Strona 23 z 56
: środa 29 wrz 2010, 20:03
autor: JUREK
Krims masz racje
: środa 29 wrz 2010, 20:28
autor: turbogrocho49
Corvina
zgodze sięz tobą że może być po 6 zł, ale wzorem lat ubiegłych ceny z teraźniejszego wstawienia, raczej nie osiągają maximów
kolejną sprawą jest niestabilna cena zboża która też raczej nie zachęca do wstawek.
Ja tam mam duże zapasy swojego zboża, zacznie mi brakować w styczniu w lutym. Ale świnie wstawiam zawsze, bede sie zastanawiać czy swoja pasza czy kupowana, a raczej co się bedzie bardziej kalkulować
: środa 29 wrz 2010, 20:36
autor: JUREK
kochani zycze wam i sobie 6 zl , ale jest ta cena nierealna
: środa 29 wrz 2010, 20:42
autor: corvina
Jurek jeszcze kila miesięcy temu sprzedawałem prosięta 20 kg po 290 zł za sztukę, więc nie mów co jest a co nie realne. Mam nadzieję że kryzys wróci i euro znów poszybuje do 5 zł. Daj nam boże jak najwięcej takich kryzysów.
: środa 29 wrz 2010, 20:51
autor: JUREK
corvina niebede sie z toboa sprzeczał niech twoja racja bedzie , ale napewno niebedzie ta cena wysoka !
oby to bylo tylko 4 zl ale bedzie nizej !
jak sie pomyle wszystkich przeprosze
: czwartek 30 wrz 2010, 07:15
autor: krims
Corvina, tylko pogratulować Ci osiąganych cen za sprzedawane prosięta kilka miesięcy temu. Teraz sprzedają Twoi klienci tucznika poniżej kosztów produkcji. Ich wybór, ich problem.
Ale nie sądzę, aby Ci sami ludzie skusili się teraz na kolejne wstawienia prosiąt.
Tutaj zamyka się błędne koło.
: czwartek 30 wrz 2010, 10:29
autor: corvina
Jurek też myślę że tucznik spadnie w tym roku do około 3,70 może trochę mniej i tak już będzie do czerwca. Mówię tylko że na tym rynku nie ma pewników i wszystko się może zdarzyć.
A co do moich klientów Krims to ci którzy po tyle kupowali zdąrzyli sprzedać po 4.8 ale masz rację ich wybór ich problem. Tak samo teraz mój wybór produkcja prosiaka po 120 zł i rok pracy za darmo to też mój problem nikt nie przyjdzie mi dołożyć.
: czwartek 30 wrz 2010, 10:54
autor: JUREK
corvina ciesze sie ze w tej kwesti rozumiemy sie
: czwartek 30 wrz 2010, 16:02
autor: Bobo
Kurs na dopłaty i buraki już ustalony tak więc euro będzie się wspinało do góry i tak na listopad - grudzień cena powinna sie poprawić. Wstawień nie ma prawie w ogóle..
: czwartek 30 wrz 2010, 17:51
autor: corvina
No tak Jurek jak mało w której.
Powiem wam że naszło mnie na taką refleksję że w sumie na tym forum jest już napisanych kilkanaście tysięcy postów, jest kilkudziesięciu jak nie kilkuset użytkowników, masę ciękawych dyskusji i wymiany poglądów. Jedno mnie tylko zastanawia czy dzięki temu stworzyła się już może jakaś grupa producencka albo ktoś zaczoł ze sobą handlować prosiakiem lub czym kolwiek? Myślę że byłoby to pożyteczne i ciekawe gdyby dzięki tym naszym pogaduszkom coś konstruktywnego wynikneło.
: czwartek 30 wrz 2010, 18:34
autor: turbogrocho49
ja kupilem przez forum prosiaka
: czwartek 30 wrz 2010, 18:35
autor: turbogrocho49
ja kupilem przez forum prosiaka polska fermówkę
: czwartek 30 wrz 2010, 20:17
autor: corvina
A jesteś zadowolony? I czy było to ogłoszenie na forum czy też któryś z aktywnych forumowiczów ci sprzedał?
