FORUM
Uprawa zboz
Witam,
Mam takie pytanie, czy kukurydzę na ziarno można siać w plonie wtórym po życie? Tzn,. żyto w kwietniu ścięte na sianokiszonkęm następnie wywóz obornika, orka i gdzieś za 2 tygodnie po orce siew. Podejrzewam, że siew będzie w maju (do 10 max). Spotkałem się z różnymi opiniami, ale chciałem jeszcze tu się dowiedzieć coś więcej na ten temat. Dodam, że ziemie lekkie, klasa V, miejscami VI i niezbyt wilgotne.
Pozdrawiam
Mam takie pytanie, czy kukurydzę na ziarno można siać w plonie wtórym po życie? Tzn,. żyto w kwietniu ścięte na sianokiszonkęm następnie wywóz obornika, orka i gdzieś za 2 tygodnie po orce siew. Podejrzewam, że siew będzie w maju (do 10 max). Spotkałem się z różnymi opiniami, ale chciałem jeszcze tu się dowiedzieć coś więcej na ten temat. Dodam, że ziemie lekkie, klasa V, miejscami VI i niezbyt wilgotne.
Pozdrawiam
-
-
-
Tyle że o te opady w ostatnich latach coraz trudniej 8)w tym roku po gradobiciu zebrałem 5 ton z ha mokrejStanislaw pisze:jak dasz 50 t obornika inawozenie mineralne przy odpowiednich opadach deszczu gwarantuje dobry plon uprawiam na 5klasie

Ostatnio zmieniony niedziela 13 sty 2013, 13:38 przez F1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Żeby ziemia się uleżała. Gdzieś czytałem, że po wiosennej orce dobrze jest poczekać z siewem ok. 2 tygodnie.1963 pisze:pewnie ze mozna siac ale nie rozumiem po co chcesz czekac 2 tygodnie siej zaraz po bardzo plytkiej orce a jeszcze lepiej zamin orke na solidne wymieszanie bez odwracania gleby
Ja osobiście nie kosiłem, bo nie mam bydła, ale sąsiad w tamtym roku ściął w kwietniu żyto na sianokiszonkę, później obornik, orka i siew. Kukurydza na 2,5-3m wyrosła, ale na kiszonkę. Mnie kiszonka nie interesuje, tylko ziarno. A belki z sianokiszonki z żyta na sprzedaż bym miał, więc extra wartości nie muszą miećnemezis pisze:kazik czy ty kosiłes kiedykolwiek zyto na kiszonke

tego się właśnie obawiamF1 pisze:U nas dużo tak robiło ale jest duże ryzyko przesuszenia gleby a kukurydza często rosła do kolanprzy tych kosztach szkoda ryzykować
z tego co pamiętam, to jest tak jak staś1961 piszestaś1961 pisze:Baksik -Jak pamiętam ze szkoły ,to żyto na kiszonke zalecano skosic przed kłoszeniem.
Ty proponujesz po wykłoszeniu i kwitnieniu, raczej to będzie pasza tylko obiętościowa , ale z niska wartością pokarmową.
- Muchozolali
zyto na kiszonkę da ok 30t masy czyli ok 6 t suchej masynemezis pisze:A niby czemu ma zapomniec?????????
to co zabierze ci zyto to jest potrzebne w kompleksie do rozwoju
kukurydzy mimo ze dasz obornik i nawóz i jeszcze przesuszysz glebe
ma w plecy z 2 tony ziarna przy dobrej pogodzie
a może sie tak stac ze kukurydz bedzie wysokosci 1m
tak wiec tu czeba sie zastanowic czy nie przypadkiem zostawic sciernisko
i zebrac drugi raz zyto na kiszonkę może jaks wsiewka saradeli do tego
- Muchozolali
Jak QQ nie zasieję, to żyto będzie rosło do żniw. Mam dylemat, bo planowałem zasiać tylko 1,5ha na pierwszy rok kukurydzy, ale stwierdziłem, że jeszcze ze 2ha by się przydało zasiać. Na wiosnę wszystkie pola zaorane a obornik nie dany na jesień pod orkę zimową, wiec szukam jakiejś alternatywy żeby zastosować obornik przed siewem.
- Muchozolali
Kazik nie pytał sie jaki bedzie plon tylko czy mozna wsiac kuku po zycie.A to są dwa rózne aspekty tej sprawy.A teraz to juz widze ze ten pomysł moze nie wypalic z jego wiedząMuchozolali pisze:zyto na kiszonkę da ok 30t masy czyli ok 6 t suchej masynemezis pisze:A niby czemu ma zapomniec?????????
to co zabierze ci zyto to jest potrzebne w kompleksie do rozwoju
kukurydzy mimo ze dasz obornik i nawóz i jeszcze przesuszysz glebe
ma w plecy z 2 tony ziarna przy dobrej pogodzie
a może sie tak stac ze kukurydz bedzie wysokosci 1m
tak wiec tu czeba sie zastanowic czy nie przypadkiem zostawic sciernisko
i zebrac drugi raz zyto na kiszonkę może jaks wsiewka saradeli do tego
-
stan1069@o2.pl pisze:Kazik Ty chcesz 2 razy pole wykorzystać , a prawda jest taka że w wyniku tej chciwosci można zamiast 2 razy zebrać 2 razy dołożyć
1. kiszonki z żyta nikt nie kupi
2.uda się suchy rok i kukurydza powschodzi w Sierpniu
1. kupi kupi

2. tu jest to ryzyko którego się obawiam
-
Nie konieczni .brzydal pisze:to oznacza że ceny zbóż i kukurydzy w przyszłym roku drastycznie spadną
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/swi ... 0,1,0.html
Kiedy mi chodzi o kukurydzę, bo lucerny świniom nie damstan1069@o2.pl pisze:Zasiej lucerny z jakąś trawą i będziesz zbierał 6 razy jak masz kupców

Jakby belki były po 90-100 zł to może i zarobek byłby znaczny. Ale tego nie przewidzi. Do wiosny jeszcze trochę czasu jest, więc trzeba to przemyśleć. Dzięki wszystkim za cenne poradyrobak pisze:Weź sobie to Kazik dobrze przelicz, nawozy, zbiór, uprawa, żebyś czasem nie zarobił 500 zł na życie i miał 5 ton kuku mniej. Kiedyś zasiałem żyto jare na próbę 30 lipca na 0,5 ha zebrałem 11 belek 120, ale biznesu w tym nie widziałem i sobie odpuściłem.