FORUM
SPPTCh "FORUM TCh"
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 010:PL:PDF
Półtwarda, surowa kiełbasa o typowym, delikatnie kwaśnym smaku.
Wytwarzana z mięsa wieprzowego z dodatkiem typowych przypraw (przy produkcji dodaje się obowiązkowo sól i pieprz – biały lub czarny, mielony, często również kolendrę), pakowana w osłonki w kształcie pęcherza (pęcherz cielęcy, woreczek lniany lub inne osłonki białkowe o tym kształcie).
Przy produkcji wykorzystuje się wyłącznie najlepsze, twarde kawałki mięsa pochodzącego ze świń o wydłużonym okresie tuczenia i o masie tuszy ciepłej wynoszącej przynajmniej 130 kg. Kawałki mięsa pochodzą ze specjalnie wyselekcjonowanych części tuszy (mięso z mięśni, nogi, grzbietu; jako tłuszcz wykorzystuje się jedynie twardy tłuszcz z brzucha oraz warstwy tłuszczu pokrywającej polędwicę). Przy rozpoczęciu produkcji mięso wieprzowe musi być ciepłe. Produkcja przy użyciu ciepłego mięsa oznacza, że transport nieschłodzonego mięsa może odbywać się maksymalnie dwie godziny po uboju oraz że przetwarzanie mięsa może odbywać się maksymalnie cztery godziny po uboju.
Półtwarda, surowa kiełbasa o typowym, delikatnie kwaśnym smaku.
Wytwarzana z mięsa wieprzowego z dodatkiem typowych przypraw (przy produkcji dodaje się obowiązkowo sól i pieprz – biały lub czarny, mielony, często również kolendrę), pakowana w osłonki w kształcie pęcherza (pęcherz cielęcy, woreczek lniany lub inne osłonki białkowe o tym kształcie).
Przy produkcji wykorzystuje się wyłącznie najlepsze, twarde kawałki mięsa pochodzącego ze świń o wydłużonym okresie tuczenia i o masie tuszy ciepłej wynoszącej przynajmniej 130 kg. Kawałki mięsa pochodzą ze specjalnie wyselekcjonowanych części tuszy (mięso z mięśni, nogi, grzbietu; jako tłuszcz wykorzystuje się jedynie twardy tłuszcz z brzucha oraz warstwy tłuszczu pokrywającej polędwicę). Przy rozpoczęciu produkcji mięso wieprzowe musi być ciepłe. Produkcja przy użyciu ciepłego mięsa oznacza, że transport nieschłodzonego mięsa może odbywać się maksymalnie dwie godziny po uboju oraz że przetwarzanie mięsa może odbywać się maksymalnie cztery godziny po uboju.
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
mięso z macior nadaje się doskonale do wyrobu trwałych wędlin typu salami, Ma piękny ciemnoczerwony kolor i niską zawartość wody wobec czego suszyć je jest łatwiej. W wyrobach doskonale udaje droższą wołowinę wobec czego może i na halal się nadawały. Dodana do wędlin kutrowanych pije dużo wody więc też jest doskonała zastępując znowu dotychczasową drogą wołowinę.
Oto pytania do reportazu w tyg. rolniczym:
1. Dlaczego akurat forma stowarzyszenia, a nie założyliście po prostu grupy producentów?
2. W trudnej sytuacji na rynku trzody, jakie kroki planuje podjąć Stowarzyszenie dla poprawy stanu rzeczy? Czy zamierzacie zwrócić się do jakichś instytucji lub organizacji? Czy chcecie przedstawić jakiś projekt poprawy sytuacji?
3. Zespół przy ministrze rolnictwa opracował plan wsparcia, które ma przede wszystkim objąć gospodarstwa utrzymujące lochy i prosięta? Czy to dobry kierunek?
4. Rolników trudno namówić do wspólnego działania. Nie przekonują ich korzyści ze wstępowania do grup. Dlaczego mieliby zacząć działać wspólnie z Wami?
