RSM wszystko o rsm

turbogrocho49
Posty: 2836
Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Lokalizacja: lubelskie

RSM wszystko o rsm

Post autor: turbogrocho49 »

Witam, chciałbym się podpytać kolegów o RSM, nie tych co gdzieś coś słyszeli, tylko tych którzy to stosują.
Byłem wczoraj na szkoleniu o RSM organizowane przez dystrybutora na naszym terenie, ogólnie to za dużo o nim nie powiedzieli. Nigdy nie stosowałem RSM, więc mam kilka pytań:
1. Jak z przyswajalnością tego nawozu dla roślin, bedzie lepsze działanie niż saletry na pierwszą dawkę i mocznika na drugą
2. Czy końcówkami do rozlewania RSM, można rozlać także drugą dawkę RSM, czy do drugiej dawki potrzebne bedą już węże żeby nie popalić roslin
3. Czy nawóz ten przed rozlaniem trzeba rozcienczyć, czy przykładowo jedziemy 32 % stezeniem
4. Jak skalibrować opryskiwacz (czy leci podobnie jak woda na koncowkach rsm)
5. jak jest z krystalizacją tego nawozu, podobno nie mozna go przechowywać w mrozy
6. Jak cenowo wychodzi, czy rzeczewiście jest 15-20 % taniej
Arturoo
Posty: 2
Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 19:36
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski

Post autor: Arturoo »

RSM cieszy się w Polsce coraz
większym zainteresowaniem.
Otrzymywany jest przez zmieszanie w
stosunku molowym 1:1 roztworów -
saletry amonowej i mocznika.
Jest to nawóz charakteryzujący się
szybkim (szybszym niż postacie
granulowane) i długotrwałym
działaniem, także ze względu na
zawartość trzech form azotu:
amonowej, azotanowej i amidowej.
W zależności od zawartości azotu
ogólnego rozróżnia się trzy rodzaje
roztworów: 28 proc. azotu oraz 30 i
32 proc.Nic więcej nie znalazłem:)
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

a najważniejsze to ze rsm zje ci opryskiwacz
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Post autor: stan1069@o2.pl »

http://www.kpodr.pl/index.php/produkcja ... rawie-zbo-

pewnie troche taniej ale nic za darmo :lol: np.bardziej zakwasza jak saletrzak
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

@ Turbogrocho - wieczorem bede miał chwilke to ci na spokojnie opisze jak to wygląda w moim przypadku
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Też mie ciekawi ten temat.
vicia1223
Posty: 1858
Rejestracja: wtorek 21 gru 2010, 20:23

Post autor: vicia1223 »

Saletrzak to chyba nie zakwasza z tego co pamiętam ??Jest fizjologicznie lekko zasadowy , polecany na gleby kwaśne , saletra amonowa jest lekko kwaśna i nie zaleca się stosować na glebach silnie kwaśnych...
Ot co :lol:
Bolek
Posty: 23
Rejestracja: czwartek 12 lut 2009, 20:32
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: Bolek »

2. Węże tylko do 3 dawki, choć za kukurydzę nie dam sobie głowy uciąć. W poprzednich nie występują poparzenia.
3. Ja rozcieńczam, ale ponoć nie jest to konieczne.
4. Tabele. Mam tylko dla RSM 28. Dawka (natężenie wypływu w l/min) dla kryzy, przy zadanym ciśnieniu jest mniejsza od wody, a zależność nie jest liniowa.
5. Krystalizując zmniejsza objętość, dodatek wody obniża temperaturę krzepnięcia. Proces jest odwracalny. Większym problemem może być wyciek na materiał organiczny-zwiększona palność, a nawet samozapłon.
6. N w RSM jest tańszy niż w saletrze, lecz droższy niż w moczniku.
ODPOWIEDZ