FORUM
warchlaki z holandii
-
-
Ja chciałem kupić prosiaki z polskiej farmy ale pomijajac cenę to wszędzie kupa z tym ceregieli typu: "a to nie wiem czy mam tyle, to musze sprawdzić pan zadzwoni jutro", "prosze o zaliczzkę to ja panu przygotuje za dwa tygodnie - a poile?- a to sie zobaczy jak bedzie cena".
Poza tym trzeba samemu organizowac transport, a jeśli ktoś nawet oferuje to po rozmowie i tak okazuje sie że to dla niego za daleko, że to że tamto. A to znowu rzadaja zapłaty przed dostarczeniem towaru, itd itp. Z monika wystarczyła jedna krótka rozmowa przez telefon i za kilka dni mam prosiaki w chlewni, bez żadnych ceregieli. Polecam monikę, jest naprawdę ok.
Poza tym trzeba samemu organizowac transport, a jeśli ktoś nawet oferuje to po rozmowie i tak okazuje sie że to dla niego za daleko, że to że tamto. A to znowu rzadaja zapłaty przed dostarczeniem towaru, itd itp. Z monika wystarczyła jedna krótka rozmowa przez telefon i za kilka dni mam prosiaki w chlewni, bez żadnych ceregieli. Polecam monikę, jest naprawdę ok.
- marek mokwa
- Kontakt:
Odczekaj miesiąc czasu.. wtedy choroby zaczynaja wychodzic.. ale i tak nie jest źle..baraki pisze:Z prosiakami wszystko wporzadku, mam je od tygodnia i wszystkie zdrowe, szybko się zaaklimatyzowały i ruszyły do jedzenia.hodowca78 pisze:To że Monika jest ok. to już wiemy a jak te prosiaczki ? jeśli możesz to napisz .
- marek mokwa
- Kontakt:
panowie panie mam pytanie proszę o rozsadną odpowiedz czy kupując dziś prosiaki po 200zł za sztukę to ma jeszcze jakiś sens ekonomiczny ja i mój wet. twierdzimy że to już granica po której sie nieopłaca .drugie pytanie do monikaa czy ty jesteś przedstawicielem na cały kraj, ja mieszkam na północy polski jakie było moje zdziwienie jak chłopaki mówią że u nas kupuje sie od moniki pozdrawiam
Witam!
www PPR >> Produkcja zwierzęca >> Dobre wyniki (20.11.2008)
...Największy kłopot z chorobą Aujeszkiego mają powiaty brodnicki, golubsko dobrzyński i żniński.
Komentarze:
wolek1986 [20.11.2008]
Jeśli chodzi o powiat żniński to tam są duże chlewnie do których sprowadzane są prosięta z krajów zachodnich. Dlatego wina leży po stronie sprzedawców prosiąt z Europy Zachodniej. Od nas Zachód wymaga a u siebie mają syf... Pozdrawiam
producent tuczników [20.11.2008]
Potwierdzam. Wiele warchlaków przywożonych do Polski z Holandii jest zarazona wirusem Aujeszkiego.Od Nas się wymaga a tam sodoma i gomora.Gdzie są nasze służby weterynaryjne,które powinny dla dobra polskich rolników mieć odwagę podważyć tamtejsze świadectwa zdrowia.
www PPR >> Produkcja zwierzęca >> Dobre wyniki (20.11.2008)
...Największy kłopot z chorobą Aujeszkiego mają powiaty brodnicki, golubsko dobrzyński i żniński.
Komentarze:
wolek1986 [20.11.2008]
Jeśli chodzi o powiat żniński to tam są duże chlewnie do których sprowadzane są prosięta z krajów zachodnich. Dlatego wina leży po stronie sprzedawców prosiąt z Europy Zachodniej. Od nas Zachód wymaga a u siebie mają syf... Pozdrawiam
producent tuczników [20.11.2008]
Potwierdzam. Wiele warchlaków przywożonych do Polski z Holandii jest zarazona wirusem Aujeszkiego.Od Nas się wymaga a tam sodoma i gomora.Gdzie są nasze służby weterynaryjne,które powinny dla dobra polskich rolników mieć odwagę podważyć tamtejsze świadectwa zdrowia.
- marek mokwa
- Kontakt:
to ja myślałem że skoro my nie możemy eksportowac świń na zachód z powodu choroby Aujeszkiego to kraje do których mamy zakaz eksportu sa wolne od tej choroby a okazuje sie że jeszcze do nas eksportują chore swinie
conajmniej dziwna sytuacja jak dla mnie ale to może ja jestem dziwny bo tyle zeczy mnie w tym kraju dziwi 

- marek mokwa
- Kontakt:
skończyły się czasy sprzedaży kilkunastu tuczników na rok i na każdym po 150 albo więcej zysku,
108kg tucznika *4,6+vat= 526zł
108-21kg=87kg *2,8kg paszy*0,75gr/kg= 182zł pasz+200zł prosiak=382zł +prąd woda robocizna, upadki, amortyzacja powiedzmy 60zl
526-182-200-60=84zł na plus to w czym widzisz problem>??????
108kg tucznika *4,6+vat= 526zł
108-21kg=87kg *2,8kg paszy*0,75gr/kg= 182zł pasz+200zł prosiak=382zł +prąd woda robocizna, upadki, amortyzacja powiedzmy 60zl
526-182-200-60=84zł na plus to w czym widzisz problem>??????