FORUM
Masz problem zdrowotny w stadzie?Moge Ci pomoc.
- Muchozolali
czy jestes pewien że to dezynteria
masz jakies konkretne wyniki badan powierdzajace kretki dezynteri
peron ty napewno nie miałes dezynteri tylko adenomatoze
i tak najlepiej jak masz denata max od śmierci 24godz powienin byc w laboratorium kał pobierdz najlepiej całą probowkę swieży i jak najszybciej zawieś do lab w celu bakteriologi i antybiogram
u siebie możesz przeprowadzić próby na skutecznosć leków
i tak kilka sztuk tiamuliną, tylozyną, lincospektin, enroxil
zalezy jaką widzisz poprawę po jakim leku.
dysantic można podawać profilaktycznie
jest jeszcze preparat enterostop prod jhj
jak bedziesz wiedział cos wiecej daj znac
masz jakies konkretne wyniki badan powierdzajace kretki dezynteri
peron ty napewno nie miałes dezynteri tylko adenomatoze
i tak najlepiej jak masz denata max od śmierci 24godz powienin byc w laboratorium kał pobierdz najlepiej całą probowkę swieży i jak najszybciej zawieś do lab w celu bakteriologi i antybiogram
u siebie możesz przeprowadzić próby na skutecznosć leków
i tak kilka sztuk tiamuliną, tylozyną, lincospektin, enroxil
zalezy jaką widzisz poprawę po jakim leku.
dysantic można podawać profilaktycznie
jest jeszcze preparat enterostop prod jhj
jak bedziesz wiedział cos wiecej daj znac
-
- Muchozolali
-
w miocie pojawiło się tydzień temu zapalenie stawów (?) -obrzmienie, prosięta chodziły ociężale i niechęnie, wet zalecił sulfadiazyne 20% plus trimetoprim4% cm/10kg co doba plus jakąś inną substancje raz na dwa dni, której nazwy już nie pamiętam. Po pierwszej iniekcji poprawa niemal natychmniastowa, objawy ustąpiły. Kuracja trwała pięć dni-czyli pięć dawek sul+trim i dwie dawki magicznej substancji. Dziś, czyli na trzy dni od jej zakończenia zauważyłem że objawy wracają u dwóch sztuk, w tym najbardziej porażonemu zaczynają czernieć (gnić ?) końcówki uszu, plus skóra od odbytu, przez wewnętrzne strony szynek po kolana zmienia kolor na czerwono-siny. Prosię nie wstaje, ma ciężki, płytki i częsty oddech oraz obrzmiałe stawy.
Co da się z tym jeszcze zrobić?
Co da się z tym jeszcze zrobić?
objawy pasują do streptokokozy ,
proponuję zaszczepić naxelem,
http://www.ema.europa.eu/docs/pl_PL/doc ... 065945.pdf
proponuję zaszczepić naxelem,
http://www.ema.europa.eu/docs/pl_PL/doc ... 065945.pdf
-
- Muchozolali
Ja mam taki problem zawsze jak wstawiam warchlaka podaje mu amoxy do wody jakieś 6 dni , tylko problem jest taki że już 2-3 dnia świnki kaszlą i trzeba dać coś na płuca . Kiedyś jak przerwałem amoxy i puściłem tiamulinke z oxy (doxy nie stosuję bo u mnie lepiej działa oxy ) to potem problem potężny ze streptokokozą . I moje pytanie bo świetne efekty mam po linkomycynie na wodę . Czy mogę równocześnie podać amoxy z linco . Linco podał bym na wodę a paszę zamówił z amoxy.
- Muchozolali
Po pierwsze odpowiedz sobie na pare pytań:
1- mówisz "na tym kolczyku"- skąd są te świnie i jaki jest status zdrowotny stada z którego pochodzą? Przeciwko czemu były szczepione?
2-Czy ktoś robił sekcje padłej sztuki? (bo pewnie cos wyleciało?)
3-skąd masz leki? Jeśli podajesz chińskie gówno z puszki to powodzenia. Więcej można stracić niż zyskać.Nie mowie o lekach do paszy...
4-Jeśli rzeczywiście problem się powtarza na tym kolczyku , to dlaczego twój lekarz nie pobierze krwi od paru sztuk i nie wyśle na serologie?
5-Na jakiej podstawie uważasz, że masz problem ze streptokokozą ?
1- mówisz "na tym kolczyku"- skąd są te świnie i jaki jest status zdrowotny stada z którego pochodzą? Przeciwko czemu były szczepione?
2-Czy ktoś robił sekcje padłej sztuki? (bo pewnie cos wyleciało?)
3-skąd masz leki? Jeśli podajesz chińskie gówno z puszki to powodzenia. Więcej można stracić niż zyskać.Nie mowie o lekach do paszy...
4-Jeśli rzeczywiście problem się powtarza na tym kolczyku , to dlaczego twój lekarz nie pobierze krwi od paru sztuk i nie wyśle na serologie?
5-Na jakiej podstawie uważasz, że masz problem ze streptokokozą ?
Jeśli świnie kaszlą po dwóch dniach od wstawienia to prawdopodobnie przyjeżdżają z jakimś świństwem, które wychodzi po transporcie-niewiele chorób ma taki krótki okres inkubacji -wylęgania (tu uwaga głownie na APP i SIV) Zamiast płacić podając leki w ciemno , trzeba znaleźć przyczynę objawów oddechowych i wtedy może warto je zaszczepić pod osłoną antybiotyku? Ustal z lekarzem przyczynę i program który będziecie powtarzać przy następnym rzucie z tym kolczykiem.
- Muchozolali
-
-
-
Żaden bo nie wolno nie po to wycofali to z pasz żeby teraz szufelką dosypywaćgaceksz13 pisze:jaki antybiotyk byście polecili jako stymulator wzrostu i mniejsze zużycie paszy?

- Muchozolali