Strona 23 z 72
: sobota 28 kwie 2012, 22:48
autor: brzydal
przy takiej temperaturze stan pewnie pod przyczepą odpoczywa przydał by się jemu laptop z mobilnym internetem
: sobota 28 kwie 2012, 22:58
autor: arek
Stana stać to se kupi przygotowań do żniw jeszcze nie zaczął
: sobota 28 kwie 2012, 23:48
autor: stan1069@o2.pl
krzywy pisze:Stan, napisz coś, bo znów nie ma co czytać.
Jak się zaloguje to się chowacie
jak coś napisze to się obrażacie
a jak nie pisze to tęsknicie ??

: niedziela 29 kwie 2012, 01:56
autor: mietko75
Będzie gorzej jak wszystkie zakłady na komunie też pójdą i zakupy sobie odpuszczą i ceny znów spadną .
: niedziela 29 kwie 2012, 07:54
autor: gofer
stan1069@o2.pl pisze:
Jak się zaloguje to się chowacie
jak coś napisze to się obrażacie
a jak nie pisze to tęsknicie ??

Stan, to brzmi jak poezja
Będzie gorzej jak wszystkie zakłady na komunie też pójdą i zakupy sobie odpuszczą i ceny znów spadną .
Nie panikuj. Oni tylko z tego żyją, że skupują, przerabiają i sprzedają. Stojący bez pracy zakład generuje takie koszty, ze nie ma możliwości przetrwać na rynku. To, co sprowadzają z zachodu, żeby nas wystraszyć, że mają towar, to ich dużo kosztuje, dużo więcej niż nasze świnie - wiec za często nie mogą tego robić. Zachowują się tak, żeby wystraszyć tych mniej odpornych tuczarzy, żeby obniżali ceny. Ci, którzy spanikują zarobią mniej i do tego psują rynek innym.
: niedziela 29 kwie 2012, 09:08
autor: baraki
Mamy rewelacyjna pogodę na grilowanie mięska! Byłem dziś na zakupy w Delikatesach Centrum (taki nasz wiejski spożywczak) i spora kolejeczka była na dziale mięsnym. Wszyscy po kolei karkówka (14zł/kg) i kiełbaski, nie słyszałem żeby ktos prosił o kurczaka. Na szczęście sklep to przewidział i sie dobrze zaopatrzył na wekend bo inaczej to w mig by zabrakło towaru, tak więc myślę że zbyt na wieprzowinke jest a jak jest zbyt to i niema powodów do obniżek, raczej trzeba pchać w innym kierunku.
: niedziela 29 kwie 2012, 09:25
autor: mietko75
Gofer , dzięki za oświecenie , bo sam bym nie wpadł na taką teorię .
Czas i pogoda pracują na Was i ja też. Nie jestem wegetarianinem i też w majówkę rozpalam grilla a apetyt mam wyjątkowo duży .
: niedziela 29 kwie 2012, 12:36
autor: lukas1982
wszyscy brać przykład z mietka to źle w maju nie będzie

: niedziela 29 kwie 2012, 13:12
autor: navaho13
Wczoraj na grilu był szwagier-anglik. Najbardziej smakowała mu karkówa, a był jeszcze kurak
: poniedziałek 30 kwie 2012, 15:07
autor: mateuszkonrad
30.04.2012 Rynek tuczników w Polsce.
http://www.cenyrolnicze.pl/news/1553
: środa 02 maja 2012, 15:18
autor: stan1069@o2.pl
navaho13 pisze:Wczoraj na grilu był szwagier-anglik. Najbardziej smakowała mu karkówa, a był jeszcze kurak
A funty były ??

: poniedziałek 07 maja 2012, 17:16
autor: mateuszkonrad
07.05.2012 Rynek tuczników w Polsce.
http://www.cenyrolnicze.pl/news/1566
: poniedziałek 07 maja 2012, 18:54
autor: PO-pulista
Wygrana Hollanda to dobra wiadomość. Ekonomiści przewidują do końca maja spadek wartości złotego do 4.50. Oby się sprawdziło gdyż prognozy mają to do siebie że nie zawsze się sprawdzają.
: poniedziałek 07 maja 2012, 22:38
autor: stan1069@o2.pl
PO-pulista pisze:Wygrana Hollanda to dobra wiadomość. Ekonomiści przewidują do końca maja spadek wartości złotego do 4.50. Oby się sprawdziło gdyż prognozy mają to do siebie że nie zawsze się sprawdzają.
A coś Ty za ptok że na swoje gniazdo srasz ??