5. Skąd będą pochodziły środki finansowe na funkcjonowanie Stowarzyszenia?
6. Macie nadzieję, że uda się zebrać grupę liderów w produkcji trzody, którzy będą pilnowali interesów tego sektora, lobbowali na rzecz produkcji świń?
Jesli macie jakieś propozycje odnśnie odpowiedzi prosze pisac , mamy czas do południa
1. Dlaczego akurat forma stowarzyszenia, a nie założyliście po prostu grupy producentów?
2. W trudnej sytuacji na rynku trzody, jakie kroki planuje podjąć Stowarzyszenie dla poprawy stanu rzeczy? Czy zamierzacie zwrócić się do jakichś instytucji lub organizacji? Czy chcecie przedstawić jakiś projekt poprawy sytuacji?
3. Zespół przy ministrze rolnictwa opracował plan wsparcia, które ma przede wszystkim objąć gospodarstwa utrzymujące lochy i prosięta? Czy to dobry kierunek?
4. Rolników trudno namówić do wspólnego działania. Nie przekonują ich korzyści ze wstępowania do grup. Dlaczego mieliby zacząć działać wspólnie z Wami?
5. Skąd będą pochodziły środki finansowe na funkcjonowanie Stowarzyszenia?
6. Macie nadzieję, że uda się zebrać grupę liderów w produkcji trzody, którzy będą pilnowali interesów tego sektora, lobbowali na rzecz produkcji świń?
Jesli macie jakieś propozycje odnśnie odpowiedzi prosze pisac , mamy czas do południa
Ad 1. Naszym celem jest stworzenie organizacji producentów mającej charakter ogólnopolski i reprezentującej interesy wszystkich producentów trzody, a nie tylko wybranej garstki.
Wokół tego wątku myśle że trzeba się skupić i oczywiście zachęcić, zaprosić wszystkich do wstąpienia do naszego stowarzyszenia.
Ad 2 Oczywiście zamierzamy zwracać się wszędzie gdzie zapadaja decyzje nas dotyczące. Musimy działać na wielu płaszczyznach. Od władz centralnych, po władze lokalne, instytucje nadzorujące, sanepid, ispektorat weterynari, uokik.... jeszcze napewno kilka można znaleść instytucji. Jesteśmy nowym stowarzyszeniem, dopiero w fazie rejestracji. Nad rozwiązaniami dyskutujemy, projekt poprawy wkrótce będzie gotowy, musi sie wykrystalizować.
Ad3. Zespół dobrze ze powstał i działa ale jak zwykle dyskutuje sie o nas, o producentach bez nas. Osoby zaproszone do zespołu działają w branży od wielu lat, mają promować lobbować na rzecz producentów a pogłowie spada coraz szybciej. Widać że ich spojrzenie na temat wymaga gruntownego odswierzenia, lub całkowitej zmiany. Troche tu jeszcze można przykładów podać funduszu promocji, polsusa
Ad4. To napewno nie będzie łatwe, ale sytuacja wymaga tego. Może to iż stowarzyszenie będzie całkowicie dobrowolne, nie będzie nakładało na członków obowiązków formalno prawnych. Napewno ułatwi nam pozyskanie członków choć mały sukces w poprawie sytuacji.
Ad 5. To chyba status określa dość dokładnie.
Ad 6. Mamy nadzieje zebrać ludzi z ciekawymi pomysłami, z zaangażowaniem działających w imieniu całej branży a nie szukających dla siebie korzyści.
Tyle na szybko przyszło mi do głowy, myśle że większość moich przemyśleń można rozwinąć, część wyrzucić. Napewno o wielu sprawach nie wspomniałem, co Wy na to?
Wokół tego wątku myśle że trzeba się skupić i oczywiście zachęcić, zaprosić wszystkich do wstąpienia do naszego stowarzyszenia.
