobie rachunek sumienia zrobića nie szukać winnych
-
-
po to sa obnizki, zeby były podwyzki. Nie wiem o co tyle hałasu, to normalne na rynku ze sa podwyzki i obniżki. Tak było, jest i będzie. A najwięcej przemyśleń na temat trzody mają handlarze i stan co ma dwie maciory hehe, narazie sie jescze zarabia nawet na kupczym warchlaku, nie można kalkulować opłacalności na jednej sprzedazy. Ostanim czasem na prawde nie było na co narzekać
-
-
-
stan cieszę się że sprzedałem zaczynałem ten żut sprzedawać po 6,1 netto a skończyłem na 5,8 netto, za 3 tygodnie zaczynam sprzedawać następny wsad, więc teraz mnie obniżki nie ciesząstan1069@o2.pl pisze:Turbo sprzedaleś tuczniki i się cieszysz że są obniżki , bo być może taniej kupisz warchlaka i dalej się będziesz zarobkami cieszyl , tymi które byly nawet 3 lata temu![]()
![]()
-
No niestety drobnym hodowcom sprzedającym max kilkanascie szt jednorazowo forum cen daje nie za wiele gdyż i tak są zmuszeni sprzedać wozakowi na jego warunkach, stąd pewnie rozgoryczenie i brak wiary w wyższe ceny a różnica sięga nawet 20%.
Ale tak samo jest w mleku a nawet różnice są jeszcze większe sięgające ponad 30% za litr mleka.
Ale tak samo jest w mleku a nawet różnice są jeszcze większe sięgające ponad 30% za litr mleka.
wysypało się nam agentów przed świętami. Oj wysypało.
Kolego daj mi swoje najlepsze kontakty bo u nas bida, nawet 5 dostajemy za doskonały towar. Podajesz kontakty to wymagania kupujących okazują się za wysokie do przeskoczenia.
Prosisz o paszport świniarza czyli fakturę za sprzedane żywe świnie to okazuje się że faktury nima.
Kiedyś paliło się tak zwane cudzesy. Mogłeś się napalić do syta za darmo. Dzisiaj działa się na sępa. Dostać od kogoś namiary na jego źródełka
następnie podjechać do agenta, zapakować 3 pokłady i źródełko zapchane a ty sobie gdzie indziej wody szukaj.
Może hodowca tylko czego? Może i kilka macior ma ale pieniądze gdzie indziej zarabia. Ale nigdy jeden z drugim nie mówi po ile sprzedał tylko ile u niego na skupie i to jeszcze te najgorsze skupy wybierają.
Cykl zamknięty. Informacje nie wychodzą ale dla przychodzących to cykl otwarty.
Kolego daj mi swoje najlepsze kontakty bo u nas bida, nawet 5 dostajemy za doskonały towar. Podajesz kontakty to wymagania kupujących okazują się za wysokie do przeskoczenia.
Prosisz o paszport świniarza czyli fakturę za sprzedane żywe świnie to okazuje się że faktury nima.
Kiedyś paliło się tak zwane cudzesy. Mogłeś się napalić do syta za darmo. Dzisiaj działa się na sępa. Dostać od kogoś namiary na jego źródełka
następnie podjechać do agenta, zapakować 3 pokłady i źródełko zapchane a ty sobie gdzie indziej wody szukaj.
Może hodowca tylko czego? Może i kilka macior ma ale pieniądze gdzie indziej zarabia. Ale nigdy jeden z drugim nie mówi po ile sprzedał tylko ile u niego na skupie i to jeszcze te najgorsze skupy wybierają.
Cykl zamknięty. Informacje nie wychodzą ale dla przychodzących to cykl otwarty.
-
Nie wymądrzaj się Marucha bo to głównie przez Ciebie cena spadła hehe.Pisałeś parę tyg temu że teraz cena tylko w górę,to ludzie nakupili warchlaków z całej Europy i mamy teraz nadwyżkę.Pisałeś że zboża i kukurydza będą tanie bo uradzaj mieliśmy duży a łódek brak do wywozu,kolejki do skupów zbóż duże i trzeba ludzi w nich dokarmiać,suszy też na świecie nie było więc pasza będzie taniutka.A teraz lipa Twoje proroctwa się nie sprawdziły więc szukasz agentów na forum by na nich zgonić obniżki których niby nie ma a Sam już sprzedajesz o 40 gr taniej niż miesiąc temu.