: wtorek 08 maja 2012, 08:51
autor: PO-pulista
Stan chyba Ci się coś pomyliło, napisz jakie korzyści ma polski rolnik z mocnego złotego, bo ja oprócz pozornych cena ropy naftowej której i tak w końcowym produkcie nie przekracza nawet 50% ceny nie widzę żadnych.
: wtorek 08 maja 2012, 09:05
autor: Muchozolali
bo ma kredyt w euro lub podobnej walucie
i tam ptok nie moze srac
no cóz tak jest
: wtorek 08 maja 2012, 09:10
autor: PO-pulista
Stan a kredyt w EURO to jest niemożliwe przecież to prawdziwy Polski Rolnik z krwi i kości, który brzydzi się unii.
: wtorek 08 maja 2012, 09:25
autor: Muchozolali
ale bizmesmen i dusi grosz
: wtorek 08 maja 2012, 13:36
autor: tabou
magazyny się opróżniły, telefony się rozdzwoniły. Podwyżki wiszą w powietrzu. Mietko, czy to już czas?
: wtorek 08 maja 2012, 13:40
autor: Muchozolali
czas juz jest
: wtorek 08 maja 2012, 19:22
autor: tabou
Baraki. Przy takiej cenie to już na pewno czas. Tak trzymać.
: wtorek 08 maja 2012, 22:32
autor: mietko75
Czas najwyższy na co ??
Wczoraj lub przedwczoraj mówili że zborze tanie to było , teraz będzie tylko drożej i 115 już tranzakcie są .
Dziś rozmawiałem z sąsiadką , która to pracuje u Włocha i tak w poniedziałek zaraz po łykendzie kupili 7.500 , dziś 11,500 a na jutro ma być 13,500
Pierwsze dni maja były wymarzone dla nygusów i to w całej Europie i co , ceny poleciały w dół ?
A tak na poważnie to czym się zachwycacie , bo chyba nie ceną za tuczniki . Jestem na 100% pewien że większość osób śledzących to forum nie dostaje więcej jak 5zł a 5,5 to otrzyma parę osób w kraju .
Zróbcie prawdziwą kalkulację kosztów i entuzjazm zaraz opadnie .
: wtorek 08 maja 2012, 22:45
autor: brzydal
punkt pierwszy: dopuki mietek ma zapas zboża to zboże musi drożeć i dopuki mietek nie ma świni to świnia nie moze być w cenie a jak wszystko wskazuje że bedzie inaczej to patrz punkt pierwszy !
: wtorek 08 maja 2012, 23:00
autor: stan1069@o2.pl
: wtorek 08 maja 2012, 23:10
autor: stan1069@o2.pl
PO-pulista pisze:Stan chyba Ci się coś pomyliło, napisz jakie korzyści ma polski rolnik z mocnego złotego, bo ja oprócz pozornych cena ropy naftowej której i tak w końcowym produkcie nie przekracza nawet 50% ceny nie widzę żadnych.
Napisałeś że przewidują 4,5 i po kropce stwierdziłeś że oby się potwierdziło
tak zrozumiałem
no chyba że robisz myki jak ci co ustawy piszą

: środa 09 maja 2012, 08:17
autor: baraki
mietko75 pisze:. Jestem na 100% pewien że większość osób śledzących to forum nie dostaje więcej jak 5zł a 5,5 to otrzyma parę osób w kraju.
Średnia cena zakupu na wbc według MRiRW 6,87zł to 5zł/żywiec wychodzi przy 72% wydaności. Uważasz ze większości osób śledzących forum tak słabo się wybijają? Napiszcie Mietkowi jak to jest u was z ta wybojowością.
: środa 09 maja 2012, 08:58
autor: Pablo80
Baraki, średnia którą podaje ministerstwo to nabijają głównie pośrednicy i i duzi hodowcy ewentualnie. Cała reszta to niestety tak jak mietko pisał. Na skupie w wlkp nikt chyba nawet 5 nie daje, ewentualnie równą piątke. Więc nie jest ciekawie i nie będzie jak się troche proporcje cen nie zmienią. Słoma minimum 100 zł za balot i tego żadna kalkulacja nie wytrzymie. Szczególnie jak na głebokiej ściółce dużo ludzi ma. A przerabianie na ruszt, to nie taka prosta sprawa a w wielu przypadkach nie możliwa. Ja sobie zrobiłem przerwe i jakoś nie żałuje za bardzo, ani nie tęsknie, bo nie ma czego i za czym.
: środa 09 maja 2012, 08:58
autor: brzydal
mam takie wrażenie że mietek od kąd nie wstawił warchlaków strasznie sie stresuje w niedarował by sobie tego chłopaczyna jak nagle tucz stał by sie opłacalny a on podjął błędna decyzję niewstawiając warchlaków a już najgorsze dla niego jest to że reszta forum sprzedawała by drogo świnie. Mieciu wyluzuj trochę naprawdę jak my zarobimy a ty nie to końca świata nie będzie. Cykle świńskie co kilka lat sie powtarzją i będziesz miał szansę za kilka lat znów swoją moądrość udowadniać napewno nie raz

