FORUM
Spółki Wodne
Spółki Wodne
Czy działają na waszym terenie Spółki Wodne i co sądzicie o ich działalności bo zbliża się wiosna i temat na czasie.
- Muchozolali
-
-
-
A jakie macie składki od hektara zmelirowanego,dotacje jakieś otrzymujecie bo dużo się mówi ale z kasą wszędzie kruchoBugsik pisze:u nas spółka działa, kase bierze, a robić praktycznie nic nie robi, piszesz wnioski o wyczyszczenie rowu i 3 lata nic się nie dzieje a mi sie pole osuwa, woda szoruje polem...
najgorsze jest, że musisz płacić i to, że oni nie zakładają nowej melioracji tylko niby czyszcza stare...

-
Witam.W mojej gm jest i działa bardzo dobrze,jest jedną z lepszych w woj kuj-pom.Właśnie w ub tyg byłem na zebraniu przedstawicieli.Składka wynosi 35 zł na ha zmeliorowany,w sąsiedniej gm gdzie też mam pole to jest 46 zl.Naprawy na polach są robione na bieżąco,rowy raz w roku koszone,nie wszystkie należą do gminy a do powiatu i wtedy powiat zleca konserwacje i za to płaci.Co do dofinansowania to są to niewielkie kwoty po ok 15 tyś zł na rok od Wojewody,Marszałka woj i gminy.Ściągalność składek na poziomie 70 % resztę próbuje windykator ściągać.
- Muchozolali
na ten rok nie przyszly jeszcze nakazy, musze poszukac ile bylo w zeszlym roku...F1 pisze:A jakie macie składki od hektara zmelirowanego,dotacje jakieś otrzymujecie bo dużo się mówi ale z kasą wszędzie kruchoBugsik pisze:u nas spółka działa, kase bierze, a robić praktycznie nic nie robi, piszesz wnioski o wyczyszczenie rowu i 3 lata nic się nie dzieje a mi sie pole osuwa, woda szoruje polem...
najgorsze jest, że musisz płacić i to, że oni nie zakładają nowej melioracji tylko niby czyszcza stare...
nie chodzilo mi jednak o to, ze biora jakos drogo tylko o fakt, ze nic nie robia, karzą pisac podania o wyczyszczenie rowu, studzienki itp. i przez 3 lata nic nie robia, jak pojdziesz sie dopytac jak tam twoje podanie to jakie podanie? niech pan zlozy nowe... i tak w kolko, w zeszlym roku wymienili na calej gminie moze z 10 studzienek i sie szczycili, ze ciezko pracuja...
mnie zastanawia tylko po co jest prezes, wiceprezes, zastepca wiceprezesa i jeszcze moze z 10 w zarzadzie, kase oczywiscie kazdy bieze bo przeciez ciezko pracuja... zreszta jak na gorze tak i na dole...
To dlaczego to tolerujecie w końcu wy jako członkowie przez swoich delegatów na walne wybieracie zarząd
druga sprawa rozliczanie dotacji gdy spółka posiada swój sprzęt to nie taka prosta sprawa bo sami sobie faktury nie wystawią
u nas ani prezes ani zarząd kasy nie dostaje tylko kierownik i księgowa jakieś drobne może 400 na miesiąc