-
Lukas,ja czytam forum i tylko wysnuwam wnioski.Chowam tyle świń na ile mam własnej paszy,nie dokupuję prosiaków,warchlaków,zboża ani qq mokrej czy suchej.Mi ta obecna obniżka wiele nie zaszkodzi więc nie narzekam tylko nieładnie tak wszystko zwalać na agentów,czasami trzeba tez uderzyć się we własną pierś i przyznać do niesprawdzonych prognoz.
nie gadaj bzur zawsze pisze po ile sprzedalem niemam moze tak duzo jak innilukas1982 pisze:ale Wy się musicie nawzajem podbudowywać i poklepywać za ripostę to Wam dododaje pewnosci siebiemarucha słusznie prawi.
Kiedy agent albo Mat podali po ile sprzedali swoje swinie??
Andrzej qq mokra była po 500 trza było kupowac a nie teraz się żalić ze tamten okres się przespało.
PostForum: Ceny Wysłany: Sro Paź 10, 2012 11:55 Temat: CENY TRZODY
5.85 netto i -3% za 22 szt. powiat bydgoski
Mądry sprzedawca mówi: Mam bardzo dobry towar, mój towar jest najlepszy i najtańszy na rynku, inni maj słabszy towar i droższy od mojego! W sąsiedniej wiosce sprzedaj na skupie dużo drożej niż ja tak że u mnie prawdziwa okazja.
Mądry kupujący mówi: Ceny spadają, na skupie już tylko tyle płacą i jeszce ma byc miej i to za towar lepszy niż ten twój także więcej nie dam.
Mat, 0909 itp albo macie nas rolników za idiotów albo sami nimi jesteście. Żaden zdrowo myślacy człowiek który chce sprzedac towar nie krzyczy że gdzies na sasiednim straganie jest złotówke taniej do kupienia, to zazwyczaj mówi ten który chce kupić! Nigdy odwrotnie!
Sa więc 2 możliwości albo jesteście rolnikami którym się totalnie we łbie pojebało albo zwykłymi podrzędnymi 5 kategorii chandlarzynami którzy nieudolnie próbują ogłupiac ludzi przez forum.
Mądry kupujący mówi: Ceny spadają, na skupie już tylko tyle płacą i jeszce ma byc miej i to za towar lepszy niż ten twój także więcej nie dam.
Mat, 0909 itp albo macie nas rolników za idiotów albo sami nimi jesteście. Żaden zdrowo myślacy człowiek który chce sprzedac towar nie krzyczy że gdzies na sasiednim straganie jest złotówke taniej do kupienia, to zazwyczaj mówi ten który chce kupić! Nigdy odwrotnie!
Sa więc 2 możliwości albo jesteście rolnikami którym się totalnie we łbie pojebało albo zwykłymi podrzędnymi 5 kategorii chandlarzynami którzy nieudolnie próbują ogłupiac ludzi przez forum.
To co z ciebie za handlowiec jak sprzedajesz po 5,85 i krzyczysz na cały targ że inni sprzedają po 5,00? Nawet gdyby tak było to nie w Twoim interesie to rozgłaszać! W Twoim nteresie jest mówic raczej: Ja sprzedałem po 5,85 ale słyszałem że znajomi z forum tch po 6,00 dostają.mat pisze:nie gadaj bzur zawsze pisze po ile sprzedalem niemam moze tak duzo jak innilukas1982 pisze:ale Wy się musicie nawzajem podbudowywać i poklepywać za ripostę to Wam dododaje pewnosci siebiemarucha słusznie prawi.
Kiedy agent albo Mat podali po ile sprzedali swoje swinie??
Andrzej qq mokra była po 500 trza było kupowac a nie teraz się żalić ze tamten okres się przespało.
PostForum: Ceny Wysłany: Sro Paź 10, 2012 11:55 Temat: CENY TRZODY
5.85 netto i -3% za 22 szt. powiat bydgoski
Jak wszyscy zaczniemy byc handlowcami a nie pierdołami to cena żywca całkiem inaczej zacznie wyglądać.
