Krajowy program odbudowy pogłowia trzody chlewnej

baraki

Post autor: baraki »

Każdy musi do wszystkiego dorosnąć Stan, ty dorastasz do 30 loch inni juz dawno wyrośli z takiej ilości i dorastaja do 200, inni do 1000. Każdy rośnie swoim tepem, jedni szybciej drudzy wolniej inni wcale...
Nawet na zabawkach dla dzieci jest podany wiek dla jakiego dziecka sa przeznaczone, jak dasz 2 latkowi takie co to od 7 to jeszce co połknąc może i sobie krzywde zrobić, z dorosłymi jest podobnie, tylko zabawki droższe.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Z tym dorastaniem masz racje :lol:
do pewnej ilości trzeba dorosnąć i trzeba się zatrzymać , bo póżniej już tylko ręce rosną na długość od roboty ,a kieszeń pustoszeje :lol:
F1

Post autor: F1 »

baraki pisze:Każdy musi do wszystkiego dorosnąć Stan, ty dorastasz do 30 loch inni juz dawno wyrośli z takiej ilości i dorastaja do 200, inni do 1000. Każdy rośnie swoim tepem, jedni szybciej drudzy wolniej inni wcale...
Nawet na zabawkach dla dzieci jest podany wiek dla jakiego dziecka sa przeznaczone, jak dasz 2 latkowi takie co to od 7 to jeszce co połknąc może i sobie krzywde zrobić, z dorosłymi jest podobnie, tylko zabawki droższe.
Masz rację tylko czemu ci co chcą hodować po czterysta loch mają to robić za pieniądze podatników czyli również nasze co z tego będzie miał konsument droższe wyroby :roll:
andre

Post autor: andre »

Panowie co by nie mówić kto do ilu loch dorósł to nie zapominajcie że nawet najlepsza produkcja super towarku nie wypali jak nie będzie na niego kupca który kupi to i godnie za to zapłaci ,a przy takich wahaniach cen np . na tucznika jak ostatnio to naprawde trzeba będzie mieć jajca ze stali żeby puścić się na tak głęboką wodę
baraki

Zabawkami trzeba sie poprostu umiec bawić, jedno dziecko potrafi układac puzle bez względu na ilośc elementów a dla drugiego juz kilkanaście problem ułożyć, a to brak cierpliwości a to elementy pogubi, a to bedzie narzekac że wzór za trudny, a to że się zmęczyło, że rece bolą i takiemu niema co dawać do zabawy skompl;ikowanej układanki, niech się tym bawią te dzieci co umnieją. Inny może naprzykład woli się pobawic przyczepą, pojeździć, poleżec obok niej, popatrzec jak inny bawi sie kombajnem... :D
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

baraki filozof to tyjestes niezly tylko czy ty te kilkaset puzli potrafisz ulozyc bo nistety ja odzera nie mialbym odwagi ijuz nie dorosne
baraki

Im większe puzle tym droższe, ja mam ochotę na panoramiczne ale w śwnce za mało mam, jak mi ktos dołoży to sobie takie kupie i spróbuje ułożyć.
mietko75

Post autor: mietko75 »

Baraki uwielbia takie kompletowanie z nie kompletu , tak aby w końcu wyszedł niekompletny komplet . Postawiłby chlewnie z kurtynami i teraz na mrozy układałby cierpliwie jakieś prowizoryczne i niedrogie ściany , tak aby za kilka tygodni znów cierpliwie i bez stresu rozbierać je gdy przyjdą ciepła . :lol: . Ja nie jestem tak cierpliwy i w pierwszym roku kurtyny bym upier... i postawił mur solidny z oknami .
wojce

Post autor: wojce »

żadnego programu nie będzie bo skąd kasa ??? przecież unia na to nie da żeby Polak był konkurentem dla duńczyka czy holendra za jej pieniądze ,no chyba ,że Kalemba ze swoich wyłoży :D
Stanislaw

umiesz liczyc licz na siebie
stan1069@o2.pl

Jak jutro Pini ze 30 gr.obniży to tak Was roztelepie że do chlewni nie traficie :lol:
a Wy puzle chcecie układać :roll:
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Może i tak być. Jak pier...lne drzwiami od chliwika, to sople z rynny spadną...
wojce