Ad 2 Oczywiście zamierzamy zwracać się wszędzie gdzie zapadaja decyzje nas dotyczące. Musimy działać na wielu płaszczyznach. Od władz centralnych, po władze lokalne, instytucje nadzorujące, sanepid, ispektorat weterynari, uokik.... jeszcze napewno kilka można znaleść instytucji. Jesteśmy nowym stowarzyszeniem, dopiero w fazie rejestracji. Nad rozwiązaniami dyskutujemy, projekt poprawy wkrótce będzie gotowy, musi sie wykrystalizować.
Ad3. Zespół dobrze ze powstał i działa ale jak zwykle dyskutuje sie o nas, o producentach bez nas. Osoby zaproszone do zespołu działają w branży od wielu lat, mają promować lobbować na rzecz producentów a pogłowie spada coraz szybciej. Widać że ich spojrzenie na temat wymaga gruntownego odswierzenia, lub całkowitej zmiany. Troche tu jeszcze można przykładów podać funduszu promocji, polsusa
Ad4. To napewno nie będzie łatwe, ale sytuacja wymaga tego. Może to iż stowarzyszenie będzie całkowicie dobrowolne, nie będzie nakładało na członków obowiązków formalno prawnych. Napewno ułatwi nam pozyskanie członków choć mały sukces w poprawie sytuacji.
Ad 5. To chyba status określa dość dokładnie.
Ad 6. Mamy nadzieje zebrać ludzi z ciekawymi pomysłami, z zaangażowaniem działających w imieniu całej branży a nie szukających dla siebie korzyści.
Tyle na szybko przyszło mi do głowy, myśle że większość moich przemyśleń można rozwinąć, część wyrzucić. Napewno o wielu sprawach nie wspomniałem, co Wy na to?
Mało czasu na ale.......
1. Ponieważ celem jest nie tylko poprawa opłacłacalnosci tuczu lecz współpraca z zm wynikiem czego ma powstac rozpoznawalna marka zdrowej i bezpiecznej zywnosci dla konsumenta.
2,Planujemy rozmowy z min rolnictwa odnosnie złego ustawodastwa [nie wspierajacego naszego rolnictwa] ,z Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej. Co do projektu to bedzie takowy opracowany i bedzie miał na celu ustabilizowanie produkcji tucznika oraz cen.
3,4,5,6, J.W.słowa Pablo dopieścić i git.
1. Ponieważ celem jest nie tylko poprawa opłacłacalnosci tuczu lecz współpraca z zm wynikiem czego ma powstac rozpoznawalna marka zdrowej i bezpiecznej zywnosci dla konsumenta.
2,Planujemy rozmowy z min rolnictwa odnosnie złego ustawodastwa [nie wspierajacego naszego rolnictwa] ,z Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej. Co do projektu to bedzie takowy opracowany i bedzie miał na celu ustabilizowanie produkcji tucznika oraz cen.
3,4,5,6, J.W.słowa Pablo dopieścić i git.
Witam!
W najnowszym wydaniu czasopisma "Trzoda Chlewna" (marzec 2013) ukazał się reportaż ze spotkania założycielskiego SPPTCh FORUM TCh 20 lutego w Witoni.
Ponieważ nie wszyscy prenumerują TCh (a szkoda!!), to reportaż umieściłem na stronie www TCh pod linkiem http://www.trzoda-chlewna.com.pl/dok/Re ... 013-03.PDF
Życzę miłej lektury!
W najnowszym wydaniu czasopisma "Trzoda Chlewna" (marzec 2013) ukazał się reportaż ze spotkania założycielskiego SPPTCh FORUM TCh 20 lutego w Witoni.
Ponieważ nie wszyscy prenumerują TCh (a szkoda!!), to reportaż umieściłem na stronie www TCh pod linkiem http://www.trzoda-chlewna.com.pl/dok/Re ... 013-03.PDF
Życzę miłej lektury!
-
- Posty: 468
- Rejestracja: sobota 07 lis 2009, 12:46
- Lokalizacja: wielkopolska
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/aktualnosci
Utrata kilkudziesięciu tysięcy miejsc pracy, upadłość przedsiębiorstw i bakructwo wielu tysiecy gospodarstw związanych z branżą mięsną. Nie stać nas aby rynek wart kilka miliardów euro przestał istnieć - twierdzą organizacje rolnicze i producenckie. Dlatego coraz głośniej bronią swoich interesów. Dziś rolnicy i przetwórców wyszli na ulice.