-
Każdy hodowca w pamięci komórkowej /stacjonarnej i pewnie mózgowej ma zakodowane nr . telefonów do tych co płaca najwięcej , na czas i co najważniejsze to że zapłacą
to samo jest z ZM , pośrednikami itp.specjalistami
różnica w cenie więc dotyczy ; jakości kabanów . ilości, terminu platności , przywiazania umowami , a czasami nawet zrozumieniem o której Magier wspominał i kosztów transportu .
Pisanie o żródełkach fakturkach i innych pierdołach jest zabawne

to samo jest z ZM , pośrednikami itp.specjalistami

różnica w cenie więc dotyczy ; jakości kabanów . ilości, terminu platności , przywiazania umowami , a czasami nawet zrozumieniem o której Magier wspominał i kosztów transportu .
Pisanie o żródełkach fakturkach i innych pierdołach jest zabawne

Masz racje Andrzej19570 bardzo ładnie moze zrobimy pożadek z tymi cwaniakami juz coraz wiecej nas tuandrzej19570 pisze:Nie wymądrzaj się Marucha bo to głównie przez Ciebie cena spadła hehe.Pisałeś parę tyg temu że teraz cena tylko w górę,to ludzie nakupili warchlaków z całej Europy i mamy teraz nadwyżkę.Pisałeś że zboża i kukurydza będą tanie bo uradzaj mieliśmy duży a łódek brak do wywozu,kolejki do skupów zbóż duże i trzeba ludzi w nich dokarmiać,suszy też na świecie nie było więc pasza będzie taniutka.A teraz lipa Twoje proroctwa się nie sprawdziły więc szukasz agentów na forum by na nich zgonić obniżki których niby nie ma a Sam już sprzedajesz o 40 gr taniej niż miesiąc temu.
-
Każdy ma swój ŚWIAT ja teżmietko75 pisze:Ja miałem tyle samo macior co Pablo 80 i jeśli kiedyś napiszę o własnych prosiakach niech najpotężniejszy z tego forum przysadzi mi kilka kulturalnych kopów .

polskie prosie po 11 za kilo -są tacy producenci co nawet dolożyć muszą
zachodni prawie 300 -transport , handlarz , wieksza waga jak ze zdrowiem kiepsko to pewnie i na nim porazka
to samo z tuczem -są fachowcy co w 6 sie nie mieszczą

jak świnie są zdrowe to i z maciorami i tucznikami problemow nie ma

Jeszcze latem jak ziemniaki były po 10 gr to szanowny "naciągacz " wyliczał wielkie korzyści dla hodowców .andrzej19570 pisze:Nie wymądrzaj się Marucha bo to głównie przez Ciebie cena spadła hehe.Pisałeś parę tyg temu że teraz cena tylko w górę,to ludzie nakupili warchlaków z całej Europy i mamy teraz nadwyżkę.Pisałeś że zboża i kukurydza będą tanie bo uradzaj mieliśmy duży a łódek brak do wywozu,kolejki do skupów zbóż duże i trzeba ludzi w nich dokarmiać,suszy też na świecie nie było więc pasza będzie taniutka.A teraz lipa Twoje proroctwa się nie sprawdziły więc szukasz agentów na forum by na nich zgonić obniżki których niby nie ma a Sam już sprzedajesz o 40 gr taniej niż miesiąc temu.
Tak, tak. coraz więcej was tu kupujących a nas sprzedajacych jak by ubywa, wasze prawo kupującego zaniżac cenę ale podszywanie się pod rolnika to juz przesada!0909 pisze:Masz racje Andrzej19570 bardzo ładnie moze zrobimy pożadek z tymi cwaniakami juz coraz wiecej nas tuandrzej19570 pisze:Nie wymądrzaj się Marucha bo to głównie przez Ciebie cena spadła hehe.Pisałeś parę tyg temu że teraz cena tylko w górę,to ludzie nakupili warchlaków z całej Europy i mamy teraz nadwyżkę.Pisałeś że zboża i kukurydza będą tanie bo uradzaj mieliśmy duży a łódek brak do wywozu,kolejki do skupów zbóż duże i trzeba ludzi w nich dokarmiać,suszy też na świecie nie było więc pasza będzie taniutka.A teraz lipa Twoje proroctwa się nie sprawdziły więc szukasz agentów na forum by na nich zgonić obniżki których niby nie ma a Sam już sprzedajesz o 40 gr taniej niż miesiąc temu.