: piątek 01 paź 2010, 19:39
autor: turbogrocho49
jeden z aktywnych forumowiczów
narazie jestem zadowolony, ale za krótko go mam by powiedzieć konkrety
: sobota 02 paź 2010, 08:14
autor: Muchozolali
niemieckie importy juz ponizej 100zł
...
: sobota 02 paź 2010, 10:11
autor: jaqbn
Z hodowli nastawionych na prosięta (20-50 macior) mozna już kupić 20 kg sztuki po 70 zł i zainteresowanych brak :/
: sobota 02 paź 2010, 10:29
autor: corvina
No to już jest ostra jazda ale z tego co widzę to tucznik też już zaraz będzie poniżej 4 zł i cena prędko się nie zatrzyma
: sobota 02 paź 2010, 18:12
autor: dragonlux
Za duńczyka 30 kg o prrs negatywnym mam zapłacić brutto 180 zł ilość 400 szt . Mam pytanie czy to nie jest na dzisiaj za drogo ?
: sobota 02 paź 2010, 18:29
autor: WOJCIECH1236
Oczywiście ze za drogo, nie opłaca sie wogóle, lepiej kupić mniejsze taniej. W dani te warchlaki sa po 120 zł
: sobota 02 paź 2010, 19:09
autor: dragonlux
Za krajowego o wadzę 20 kg z fermy gdzie mają 1500 macior chcą 150 zł
: sobota 02 paź 2010, 19:22
autor: maciek*
ja wczoraj sprzedalem po 7 zł
: sobota 02 paź 2010, 19:29
autor: corvina
Wojciech nie porównój prosiaka z Holandi do Duńczyka. To jak stawianie Seicento obok mercedesa klasy S. Róznica między Holendrem 21 kg a Duńczykiem 30kg 60 zł to żadna różnica. Ja wiem że ludziom wydaje się to takie super że holender 120 zł i fajnie się płaci takie grosze tylko niektórzy zaślepieni ceną będą jeszcze wbrew sobie i prawdzie opowiadać jakie super są te holnderki. Nawet jeżeli byłaby róznica 80 zł między holendrem a Duńczykiem to i tak wybrałbym Duńczyka.
Chociaż zawsze będę powtarzał że najlepszy jest ten Polski prosiaczek

: sobota 02 paź 2010, 19:32
autor: corvina
Ludzie dlaczego nie wszyscy chcą przynać że holender to wielkie dno? Jeżeli dla kogoś upadki 10- 15% to norma do przyjęcia to ok tylko mówcie jak jest naprawdę. Można okłamywać samego siebie i sąsiada tylko po co?
: sobota 02 paź 2010, 20:38
autor: turbogrocho49
Corvina
tuczylem i holandie, i fakt wsrod oferty zagranicznych prosiat wypada najgorzej, ale niema takiej tragedii jak piszesz, 10-15 % takie upadki sie nie zdarzały, raz miałem wstawienie 160 szt to zdechło mi osiem i to był najgorszy prosiak, a tak miałem kilka razy inny towar z holandi to max 4%
Zobaczymy jak się spisuje polska fermówka?
: sobota 02 paź 2010, 20:40
autor: turbogrocho49
10-15 % zdarza się tylko chyba u sezonowych hodowców, którzy nie wiedzą o co kaman
: sobota 02 paź 2010, 20:47
autor: corvina
Posłuchaj inna sprawa to ilość wstawianego prosiaka. 160 szt to możesz sobie codzień każdą sztukę obejrzeć 5 razy. Jak wstawisz 800 szt lub więcej to wtedy pogadamy, wtedy dopiero można docenić zdrowy materiał.
: sobota 02 paź 2010, 23:51
autor: Peron
Ostatnia partia Holendra - upadki 1%. Po raz pierwszy tak mało. Ostatnio miałem na Holendrach 3% kilka razy z rzędu. 10% też miałem, ale na łapance z targu.
: niedziela 03 paź 2010, 06:33
autor: baraki
Ostatnio dużo sie słyszy że jakość holenderskiego prosiaka ostatnio znacznie wzrosła.
