FORUM
Ceny skupu zbóż
Mietko czekał na 1000.lukas1982 pisze:Mietko dlaczego teraz się obudziłeś??
W połowie marca tira bym wziął bo wtedy moja się kończyła ale teraz trochę ciepło
Kuku kiszona jest zbożem posiadającym zaletę niesprzedawalności (narazie). Nie jest to towar rynkowy. I jak w żniwa była po 450 to w silosie za kilka miesięcy ani nie staniała ani nie zdrożała. 450*88/70 daje 565 złotych za pps. Stale mamy upragnione 10 kilo na kilo żywca. A Mietko świnki zlikwidował i jelenia szuka. I dlatego Niemiec do nas świnie wozi i woził będzie.
Mietko . Jak klienta nie znajdziesz to ładuj begi na tira i podrzuć do mnie. Kupię. Podeślij próbkę do zbadania wilgotności i jakości. Kupię w cenie pod stawowej i może coś na transport dorzucę.
Albo poczekaj jeszcze kilka tygodni. Warchlaczki powinny zacząć tanieć . A może tuczniki drożeć, wtedy będziesz miał dla siebie 10 do 1.
-
dokładnie, ta kiszona kuku na papierze ładnie wygląda, ja już więcej jej kisic nie bede, wole wysuszyć i paśc jak mi się żądnie podobamietko75 pisze:Dam radę zagospodarować u siebie . Chciałem tylko aby co niektórym osobą oczy się otworzyły . Kuku kiszone miała być zbawieniem na niskie koszty a nie jeden wywalił tyle towaru że o obniżeniu kosztów nie ma mowy
To ja nie wiem jak to sie tobie udało poustawiaćZakisiło się kapitalnie , gdyż są poustawiane jedna na drugiej , na 4 piętra . Wszystko pod dachem .

Próbowałem postawic jedna na drugiej i zrezygnowałem bo sie przewracały.
No zalezy jeszce jakie masz big bagi, moje sa wysokie na 1,5m także 4 piętra to 6m wysokości

A prpo skarmiania ccm to lepszej paszy nigdy nie miłaem, mieszam codziennie i zamierzam całe lato karmić. W tym roku planuje 500 ton zakisić.
[/quote]
A ja chce silosy pod kiszoną qq budować. 
W tym roku tylko wały porobię chyba ale od przyszłego może będzie z elek.
Płyta gnojowa stoi pusta i myslalem aby ją na qq przeznaczyć ale jednak chyba ją zamknę murkiem i będzie służyła na zbiornik gnojowicy.
Minusem jest prostokątny kształt ale murki na fundamencie B25 25cm powinny wytrzymać co nie??

W tym roku tylko wały porobię chyba ale od przyszłego może będzie z elek.
Płyta gnojowa stoi pusta i myslalem aby ją na qq przeznaczyć ale jednak chyba ją zamknę murkiem i będzie służyła na zbiornik gnojowicy.
Minusem jest prostokątny kształt ale murki na fundamencie B25 25cm powinny wytrzymać co nie??
- Muchozolali
kolego mozesz rozwinąc myśl dlaczego kiszone ziarno kuku nie dobre? chciałem w tym roku spróbować zrobić u siebie taka paszę1963 pisze:pamietasz mietek jak w witoni rozmawialismy o kuku bylo nas pieciu i czterech powiedzialo ze nigdy wiecej nie zakisze ty jeszcze wtedy nie miales wyrobionego zdania ale widze ze dzis jest 5\5
-
tak jak mowi turbogrocho potrafi byc cacy a innym razem tak samo zakiszone a wychodza jaja lukas tez ma racje z pracochlonnoscia a dla mnie jest jeszcze taki nietypowy czynnik ze przewaznie na zime wygaszam tucz bo ciezko w tym okresie przytulic jakis grosz a i umoczyc sie zdaza kuku niestety trzeba skarmiac zima bo ciepelko jest dla niej be jesli chodzi o wolka to nie jest on szkodliwy tylko jego odchody
Re: Ceny skupu zbóż
Kolega mi mówił że na punktach w okolicy jęczmień od 940-960 /T
,jeżeli nic się nie zmieni to w czwartek mam do odbioru zestaw po 880/T