Podziel się: Share on email Share on facebook Share on wykop Share on twitter Share on naszaklasa More Sharing ServicesWięcej
Wszystko zaczęło się na warszawskim Torwarze gdzie zebrało się półtora tysiąca osób. Stąd protestujący przeszli pod sejm i kancelarię premiara. Ich zdaniem zniesienie zakazu uboju rytualnego to "być albo nie być" zarówno dla zakładów mięsnych jak i gospodarstw rolnych.
Chcesz wiedzieć więcej, obejrzyj „Agrobiznes” z 20.03.2013r.
Było sporo różnych organizacji - patronat Polskie Mięso , byli drobiarze , były postulaty dotyczące ziemi , i trzody nie było reprezentacji Trzodowych.
Ogólna olewka nie wyszedł z sejmu nikt i z rzadu też , ogólnie bez ekscesów , jeżeli nie będzie skutku - za 3 tygodnie ma być kontynuacja - nie w Warszawie tylko lokalnie.
frekwencja niska .
Materiału filmowego jakoś nie widać - może niewidzialna ręka ze wsi coś nagrzebała.
Ani tu :
http://www.tvp.pl/strony/przegapiles-w- ... ?offset=-1
i tu też niby nie a coś wspominali że jest
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/aktualnosci
dzień 20ty
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/a ... 5/10246305
A tu inaczej ci sami
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/a ... o/10448884
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/a ... j/10474167
pojawił się materiał filmowy
Dzień świstaka ,
Utrata kilkudziesięciu tysięcy miejsc pracy, upadłość przedsiębiorstw i bakructwo wielu tysiecy gospodarstw związanych z branżą mięsną. Nie stać nas aby rynek wart kilka miliardów euro przestał istnieć - twierdzą organizacje rolnicze i producenckie. Dlatego coraz głośniej bronią swoich interesów. Dziś rolnicy i przetwórców wyszli na ulice.
Podziel się: Share on email Share on facebook Share on wykop Share on twitter Share on naszaklasa More Sharing ServicesWięcej
Wszystko zaczęło się na warszawskim Torwarze gdzie zebrało się półtora tysiąca osób. Stąd protestujący przeszli pod sejm i kancelarię premiara. Ich zdaniem zniesienie zakazu uboju rytualnego to "być albo nie być" zarówno dla zakładów mięsnych jak i gospodarstw rolnych.
Chcesz wiedzieć więcej, obejrzyj „Agrobiznes” z 20.03.2013r.
Było sporo różnych organizacji - patronat Polskie Mięso , byli drobiarze , były postulaty dotyczące ziemi , i trzody nie było reprezentacji Trzodowych.
Ogólna olewka nie wyszedł z sejmu nikt i z rzadu też , ogólnie bez ekscesów , jeżeli nie będzie skutku - za 3 tygodnie ma być kontynuacja - nie w Warszawie tylko lokalnie.
frekwencja niska .
Materiału filmowego jakoś nie widać - może niewidzialna ręka ze wsi coś nagrzebała.
Ani tu :
http://www.tvp.pl/strony/przegapiles-w- ... ?offset=-1
i tu też niby nie a coś wspominali że jest
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/aktualnosci
dzień 20ty
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/a ... 5/10246305
A tu inaczej ci sami
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/a ... o/10448884
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/a ... j/10474167
pojawił się materiał filmowy

Dzień świstaka ,
Ostatnio zmieniony niedziela 24 mar 2013, 09:48 przez mediastore, łącznie zmieniany 2 razy.
