FORUM
Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)
MekkaBMekkaB pisze:Jak mogą Ci dać dziś 5,5 skoro nie chcą brać po 4,8?!?!?lukas1982 pisze:I po holere znowu zaczynasz. Cena 6zl byla jak Ty wiesciles 5.2 a jak spada to wszedzie.0909 pisze: zgłos sie do tych cwaniakow z forum co płaca im 6 zl
Cwaniakujesz a innych od cwaniaców nazywasz.
Na dziś mogę sprzedać za 7.1 (ok 5.50) ale swinek brak.
Będą za 10 dni ale czy cena nie będzie niższa? dowiemy się w swoim czasie.
Zadzwoniłem troszkę dalej i na dzień dzisiejszy płacą 4,7 i do świąt dziękują bardzo polecają się w przyszłości
Dołączył: 25 Lut 2011Posty: 111Skąd: Wielkopolska Wysłany: Czw Lip 26, 2012 10:59 Temat postu:
Ceny z wczoraj z pobliskiego GS-u w skupie, jeczmien 860, pszenica "jak idzie" po 1000, pszenżyto 890.
Na szczęście 45 kabanów w chlewni i 3 gniazdka jaskółek
pozdrawiam
-
- WOJCIECH1236
u mnie od wczoraj zaczeli dzwonic... i pytaja o te tuczniki ktorych 2 tyg temu nie chcieli po normalnej cenie. a tu wszystko sprzedane. na tym swinskim rynku to jest tak ze jak szybko sie okazalo ze jest za duzo to tak samo szybko moze sie okazac ze jest za mało. Ja jestem ciekawy co bedzie po nowym roku...
W zeszłym roku był super zarobek i ludzie w tym nawstawiali warchlaka licząc na powtórkę. W tej chwili jest nadmiar tucznika a zakłady to wykorzystują.
Jeśli chodzi o cenę tucznika to uważam, że od połowy stycznia cena będzie piąć się w górę, ale niestety nie w takim tempie jak spadała. W okolicach Wielkanocy 6zł netto powróci bez problemu. Jeżeli zboże nie będzie tańsze tuczniki też nie będą.
Jeśli chodzi o cenę tucznika to uważam, że od połowy stycznia cena będzie piąć się w górę, ale niestety nie w takim tempie jak spadała. W okolicach Wielkanocy 6zł netto powróci bez problemu. Jeżeli zboże nie będzie tańsze tuczniki też nie będą.
http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wa ... ?wlid=2430nemezis pisze:Dzis zostały obnizone stopy procetowe.Na sto % osłabi sie złoty.
Fala sprzedazy [paniki] wywołana przez agenta własnie sie konczy - na koniec tygodnia nie bedzie co bic [ogonów] w przyszłym tygodniu rozpocznie sie ssanie na swieze szynki.
Niemiec w górę 2 centy
nasze
zakłady płaciły w zeszłym tygodniu średnio na haku 7,61 złotego ( za mix niemieckodrogo razy polskoagentotanio) a w euro płacili nawet więcej niż Niemiec płaci - zwyżka o 0,6 procenta i wynosiła 1,84 euro hak.
No cóż , krok po kroczku, krok po kroczku najpiękniejsze w całym roczku idą święta, idą święta.
nasze

No cóż , krok po kroczku, krok po kroczku najpiękniejsze w całym roczku idą święta, idą święta.
aaaaa, zapomniałem "linga" podać
http://ec.europa.eu/agriculture/markets ... dex_en.htm
http://ec.europa.eu/agriculture/markets ... dex_en.htm
W wrzesniu juz pisałem ze nastawienia na swieta były potezne no ale dzieki bondowej panice mysle ze nadwyzka surowca została z rynku zdjeta.kaczy pisze:W zeszłym roku był super zarobek i ludzie w tym nawstawiali warchlaka licząc na powtórkę. W tej chwili jest nadmiar tucznika a zakłady to wykorzystują .
- Muchozolali
Nie opowiadaj takich głupot że nie chcą brać ,jest ssanie i to duże,do mnie po 50 szt chcą przyjechać ,tel za tel., prosząc o świnki, I nikt z nich nie zaproponował mi ceny 4,70 czy 4,90 ,dużo wyżej ponad pięć złMekkaB pisze:Jak mogą Ci dać dziś 5,5 skoro nie chcą brać po 4,8?!?!?lukas1982 pisze:I po holere znowu zaczynasz. Cena 6zl byla jak Ty wiesciles 5.2 a jak spada to wszedzie.0909 pisze: zgłos sie do tych cwaniakow z forum co płaca im 6 zl
Cwaniakujesz a innych od cwaniaców nazywasz.
