FORUM
SPPTCh "FORUM TCh"
- WOJCIECH1236
-
i co myślisz ,że stowarzyszenie z 20 członkami z podwórka bez bogatych lobbystów, znaczących osobistości ,i grubej kasy na działalność będzie przestawiało cenniki piniego i dudy bo tak sobie tego życzybaraki pisze:Gdzie ta niezliczona ilość? Chyba gdzies w krzakach pochowana, bo tutaj
http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje ... kowie-RGZ/
widzę z naszej branży jedynie POLSUS który tak naprawde siedzi w kieszeni u ministra rolnictwa i ani piśnie z obawy przed obcięciem dotacji, natomiast branża przetwórcza reprezentowana jes galancie.

- WOJCIECH1236
-
Ja nie mam zamiaru zkłucić tych co tuczą warchlaka zachodniego z tymi co tuczą swojegoBobo pisze:Stanie Czyli co jak biorę warchlaka z zagranicy to nie przyjeżdżac?Bo to moja wina że producenci prosią polskich sami nie wiedzą ile brac za prosięta.. Niemcy prosięta z innych krajów ciągną i tam jakoś mogą się dogadać i mało komu to przeszkadza..
prawda jest taka że to co zarobiliście na tych warchlakach w 2012 roku oddacie w 1 kwartale 2013 roku , a w nastepnych kwartałach Was na prosie nie będzie stać
tucz otwarty wyeliminował zamknięty na to wszystko jak się nałoży problem z niskimi cenami zbóż i na rynek wkroczy tucz garażowy , to towarzystwu które jest zadłużone pozostanie tylko się spakować i zamieszkać na dworcu centralnym

sami na siebie bata kręcicie
pierdolisz stan jak potłuczony, jakby nie ten tucznik co z duńskich prosiąt wyrósł to by ci po 4 zł teraz dali a jak nie podoba się cena to powiedzieli spadaj na drzewo przywieziemy sobie z niemiec po 6 róznicy nam te kilka szt nie zrobi. Tak wygląda kapitalizm po polsku i prawo popytu i podaży ma się ni jak do tego jak wyglądają ceny. Duże zakłady biją importa prawie połowe a Ty się dojębałeś tematu prosiąt sprowadzonych i wszystko zwalasz teraz na to. Ja moje mam zamiar na węgry sprzedać więc tłoku przeze mnie miał nie będziesz. Ostatnio też tam sprzedałem więc mnie za niskie ceny nie obwiniaj.
-
Ty mnie nie rozumiesz przyjacielu , chodzi mi o to że mając tucz zamknięty można się ułożyć z lokalnym zakładem i mieć obopulne korzyściPablo80 pisze:pierdolisz stan jak potłuczony, jakby nie ten tucznik co z duńskich prosiąt wyrósł to by ci po 4 zł teraz dali a jak nie podoba się cena to powiedzieli spadaj na drzewo przywieziemy sobie z niemiec po 6 róznicy nam te kilka szt nie zrobi. Tak wygląda kapitalizm po polsku i prawo popytu i podaży ma się ni jak do tego jak wyglądają ceny. Duże zakłady biją importa prawie połowe a Ty się dojębałeś tematu prosiąt sprowadzonych i wszystko zwalasz teraz na to. Ja moje mam zamiar na węgry sprzedać więc tłoku przeze mnie miał nie będziesz. Ostatnio też tam sprzedałem więc mnie za niskie ceny nie obwiniaj.
tucząc kilka setek na raz sprzedajecie dużym zakladom ,które niszczą lokalne mniejsze ZM , przecież wszystcy sprzedajecie do tych ZM co tego tucznika z importu ubijają przy okazji miażdząc te mniejsze ZM ktore powinny się utrzymać , bo jak padną to nie dość że będziemy jeść śmieci to i cena na tucznika będzie śmieciowa
nie ma do nikogo pretensji że tuczy importa , każdy robi co mu pasuje ale podczas gdy wszystcy na świecie dbają o swoje miejsca pracy wy proponujecie tworzenie miejsc pracy poza granicą
- Muchozolali
Powiem tak jakość ostatnie 2 tygodnie mam takie zajęcie na komputerze bjurowa sprawa bo zazwyczaj trzeba zapierdzielać w chlewiku i moje spostrzeżenia Kilku forumowiczów jest dostępnych w godzinach otwarcia skupow do 16 są aktywni kończy się praca i koniec pisania jakim oni są rolnikami Handlarze. Inni piszą o tysiącach sztuk a mają 30 jeszcze inni to 15 latkowi fanatycy a i są normalni hodowcy a i agent albo kierownik skupu albo ma 15 zł na godzinę za sianie paniki Pozdrawjam uczciwych
Czym mniejszy zakład tym ciężej się dogadać i hahmęcą na mięsności i wybojowości. A wyjątki potwierdzają regułę. A Ty Stachu z kim się tak ładnie poukładałeś że Ci 4,5 netto zabulił? Toż to stówka w plecy prawie na jednej sztuce. Jak masz dobrą mięsność to ten Twój poukładany lokalny odbiorca zarobił na Tobie więcej w pół godziny niż Ty w pół roku na oprzątaniu tych świń.
-
Tylko skąd te 100 wziąsćMuchozolali pisze:najlepiej wplacic po 100zl do redakcji tch i bedzie jasne jak ktos jest poważnybaraki pisze:Zrobiłem listę
1. Muchozolali
2. Turbogrocho49
3. Pablo80
4. Wojciech1236
5. 1963
6. Lukas
7. Monikaa
8. Marylakulasińska
9. MekkaB
10. Janek74
11. Maciek
12. Baraki