Post autor: wojce »

Za to 0909 będzie w 7-mym niebie :roll:
Awatar użytkownika
Peron

A nima sie co przejmować, byle zdrowie beło....
stan1069@o2.pl

Peron pisze:Może i tak być. Jak pier...lne drzwiami od chliwika, to sople z rynny spadną...
Ale się z tego uśmiał aż mnie brzuch boli :lol: :lol: :lol:
ale u mnie ponoć 4,5 :roll: i plakać się chce
Stanislaw

ida odbudowywac
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Chyba zakłady miesne już coś wiedzą o programie odbudowy i w oczekiwaniu na zalew taniego żywca korygują cenniki. Jeszcze troche takich cen i będą zaczynać odbudowe od stanu 6 mln. Wtedy można będzie go nazwać "Program potrojenia hodowli trzody chlewnej w Polsce"
Już wole sobie hodować te duńczyki z marnym zyskiem czasami niż się pakować w kredyty, w wykonanie biznes planu i oddawanie w czasach złej koninktury prosiaków za półdarmo. Chyba że ktoś bardzo odważny to mogę od niego te prosiaki z programu kupować.
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

Witam!

W kosztach produkcji świń najważniejszym elementem jest cena zboża. Czyli jeśli rolnik może wyprodukować taniej zboże, to potem może taniej wyprodukować tucznika.
Co wcale nie znaczy, że powinien go taniej sprzedać!!!!

Chlewików można nastawiać tysiące, nawet niektóre bardzo nowoczesne i ładne, ale zaraz potem przychodzi szara rzeczywistość i świnkom trzeba dać żarcie…

I dlatego Minister powinien zacząć od zrównania dopłat do hektara z rolnikami z Niemiec, Danii, Holandii i Belgii (Polska jest bardzo ważnym elementem gry świńskiego lobby z tych krajów).

Zrównanie dopłat do ha powinno być najważniejszym celem polskiej polityki rolnej. Można nawet powiedzieć, że zrównanie dopłat to swego rodzaju wskaźnik politycznej woli polskiego rządu wobec polskiego rolnika.
Programy, promocje, wyjazdy do egzotycznych krajów, konferencje, spotkania i inne imprezy to tylko strata czasu!
Przez ostatnich 8 lat (od 2006 r.) każdy polski rolnik dostał o co najmniej 200 € mniej dopłaty do ha niż rolnicy z wyżej wymienionych krajów, czyli łącznie o 1600 € mniej!

Obecnie dopłaty do ha wynoszą:
Niemcy 346 €
Dania 394 €
Holandia 469 €
Belgia 447 €
Polska 197 €
1963

Post autor: 1963 »

pieknie aconar poruszyles najwazniejsza kwestie dodam od siebie ze albo je wyrownac albo zlikwidowac niech szanse beda jednakowe
stan1069@o2.pl

Jak doplaty by zrównali to ten co uprawia z tego bedzie mial tyle ;
1. ziemia podrożeje
2.dzierżawa podrożeje :lol:
Stanislaw

zlikwidowac wszedzie doplaty i przy okazji agencje i fundacje Caly czas wuni doplaca sie bogatym Wtedy pogadamy kto jest konkurencyjny Ale sobie pomarzylem Doczasu kiedy unia to wytrzymuje to nikt politykow od koryta nie odgoni Taka to jest wolnosc gospodarcza Kiedys bylo uczciwiej Odprzemian minelo 24lata porownajcie rok 1960 i1984 To byl postep cywilizacyjny Gdyby tak bylo w ostatnich 24 latach to gdzie bysmy byli
hodowca78

Post autor: hodowca78 »

