FORUM
Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)
Parę tygodni temu ludzie nakupowali warchlaków i teraz już sprzedają? Endriu jak się robi tucznika z warchlaka w parę tygodni - pewnie ty potrafisz ale wielu niestety nie:) Jak nie widzicie różnicy w wypowiedzi "cena spadła niestety o 30gr" od "HAHAHAH teraz to tucznik 4 z przodu hahahah kurczak tani mieso tez tanie hahahah gdzie macie ceny ???" to nic dodać nic ująć. Ale skoro do 09 jest wam bliżej to zajmijcie się skupem....PO-pulista pisze:Niestety taka jest prawda. Król forum jest nagi.andrzej19570 pisze:Nie wymądrzaj się Marucha bo to głównie przez Ciebie cena spadła hehe.Pisałeś parę tyg temu że teraz cena tylko w górę,to ludzie nakupili warchlaków z całej Europy i mamy teraz nadwyżkę.Pisałeś że zboża i kukurydza będą tanie bo uradzaj mieliśmy duży a łódek brak do wywozu,kolejki do skupów zbóż duże i trzeba ludzi w nich dokarmiać,suszy też na świecie nie było więc pasza będzie taniutka.A teraz lipa Twoje proroctwa się nie sprawdziły więc szukasz agentów na forum by na nich zgonić obniżki których niby nie ma a Sam już sprzedajesz o 40 gr taniej niż miesiąc temu.
-
- Posty: 971
- Rejestracja: sobota 16 sty 2010, 21:21
- Lokalizacja: swiętokrzyskie
Adrian, zuch jesteś. Muszę nad cenami u siebie popracować. Nic tak nie mobilizuje do pracy jak wyższa cena u sąsiada. Arek, jak uwierzył w wyższe ceny to i złotówkę w góre wyskoczył. Niemca przeskoczył i został wicemistrzem świata. Mistrzem jest oczywiście Edyta 6,5 netto a Arek drugi 5,9 plus 14 złotych, Brawo dla tych co na czele. Oni na nas pracują.
A teraz jak i ACONAR wsparł nas w walce z drobiarzami to od razu serduszko puka w rytmie cha cha. Pozdrawiam wszystkich świniarzy.
Stan
masz coś tam w chlewiku? Warchlaczki nieźle się sprzedają. Duńczyk straszy że ceny podniesie i w końcu zacznie u siebie stanowiska pracy budować a nie tak jak dotychczas u Niemca. Nie mają co bić u siebie a wolne moce przerobowe kosztują. Tak, że twoje warchlaczki w niezłej cenie powinny się sprzedać i z grona świniarzy nie wyskoczysz. Ale cicho sza, lepiej nie zapeszać. Ciekawe czy Mietko wstawi? Kuku, bania i kiszony łubin. Toż to same witaminy i produkt ekologiczny. A przede wszystkim tani. Pszenica konsumpcyjna do młyna, suszona kukurydza dla drobiarzy- niech płaczą że pasze drogie. Kiszony łubin - tego jeszcze nie słyszałem ale po co kisić jak można suchy dawać, no chyba że nie chciał wyschnąć. Ten Mietko nieźle kombinuje. Tylko niepotrzebnie z drobiarzami się skumał, ale może to jego koledzy z boiska i głupio mu przed nimi. A może chce nas zniechęcić do świń aby potem królować na tym rynku? Różne są sposoby na własny biznes.
A tak myśle to czemu jak Duńczycy nie mają co bić to im Niemiec swoich tańszych świń nie podeśle tak jak do nas wysyła. Odległość pewnie ta sama. Czyżby świnia niemiecka nie była dobra dla duna? Może ktoś to wyjaśni? 1,75 podobno świnia niemiecka i to z dowozem toż to tylko kupować i przerabiac i na eksport. Ciekawe to wszystko.
A teraz jak i ACONAR wsparł nas w walce z drobiarzami to od razu serduszko puka w rytmie cha cha. Pozdrawiam wszystkich świniarzy.
