FORUM
Ceny skupu zbóż
no kolego wydaje mi sie że drogo . u nas w małopolsce gdybym potrzebował to spokojnie po 800 bym nakupił pszenżyto/jęczmień i taką cene przyjmuje kalkulując opłacalność a pare osób proponowało mi różne mieszanki po 600-700 tak że taki mam plan że jak tucznik nie zdrożeje to nakupię i bedę pas do oporu aż zdrożeje :D
-
-
- Muchozolali
- Muchozolali
http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus ... r_2012.pdf
ludzie co za bzdury ludzie w tym roku tyle zebrali ze niewiedza gdzie to skaldować
sredni plon chyba na 5-6 klasie
ludzie co za bzdury ludzie w tym roku tyle zebrali ze niewiedza gdzie to skaldować
sredni plon chyba na 5-6 klasie
-
-
-
-
- Muchozolali
jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, statek wypływa, papierki przechodzą przez odpowiednie ręce i ktoś kasę dostaje za niby wyeksportowane zboże, pszenica kons. 1020zł nettonemezis pisze:Z tymi statkami to jakas paranoja albo ktos doi unie jakims sposobem na duzą skale.Z tego co mówią kierowcy tirów to statek idzie na rede postoi i wraca a zboze ładowane na Grudziądz.Nasza Monika mieszka w Gdansku to moze zna jakies dokladniejsze dane na temat tej paranoi.
Dopiero co dzwoniłem do De Heusa i pszenica na razie po staremu 1000 netto i można przywozić od zaraz , bo kolejek wcale nie ma i zbiorniki puste . Jak ktoś ma to niech im trochę sprzeda , bo tam pracuje sporo moich kolegów i jak nie będą mieć surowca , to kolegów pozwalniają . Forma wypłacalna na 100 % terminy płatności do 14 dni .
-
-
Dzisiaj podczas luźnej rozmowy z ojcem i znajomym zastanawialiśmy się, czy cena np. jęczmienia może osiągnąc kiedyś znów cenę 400zł za tonę (ja uważam, że w ciągu kilku lat to nastąpi), a ojciec twierdzi, że poniżej 700 zł za tonę nie spadnie i że minęły czasy taniego zboża. A jakie wasze stanowisko w tej sprawie?
-
Mietko na ekonomie trzeba patrzec całościowo bo wszystko jest połączone kazda akcja = reakcja. Jeśli zboża zaczna tanieć i nawożenie pod ich uprawe przestanie byc opłacalnę to producenci nawozów będa się musieli dostosować .
Ale zboża nie stanieja z jednego powodu, a jest nim ciągle rosnący popyt na żywność, raz rośnie liczba ludności na świecie a dwa zamożność tej ludności do niedawna skromie sie odżywiającej, np Indie, Chiny, i to jest globalny motor cen zboża. Tylko zmiana sytuacji gospodarczej na świecie może zachwiać popytem na zboża ale przy okazji innym rynkami również.
Ale zboża nie stanieja z jednego powodu, a jest nim ciągle rosnący popyt na żywność, raz rośnie liczba ludności na świecie a dwa zamożność tej ludności do niedawna skromie sie odżywiającej, np Indie, Chiny, i to jest globalny motor cen zboża. Tylko zmiana sytuacji gospodarczej na świecie może zachwiać popytem na zboża ale przy okazji innym rynkami również.
-