FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
u nas ladnie przepaduje co jakiś czas jak grzyb nie zezre zboza to plony będą na wysokim poziomie
Oprócz zyta pozostałe zboza mozna pryskac w czasie kwitnienia sam dzisiaj pryskałem na skrzypionke pozatym na fuzariozy najlepiej pryskac w czasie kwitnienia kto twierdzi inaczej musi sie zrwformowac bo stara szkoła kiedys zakazywała pozdrawiam .Pozatym u mnie straszna susza.yaro_1 pisze:pytanie: czy można pryskać pszenżyto od grzyba w trakcie kwitnienia. na etykiecie środku pisze że stosować do końca fazy kwitnienia, tylko etykieta to jedno praktyka drugie
zaczyna padać deszczyk dawno juz takiego równomiernego podlewania nie mieliśmy pada średnio co drugi tydzien
dzięki za odpowiedzi, co do pryskania
inna sprawa, że na jednym polu też skrzypionka teraz wyszła, jak grzyba pryskałem to jeszcze jej nie było, teraz się pojawiła tam gdzie słabsze zboże, a już plonowanie na dobre się zaczęło
a co do deszczu, od lania na początku maja to padało tylko raz przez godzinkę, zbóż jarych nie będzie jak nie popada
inna sprawa, że na jednym polu też skrzypionka teraz wyszła, jak grzyba pryskałem to jeszcze jej nie było, teraz się pojawiła tam gdzie słabsze zboże, a już plonowanie na dobre się zaczęło
a co do deszczu, od lania na początku maja to padało tylko raz przez godzinkę, zbóż jarych nie będzie jak nie popada
A u nas można powiedzieć że od początku maja deszcz nie padał. W tym roku mija wszystko łukiem przechodzi.Jare usychają i szansa w ozimych, które mocne to jeszcze się trzymaja, ale do żniw daleko także każda kropla na wagę złota.
- mytotoksyna1
Każdy rolnik postępowy sieje oziminy , bo to jak śmietanka od krowy !
Kto sieje jare ten ma głuchą gitarę.
Kto sieje jare ten ma głuchą gitarę.

- mytotoksyna1
Siać jare to takie chodzenie po miale
Oziminy zbudują chłopa z kruszyny !
Oziminy zbudują chłopa z kruszyny !

i znów nasze pola są nawadniane pięknie pada deszczyk
- mytotoksyna1
Jak pada to będzie rada.arek pisze:i znów nasze pola są nawadniane pięknie pada deszczyk

Wczoraj za dnia spadło 18 cm a przez noc to pełna miarka i na noc ją opróżniłem

SUSZYZNA NIEZMIENNIE!! Cienko się zapowiada. Jeszcze trochę to siano zamiast jęczmienia będzie.
Wczorajszy dzień i dzisiejsza noc 55 l zboża jak nie wylegną będą plony rekordowe
-
Nas omija cały czas
60 litrów
u nas 20 mm dalo i jszcze chyba trochę dopada
60 litrów u mnie to nie wiem, czy od kwietnia spadło... wczoraj 11 litrów, ale może to i dobrze, bo niedaleko była nawałnica z gradem.
- mytotoksyna1
Kapinkę popadało i znowu Sahara. 

Pomiarów nie robię, ale w końcu poratował fajny równy deszcz.
Na 8-10dni wystarczy
Na 8-10dni wystarczy

U mnie 6l przez dwa tygodnie. Zaczyna wody brakować 

https://youtu.be/fDTiWoOUjDY Tak jest u nas nadal po wczorajszych ulewach! 

-
Wyrazy współczucia!!Ty masz też straty??
Trochę tylko miejscami wymyło jakichś upraw , ale nie ma co narzekać . Akurat przed wieczorem deszczownie zabrałem z pod rowu na wyższe miejsce , a w nocy rów rozmyło i żadna nie wpadła 

u mnie w niedzieli spadło 14 l a w wtorek 40 l
- mytotoksyna1
Kopałem dzisiaj fundamenty pod wędzarnie , sucho jak diabeł. 

no i znów deszczownia z nieba ładnie podlewa
-
U mnie sucho jak na Saharze na górkch zboże jak sano a na dodatek i robactwo je niszczy 

-
U nas to samo susza, co coś nadaja to koryguja na dziś 10mm nadali i zmienili na 1mm i pewnie nawet. Tego jednego nie da
Na jednym z moich pul po tej nawałnicy melioracja była tak przepełniona , że zbioracz wybijał na powierzchnię i to na glinie . Nigdy tam mokro nie było , aby podejrzewać o niedrożność .
Mietko Ty widzę w ławce z prezydentem Komorowskim siedziales
pul , bulu 

mam 1,2 ha pszenicy, kłosek na wierzchu, teren mokry i wywaliło sporo miotły, dałoby radę prysnąć axialem, ktoś próbował???
Wymienia się na : pole . i co z tego , że byka walnąłem w pośpiechuvicia1223 pisze:Mietko Ty widzę w ławce z prezydentem Komorowskim siedzialespul , bulu
- mytotoksyna1
W końcu deszcz ,ciepły deszcz , kłosy wyodrębnione zaczęły nabierać wigoru . 