Stan
masz coś tam w chlewiku? Warchlaczki nieźle się sprzedają. Duńczyk straszy że ceny podniesie i w końcu zacznie u siebie stanowiska pracy budować a nie tak jak dotychczas u Niemca. Nie mają co bić u siebie a wolne moce przerobowe kosztują. Tak, że twoje warchlaczki w niezłej cenie powinny się sprzedać i z grona świniarzy nie wyskoczysz. Ale cicho sza, lepiej nie zapeszać. Ciekawe czy Mietko wstawi? Kuku, bania i kiszony łubin. Toż to same witaminy i produkt ekologiczny. A przede wszystkim tani. Pszenica konsumpcyjna do młyna, suszona kukurydza dla drobiarzy- niech płaczą że pasze drogie. Kiszony łubin - tego jeszcze nie słyszałem ale po co kisić jak można suchy dawać, no chyba że nie chciał wyschnąć. Ten Mietko nieźle kombinuje. Tylko niepotrzebnie z drobiarzami się skumał, ale może to jego koledzy z boiska i głupio mu przed nimi. A może chce nas zniechęcić do świń aby potem królować na tym rynku? Różne są sposoby na własny biznes.
A tak myśle to czemu jak Duńczycy nie mają co bić to im Niemiec swoich tańszych świń nie podeśle tak jak do nas wysyła. Odległość pewnie ta sama. Czyżby świnia niemiecka nie była dobra dla duna? Może ktoś to wyjaśni? 1,75 podobno świnia niemiecka i to z dowozem toż to tylko kupować i przerabiac i na eksport. Ciekawe to wszystko.
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
-
- Posty: 137
- Rejestracja: wtorek 22 lis 2011, 02:29
- Kontakt:
Marucha dobrze kombinuje i to mi sie u niego podoba, bo majac system zywienia pasza plynna jestes elastyczny i jak pyrka zaczela drozec to po prostu zastepuje ja czyms innym.mietko75 pisze:Jeszcze latem jak ziemniaki były po 10 gr to szanowny "naciągacz " wyliczał wielkie korzyści dla hodowców .andrzej19570 pisze:Nie wymądrzaj się Marucha bo to głównie przez Ciebie cena spadła hehe.Pisałeś parę tyg temu że teraz cena tylko w górę,to ludzie nakupili warchlaków z całej Europy i mamy teraz nadwyżkę.Pisałeś że zboża i kukurydza będą tanie bo uradzaj mieliśmy duży a łódek brak do wywozu,kolejki do skupów zbóż duże i trzeba ludzi w nich dokarmiać,suszy też na świecie nie było więc pasza będzie taniutka.A teraz lipa Twoje proroctwa się nie sprawdziły więc szukasz agentów na forum by na nich zgonić obniżki których niby nie ma a Sam już sprzedajesz o 40 gr taniej niż miesiąc temu.
-
- Posty: 2837
- Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
- Lokalizacja: lubelskie
Mietko, Myślę że ostatni twój rzut nie był nieudany. Pomyślałeś nad kosztami. Pszeniczka i sucha kuku poszła gdzie trzeba, mokry łubin którego nikt by nie kupił zakisiłeś. Programy rolnośrodowiskowe kasy dołożyły, banie też obrodziły. Wstyd narzekać Mietko. Wstyd. Niemców możesz uczyć przedsiębiorczości a my się męczymy i na targi do Niemca jeździmy. Na miejscu mamy swoje diamenty, niemieckich nam nie potrzeba, Myślę że ten ostatni twój rzut nie był ostatni. Więcej byś wstawił to więcej byś zarobił. Ale tak na spokojnie też można. Nie wszyscy muszą maybachami jeździć bo czym byłby maybach jakby wszyscy go mieli. Pozdrów ode mnie swoich kolegów brojlerowców. Też im źle nie życzę.
U nas w tej chwili dosyć tanio jeszcze żytko można kupić. Cena niegłupia 700 netto za superowe a jak gorsze to na pasze po 650. Myślę że żytko dzisiaj powinno w korytkach świń rządzić dopóki do złotówki daleko.
To też do niedawna było prawie 1 do 10. Myśl Mietko. Maybach czeka.
U nas w tej chwili dosyć tanio jeszcze żytko można kupić. Cena niegłupia 700 netto za superowe a jak gorsze to na pasze po 650. Myślę że żytko dzisiaj powinno w korytkach świń rządzić dopóki do złotówki daleko.