Ostatnio zmieniony środa 28 lis 2012, 14:13 przez baraki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Niestety taka jest prawda. Król forum jest nagi.andrzej19570 pisze:Nie wymądrzaj się Marucha bo to głównie przez Ciebie cena spadła hehe.Pisałeś parę tyg temu że teraz cena tylko w górę,to ludzie nakupili warchlaków z całej Europy i mamy teraz nadwyżkę.Pisałeś że zboża i kukurydza będą tanie bo uradzaj mieliśmy duży a łódek brak do wywozu,kolejki do skupów zbóż duże i trzeba ludzi w nich dokarmiać,suszy też na świecie nie było więc pasza będzie taniutka.A teraz lipa Twoje proroctwa się nie sprawdziły więc szukasz agentów na forum by na nich zgonić obniżki których niby nie ma a Sam już sprzedajesz o 40 gr taniej niż miesiąc temu.
Marucha pisał że cena w górę bo zarządza fermą a nie skupem! Słyszeliście kiedyś by ktoś z państwa OPEG mówił że ropa będzie taniała?
Tych warchlaków za dużo wcale nie nakupili bo tucznika mało, z niemiec trzeba ciągnąć. Spadkowi cen są winni kupujący co skutecznie ceny zaniżają.
Tych warchlaków za dużo wcale nie nakupili bo tucznika mało, z niemiec trzeba ciągnąć. Spadkowi cen są winni kupujący co skutecznie ceny zaniżają.
Ostatnio zmieniony środa 28 lis 2012, 14:28 przez baraki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Faktem jest że w ten tydzien jest sporo tuczników do sprzedaży związane to po części duńczykiem a raczej zdecydowanie paniką.
Dzwoniłem do znajomego co jezdzi od domu do domu i skupuje.
maciory 4zl a powyżej 5szt 4.20
Tuczniki 5zl a powyzej 15szt 5.2 a za jego auto tj 30 szt płaci 5.3.
To są ceny wozaka u mnie z okolicy.
A zgłoszeń ma do poniedziałku większość od dwumaciorowców i idzie wszystko od 90 kg.
Dzwoniłem do znajomego co jezdzi od domu do domu i skupuje.
maciory 4zl a powyżej 5szt 4.20
Tuczniki 5zl a powyzej 15szt 5.2 a za jego auto tj 30 szt płaci 5.3.
To są ceny wozaka u mnie z okolicy.
A zgłoszeń ma do poniedziałku większość od dwumaciorowców i idzie wszystko od 90 kg.
Kto ci takich bredni na opowiadał ze ja jestem kupcem ?baraki pisze:Tak, tak. coraz więcej was tu kupujących a nas sprzedajacych jak by ubywa, wasze prawo kupującego zaniżac cenę ale podszywanie się pod rolnika to juz przesada!0909 pisze:Masz racje Andrzej19570 bardzo ładnie moze zrobimy pożadek z tymi cwaniakami juz coraz wiecej nas tuandrzej19570 pisze:Nie wymądrzaj się Marucha bo to głównie przez Ciebie cena spadła hehe.Pisałeś parę tyg temu że teraz cena tylko w górę,to ludzie nakupili warchlaków z całej Europy i mamy teraz nadwyżkę.Pisałeś że zboża i kukurydza będą tanie bo uradzaj mieliśmy duży a łódek brak do wywozu,kolejki do skupów zbóż duże i trzeba ludzi w nich dokarmiać,suszy też na świecie nie było więc pasza będzie taniutka.A teraz lipa Twoje proroctwa się nie sprawdziły więc szukasz agentów na forum by na nich zgonić obniżki których niby nie ma a Sam już sprzedajesz o 40 gr taniej niż miesiąc temu.
jestem rolnikiem
tylko nie na widzę waszych głupot, jak ludziom tu chcecie wcisąć ciemnote
i dzis widac jak ludzie na wasze głupoty reaguja i zegnam cie !
To wy staliscie sie Agentami tego forum
Nikt tu z forum ceny nie zaniza i od nas to nie jest zalezne , ale komus w polsce i w niemczech to zalezy aby tak były obnizki
jezeli mrozonke po 6.85 puszcza sie na rynek i obnizka w niemczech cena tucznika , to inaczej nie moze byc tylko w dół !!!!
http://www.rolpetrol.com.pl/notowania/mieso/
-