A ja dziś walczyłem z skrzypionką w jęczmieniu jarym,mam sąsiada który z ochroną jest lekko na bakier,to jary już mu się zamienia w stojące siano tak mu liście wpierdzieliły
Co polecacie do dokarmiania dolistnego kukurydzy mam insol B i chcę go wymieszć z czymś co zawiera cynk bo widać niedobory
siarczan magnezu i kup czysty cynk i po kłopocie.
- mytotoksyna1
Sucho znów , rośliny łakną wody.

- mytotoksyna1
Hilary szukał okulary , a ziarno obecnie szuka łyka wody. 

przeca pada w całym kraju a ty o suszy piszesz
- mytotoksyna1
..na mapach pada , a rzeczywistość skrzeczy suchotą . 

- mytotoksyna1
Trochę przez całą noc zmoczyło i wymoczyło środowisko , ale intuicja mówi ,że mogą być mokre żniwa.
Jan mokry ?????
Jan mokry ?????

U mnie Jan suchy. Mokre żniwa zbożowe to kukurydza po 3 m wysokości i kolba 0,5 m.
Pytanie do praktyków, jakie poza ploniarką mogą być przyczyny krzewienia się kukurydzy? Czy bardzo wysoka zasobność w fosfor może mieć znaczenie lub nawożenie mikro razem z ziarnem? Nie wiem co jest grane, ale kukurydza na jednym polu krzewi się jak "głupia". Co z tego będzie? Ma ktoś jakieś doświadczenia? Dodam, że interesuje mnie ziarno, nie kiszonka.

Pytanie do praktyków, jakie poza ploniarką mogą być przyczyny krzewienia się kukurydzy? Czy bardzo wysoka zasobność w fosfor może mieć znaczenie lub nawożenie mikro razem z ziarnem? Nie wiem co jest grane, ale kukurydza na jednym polu krzewi się jak "głupia". Co z tego będzie? Ma ktoś jakieś doświadczenia? Dodam, że interesuje mnie ziarno, nie kiszonka.
- mytotoksyna1
Jak nie interesuje cie ziarno to nie wal tyle nawozu azotowego.jarekw pisze:U mnie Jan suchy. Mokre żniwa zbożowe to kukurydza po 3 m wysokości i kolba 0,5 m.![]()
Zacznij tańcować z obornikiem.

u mnie spadło 40mm(litrów) deszczu
- mytotoksyna1
Ze ziarnem ze żniwami będzie nie wesoło .
W powietrzu cały czas fruwa dużo srok i szpaków .
W powietrzu cały czas fruwa dużo srok i szpaków .

U mnie też dużo dokrzewień w kukurydzy. Zastanawiam się czy to nie jest kwestia odmiany?
mi się jeszcze nie udało takiej odmiany trafić bez rozkrzewien
Z moich obserwacji to termin siewu ma duży wpływ na to krzewienie. Na tych polach co siałem najwcześniej to sie trochę tego krzewienia tak z 10% trafia a te siane tak po 10 maja to ze swiecą takiej krzewiącej by trza szukac. U sasiadów co tak koło 10 kwietnia posiali to 90% roślin się krzewi.
Z tym krzewieniem to raczej głównie przyczyna odmianowa, w moim przypadku, ta sama odmiana siana z różnicą 16 dni, krzewi się tak samo, nawet ta siana później, ma więcej roślin bez dominującego pędu. Pytanie co będzie z plonem ziarna? Bo nie wiem czy firmy od której kupiłem nie ścignąć z tego powodu. Na tą chwilę to nie rokuje na wydanie rozsądnej kolby. A koszty poniesione.
jak myślicie warto opryskać jęczmień w fazie mlecznej ziarna od fuzariozy ? kilka procent kłosów jest już z objawami
wczoraj widziałem kombajn młócący jeczmien ozimy czyli male żniwa zaczete