To też do niedawna było prawie 1 do 10. Myśl Mietko. Maybach czeka.
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
A Prima to organizacja charytatywna ????turbogrocho49 pisze:ekonomii nie oszuka, jak wiecej w tucznika trzeba bedzie włożyć, jak się za niego weżmie, zostanie tylko prima
a TATA Ci dobrze radził '' pieniądze z gospodarstwa zobaczysz jak świń nie będziesz widział '' nie wiem co miał na myśli , ale dobrze radził .
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
-
- Posty: 335
- Rejestracja: wtorek 10 lis 2009, 17:26
- Lokalizacja: łódzkie
na zbożu albo na gotowej paszy to każdy głupi umie tuczyć świnie ale ten luksus kosztuje i to coraz więcej. Dynia to doskonała pasza, wystarczy rozłupać na pół i żrą jak psy a śrutę zostawiają. znajomy z Ukrainy majątek zbił hodując świnie właśnie na dyni.mietko75 pisze:Nie wiem ile te dynie dają , ale żrą ją jak szalone i po najedzeniu długi czas do paszy nie dochodzą .
-
- Posty: 137
- Rejestracja: wtorek 22 lis 2011, 02:29
- Kontakt:
"Ciekawą alternatywą w żywieniu gospodarskim może być dynia, a szczególnie jej odmiany o wysokiej zawartości suchej masy (nawet do 30%) i białka (do 3,5%). Dynia pastewna dorasta do kilkudziesięciu centymetrów średnicy i osiąga 30-40 kg wagi. Dynia należy do pasz o niskiej wartości pokarmowej, ze względu na znaczny udział wody. Białko dyni jest jednak bogate w aminokwasy siarkowe, jak metionina i cystyna, dlatego dobrze komponuje się ze strączkowymi. Wartość energetyczna dla świń to średnio 1,8 MJ EM/kg suchej masy paszy. O wartości pokarmowej dyni w znacznym stopniu decyduje udział cukru, który może dochodzić nawet do kilku procent. Najbardziej wartościową częścią dyni jest pestka, która zawiera od 40 do 50% tłuszczu i 30 do 40% białka bogatego w aminokwasy, ale przed podaniem musi ona zostać rozdrobniona w celu poprawienia strawności. Udział surowej dyni w dawce dla tuczników może wynosić nawet do 5kg. Dynię można także zakiszać ze śrutą rzepakową, zielonkami i suszami z motylkowych, okopowymi i otrębami zbóż. Udział kiszonki w dawce dla tuczników może wynosić od 2 do 3,5kg, przy uzupełnieniu dawki paszą treściwą składającą się np. w 90% ze zbóż i w 10% z koncentratu. Przy skarmianiu dyni można zaoszczędzić znaczne ilości paszy treściwej, uzyskując jednocześnie dobre wyniki produkcyjne i dobrą wartość rzeźną tusz oraz poprawę walorów organoleptycznych mięsa. Cena dyni jesienią kształtowała się na poziomie ok. 200 PLN/t, jednak własny koszt produkcji dyni jest stosunkowo niewielki, gdyż nie wymaga ona szczególnych warunków agrotechnicznych, a Stacje Hodowli Roślin oferują bardzo zróżnicowany materiał siewny. Największym problemem dla małego gospodarstwa może być rozdrabnianie dyni, szczególnie, jeśli jej masa przekracza 50 kg."