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Muchozolali pisze:http://viola.com.pl/
zapraszam do lektury
ciekawie bedzie jak tvn bedzie przepraszał
Kolego ty jesteś producentem wsadu czy produktu finalnego a może handlowcem
więc jedno takie zakłady które fałszują produkt marki >>POLSKA ZDROWA ŻYWNOŚĆ >>do likwidacji
Mnie nie obchodzi że tam było 10 % mojej świni ale chodzi o fakt że to było sprzedawane jako produkt polski
Co tu taka Cisza? Nikt nie czytał artykułu w 'Tygodniku poradniku rolniczym'?
Ja jestem po lekturze. Szczerze mówiąc jestem pod wrażeniem. Każdy z Panów (baraki , lukas , Muchozolali) pokrótce przedstawił obecną sytuację branży trzodowej oraz problemy z jakimi się borykamy , po czym jasno i rzeczowo określili cele do jakich dążyć będzie Stowarzyszenie.
Życzę powodzenia!
ps
Muchozol...malujesz usta , czy to retusz?
Ja jestem po lekturze. Szczerze mówiąc jestem pod wrażeniem. Każdy z Panów (baraki , lukas , Muchozolali) pokrótce przedstawił obecną sytuację branży trzodowej oraz problemy z jakimi się borykamy , po czym jasno i rzeczowo określili cele do jakich dążyć będzie Stowarzyszenie.
Życzę powodzenia!
ps
Muchozol...malujesz usta , czy to retusz?

- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Dobrze poszukałem i w dodatku znalazłem dobrze napisane i trudno się nie zgodzić ale diabeł tkwi w szczegółach życie pokaże mógł bym pomócbezbarwny pisze:Co tu taka Cisza? Nikt nie czytał artykułu w 'Tygodniku poradniku rolniczym'?
Ja jestem po lekturze. Szczerze mówiąc jestem pod wrażeniem. Każdy z Panów (baraki , lukas , Muchozolali) pokrótce przedstawił obecną sytuację branży trzodowej oraz problemy z jakimi się borykamy , po czym jasno i rzeczowo określili cele do jakich dążyć będzie Stowarzyszenie.
Życzę powodzenia!
ps
Muchozol...malujesz usta , czy to retusz?
-
- Posty: 525
- Rejestracja: niedziela 31 sie 2008, 20:42
- Lokalizacja: Biała Podlaska
Chociaż na forum jestem postrzegany jako zadymiarz to mimo wszystko życzę wam jak najlepiej bo nie raz robiłem coś bezinteresownie dla swojego środowiska a jedyną nagrodą było ludzkie gadanie : temu za dużo a temu za mało a temu się naraził a jeszcze ciekawe ile prz okazji zarobił .Taki jest urok bezinteresownej działalności .Jedna uwaga techniczna i proszę się nie obrażać : jeżeli robicie oficjalne zdjęcie to żadnych sfeterków , porozciąganych bluz , znoszonych dzinsów bo wtedy wyglądacie jak klasa szkolna która pozuje do zdjęcia . Trzeci od lewej stoi ktos ubrany stosownie do okazji : koszula w odpowiednim kolorze i marynarka . Nikt nie mówi że ma być jak na ślub ale musi być elegancko . Jako chodowcy i założyciele stowarzyszenia jesteście reprezentantami jego wizerunku na zewnatrz . Jak was widzą tak was piszą .To samo tyczy się oficjalnych spotkań z posłami czy urzędnikami , szczególnie kobietami .Pani urzędnik w starostwie może nie być specjalnie kompetentna ale kolor fajnej koszuli zapamięta na pewno bo taka jej kobieca natura .Możecie się oczywiście ze mną nie zgodzić ale zapewniam że takie podejście do sprawy bardzo pomaga . Pozdrawiam i życzę sukcesów .
Miałbym ja prośbę do zarządu nowo powstałego stowarzyszenia , aby wystosowali stanowczy protest na decyzję sądu o nałożeni kaucji na hycla z Białej Rawskiej w wysokości 150 000 zł . To śmiech na sali. Milion i te 150 000 zł to i tak a nie taką śmieszną sumkę . Tyle to ten hycel na jednym transporcie zarabiał , jak przebitka była 10-krotna .
