FORUM
Czy emeryt KRUSowski może zostać znowu rolnikiem?
-
Czy emeryt KRUSowski może zostać znowu rolnikiem?
Mój teść przeszedł najpierw na rentę a obecnie pobiera emeryturę krusowską. Zgodnie z prawem, aby otrzymać rentę zapisał całe gospodarstwo synowi (mojemu mężowi). Cała ta procedura odbyła się ok 20 lat temu. Obecnie teść chciałby hodować świnki (dwie loszki i od tego potomstwo) zgodnie z prawem. Czyli musiałby otrzymać nr gospodarstwa i producenta z ARiMR. Budynki, zgodnie z aktem notarialnym, ma udostępnione na własne potrzeby. Ale jak sprawa wygląda z KRUSem? Czy będąc emerytem może dorabiać jako rolnik?
Re: Czy emeryt KRUSowski może zostać znowu rolnikiem?
To nie dajecie dziadkowi u siebie popracować? 

-
-
-
-
-
-
-
Dowiadywałam się w KRUSie i tam stwierdzili, że zależy czy dziadek odbierze mi budynki czy nie, wtedy jeszcze nie zajrzałam do aktu przekazania i nie wiedziałam jak sprawa wygląda z budynkami.wojce pisze:Raczej emeryt rencista nie może stać sie rolnikiem bez utraty świadczenia
No ale może ktoś z Was, drodzy forumowicze, orientuje się w sprawie. Jak to jest z tym emerytem? W ZUSie mogą emeryci dorabiać, a w KRUSie nie?
-
-
Ja nie narzekam na VAT, ale czasami mam więcej zakupów nie na faktury, tylko od prywatnych osób i nie mogę tego wykazać, a sprzedaż tuczników jest dosyć dużajarekw pisze:Taki to jest urok tego Vatu,po trzech latach można wrócic na ryczałt, jeżeli nie przekracza się ustalonego pułapu obrotu gotówki. Ale pułap nie jest za wysoki.

Stan, masz rację, ale tak nie do końca
zakup maszyn do gospodarstwa wyszczególnia się w deklaracji Vat-7 w punkcie D.2 pozycja 51 i 52 jako nabycie towarów pozostałych (nie środków trwałych), więc teoretycznie US może rolnika pocałowac w znane miejsce, ponieważ oddac należy za każdy niezamortyzowany ale środek trwały.
A z innej beczki, US przy dużych inwestycjach udziela nieoprocentowanego kredytu zwracając Vat po 25 dniach.

A z innej beczki, US przy dużych inwestycjach udziela nieoprocentowanego kredytu zwracając Vat po 25 dniach.
-
Tak trzeba inwestować , żeby nie płacić
http://www.youtube.com/watch?v=9IkBDyS4Raoa
http://www.youtube.com/watch?v=9IkBDyS4Raoa
-
-
-
Rany, to po co to forum, przecież każdą informację można uzyskać u źródła! Ja tylko pytam Was, bo może ktoś spotkał się z podobną sytuacją i wie jak to wygląda w praktyce a nie w teorii.ziutek pisze:Jaki ty człowieku masz problem zadzwoń do krusu i sie spytaj
Wiem, z własnego doświadczenia, że aby coś uzyskać w urzędzie, to trzeba najpierw wiedzieć jakie się ma prawa, bo urzędnik nie jest chętny do informowania o prawach, tylko o obowiązkach.
Ostatnio zmieniony czwartek 03 sty 2013, 14:07 przez Kasia i Paweł, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kasia i Paweł zastanów się 10 razy zanim zaczniesz te kombinacje przy wacie!
Ryczałt i zasady ogólne pod jednym adresem uruchamia czerwony alarm w US i automatycznie stajesz się podatnikiem pod specjalnym nadzorem. Dajesz urzednikom pretekst i punkt zaczepienia, moim zdaniem nie warto, tym bardziej że są proste i legalne sposoby na zmniejszenie należnego!
Ryczałt i zasady ogólne pod jednym adresem uruchamia czerwony alarm w US i automatycznie stajesz się podatnikiem pod specjalnym nadzorem. Dajesz urzednikom pretekst i punkt zaczepienia, moim zdaniem nie warto, tym bardziej że są proste i legalne sposoby na zmniejszenie należnego!
-
-
http://www.krus.gov.pl/zadania-krus/swi ... -renciste/
Zawieszą cześć uzupełniająca świadczenia pytanie czy to się opłaca a to już trzeba iść do krus i dokładnie sobie to wyliczyć
Zawieszą cześć uzupełniająca świadczenia pytanie czy to się opłaca a to już trzeba iść do krus i dokładnie sobie to wyliczyć
-
Wojce dzięki za artykuł :)
Najbardziej przypadła mi do gustu informacja "Bez względu na wysokość osiąganego przychodu nie podlegają zawieszeniu ani zmniejszeniu świadczenia osób mających ustalone prawo do emerytury i ukończone 60 lat – kobiety i 65 lat – mężczyźni. Emeryci ci mogą zarobkować bez ograniczeń. "
Najbardziej przypadła mi do gustu informacja "Bez względu na wysokość osiąganego przychodu nie podlegają zawieszeniu ani zmniejszeniu świadczenia osób mających ustalone prawo do emerytury i ukończone 60 lat – kobiety i 65 lat – mężczyźni. Emeryci ci mogą zarobkować bez ograniczeń. "
-
-
-
O jakiej darowiżnie mowa ?? bo gospodarstwo za obsluge dożywotnią to może dać
kase też chyba . ale trzeba zgłosić i Ojciec musi mieć udokumentowany dochod , bo inaczej sam może mieć problem
http://wyborcza.biz/finanse/2029020,105 ... 81427.html
kase też chyba . ale trzeba zgłosić i Ojciec musi mieć udokumentowany dochod , bo inaczej sam może mieć problem