źródło: http://www.agrosukces.pl/tucz-zbozowy-o ... tykul.html
źródło: http://www.agrosukces.pl/tucz-zbozowy-o ... tykul.html
- mytotoksyna1
- Posty: 6025
- Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
Przestań bredzić o tej DYNIIChlewMistrz pisze:"Ciekawą alternatywą w żywieniu gospodarskim może być dynia, a szczególnie jej odmiany o wysokiej zawartości suchej masy (nawet do 30%) i białka (do 3,5%). Dynia pastewna dorasta do kilkudziesięciu centymetrów średnicy i osiąga 30-40 kg wagi. Dynia należy do pasz o niskiej wartości pokarmowej, ze względu na znaczny udział wody. Białko dyni jest jednak bogate w aminokwasy siarkowe, jak metionina i cystyna, dlatego dobrze komponuje się ze strączkowymi. Wartość energetyczna dla świń to średnio 1,8 MJ EM/kg suchej masy paszy. O wartości pokarmowej dyni w znacznym stopniu decyduje udział cukru, który może dochodzić nawet do kilku procent. Najbardziej wartościową częścią dyni jest pestka, która zawiera od 40 do 50% tłuszczu i 30 do 40% białka bogatego w aminokwasy, ale przed podaniem musi ona zostać rozdrobniona w celu poprawienia strawności. Udział surowej dyni w dawce dla tuczników może wynosić nawet do 5kg. Dynię można także zakiszać ze śrutą rzepakową, zielonkami i suszami z motylkowych, okopowymi i otrębami zbóż. Udział kiszonki w dawce dla tuczników może wynosić od 2 do 3,5kg, przy uzupełnieniu dawki paszą treściwą składającą się np. w 90% ze zbóż i w 10% z koncentratu. Przy skarmianiu dyni można zaoszczędzić znaczne ilości paszy treściwej, uzyskując jednocześnie dobre wyniki produkcyjne i dobrą wartość rzeźną tusz oraz poprawę walorów organoleptycznych mięsa. Cena dyni jesienią kształtowała się na poziomie ok. 200 PLN/t, jednak własny koszt produkcji dyni jest stosunkowo niewielki, gdyż nie wymaga ona szczególnych warunków agrotechnicznych, a Stacje Hodowli Roślin oferują bardzo zróżnicowany materiał siewny. Największym problemem dla małego gospodarstwa może być rozdrabnianie dyni, szczególnie, jeśli jej masa przekracza 50 kg."
źródło: http://www.agrosukces.pl/tucz-zbozowy-o ... tykul.html
mięso wiprzowe ,żadnego smaku nie posiada po takim meniiiii
o kartoflu lepiej pomyśl! POZDR.
-
- Posty: 137
- Rejestracja: wtorek 22 lis 2011, 02:29
- Kontakt:
Wozili by z krajow sasiednich albo z Chin. Nie ma mowy o spółkach w tym biznesie, każdy broni tajemnicy firmy (ceny kupna komponentow,warchlaka, sprzedaży,adresów dostawców) Tak samo jak firmy nie ujawniaja takich informacji tak samo rolnicy, boja sie ze jak kupiles taniej od firmy x to nastepnym razem albo zabraknie dla Ciebie towaru albo bedzie drogi poniewaz zainteresowanie jest duze to cene podniosa. Każdy szczyci sie jaki to jest samodzielny.F1 pisze:Jak by rolnicy potrafili się zjednoczyć tak jak zakłady i na miesiąc wstrzymać sprzedaż to by cena tak nie leciałagwarantuję że po tygodniu by inaczej śpiewali
-
- Posty: 1187
- Rejestracja: wtorek 04 lis 2008, 00:49
- Kontakt:
03.12.2012 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1354539321/
http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1354539321/
-
- Posty: 1187
- Rejestracja: wtorek 04 lis 2008, 00:49
- Kontakt:
Ile razy 09 pisał że ludzie grosza mają coraz mniej i na drób się przestawiają , tyle razy pseudo cwaniak i jego półgłówkowie robili z niego biedaka , żebraka , czy nawet lumpa .Nie znam 09 i wiele razy sam w jego słowa wątpiłem , ale nigdy nie poniżałem . Teraz wszystko zaczyna się wyjaśniać , kto jest kim .
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 79185.html
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 79185.html
- WOJCIECH1236
- Posty: 711
- Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
- Lokalizacja: Śląskie
Dziekuje i Pozdrawiammietko75 pisze:Ile razy 09 pisał że ludzie grosza mają coraz mniej i na drób się przestawiają , tyle razy pseudo cwaniak i jego półgłówkowie robili z niego biedaka , żebraka , czy nawet lumpa .Nie znam 09 i wiele razy sam w jego słowa wątpiłem , ale nigdy nie poniżałem . Teraz wszystko zaczyna się wyjaśniać , kto jest kim .