Głośno domagajcie się , aby wszyscy zamieszani byli ukarani najsurowiej jak tylko prawo pozwala , bo jeśli ta plaga nie skończy się , to my się skończymy z hodowlą .
Głośno domagajcie się , aby wszyscy zamieszani byli ukarani najsurowiej jak tylko prawo pozwala , bo jeśli ta plaga nie skończy się , to my się skończymy z hodowlą .
Uczą nas że sądy są niezawisłe tylko pytanie od kogo ta niezawisłość chyba widać jak na dłoni nic dodać nic ująćmietko75 pisze:Miałbym ja prośbę do zarządu nowo powstałego stowarzyszenia , aby wystosowali stanowczy protest na decyzję sądu o nałożeni kaucji na hycla z Białej Rawskiej w wysokości 150 000 zł . To śmiech na sali. Milion i te 150 000 zł to i tak a nie taką śmieszną sumkę . Tyle to ten hycel na jednym transporcie zarabiał , jak przebitka była 10-krotna .
Głośno domagajcie się , aby wszyscy zamieszani byli ukarani najsurowiej jak tylko prawo pozwala , bo jeśli ta plaga nie skończy się , to my się skończymy z hodowlą .
-
- Posty: 525
- Rejestracja: niedziela 31 sie 2008, 20:42
- Lokalizacja: Biała Podlaska
Mietko75 zgadzam się w 100% tylko nie wiem czy powinniśmy oficjalnie zabierać głos przed uzyskaniem wpisu do KRS...mietko75 pisze:Miałbym ja prośbę do zarządu nowo powstałego stowarzyszenia , aby wystosowali stanowczy protest na decyzję sądu o nałożeni kaucji na hycla z Białej Rawskiej w wysokości 150 000 zł . To śmiech na sali. Milion i te 150 000 zł to i tak a nie taką śmieszną sumkę . Tyle to ten hycel na jednym transporcie zarabiał , jak przebitka była 10-krotna .
Głośno domagajcie się , aby wszyscy zamieszani byli ukarani najsurowiej jak tylko prawo pozwala , bo jeśli ta plaga nie skończy się , to my się skończymy z hodowlą .
Pan Stoklosa bez zmruzenia oka kaucja 5 mln zl i komendant Kaczor bedzie sie meldowal co dzien ,Wiele gospodarstw prowadzonych uczciwa praca przez kilka pokolen nie ma takiej wartosci ,a gdzie tu mowic o gotowce 5 mln zl .W90 roku nie bylo tylu bogatych ludzi i zylo sie uczciwiej i nikt nie odwazylby sie przerabiac padliny ,wiem co mowie ,gdyby tamten ustroj byl do dzisiaj zyloby sie lepiej , bo dzisiaj korzystamy tylko ze zdobyczy technicznych ostatnich lat i niczego jako narod polski sie nie dorobilismy,poza nowobogackimi nie wiadomo jak lub raczej wiadomo jak
rzad podobno przygotowuje nowa ustawe weterynaryjna dobrze by bylo zeby byl w niej obligatoryjny zapis o wysokich sankcjach karnych i finansowych dla firm dzialajacych tak jak ta w rawie i kolo golubia . stanislaw ma duzo racji bo za komuny to chociaz bylo wiadomo za jaka kase sprzeda sie towar bylo obowiazkowe ubezpieczenie swinek pobierane przy sprzedazy cos okolo 2% i za padline placono 80% wartosci zywca
Może to jest właśnie rozwiązanie problemu przerabiania padliny, jak nie bedzie się to opłacało to nikt nie będzie jej przerabiał.bylo obowiazkowe ubezpieczenie swinek pobierane przy sprzedazy cos okolo 2% i za padline placono 80% wartosci zywca
Podobna koncepcja przeciez była w kwesti śmieci, że jak kazdy będzie miał zapewniony odbiór niezależnie od ilości to nie będzie się opłacało śmiecić, z padłymi albo pourazowymi zwierzetamia można by analogicznie, przeciez troska o zdrowie konsumenta powinna być wazniejsza niż problem śmieci!