Z tymi dopłatami to jest strzał w dziesiątkę bo od tego wszystko się zaczyna , jak nie będą zrównane to żadne programy nic nie dadzą , jest jeszcze inna sprawa czyli zarobki Polaków jeśli ludzie nie zaczną zarabiać więcej to nie będzie stać ich na normalne zakupy ,
F1

No cena spada a wierzących przybywa ciekawe kto z Was oglądał kiedyś film Szczurołap :lol : szczur zwierzę bardzo inteligentne ale karmione przez człowieka tak mu zaufało że po rozłożeniu trutki mimo że padały jeden po drugim tak mu ufały i jadły dalej to samo można powiedzieć o naszym zachowaniu wobec uni mimo że traktują nas jak rynek zbytu to my wierzymy że zrobią z nas potęgę :lol: :lol: :lol:
michaś

Post autor: michaś »

Potęge chyba niewolników. :!: :!: :!:
farmer84

Post autor: farmer84 »

Mam kilka ha dzierżawy , oddaję dopłaty uprawiam pole ,w ubiegłym roku wspomniałem o kupnie a babka nie no wiesz ,dopóki są dopłaty to nie sprzedam! Oto widać po co są dopłaty!I kto kupuje ziemię
farmer84

Zlikwidować dopłaty w całej uni,fundusze promocji mięsa ,zbóż itp okradanie rolników,ARIMR,ANR, AN ,idiotyczne croscompliance i będzie żyło się lepiej ,równiej,prościej ....... niestety to są nasze marzenia ,bynajmniej moje!
F1

No ja też jestem za tym tylko wieś przez to skłócona bo nie każdy mógł skorzystać bo środkó nie starczyło , płacimy na fundusz promocji mięsa na izby rolnicze a oni tylko załatwiają swoje sprawy co najwyżej jakieszkolenie z obiadkiem i kawką na to idą nasze pieniądze 8) Jakieś chore programy byle z uni kase wyrwać i podzielić między swoich :twisted:
stan1069@o2.pl

farmer84 pisze:Mam kilka ha dzierżawy , oddaję dopłaty uprawiam pole ,w ubiegłym roku wspomniałem o kupnie a babka nie no wiesz ,dopóki są dopłaty to nie sprzedam! Oto widać po co są dopłaty!I kto kupuje ziemię
Jakbyś nie wziął pola w dzierżawe bez dopłat to i babka by nie podskakiwala :lol:
pewnie by wziął inny i jeszcze by 1 000 dał :roll:
jak żeście nauczyli tak macie :wink:
Stanislaw

Rolnikma uprawic ze 100 ha dotego ze 150 macior i moze jeszcze to utuczyc jak ma z 15 ha to dokupic chociaz z 50ha wybudowac budynki kupic maszyny 50ha 1,5 mln budynek na lochy 1,5mln maszyny 1,5mln Urzednik idzie do biura stworzoneg za panstwowe pieniadze izarabia 3tys do tego socjal CHetnie sie zamienie podejrzewam ze dam rade na90%stanowiskUrzednikow ktorzy mnie ciagle pouczaja 90% zbankrutuje po roku gora dwoch
Cz to nie jest chore
stan1069@o2.pl

Chorzy to są właśnie rolnicy :lol:
dobrać dobry program rolnośrodowiskowy , zasiać byle jak i byle co ,skasować 1500 -2000 i polożyć się do góry jaj..... a nie ścigać się jeden przed drugim ciągnikami i wstawieniami :roll:
gaceksz13
Kontakt:

Post autor: gaceksz13 »

Tak sobie czasami czytam te posty ale Stan Twoich postów to czytać już nie mogę, takie głupoty czasami wypisujesz że aż robi się niedobrze. Mam takiego sąsiada co dzierżawi 30ha dopłaty oddaje, "sieje byle jak i byle co"Bo tak przecież Panie Stan się opłaca i zbiera 2 tony owsa.
Stanislaw

stan aby wyzdrowiec idojsc do Twojej Madrosci to trzeba przezyc wPolsce kilkadziesiat lat
farmer84

