Wędliny domowej roboty

F1
Posty: 2093
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Wędliny domowej roboty

Post autor: F1 »

Zakładam ten temat bo jest na czasie święta tuż tuż i nie jeden uzupełnia zapasy w domowej spiżarni może podzielicie się swoimi przepisami na wędliny, pasztety czy inne wyroby .
andrzej-guzik
Posty: 875
Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: andrzej-guzik »

Ja polecam stronę www.wedlinydomowe.pl to co tam niektórzy robią..... tylko zakłady mięsne do nich na szkolenie wysłać.
F1
Posty: 2093
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Post autor: F1 »

No cóż temat umarł wiadomo wszyscy kupują w Biedronce :wink:
SA
Posty: 768
Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 12:30
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: SA »

My z żoną robimy kiełbaskę że palce lizać ale po co się chwalić na potrzeby własne i reklama nie ma znaczenia
ACONAR
Site Admin
Posty: 462
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 07:23
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ACONAR »

F1 pisze:No cóż temat umarł wiadomo wszyscy kupują w Biedronce :wink:
Nawet w Biedronce można kupić bardzo dobre jakościowo wędliny czy wyroby mięsne. Podobnie zresztą jak i w innych marketach.
Niestety, dobrej jakości wyroby mięsne mają odpowiednio wysoką cenę. Często taką, że wiele polskich rodzin nie może ich kupić.

Poza tym, jeśli ktoś chce kupić dobre wyroby mięsne, to musi poszukać sobie producenta, którego wyroby mu odpowiadają smakowo i jakościowo.
Domowe wyroby mięsne też różnią się smakiem i jakością - każdy ma trochę inne podniebienie i upodobania smakowe.
I wcale nie jest powiedziane, że wszystkie wyroby mięsne robione w domu są najwyższej jakości.
Na pewno nie ma w nich przeterminowanych zwrotów ze sklepów czy surowców o wątpliwej przydatności...
F1
Posty: 2093
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Post autor: F1 »

Masz rację ,ciekawe jakie smaki mają klienci tego zakładu koło Łodzi gdzie jechało 24 sztuki bydła w tym dziewięć martwych :shock: :lol:
Falco
Posty: 1296
Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 03:47
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Falco »

F1 pisze:Masz rację ,ciekawe jakie smaki mają klienci tego zakładu koło Łodzi gdzie jechało 24 sztuki bydła w tym dziewięć martwych :shock: :lol:
A co jak się okaże że te sztuki były zdrowe tylko ciężarówka która je przewoziła miała wypadek i co niektóre dorżneli na miejscu? Mówili przecież że część była mocno poobijana.
Sam parę lat temu byłem świadkiem jak przewróciła się przyczepa z bydłem i trzy musieli dobić na miejscu bo były tak połamane. Podcieli je krew wypłynęła i zabrali je do rzeźni. Wy byście taki przeznaczyli do utylizacji bo są martwe i pewnie trujące? Ktoś dał to może do telewizji i z dość niewinnej sprawy narobili pewnie więcej szkody w wizerunku niż było faktycznie niebezpieczeństwa w tej wołowinie.
andrzej19570
Posty: 1034
Rejestracja: środa 20 lip 2011, 09:19
Lokalizacja: CBY

Post autor: andrzej19570 »

Grześ1234
Posty: 636
Rejestracja: środa 18 sie 2010, 21:34
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Post autor: Grześ1234 »

SA pisze:My z żoną robimy kiełbaskę że palce lizać ale po co się chwalić na potrzeby własne i reklama nie ma znaczenia
Wyślij przepis:D:D:D może być na prv. bo szukam jakiegoś dobrego.
Falco
Posty: 1296
Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 03:47
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Falco »

andrzej19570 pisze:Falco idealista!! Poczytaj http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /130329949
No jak to jest prawdą to to wstyd mi że broniłem g...ja. Powinien tak długo siedzieć w pierdlu aż sam nie zeżre całej "wołowiny" z tego transportu i to z kopytami, no i jeszcze tej którą podobno próbował ukryć
Grześ1234
Posty: 636
Rejestracja: środa 18 sie 2010, 21:34
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Post autor: Grześ1234 »

Grześ1234 pisze:
SA pisze:My z żoną robimy kiełbaskę że palce lizać ale po co się chwalić na potrzeby własne i reklama nie ma znaczenia
Wyślij przepis:D:D:D może być na prv. bo szukam jakiegoś dobrego.
No cóż nie dostałem przepisu ale jakoś sobie poradziłem i jest ekstra kiełbaska :D:D:D
SA
Posty: 768
Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 12:30
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: SA »

Grześ1234 pisze:
Grześ1234 pisze:
SA pisze:My z żoną robimy kiełbaskę że palce lizać ale po co się chwalić na potrzeby własne i reklama nie ma znaczenia
Niema się czym chwalić po prostu tylko mięso wieprzowe takie jak golonka za miast wołowiny mielenie wędzenie i parzenie a po szczegóły to do żony ja w takie sprawy nie wnikam

Wyślij przepis:D:D:D może być na prv. bo szukam jakiegoś dobrego.
No cóż nie dostałem przepisu ale jakoś sobie poradziłem i jest ekstra kiełbaska :D:D:D
ChlewMistrz
Posty: 137
Rejestracja: wtorek 22 lis 2011, 02:29
Kontakt:

Post autor: ChlewMistrz »

Zapodaje fajny przepis na konserwę w słoiku tzw. słoikówka
http://www.youtube.com/watch?v=DGn6KOIjdZQ
http://gotuj.skutecznie.tv/2011/06/sloi ... ze-sloika/



Polecam kupic jakas ksiażke na allegro na temat przetwórstwa mięsnego, ja mam np. DOMOWE PRZETWORY Z MIĘSA -WŁADYSŁAWA POSZEPCZYŃSKIEGO http://allegro.pl/poszepczynski-domowe- ... 32450.html

A tutaj jeszcze 2 fajne filmiki
http://www.youtube.com/watch?v=2xrcK2xl1F8
http://www.youtube.com/watch?v=Fd-PlLJpSKA
ODPOWIEDZ