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 79185.html
Konsumpcja wieprzowiny cały czas spada i bedzie spadac !
Rosja odbudywuje potecjał trzodowy !
niechce nikogo straszyc ale bedzie nie dobrze
ludzie bedą jesc DRÓB
W Ameryce juz dawno jedzą drób i polska idzie tymi śladami
ale wy państwo mozecie myslec inaczej , kazdy ma prawo ale warto zastanowic sie czy stawiać kolejna chlewnie ?
Prosze nie pisac ze zaklady miesne padną bo nie beda miec miesa na przerób wieprzowego !
zamienią mieso wieprzowe na drobiowe i produkcje bedzie kwitła
juz dzis duzo drobiowego miessa dokłada sie do kiełbas
kurczaka krutko produkuje sie i wygrywa z TUCZNIKIEM
Nieznam twojego gospodarstwa wiec nie podpowiem !Bobo pisze:Czyli trzeba stawiać kurniki:) Albo własne lochy i da się przeżyć..
Jak żyć 09, z czego żyć?
ale mysle ze warto przyjzec sie czy wszystko robimy dobrze !
NA ZAROBKI NIEMAMY DUŻYCH WPŁYWÓW , ALE NA WYDAWANIE PIENIEDZY TO TYLKO OD NAS ZALEZY !
JEST GRUPA ROLNIKOW NA TYM FORUM I WIEM ZE MAJĄ BARDZO NISKIE KOSZTY PRODUKCJI TUCZNIKA .
MOŻE WARTO ICH PODPATRZYC ?
Tucznik ma cene europejską i niemoze byc drozszy bo zaraz przyjezdza z unii wieprzowina .
Kurczak jest najdrozszy w uni ?
ja uwazam ze cena kurcząt w polsce jest bardzo tania , wiec jest szansa na podwyzke . Chyba z niemiec czy z dani kurczak nie przyjedzie do polski ?
To może jak tak wszystko wiesz , podpowiesz nam jako kumplom z forum kiedy wstawiać warchlaka ? Czy może po 90 kg teraz powyganiać niż po nowym roku za 4 netto oddać ? Lubisz nas przecież poniżać itd więc masz szansę się zrehabilitować czy jednak chcesz aby część nas się wylogowała z forum i produkcji kosztem ptactwa lądowego.
kiedy wstawiac ?vicia1223 pisze:To może jak tak wszystko wiesz , podpowiesz nam jako kumplom z forum kiedy wstawiać warchlaka ? Czy może po 90 kg teraz powyganiać niż po nowym roku za 4 netto oddać ? Lubisz nas przecież poniżać itd więc masz szansę się zrehabilitować czy jednak chcesz aby część nas się wylogowała z forum i produkcji kosztem ptactwa lądowego.
tani warchlak -drogi tucznik
drogi warchlak -tani tucznik
brzydalku - czy ty tylko potrafisz docinać ludzią ?brzydal pisze:to się porobilo chandlarz będzie uczył rolnikówa jak na wadze kraść też nam zdradzisz taki madry jesteś
czy w domu masz zaklejone usta ?
to wyzyj sie biedaczku !
życze ci abys kiedys zaczoł ludzi szanowac bo ty wojjenie jestes nastawiony na zycie
mysle ze kiedys polubje cie , bo uwazam ze sam zrozumiesz
To jest prawda !mietko75 pisze:09 pisał dziesiątki razy , że nie handluje tucznikami . Ma tylko trudny charakter jak ja .
Dziś był u mnie weterynarz , bo się krowa zapakowała .Jago ojciec pracuje u Włocha i powiedział mi iż niedawno Pini kupił 10 nowych składów do tucznika , które jeżdżą non stop tylko do Niemiec .
dzieki ze to napisales
pytanie zadaj chodowcy kurczątwojce pisze:To powiedz 0909 ile w tej chwili hodowca kurczaka ma zysku na kilogramie ??? jak tak bardzo promujesz tego kurczaka bo w tv mówią hodowcy ,że cały czas dokładają do interesu ,cena na skupach drastycznie też spadła
ja nie promuje drobiu tylko pokazuje fakty
a jezeli kto bardzo chce chodowac tucznika to bardzo prosze