W stronach sokołowa są i tacy co w gazecie się ogłaszają - oddam dopłaty +1000 zł /ha to już przegięcie,ale głód ziemi robi swoje .Stan pierwszą umowę z ową panią miałem ,że dopłaty biorę ja i płacę 2 metry żyta + podatek ale 6 lat szybko zleciało i szkoda ziemię było oddać więc się zgodziłem do 2020 roku mam umowę.jak program odbudowy ruszy trzeba mieć gdzie wozić zarobek ze świń :)
Stanislaw

gacek jak stan machociaz 20 ha x 2000 doplat ajest to mozliwe inie ma sily pracowac to uwazam ze madrze mowi po co sie martic o kontrole i ciagle inwestowac
jędrek

Post autor: jędrek »

Stanislaw pisze:Rolnikma uprawic ze 100 ha dotego ze 150 macior i moze jeszcze to utuczyc jak ma z 15 ha to dokupic chociaz z 50ha wybudowac budynki kupic maszyny 50ha 1,5 mln budynek na lochy 1,5mln maszyny 1,5mln Urzednik idzie do biura stworzoneg za panstwowe pieniadze izarabia 3tys do tego socjal CHetnie sie zamienie podejrzewam ze dam rade na90%stanowiskUrzednikow ktorzy mnie ciagle pouczaja 90% zbankrutuje po roku gora dwoch
Cz to nie jest chore
pracownik biurowy w arimr w opolskim zarabia ok 1650 netto, może na kierowniczych stanowiskach jest inaczej ale na dole tak zarabiają? i teraz odpowiedz czy byłbyś zawsze miły i uczynny jakby ci "pare" ludzi psuło codziennie nerwy za taka wypłate...
farmer84

Widzę Stan ,że unia dopłaty i poplony Ci służą :) , a tak z ciekawości jak głosowałeś w referendum?
krzywy

Post autor: krzywy »

Stanislaw pisze:Rolnikma uprawic ze 100 ha dotego ze 150 macior i moze jeszcze to utuczyc jak ma z 15 ha to dokupic chociaz z 50ha wybudowac budynki kupic maszyny 50ha 1,5 mln budynek na lochy 1,5mln maszyny 1,5mln Urzednik idzie do biura stworzoneg za panstwowe pieniadze izarabia 3tys do tego socjal CHetnie sie zamienie podejrzewam ze dam rade na90%stanowiskUrzednikow ktorzy mnie ciagle pouczaja 90% zbankrutuje po roku gora dwoch
Cz to nie jest chore
Stanisław, Trzeba było zostać urzędnikiem, a nie rolnikiem. Wtedy byś nie narzekał. Poza tym przeczytaj co jakiś czas to, co napisałeś, nim naciśniesz wyślij.
Stanislaw

kr zywy wiem pisze pierwszy tydzien i nie wiem do czego sluza wszystkie przyciski Bledow ortograficznych chyba nie robie
krzywy

Post autor: krzywy »

farmer84 pisze:Mam kilka ha dzierżawy , oddaję dopłaty uprawiam pole ,w ubiegłym roku wspomniałem o kupnie a babka nie no wiesz ,dopóki są dopłaty to nie sprzedam! Oto widać po co są dopłaty!I kto kupuje ziemię
Sam się na to zgodziłeś, więc nie narzekaj. U mnie też tacy byli co dawali dopłaty, podatek i dopłacali do tego, żeby uprawiać cudzą ziemię. Po roku, dwóch dokładania do interesu rezygnowali. Wysokie stawki dzierżaw i ceny ziemi robią sami rolnicy, bo na to się godzą.A jeśli im się to opłaci to niech nie narzekają, jak ci z opolskiego (65 tys. za ha!)
Stanislaw