http://wyborcza.biz/finanse/2029020,105 ... 81427.html
-
-
-
Ale o jakim kombinowaniu jest mowa? Przecież dziadek-rolnik ma legalnie, z wszelkimi zasadami prowadzić hodowle, tyle tylko że będzie ryczałtowcem. Nie widzę tu żadnego przekrętu, ani manipulacji - wszystko w świetle prawa. A to, że nasze prawo jest nie doskonałe, to już inna bajka.stan1069@o2.pl pisze:US chyba nic nie wie o ryczałtowcu , bo niby skąd ???? chyba że go ktoś podpier...... :lol:
a swoją drogą to nie ma co kombinować , bo kontrol jest 5 lat do tyłu więc może się nazbierać :lol: :lol:
a US cierpliwie czeka kiedy te najbardziej inwestycyjne 5 latek się kończy :wink:
Ludzie, rozejrzyjcie się dookoła, wystarczy spojrzeć na polityków, jak oni, w świetle prawa, łamią prawo!
-
Niestety ale F1 masz rację. Dzisiaj liczy się by mieć i być, a nie tylko być.F1 pisze:No tak Polak potrafi jak sąsiad kradnie i dobrze na tym wychodzi to czemu ja nie mam tego robićuczciwość w dzisiejszych czasach to pojęcie względne a jak kto ma więcej to bardziej zachłanny
Niech każdy spojrzy na siebie i tak uczciwie (sobie) powie czy całe życie postępował uczciwie? Już w szkole uczyliśmy się kombinować, a to ściągi, a to wagary itp. itd.
Dzisiaj kombinować trzeba, aby dzieci miały się lepiej, bo nasz kraj im tego nie zagwarantuje. Oczywiście kombinowanie toleruje tylko w granicach przyzwoitości i bez szkody dla drugiego człowieka.
Uczciwość dzisiaj nie popłaca.
Mam nadzieję, że nie czytają tego żadne dzieci, bo swoje wychowuję w przekonaniu, że uczciwość i prawda to największe cnoty człowieka.

Dwóch moich znajomych (rodzonych braci) prowadziło własnie 2 gospodarstwa w jednym obejściu. Jeden na ryczałcie drugi na ogólnych, sprzedaz szła na ryczałt a zakupy na ogólne, wszystko ok do pierwszej kontroli. Przyjechał bardzo młoda pani i poprosiła dokumenty, sprawiała wrazenie że się mało zna na rolnictwie, zadawała różne głupie (jak sądzili) pytania, a na koniec sie okazało że babka była bardziej obeznana niz oni, wiedziała np że wykazane w zakupach czesci nie mają zastosowania do danych maszyn, że na dany areał nie stosuje się nawozów w ilościach takich jak sa wykazane na fakturach itd, a skarbówka dziła w ten sposób że to ty musisz udowodnic że nie jesteś wielbłądem. Z pomoca dobrych prawników ledwo z tego wybrnęli ale kontrole nadal ich nękały, teraz juz obaj sa na ogólnych i US jak by o nich zapomniał.
-
Baraki, przecież to było pewne, że oni wpadną, bo strasznie naiwnie kantowali
Ale jeżeli wszystko odbędzie się zgodnie ze sztuką to wtedy nie ma obaw, że coś się wyda, bo niby co?
Na pewno nie obarczę dziadka całkowitą sprzedażą a ja nie będę robić tylko zakupów, bo wtedy to każdy głupi by się domyślał, że to jakiś przekręt.

Ale jeżeli wszystko odbędzie się zgodnie ze sztuką to wtedy nie ma obaw, że coś się wyda, bo niby co?
Na pewno nie obarczę dziadka całkowitą sprzedażą a ja nie będę robić tylko zakupów, bo wtedy to każdy głupi by się domyślał, że to jakiś przekręt.
Ale oni tez nie poszli tak daleko że jeden tylko kupował a drugi sprzedawał bo by z tego nie wybrnęli.
Czy kantowali? Niby według prawa wszystko się zgadzało ale musisz zrozumnieć jedno: Polska skarbówka nie musi udowadniac podatnikowi że jest oszustem, wystarczy że postawi zarzuty na podstawie przesłanek, donosów, a jak podatnik niema papierów że jest inaczej albo nie umnie udowodnic swojej racji to jego problem.
Czy kantowali? Niby według prawa wszystko się zgadzało ale musisz zrozumnieć jedno: Polska skarbówka nie musi udowadniac podatnikowi że jest oszustem, wystarczy że postawi zarzuty na podstawie przesłanek, donosów, a jak podatnik niema papierów że jest inaczej albo nie umnie udowodnic swojej racji to jego problem.
-
Tak, masz rację. Nie tylko urzędy tak działają ale nawet sądy - trzeba udowodnić swoją niewinność. Z tym, że dziadka działalność byłaby całkowicie legalna i "małodochodowa" aby wzbudzić czyjeś podejrzenia.
Baraki, wspominałeś coś o legalnych sposobach na zmniejszenie vatu należnego. Podziel się tą wiedzą.
Baraki, wspominałeś coś o legalnych sposobach na zmniejszenie vatu należnego. Podziel się tą wiedzą.