dzisiaj kupilem patelke ladnego jeczmienia po 860pln platne do reki
603 222 838 to jest nr do goscia co chce sprzedac jeczmien po 810 netto - 20 ton. Okolice szamotułandre pisze:Kolega mi mówił że na punktach w okolicy jęczmień od 940-960 /T,jeżeli nic się nie zmieni to w czwartek mam do odbioru zestaw po 880/T
dzieki za namiary ,dziś prowadziłem twarde negocjacjejaqbn pisze:603 222 838 to jest nr do goscia co chce sprzedac jeczmien po 810 netto - 20 ton. Okolice szamotułandre pisze:Kolega mi mówił że na punktach w okolicy jęczmień od 940-960 /T,jeżeli nic się nie zmieni to w czwartek mam do odbioru zestaw po 880/T

Ale trzeba przyznać że takie wymiany info .dają rezultaty bo min. muchozolali puścił wiadomość o jęczmieniu i też to było do kupienia za dość rozsądne pieniądze ,ale sprzedający już dogadał się z rolnikiem ze swojej okolicy ,ale dużo nie brakowało bo stanęło na 830 brutto plus transport trzeba dorzucić
Witam
Jutro odbieram 10 ton jęczmienia po 840 zł. 14,7 białka wilgotność 11,3.
Jutro odbieram 10 ton jęczmienia po 840 zł. 14,7 białka wilgotność 11,3.
-
Ludzie Wy świniom takie drogie ziarno kupujecie ???????????? BOŻIA Was opuściła ????????
w lokalnej gazecie pszenżyto po 800 zł, jęczmień z peluszką też do sprzedania, ale bez ceny
Zyto kupione po 700, Pszenzyto praktycznie cały rok w jednej cenie kupuje 860
-
Zboża posiane wynawożone i zaczynają już majstrować z ceną
jęczmień 78 i kazał tyrknać dopiero za tydzień pewnie z 8 zrobi 0 

Kuku 15 ton po 920 zł brutto plus mój transport,kupione dzisiaj , chyba trochę przepłaciłem 

Ja place 900brutto w mojej gminie.
U mnie jęczmień i pszenica po 800 i proszą zeby wziąć
-
to bierz, bo jak nie to ja już jadę, daleko nie mam
dzwonił do mnie kolega z super propzycją na kontrakt na kukurydze 30% za 400 netto, bo pózniej to tylko niżej 

to jest kolega raczej krwiopijca
BM kobylin po 550 kontraktuje to koledze się coś pomyliło chyba na ten czas
No to przeczytajcie cały artykuł i się dowiecie kiedy będzie niżej i od kiedy ostro wyżej . Na samym dole są mądre komentarze rolników . Jestem tego samego zdania co i ci rolnicy .
http://www.farmer.pl/fakty/swiat/aktual ... 43840.html
http://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i ... 43836.html
W drugim artykule widać jak bardzo jest naciągana sprawa rekordowych zbiorów . Ubiegły rok w Stanach był historycznie słaby a ten może być nic nie lepszy a zanosi się nawet i na gorszy . To są całe argumenty rekordowych zbiorów
http://www.farmer.pl/fakty/swiat/aktual ... 43840.html
http://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i ... 43836.html
W drugim artykule widać jak bardzo jest naciągana sprawa rekordowych zbiorów . Ubiegły rok w Stanach był historycznie słaby a ten może być nic nie lepszy a zanosi się nawet i na gorszy . To są całe argumenty rekordowych zbiorów
-
Mietko a powiedz mi dlaczego tak się upierasz że to zboże będzie takie drogie ???????????
przecież takiego drogiego zboża nikt do śrutownika nie wpuści
w mojej parafi wszyscy się nastawili na sprzedaż ziarna , tylko pytanie po ile może być i kto będzie kupowal
kukurydzą tak mnie obsiali że chyba plecakowym opryskwaczem trzeba pryskać
mnie też by pasowała wysoka cena ziarna , ale to za mało żeby drogie było
do zbiorów jeszcze daleko i wszysko się może zdarzyć , ale jak nie będzie większych klęsk w świecie to po żniwach nie jeden się rozczaruje
przecież takiego drogiego zboża nikt do śrutownika nie wpuści