Na dziś mogę sprzedać za 7.1 (ok 5.50) ale swinek brak.
Będą za 10 dni ale czy cena nie będzie niższa? dowiemy się w swoim czasie.
Zadzwoniłem troszkę dalej i na dzień dzisiejszy płacą 4,7 i do świąt dziękują bardzo polecają się w przyszłości
Kolejny raz chłopy dały się zmanipulować jak dzieci i ze strachu przed obniżkami pognali do skupów na wyścigi. Byłem wczoraj w ubojni, w poczekalni świń nawet sporo ale waga tuczników oscylowała koło 90kg, i wszystko jasne skąd nagle taki wysyp.
Tu na forum tez są osoby które takie manipulacje zawsze mocno i gorliwie wspierają.
Tu na forum tez są osoby które takie manipulacje zawsze mocno i gorliwie wspierają.
Re: Ceny
Masz głęboko......... no właśnie!! bo swoje miśki sprzedałeś w słusznej cenie o siebie tylko myślisz samolubie, ,ty jako jedyny chcesz utrzymywać się z trzody ? my też z tej pracy chcemy mieć na chleb .A jeśli Ci przeszkadzamy że tuczymy świnki ,zmień branżę np.na ptactwo .mietko75 pisze:A ja mam głęboko w de Wasze płacze że cena nijaka . Przyjechałem z treningu , wypiłem dwa browary i idę obsikać tych kaleków sportowych , co mnie obśmiewało . Jest zimno , może będzie im cieplej .
Kilku cwanych posr-ańców podpuszczało do wstawień a mnoga bez mózgów poszło na całość i mamy co mamy
darmozjadów?
dzięki tym darmozjadom pozbyłeś się i nie zmarnowałeś bezsensownej dyni.
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... u,491.html
http://www.gieldarolna.pl/dynia,2781
No trochę sensu w tym było bo przynajmniej przy siewie, gracowaniu, zbiorze i ręcznym hakaniu oboje z żoną gimnastykę przynajmniej mieliście. A już walić plonem 120 tonowym z 1 ha o podłogę aby go świniom podać to nie dziwota że po 2 browarach jeszcze młodziaków na boisku olać potrafisz.
dzięki tym darmozjadom pozbyłeś się i nie zmarnowałeś bezsensownej dyni.
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... u,491.html
http://www.gieldarolna.pl/dynia,2781
No trochę sensu w tym było bo przynajmniej przy siewie, gracowaniu, zbiorze i ręcznym hakaniu oboje z żoną gimnastykę przynajmniej mieliście. A już walić plonem 120 tonowym z 1 ha o podłogę aby go świniom podać to nie dziwota że po 2 browarach jeszcze młodziaków na boisku olać potrafisz.
Wuju, Lukasz nie zaliczył 5,5 tylko mógłby dostać 5,5 gdyby miał co sprzedać. W co szczerze wątpię dlatego, iż i ole pamiętam, mieszkamy w całkiem niedaleko siebie (ok 80 km) a pobliski rynek mam dobrze rozpoznany, choć zawsze jest margines na tzw. fermówkę.marucha pisze:ciśnij MekkaB ciśnij, a nie wyrzucaj Lukasowi że 5,5 zaliczyłMekkaB pisze:???marucha pisze:nic dodać, nic ująć.
że mało to nie mam prawa się cisnąć? czy jak?
Co do zaliczeń! Rozmawiałem w poniedziałek z moim krewnym z Zamościa w Lubelskim dostał 6,1 netto/zywa za 7 sztuk. O ten to zaliczył!!!
Po jaką cholerę jeździć na trening a po powrocie wypić 2 browary?? Marny z ciebie zawodnik , chyba , ze w szachy grasz albo w karty..mietko75 pisze:A ja mam głęboko w de Wasze płacze że cena nijaka . Przyjechałem z treningu , wypiłem dwa browary i idę obsikać tych kaleków sportowych , co mnie obśmiewało . Jest zimno , może będzie im cieplej .
