FORUM
Uprawa zboz
-
-
Niezbadane są wyroki boskie. Jestem już dość stary i pamiętam różne zimy ze śniegiem beż śniegu. Mrozy powyżej 20 stopni bez pokrywy śnieżnej że aż woda w wodociągach zamarzała, ale takiej klęski z wymarznięciami jak w tym roku to jeszcze nie było i nawet starsi niż ja nie pamiętają takich wymarznięć.ROLAS 222 pisze:koncem swiata jest juz to ze w kuj.pom nie ma pokrywy snieznej a jest przy gruncie -18 wiec pewnie znow wszystkie zasiewy szlak trafi
Oj tam oj tam jak powódz była ostatnio dawało się po tonie mieszan ki trzeba sobie pomagać :) niestety obecna sytuacja przypomina tą rok temu a prognozy nie rozpieszczają ,min5cm śniegu powinno popruszyć, swoją drogą ubiegłego roku rzepak i jęczmień w moim rejonie lepiej wyglądały jak pszenice kilka ha przewódki pszenżyta dublet przesiałem.
-
- Muchozolali
-
-
Była mowa o tym ile wynosi się z pola składników razem z plonem 8 ton i tego tez tyczył się mój post, przedplon i nawożenie nie maja z tym nic wspólnego.jarekw pisze:baraki, może przeniesiemy dyskusję do tematu uprawy zbóż, lub stwórzmy zupełnie nowy temat o uprawie kukurydzy. Kukurydza to jednak nie to samo co zboże.
Odnosząc się do Twojego postu, dopisz szczegółowo, czego dotyczy te 46 kg P2O5 i 30 kg K20 (jaki przedplon, nawożenie organiczne - obornik ile ton ?). Bo mam chęc wdac się w polemikę
Nie mam zamiaru siać paniki , ani się wymądrzać . Niech każdy sam sobie sprawdzi . Byłem dziś na plantacji jęczmienia sprawdzić czy ubiegłotygodniowe dodatnie temperatury nie pobudziły go do rozwoju . Pełno nowych korzonków na wypuszczał a na koniec tygodnia nadają spore mrozy bez śniegu .Jeśli tak będzie , to ozime znów do przesiewu .
-
To dopiero będzie hit zdolnych urzędników:
http://bip.minrol.gov.pl/DesktopModules ... ionId=2378
Wzór notatnika integrowanej produkcji. W moich realiach, gdzie średnio 1ha to jedna działka, to już chyba zacznę papier z zaskurniaków kupowac, żeby odpowiedni notatnik w porę zaprowadzic
Wzór notatnika integrowanej produkcji. W moich realiach, gdzie średnio 1ha to jedna działka, to już chyba zacznę papier z zaskurniaków kupowac, żeby odpowiedni notatnik w porę zaprowadzic

- Muchozolali
to sie nazywa tworzenie nowej pracyjarekw pisze:To dopiero będzie hit zdolnych urzędników: