FORUM
PROTEST PRODUCENTÓW TRZODY !!!!
Badam ile się da! A tak naprawdę to średnio wychodzi mi 40 sztuk dzienie w ciągu roku. Niestety, na tej rzeźni mam jeszcze trzech kolegów po fachu, więc jestem tam tylko 48 dni w roku. A co do kosztu uboju to wynosi on dla pojedynczej sztuki 55zł. Dla dziesięciu nie znam, bo nikt tu tyle nie bije. Pozdrowienia.
- Muchozolali
Oczywiście, że należy zrefermować KRUS. Należy zastosować kryteria związane z wielkością gosp., rejonu kraju itp. Ale jednocześnie należy wprowadzić podobne zasady obowiązujące w ZUS. Przecież firmy jednoosobowe nie mogą płacić tyle samo co np. Pan Gudzowaty, Kulczyk czy jeszcze inny rekin finansowy.
A tak między nami to żle jest już od kilku lat i nawet jak taki leper się dorwał do sejmu to tak musię dobrze zyło że też o rolnikach zapomniał a to przecież ku......a niby rolnik był !!!!! A to co się dzieje teraz to tylko kumulacja tego że nas tak od wielu lat olewają,weszliśmu do uni i już jest jak w niebie
Panowie trzeba coś działać , bo będzie po nas , wielu rolników już nie wytrzymóje finansowo , tak tragicznie jeszcze nie było , te skurwy.. syny nas wykączą , jeszcze ta kalkulacja tego pismaka - on zielonego pojęcia nie ma o ekonomii i o świniach , wczoraj razem z chłopakiem z ODR-u siedzieliśmy i liczyliśmy opłacalność , przy cenie żywca 3,80 i cenie zboża 700 zł , wychodzi że zarabiam na tuczniku 4zł , własny prosiak , bez amortyzacji i bez robocizny , zużycie 2,6 ,
Rolnicy w traktory , zapiąć beczkowozy i na drogi bo mało kto dotrwa do żniw , a jeśli pójdziemy w pole to już się nie zorganizujemy , czasu zostało bardzo mało .
Rolnicy w traktory , zapiąć beczkowozy i na drogi bo mało kto dotrwa do żniw , a jeśli pójdziemy w pole to już się nie zorganizujemy , czasu zostało bardzo mało .
Nie wiem czy zauważyliście że związki rolnicze celowo odkładają protesty , myślę że się dogadują z sawickim i specjalnie nic nie robią , najlepszym przykładem jest Polsus - niby rozmawia , a jak mowa o proteście to milczą , Hodowcy na znak złej sytuacji nie powinni płacić za ocenę loch , może jak im też krucho się zrobi to się wezmą do roboty i zkrzykną wszystkich rolników .
Niech każdy pisze podanie o umożenie kasy za ocenę to może się obudzą .
Co wy na to ?
Niech każdy pisze podanie o umożenie kasy za ocenę to może się obudzą .
Co wy na to ?
to że związki nic nie robią to na pewno nikt nie chce się w końcu narażać. Uważam że podania pisać można ale to nic nie da na pewno. Ale nawet ten protest w Warszawie na pewno nic nie zdziała dlatego że związki nie chcą tego co powinny powinny po pierwsze domagać sie zmniejszenia importu zagranicznych świń można po prostu rypnąć jakieś cło albo coś innego sposób na pewno by się znalazł
-
według mnie to źle myślisz dlatego że jak bym miał coś organizować to nie czekałbym aż ktoś się zainteresuje tak jak górnicy tylko blokadę np. obwodnicy jakiejś a zdechniemy wszyscy a nawet więcej niż wszyscy jak nic nie zrobimy, ponieważ za miesiąc pójdziemy w pole wszyscy i nie będzie czasu się zastanawiać do kolejnej zimy tylko nie wiadomo czy do następnej zimy dotrwamy wszyscy i myślę że nie trzeba strajkować pod sejmem czy pod domem prezydenta bo to nic nie da oni sobie pomyślą że pokrzyczymy trochę i koniec to trzeba być zdeterminowany i uważam że na takie ważne sprawy nawet właściciel firmy znajdzie trochę czasu i powinien pomyśleć o tym czy w przyszłym roku nie będzie bankrutem bo jak gospodarka rypnie to wszyscy po dupie dostaną tak ja myśle
Odezwa do producentów żywca wieprzowego w Polsce Sytacja producentów żywca wieprzowego osiągneła już punkt krytyczny. Niektóre gospodarstwa straciły już zdolnośc kredytową,ceny zbóż prawdopodobnie będą rosły do żniw 2008 roku dlatego konieczne jest podjęcie drastycznych krokówaby dorobku pokoleń nie stracic Starsi producenci mawiają że nie dali się wykończyc Stalinowi ale teraz uczyni to UE Próbowanie tłumaczyc nam że sytacją z żywcem wieprzowym jest podobna w całej UE jest dowodem na to jak nieudolne są mechanizmy planowania w UE Perspektywa ograniczenia produkcji rolnej doprowadzi nasze społeczeństwo do konieczności konsumpcji żywności wątpliwej jakości,żywnościprzesyconej chemikaliami , ulepszaczami rakotwórczym Z uwagi na powyższe zmuszeni jesteśmy na obniżenie pogłowia o 50 % a kto może (kredyty) zaniechac produkcji trzody całkowicie Pan minister rolnictwa M Sawicki na swoją obronę opowiada że podobna sytacja z żywcem wieprzowym jest w całej UE ale jakie subwencje mają rolnicy w krajach gdzie przyjęty do obliczania dopłat plon referencyjny zbóż na poziomie 7-8 ton/ha a jakie przy plonie 3 t/ha (w Polsce)Przecież to PSL współrządziło wówczas Po wejściu Polski do UE znikneło całkowicie pojęcie interwencjonizm pnństwa w rolnictwie np we FRANCJI funkcjonuje do dziś pod różnymi postaciami Produceńci żywca wieprzowego przed nami gorący tydzień jeżeli go dobrze nie wykorzystamy to będziemy mogli dziękowac sobie że nasz byt z dnia na dzień ulega pogorszeniu a nasi przodkowie nie pozwolili zniszczyc polskiego rolnictwa Jeżeli w dniach 11-15 luty 2008 nie wywalczymy poprawy naszego bytu to już pozostanie naszym gospodarstwom tylko szybsza bądz póżniejsza agonia izmarnowanie dorobku naszech ojców Gospodarstwa przejeliśmy po rodzicach i miejmy co przekazac naszym następcom ,
ja mogę być w tej sytuacji jasnowidzem będzie tak:
będą protesty pod sejmem wyjdzie jakiś ministerek powie że sytuacja będzie lepsza a na dowód zacznie walczyć o dopłaty do exportu ale to tak naprawde nic nie da bo po pierwsze tych dopłat nie będzie a po drugie nawet jak by były to nic to nie da ponieważ na tym mogą zarobić jacyś pośrednicy bo oni kupią z zza granicy przywiezie do nas tu weźmie dopłaty i powiezie na wschód tak wiec panowie widzicie że te strajki poniedzieli nic nie dadzą bo za tymi strajkami stoją zwiazkowcy którzy nie chcę sie narażać ja uważam że to my musimy coś zrobić prości hodowcy nie tylko trzody chlewnej ale wszystkiego handlarze paszami też upadną i handlarze nawozów bo polityka UE i naszych polityków prowadzi do totalnego upadku polskiej gospodarki na każdej jej froncie popieram raka że musimy coś zrobić bo nie możemy przegrać z jakąś unią jak przetrwaliśmy hitlera i stalina to poprostu nie może się tak skończyć
będą protesty pod sejmem wyjdzie jakiś ministerek powie że sytuacja będzie lepsza a na dowód zacznie walczyć o dopłaty do exportu ale to tak naprawde nic nie da bo po pierwsze tych dopłat nie będzie a po drugie nawet jak by były to nic to nie da ponieważ na tym mogą zarobić jacyś pośrednicy bo oni kupią z zza granicy przywiezie do nas tu weźmie dopłaty i powiezie na wschód tak wiec panowie widzicie że te strajki poniedzieli nic nie dadzą bo za tymi strajkami stoją zwiazkowcy którzy nie chcę sie narażać ja uważam że to my musimy coś zrobić prości hodowcy nie tylko trzody chlewnej ale wszystkiego handlarze paszami też upadną i handlarze nawozów bo polityka UE i naszych polityków prowadzi do totalnego upadku polskiej gospodarki na każdej jej froncie popieram raka że musimy coś zrobić bo nie możemy przegrać z jakąś unią jak przetrwaliśmy hitlera i stalina to poprostu nie może się tak skończyć