Holendrzy z pewnością nie są bezczynni i cały czas pracuja nad poprawą jakości, zdrowotności, genetyki. To że rok temu przyjeżdzał kiepski towar nie oznacza że teraz będzie taki sam, trzeba pamiętać że świat wokół nas nie stoi w miejscu. Zamiast powtarzać dawno już przebrzmiałe i często nieaktualne stereotypy na temat jakości importowanego prosiaka przyjrzyjmy się lepiej własnym fermom i zacznijmy poprawiać genetykę, wydajność, efektywność, bo wkrótce okarze się że świat zrobił kolejny krok naprzód a my jak zwykle zostaliśmy daleko w tyle!
: niedziela 03 paź 2010, 08:34
autor: corvina
Sam nie tuczę dlatego ciężko mi powiedzieć jak jest naprawdę z holendrem ale ile zdań tyle opini. Ciekaw jestem dalszych opini
: niedziela 03 paź 2010, 09:51
autor: Bobo
Z 200sztuk odejdzie max 5. Szczepione na circo. Od paru lat mamy tylko holendra i porównać do polskiego ciężko.
: niedziela 03 paź 2010, 10:08
autor: turbogrocho49
Corvina
wstawiłem i po 400 szt. holendra, więc wiem co mówie, bajek nie opowiadam
: niedziela 03 paź 2010, 14:25
autor: corvina
Bobo ale porównać do jakiego Polskiego ciężko? Podaj przykład z której Polskiej fermy brałeś że były gorsze. Dzisiaj większość dużych ferm ma już zachodnią genetykę PIC, Penarlan, hypor i inne. Panowie rzucacie procentami jakie upadki holendra puste słowa że Polskie gorsze. Ale piszmy tu konkrety. Kto, gdzie kupił, jaką genetykę, z jakiej fermy, ile sztuk itp.
: niedziela 03 paź 2010, 14:29
autor: Peron
Znajomy kupił z dużej fermy z Świętokrzyskiego i miał bardzo duże problemy, bo sie okazało że ferma bardzo oszczędzała na zdrowotności, to tego stopnia, że zootechnik zaprotestował... i został zwolniony.
: niedziela 03 paź 2010, 14:42
autor: turbogrocho49
Polskie wcale nie sa gorsze, nawet bym powiedział ze sa lepsze. Tylko sa droższe, ale to nie znaczy ze przy końcowym rozliczeniu i tak na polskim możemy być do przodu. Ja właśnie wstawiłem w poniedziałek polskiego prosiaka NaimaxNekar w wadze 28 kg 220 szt. zobaczymy co bedzie z tego prosiaka
: niedziela 03 paź 2010, 15:16
autor: jelonek
28kg 220zl jak T chcesz na tym zarobić???
: niedziela 03 paź 2010, 15:29
autor: maciek*
jelonke chyba zle zrozumiales - tu nie ma mowy o cenie tylko o ilosci wstawionych sztuk
: niedziela 03 paź 2010, 16:12
autor: corvina
Naima x Neckar powinien być super towarek.
To też nie jest tak do końca że Polski prosiak jest droższy. Większość ferm ma taką politykę cenową żeby stałym klientom sprzedawać w rynkowych cenach a okazjonalnym kupcom drożej.
Dalej jednak czekam na opinie o holendrach od szerszego grona forumowiczów tylko nie te zasłyszane tylko z własnego doświadczenia.
: niedziela 03 paź 2010, 17:11
autor: magier
No ja nie potwierdze ze naimaxneckar to super towar. Mialem dwa wstawienia z polskiej fermy tych swin i musze powiedziec, ze o ile upadki (3-5%) sa do przezycia to zuzycie paszy powyzej 100kg mialy bardzo duze. Sprzedawane w wadze 120kg wyszlo 3,15 w calym tuczu! Paszy nie zmienialem, (na tej paszy na innych sztukach mam zuzycie rzedu 2,65 - 2,75) dodatkowo sam zaszczepilem ingelvakiem na myko ,wiec ze zdrowotnoscia nie mialem zadnego problemu - ale wynik z dwoch wstawiem byl taki sam. Jak sprzedajesz 100kg to mysle ze bedziesz mial nie najgorszy wynik.