w mojej parafi wszyscy się nastawili na sprzedaż ziarna , tylko pytanie po ile może być i kto będzie kupowal
kukurydzą tak mnie obsiali że chyba plecakowym opryskwaczem trzeba pryskać

mnie też by pasowała wysoka cena ziarna , ale to za mało żeby drogie było
do zbiorów jeszcze daleko i wszysko się może zdarzyć , ale jak nie będzie większych klęsk w świecie to po żniwach nie jeden się rozczaruje
-
no widzisz mietek piszą co chcą, z pogodą w internecie też podobnie, miało u mnie padać trzy dni i *** tylko pokropiło
Ja się nie upieram , tylko uważnie czytam . Do wczoraj za oceanem były lamenty że pola nie poobsiewane a tu terminy coraz bardziej uciekają , od wczoraj na podstawie nie wiadomo czego przewidują rekordowe zbiory . Dla wysokich plonów rośliny potrzebują odpowiednio dużo wilgoci , tej wilgoci jak na razie w Stanach jest tyle że mało kto w pole wjechać może a co będzie dalej ? . Poobsiewać nie mogą a jacyś filozofowie rekordy widzą , przecież ta z worka aż tak dobrych plonów nie odda
Dziś połowa maja a zachód Europy też jeszcze leży odłogiem i wczoraj pani Marzenka Kawa zapowiadała bardzo dużo opadów na tym zachodzie i te opady będą podążały w naszym kierunku . Pogoda kolejny już rok figle robi a mędrcy chcą podobnego figla zrobić rolnikom .

Dziś połowa maja a zachód Europy też jeszcze leży odłogiem i wczoraj pani Marzenka Kawa zapowiadała bardzo dużo opadów na tym zachodzie i te opady będą podążały w naszym kierunku . Pogoda kolejny już rok figle robi a mędrcy chcą podobnego figla zrobić rolnikom .
będzie jak będzie. Tego nie wie nikt. A na razie jest mniej więcej tak lub trochę inaczej gdzie indziej
http://www.sklodowski.com.pl/skup-i-kon ... ceny-skupu tak chcą kupować
http://www.sklodowski.com.pl/skup-i-kon ... ceny-skupu tak chcą kupować
pitolta se o zbozu ale ja nie wierze ze po 700 bedzie za jeczmien dobry bedzie za 600 zl maks to bedzie jak z tucznikiem !!!
Ta europa taka zalana i nie zasiana jak swinie drogie. Zeszły dramatyczny rok w polsce skończył się rekordami, w tym bedzie podobnie bo zbożabardzo dobrze wyglądają. Parę działek nie obsianych gdzie mokro, ale to w większości przypadków gapiostwo właścicieli. Znajomy pojechał na wycieczke do hiszpani to mi za tydzień relacje zda z tych klęsk. Wycieczka organizowana przez dolfos, same rolniki i dealerzy to będą się interesować co w rolnictwie na świecie się dzieje.
może do mnie masz bliżej. Zapraszam 800 netto za ładny jęczmieńturbogrocho49 pisze:to bierz, bo jak nie to ja już jadę, daleko nie mam
-
akurat jęczmień posiadam, ale pszenicy bym kupił, bo warchlak niedługo przyjeżdża
może być i pszeniczka, a może i pszenżytko, a może i kuku suszona. Kuku na dzisiaj pewnie najkorzystniej wychodzi pomimo że suszona. 870 netto a pszeniczka nadal drożej. A do kuku więcej włókna w postaci taniego białka rzepakowego lub słonecznikowego wsadzisz. Jęczmień tradycyjnie odradzam ale jak ktoś się uprze to to jego biznes. Ceny na stronie internetowej, do tego marża i jest. Na razie ceny jak widać tąpnęły. Może kiedyś odbiją. W górę albo w dół.
A przy qq można i w otręby iść.
Ja na dziś 50-90kg daje 12%
a 90-120 15%.
A do tego
30%qq
30% żytka
soja rzepak no i troche jęczmienia.
Ja na dziś 50-90kg daje 12%
a 90-120 15%.
A do tego
30%qq
30% żytka
soja rzepak no i troche jęczmienia.
kupiłem troche pszenżyta zanieczyszczonego żytem po 750
Może ktoś ma owies do sprzedania?? a jak nie to może słyszeliście jaka cena???
-
Kupić 50 , sprzedać 60