Kilku cwanych posr-ańców podpuszczało do wstawień a mnoga bez mózgów poszło na całość i mamy co mamy
Mietko masz u mnie plusa ,że choć raz prawdę napisałeś o faktycznie osiągalnej cenie za 1 szt. Kilka dni temu pisałam że w tej cenie sprzedaję,nie powiem jest to bardzo uciążliwe .Krytykowaliście mnie , nie dowierzaliście że można osiągnąć taką cenę , pochodzę z Warm.-Mazurskiego gdzie rolnicy szanują siebie i swoją pracę i za bezcen nie sprzedają ,szukają 100 różnych sposobów aby dla 09 nie oddać za grosze.mietko75 pisze:To u mnie teraz zakładają oczyszczalnie chłopaki z za Olsztyna i u nich jak chcesz kupić sztukę czy dwie dla siebie na zabicie, to po 7 zł na żywą . Cena taka , bo fermy olbrzymie i nikt nie chce się rozdrabniać .
U jednego z nich wynegocjowałam 5,80 zł netto żw. za ok.70 szt.Ale ze względu na dużą odległość nie doszło do transakcji.MekkaB pisze:Edyto! Podzwoń może sprzedasz, a juści cenę większą dostaniesz.
Od głupot to mamy polityków!
skupnik no1- 63 275 06 72
skupnik no2- 63 276 41 72
ubojnia 63 213 18 75, 63 274 61 43
zakład przetwórczy(to Ci od 4,7) 63 241 28 18
Koniecznie napisz co wynegocjowałaś!
Wow! Szacunek!!!Edyta2259 pisze:U jednego z nich wynegocjowałam 5,80 zł netto żw. za ok.70 szt.Ale ze względu na dużą odległość nie doszło do transakcji.MekkaB pisze:Edyto! Podzwoń może sprzedasz, a juści cenę większą dostaniesz.
Od głupot to mamy polityków!
skupnik no1- 63 275 06 72
skupnik no2- 63 276 41 72
ubojnia 63 213 18 75, 63 274 61 43
zakład przetwórczy(to Ci od 4,7) 63 241 28 18
Koniecznie napisz co wynegocjowałaś!
W takim razie poproszę na priv informację "który to" zobaczy moje kabany jak "świnia niebo" i uroczyście i przy kolegach z forum składam deklarację, że niczego się nie dowie!? Informacja tylko dla mnie! Bez podpuchy, że komuś dawał 5,8. OBIECUJĘ!!!
-
Gratuluje Edyto dobrych kupców.Ja tez sprzedawałem na ubój własny ale 2 lata temu jak cena była koło 4 zl i raczej nie brałem więcej niż na skupie otrzymywałem,czasami jak przerób był u mnie to z 20 gr dołożyłem za bałagan i prąd,od kiedy ceny wzrosły to już nie mam chętnych,owszem zgłaszali się ale jak powiedziałem że świnia wychodzi koło 700 zł plus rzeźnik,przyprawy,pół litra itd to rezygnowali. We wtorek sprzedałem 10 szt do stałego odbiorcy w ustalonej wcześniej cenie czyli 5.80 brutto,średnia waga 127 kg
-
-
Edytko czekałem, czekałem i się nie doczekałem!
Tak więc IMO tak wieżę w te 5,8 jak to "że Franz strzelał do Papieża" !!!
Gdyby Ci ktoś z mojej listy dał na dzień dzisiejszy 5,8 netto/zywą to na plecach byś mu te kabany przywiozła, tak jak 100% "fermiarzy" z tego forum. Zerknij na transakcje. Tylko Łukasz pisał, że mógłby dostać 5,5 gdyby miał. Muchozoli pisał, że 5,2 dawali za 800 szt.
ps. ruszyło się obiecali odebrać w tym tygodniu
Tak więc IMO tak wieżę w te 5,8 jak to "że Franz strzelał do Papieża" !!!
Gdyby Ci ktoś z mojej listy dał na dzień dzisiejszy 5,8 netto/zywą to na plecach byś mu te kabany przywiozła, tak jak 100% "fermiarzy" z tego forum. Zerknij na transakcje. Tylko Łukasz pisał, że mógłby dostać 5,5 gdyby miał. Muchozoli pisał, że 5,2 dawali za 800 szt.
ps. ruszyło się obiecali odebrać w tym tygodniu