Zycie to dobry nauczyciel,tylko troche za nauke duzo bierze
Stanislaw

Jak bylem mlody urzednikow nie bylo,paru w gminie i kilku milicjantow nacztery gminy Uwierzycie mlodsi
stan1069@o2.pl

farmer84 pisze:Widzę Stan ,że unia dopłaty i poplony Ci służą :) , a tak z ciekawości jak głosowałeś w referendum?
Na razie biore same dopłaty obszarowe ale to się wkrótce może zmienić :lol: , bo połowa to dzierżawy od właścicieli co wyjechali za chlebem do USA a ostatnio u nas taka moda że przyjeżdżają i sprzedają pole , a kase zabierają do USA i tam splacają kredyty :roll:
kupili mieszkanie za 500 000 spłacili 250 000 zostało jeszcze połowa do spłaty a dom wart 150 000 :lol: takie w ostatnim czasie robi się interesy :wink:
takie same interesy porobią ci co za ha placą po 50 000 :lol:
w referendum nie brałem udziału , z tego co pamiętam to dziadki szturmem się pchali do urn żeby młodszym żyło się lepiej :roll:
farmer84

Krzywy a ty oddał byś odperzoną ,rodzącą ziemię tylko przez debilne dopłaty ?Mi jako młodemu rolnikowi własna ziemia + dzierżawy to być albo nie na wsi chciawszy utrzymać rodzinę z rolnictwa inaczej naginałbym w pieczarkach itp.
Awatar użytkownika
Peron

Dzisiaj mówili, że gdzieś tam, chyba w opolskim już do 66 tys za ha cena dochodzil. Cymbały sie we wsi nasłuchają i potem wołają za hektar żołtego piachu 20 tys. Lepiej kupić łąki na naturze 2000, średnio ok 6 tys za ha. Stopa zwrotu z inwestycji 33 procent tak średnio. Zadna lokata tyle nie da:D
farmer84

Po 50 tys nigdy nie płaciłem max 16 tys ubiegłej wiosny za ha uważam ,że do 20 tys to max i ziemia musi być nie byle jaka ,po sąsiedzku , blisko inaczej nie warto ,poczekam aż dopłaty zaczną zabierać
stan1069@o2.pl

gaceksz13 pisze:Tak sobie czasami czytam te posty ale Stan Twoich postów to czytać już nie mogę, takie głupoty czasami wypisujesz że aż robi się niedobrze. Mam takiego sąsiada co dzierżawi 30ha dopłaty oddaje, "sieje byle jak i byle co"Bo tak przecież Panie Stan się opłaca i zbiera 2 tony owsa.
Jak sobie czasami czytasz moje posty to sobie je dobrze przeczytaj to zamiast niedobrze zrobi Ci się dobrze :roll:
z tego co wiem to jesteś nowoczesnym rolnikiem ziemniaczano /trzodowym
powiedz mi ile by Ci zostalo na ziemniakach jak by w Europie nie uschly ???
na początku sezonu worek ziemniaków kosztował tyle co sam worek i sznurek :lol:
powiedz mi jeszcze ile Ci obecnie zostaje na świni w nowowybudowanej chlewni ????
a na koncu mi powiedz ile Ci może zostać na zbożu przy gwarantowanęj cenie 100 euro za tone jak polifoska jest po 200 a saletra po 150
Stanislaw

Cena super, jaka klasa i powierzchnia
farmer84

W pakiecie ptaszki po 1.08 ponad 2000 wychodzi ,łąki muszą być w naturze 2000 bodajże,siano idzie na ściółkę dla zwierząt lub brykiet
farmer84

Klasa 4a ,4b ,0,2 ha -5 działka 2,5 ha
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

W mojej okolicy jak już się jakieś ha pojawi to niżej 45 tys. zapomnij. No ewentualnie jakieś mniejsze działki do 2-3 ha. Za takowe ok 35-40 tys. Znajomy kupił po żniwach w okolicach Gniezna 20 ha w 2 działkach 48 tys/ha te 2 tys zbił bo kupił całość. Wszystko w kredyt. Swego wkładu 0!!! no może poza tym, że podorywki sam już robił :-)
ODPOWIEDZ