: środa 09 maja 2012, 09:02
autor: Muchozolali
Pablo80 pisze:Baraki, średnia którą podaje ministerstwo to nabijają głównie pośrednicy i i duzi hodowcy ewentualnie. Cała reszta to niestety tak jak mietko pisał. Na skupie w wlkp nikt chyba nawet 5 nie daje, ewentualnie równą piątke. Więc nie jest ciekawie i nie będzie jak się troche proporcje cen nie zmienią. Słoma minimum 100 zł za balot i tego żadna kalkulacja nie wytrzymie. Szczególnie jak na głebokiej ściółce dużo ludzi ma. A przerabianie na ruszt, to nie taka prosta sprawa a w wielu przypadkach nie możliwa. Ja sobie zrobiłem przerwe i jakoś nie żałuje za bardzo, ani nie tęsknie, bo nie ma czego i za czym.
juz mowielm pospolity skupo kilka szt do pini to 5,2 in 2%
ceny za min 80szt to koszty w granicach 5,5
powyżej 150 to juz 5,6
i niema co sie czrowac tylko szukac dobrych odbiorcow
: środa 09 maja 2012, 09:03
autor: PO-pulista
baraki pisze:mietko75 pisze:. Jestem na 100% pewien że większość osób śledzących to forum nie dostaje więcej jak 5zł a 5,5 to otrzyma parę osób w kraju.
Średnia cena zakupu na wbc według MRiRW 6,87zł to 5zł/żywiec wychodzi przy 72% wydaności. Uważasz ze większości osób śledzących forum tak słabo się wybijają? Napiszcie Mietkowi jak to jest u was z ta wybojowością.
Ja też powoływałem się kiedyś na te dane z MRiRW ale czy to są ceny netto płacone rolnikom czy też pośrednikom razem z transportem tego nie jestem w stanie wyjaśnić. Pisze cena zakupu a z tym może być różnie za bardzo nie wieże już w te dane.
: środa 09 maja 2012, 09:08
autor: Muchozolali
cena zakupu to cena wejscia na magazyn i konfiskaty
czyli czeba liczyc koszt transportu do magazynu czyli ok 6gr do kilograma
poz
: środa 09 maja 2012, 09:28
autor: staś1961
mietko -podaj kto tak płaci po 115zł za zboze.
: środa 09 maja 2012, 12:55
autor: ziutek
mietek po tyle skupuje
: środa 09 maja 2012, 13:04
autor: MekkaB
Witam
Podstawowy skup w moich stronach 4,7 -4,8 za ilości powiedzmy do 20 szt (4 pośredników tyle płaci). Za większe ilości cen nie znam bo na dzień dzisiejszy nikt z moich znajomych nie ma pełnych chlewni. Każdy normalny rolnik zszedł z ilością. Słoma nie do kupienia, to co na polach rośnie już pozamawiane, jęczmień kolega kupił małą przyczepkę za 1040 zł/tona. Żyć, hodować nie umierać.
: środa 09 maja 2012, 13:08
autor: mietko75
staś1961 pisze:mietko -podaj kto tak płaci po 115zł za zboze.
Osobiście nie wiem . W poniedziałek w południe mówili że pierwsze tranzakcie w takiej cenie się odbyły .
Baraki ja sam śledzę to forum i pamiętam jak pisali forumowicze o wahaniach zarówno wybojowości jak i mięsności ,uzależnionych od wynegocjowanej ceny i trendu na rynku .
Brzydal , czemu Ty się na mnie złościsz . Im więcej hodowców zniechęcą moje proroctwa , tym lepiej dla Ciebie , Barakiego i innych prawdziwych twardzieli .
Gdyby wszystkie " skoczki " takie jak ja , robiły wstawienia wtedy gdy prosiak i tucznik jest tani a nie drogi , to by było dobrze dla wszystkich .
: środa 09 maja 2012, 13:46
autor: tabou
czas najwyższy na sprzedaż zboża lub przeczekać obniżki licząc na zwyżki. Na razie Ceny lecą w dół. Brak kupujących. Może to tylko sprawdzenie rynku a potem znowu tylko w górę

