FORUM
Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)
-
Muchozolali pisze:schab bez kosci 21zl z koscią 15zl tak cena była juz na poczatku października i tylebaraki pisze:"W handlu wieprzowiną jest źle, a będzie pewnie jeszcze gorzej. Podupadającą branżę uratować mogłaby większa konsumpcja, ale ta nie chce rosnąć. I chociaż na rynku ubywa hodowców trzody, ceny półtusz wciąż spadają.
Jeszcze w ubiegłym tygodniu średnia stawka za kilogram półtusz w klasie E utrzymywała się na poziomie 7 i pół złotego. W tym tygodniu jest średnio o 20 groszy taniej, a i tak chętnych na półtusze nie ma. A brak kupujących oznacza brak rozbiorów, a co za tym idzie mniejszą podaż elementów. I chociaż konsumenci nie rzucili się nagle do zakupów, to jednak zapasy elementów w mroźniach powoli się kurczą. Co w efekcie zaowocowało niewielkimi podwyżkami elementów szlachetnych. "
Tłumacząc z polskiego na nasze:
Mięso tanieje, kiełbasa drożeje, nie opłaca sie robic kiełbasy.
A tak na poważnie to miejsza konsumpcja powinna powodowac obnizki w sklepach mięsnych, promocje, a tego jakoś nie widze a bywam na zakupach i zamiast tanieć to mięso drożeje raczej.
Te obnizki nie wyszły ze sklepów i z handlu, to zachód wypycha do nas nadwyżki surowca i to główna przyczyna.
to sie nazywa zmowa cenowa
Ta cena 21 zł za schab bez kości to pewnie z tuczników pani Edyty vel Maryli K. i musi tyle kosztować jak są z super towaru po super cenie.
Normalne ceny za schab bez kości to zależnie od sklepu 17-18 zł za kilogram i to bez żadnej tam promocji.
-
-
- WOJCIECH1236
I gdzie tu jest sprawiedliwosc... koniec pazdziernika tucznik 6,3 netto schab w sklepie tyle samo kosztował co dzis. Sam byłem dzis z rana w kauflandzie i zwrociłem na to uwage. O co tu chodzi?? powie mi ktos?? moze 0909 sie wypowie... Sam takie wywody prowadził na temat kryzysu i tego ze wieprzowina musi staniec bo ludzi nie stac... I widzisz teraz jak staniała w SKLEPIE
Stanisław smak to jest wtedy,jak kiełbaske i inne wyroby zrobi się samemu
-
To co pisze 0909 a z drugiej strony Marucha i Baraki to są bajki z mchu i paproci. Panowie żyją w urojonym przez siebie świecie, tylko oni mają rację, gdyż tak im pasuje i taki mają w tym interes.WOJCIECH1236 pisze:I gdzie tu jest sprawiedliwosc... koniec pazdziernika tucznik 6,3 netto schab w sklepie tyle samo kosztował co dzis. Sam byłem dzis z rana w kauflandzie i zwrociłem na to uwage. O co tu chodzi?? powie mi ktos?? moze 0909 sie wypowie... Sam takie wywody prowadził na temat kryzysu i tego ze wieprzowina musi staniec bo ludzi nie stac... I widzisz teraz jak staniała w SKLEPIE
Co do cen wieprzowiny w sklepach, to nie jednego na nie nie stać, ale czy to kogoś interesuje. Kogo stać na wołowinę po 30 zł za kg pewnie 5% społeczeństwa polskiego i co ma potanieć gdyż 95% społeczeństwa nie stać na tak drogie mięso.
- Muchozolali
Od 2014 (albo 2015) żeby karpia uśmiercic, trzeba będzie miec specjalne przeszkolenie, do tego się teraz KE przymierza.stan1069@o2.pl pisze:Za rok pewnie trzeba mieć paragon przybity do budy , że mięso przy budzie jest ze sklepu![]()
![]()
qu...... ale ta unia śmieszna
![]()
![]()
na etykietach produktow spożywczych skład jest napisany takimi literkami że szkiełka w okularach trzeba mieć na 2 cm. grubetym się nikt nie zajmie , bo po co ???????? i do tego +++ wie w jakich językach napisane
![]()
![]()
To nie jest normalne!