Może by zaproponować rządowi taka koncepcję?
Odnośnie przerabiania zwrotów to najlepiej byłoby wprowadzic zakaz odbierania niesprzedanego towaru ze sklepu przez producenta, to zadanie należało by do niezależnej firmy która specjalnie tylko do tego celu przeznaczonymi środkami transportu odbierała by odpady sklepowe, producent ma tylko dostarczxac towar, przyjmowanie zwrotów przez dostawce towaru obwarowac wysoką karą która groziła by zarówno dostawcy jak i włascicielowi sklepu!
Ostatnio zmieniony piątek 29 mar 2013, 21:40 przez baraki, łącznie zmieniany 1 raz.
Potrafie myslec sam i wiem gdzie zyje znam wielu niepoprawnych optymistow , kiedys dawno tez nim bylem Zycie mija i lepiej to juz bylo ,latwiej jest byc realista Jak bylem mlody to myslalem ze Polska bedzie rajem na ziemi i bardzo sie udzielalem ,lecz czym dalej ,wyzej bylem tym bylo gorsze bagno i moje sumienie mi na to nie pozwalalo Zaczalem myslec i sie wycofalem na male gospodarstwo .Jest wielki piatek pomyslcie i Wy Zycze Wam spelnienia w stowarzyszeniu ,patrze na Was z nadzieja I chetnie wspomoge finansowo Wszystkim zycze zdrowych pogodnych Swiat Zmartwychwstania Pana Jezusa
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
www.spptch.pl
czekam na dalsze propozycje treści
Na tyle ile mogłem to napisałem.
Od dnia dzisiejszego każdy z trzech działów
bedą prowadzić zespoły.
spptch@wp.pl
czekam na dalsze propozycje treści
Na tyle ile mogłem to napisałem.
Od dnia dzisiejszego każdy z trzech działów
bedą prowadzić zespoły.
spptch@wp.pl
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
- zzetor11441
- Posty: 222
- Rejestracja: środa 05 gru 2012, 20:24
- Lokalizacja: WLKP
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
to i tak dobrze http://www.topagrar.com/news/Home-top-N ... 19492.html
Do tego zestawienia zrobionego przez Pawła należy dodać że my jako producenci czekamy za pieniędzmi przeważnie około trzech miesięcy bo tyle z reguły rośnie tucznik, nie wspominając tu o cyklu zamkniętym i dochodzi do tego termin płatności który przeważnie wynosi 14 dni.
Podsumowując krótko ZM w większości obracają cudzymi pieniędzmi w przeciągu 14 dni mając zyski. Rolnik czeka 120 dni bez gwarancji jakiegokolwiek zysku.
Podsumowując krótko ZM w większości obracają cudzymi pieniędzmi w przeciągu 14 dni mając zyski. Rolnik czeka 120 dni bez gwarancji jakiegokolwiek zysku.
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Miesiąc Wszystkich gości Gości dziennie Unikalni goście Współczynnik unikalnych gości Strony Żądania Pasmo
Luty 2013 81 2.9 80 99% 95 463 89.2MB
Marzec 2013 443 14.3 359 81% 2,746 12,548 714.1MB
Kwiecień 2013 109 97.8 97 89% 423 1,879 179.0MB
633 536 3,264 14,890 982.3MB
jak masz pomysł dawaj
mogłem pisać w php
a na co jak bedzie wiecej członków
bedzie logowanie itp
narazie to czekam za krs
godz informatyka 80zł plus vat
Luty 2013 81 2.9 80 99% 95 463 89.2MB
Marzec 2013 443 14.3 359 81% 2,746 12,548 714.1MB
Kwiecień 2013 109 97.8 97 89% 423 1,879 179.0MB
633 536 3,264 14,890 982.3MB
jak masz pomysł dawaj
mogłem pisać w php
a na co jak bedzie wiecej członków
bedzie logowanie itp
narazie to czekam za krs
godz informatyka 80zł plus vat