O pszeniczce po 1000 netto można na razie zapomnieć. Na taką cene kupcy tylko się hahają i proponują poniżej 900
: środa 09 maja 2012, 15:58
autor: baraki
Tych podwyżek można się nie doczekać:
-siewy zakończone więc potencjalny mat. siewny został przekwalifikowany na paszówkę,
- do żniw niedaleko, pośrednicy muszą opróżnić magazyny żeby zrobić miejsce na tanie ziarno z nowych zbiorów
-paszarnie ponoć mają zapasy że starczy im do żniw więc ceny które oferują są bardziej po to żeby wystraszyć dostawców niż kupić.
-hodowcy też umieją liczyć i w wyliczeń im wychodzi że taniej kupić gotowe mieszanki pełnoporcjowe niż przepłacać za zboże.
Podsumowując: drogo to już było
: środa 09 maja 2012, 18:04
autor: Muchozolali
czytaj dalej agrobiznes
: środa 09 maja 2012, 19:40
autor: mat
: środa 09 maja 2012, 23:54
autor: stan1069@o2.pl
: czwartek 10 maja 2012, 10:32
autor: mytotoksyna1
Ty nie mądruj na tym forum ,tylko zaprzęgaj konia i w pole.
Nawóz czas wysiać!!
: niedziela 13 maja 2012, 20:27
autor: baraki
Wygląda na to że sytuacja cenowa na rynku trzody jest klarowna i stabilna, mamy równowagę między popytem a podażą. Tzw. skoczkowie którzy chcieliby na jednym rzucie zrobić majątek są cokolwiek zawiedzeni obecną stabilizacją. Teraz liczy się rzetelna systematyczna praca i niskie koszty produkcji.
: niedziela 13 maja 2012, 20:43
autor: brzydal
i kurs euro
: poniedziałek 14 maja 2012, 06:58
autor: ziutek
i zaraz agent wybudzi sie ze snu i wyskoczy z cena 4.5zl
: poniedziałek 14 maja 2012, 08:28
autor: tabou
na jego skupie to jest możliwe. W szerszym zakresie słabnąca złotówka i stabilne ceny na zachodzie na to nie pozwalają.
: poniedziałek 14 maja 2012, 09:41
autor: lukas1982
Co do obniżenia kosztów próbował ktoś dawać serwatkę w linii zamiast wody??.
Można by zamontować filtry aby się serem nie zalepiały smoczki, zdało by to egzamin?
: poniedziałek 14 maja 2012, 10:00
autor: dragonlux
Lukas ale wymyśliłeś w serwatce jest około 5% s/m i sens podawania serwatki jest taki żeby ją podać w całosci a nie przepuszczać przez filtry .
: poniedziałek 14 maja 2012, 11:47
autor: Pablo80
Gadałem z gościem który miał podobny pomysł.Skończyło się po miesiącu, sobie takiego beztlenowca wychodował że się weteryniarz nadziwić nie mógł czego te świnie tak umierają z nienacka.
: poniedziałek 14 maja 2012, 13:26
autor: lukas1982
serwatka byłaby zakwaszana. W żywieniu na mokro jest to podstawowy składnik żywieniowy i wszystko gra przecież.
: poniedziałek 14 maja 2012, 14:24
autor: Pablo80
No tylko tam jest na bierząco wszystko skarmiane, rury na koniec płukane i nie ma możliwości wytrącania osadu na ściankach. W przypadku pojenia z poideł po tygodniu zaczna się mocno osadzać a potem jest tylko gorzej. Spróbój jak nie wierzysz na próbe przepuszczać przez rure serwatke. zostanie osad, który będzie łapał następny osad, coraz więcej go będzie a wtedy jakieś coś może się w nim ulęgnąć i zaczynają się problemy.