-
Teraz coś zaczynają piskać że doplata do kredytów na ziemie nielegalna , jak znowu trzeba oddać jak w przypadku stoczni to ciekawie nie będziefarmer84 pisze:Panowie w 2004 założyli nam siodło i dali kapkę złotego owsa, potem homont -młody rolnik,dobrostan-kierat,croscompliance-przeładowany wóz i cały czas dokładają do tego woza a złotego owsa jakoś nie przybywa tylko liche plewy po tylu latach a koniowi coraz ciężej ,gdzie nasz dobrostan?!
to jest odpowiedż na odsunięcie od przetargow zagraniczny kapital

nie wykluczone że polski rolnik już nawet do przetargu nie stanie , bo komercyjny albo gotowka poza zasięgiem

-
-
Nie ma problemu trzeba sobie pomagać...Tom pisze:W szczecinie chyba. poprzec sluszna sprawe trzeba.baraki pisze:Cóż jak rolnik nie upomina sie o swoje prawa, nie protestuje, to ma to co ma!
Uważam że nasze forum powinno wystosowac oficjalne pismo do ministerstwa w sprwie naszego poparcia dla rolników w Bydgoszczy. Kto jest za?

-
-
Re: Ceny
jestem zabaraki pisze:Cóż jak rolnik nie upomina sie o swoje prawa, nie protestuje, to ma to co ma!
Uważam że nasze forum powinno wystosowac oficjalne pismo do ministerstwa w sprwie naszego poparcia dla rolników w Bydgoszczy. Kto jest za?
jestem za fotoradarami jeśli będą one umieszczane w miejscach gdzie jest niebezpiecznie, ale jeśli jest prosta droga, w *** prosta to czasami nie pojechać te 120km/h to grzech, ale muszę być przeciw fotoradarom bo dzisiejszy rząd uznał fotoradary jako źródło dochodu a nie karania złych za złolukas1982 pisze:A ja jestem za fotoradarami, a mandaty powinny wygładać tak
przekroczenie prędkości
do 10km - 100zl
10-20 200
20-30 500
30-40 1000
40-50 2000
pow 50 3000 i wzięcie prawa jazdy.
Stop bandytom drogowym.
A gdzie jest według Ciebie niebezpiecznie?mrpaulo pisze:jestem za fotoradarami jeśli będą one umieszczane w miejscach gdzie jest niebezpiecznie, ale jeśli jest prosta droga, w ++++ prosta to czasami nie pojechać te 120km/h to grzech, ale muszę być przeciw fotoradarom bo dzisiejszy rząd uznał fotoradary jako źródło dochodu a nie karania złych za złolukas1982 pisze:A ja jestem za fotoradarami, a mandaty powinny wygładać tak
przekroczenie prędkości
do 10km - 100zl
10-20 200
20-30 500
30-40 1000
40-50 2000
pow 50 3000 i wzięcie prawa jazdy.
Stop bandytom drogowym.
70% śmiertelnych wypadków ma miejsce na prostym odcinku, skrzyżowania, łuki, zakręty to tylko po kilka %! Nasze odczucia a statystyki to 2 rózne sprawy.
Ja bym jeszce pousuwał przydrożne drzewa ,14-20% smiertelnych jest po zderzeniu z drzewem!
Widze baraki ze jestes specjalista od wszystkiego ale raczej tak sie nie da Do 35 roku zycia pracowalem jako elektromechanik Zawod wyuczony adzisiaj moge naprawic swoje ursusy podlaczyc prad ito wszystko Chociaz mam wiedze na temat elektroniki to po dwudziestu paru latach gospodarowania nie ma mowy o naprawie nowego sprzetu Ty jestes jednak fachowiec od wszystkiego albo tylko bloger
-
popieram Buntownika i Stanisława i jeszcze raz popieram