Pozdrawiam
: niedziela 03 paź 2010, 17:41
autor: WOJCIECH1236
Co do holendra to trzeba przyznac ze duzo zalezy od tego na co sie trafi...ostatnio miałem z grupy family farmers i były super praktycznie zero upadków tylko ze w wadze około 70 kg zachorowały na mykoplazme i sie pogorszyło, ale ogólnie w 3% sie zmiesciły, rzut powyżej 1000 szt
: niedziela 03 paź 2010, 18:14
autor: corvina
Magier to znaczy że nie miałeś prawdziwej Naimy albo nie chciałeś dostosować paszydo jej wymagań.
Naima ma to do siebie że tuczniki najlepiej wybijają się i najlepiej wychodzą z mięsnością w wadzie 115 -125 kg. Mniejszych nie polecam oddawać do uboju z własnego doświaczenia. Na stronie penarlana znajdziesz zalecenia żywieniowe. Dostosuj do tego paszę a musi być ok.
Miałem już pojechać z jakąś krytyką Magier bo sam mam lochy naima ale my rolnicy już mamyto to do siebie że błędów szukamy wszędzie byle nie u siebie a póżniej żeby było lżej na sercu jak się coś spieprzy piszemy sobie na forum co popadnie.
: niedziela 03 paź 2010, 18:16
autor: corvina
A powiedz jeszcze wojciech ile Doxymedu i innych dopalaczy ci zeszło na te 1000 szt?
: niedziela 03 paź 2010, 20:53
autor: magier
Corwina teraz to przesadziłeś odnośnie mojej niekompetencji! Moja poprzednia wypowiedź nie była poparta faktami typu "ten prosiak jest słaby bo tak!". Ty też nie chowasz świń od wczoraj i wiesz, że holender holendrowi nie równy, tak jak naima na fermie "a" będzie się trochę różnić od naimy z fermy "b". To tylko hamburgery z mc' Donalds smakują na całym świecie tak samo. Odnośnie mojej przygody z naimą to dwa razy miałem stado zdrowo odchowane więc uważam że mogę się wypowiedzieć - w przeciwnym wypadku wszystkie wyniki byłyby zachwiane. Odnośnie paszy to każda rasa ma swoje wymagania. Najłatwiej jest powiedzieć "pasza nie ta".U mnie naima miała największe zużycie paszy w porównaniu do hypora, holendra czy PIC. Gdybym zrobił pasze stricte dla naimy to wiem, że zużycie by się zmniejszyło - ale równie dobrze mógłbym wtedy zrobić paszę stricte dla innych odmian i u nich też by spadło zużycie, tylko że tam miałem 2,65 - 2,75 przy zdrowym odchowaniu, a u naimy miałem 3,15) Turbogrocho napisz jak Ci poszło z naimą, mam nadzieję że będziesz miał lepszy wynik z nimi niż ja, czego Ci naprawdę życzę.
Pozdrawiam wszystkich (corwine również)
: niedziela 03 paź 2010, 21:10
autor: Muchozolali
swinie z genetyki penarlan
- bardzo mocne i zarazem odporne zwierząta
- pasze przemysłowe z dobrej firmy
na 900sztukach zuzycie srednie paszy to ok 2,44kg na przyrost najwieksze 2,9 pózniej od 2,32-2,5kg
- skutecznosc podawania leków i szeczepionek
mojim zdaniem swinie powinio sie tuczyc tylko z jednego dobrego gospodarstwa bo wiesz co mozesz sie spodziewac jakie leki skutuja
a tak praktycznie zawsze sie czeba uczyc i wyniki sa odległe od zakładanych.
: niedziela 03 paź 2010, 23:08
autor: Bobo
corvina pisze:Bobo ale porównać do jakiego Polskiego ciężko? Podaj przykład z której Polskiej fermy brałeś że były gorsze. Dzisiaj większość dużych ferm ma już zachodnią genetykę PIC, Penarlan, hypor i inne. Panowie rzucacie procentami jakie upadki holendra puste słowa że Polskie gorsze. Ale piszmy tu konkrety. Kto, gdzie kupił, jaką genetykę, z jakiej fermy, ile sztuk itp.
Właśnie nie brałem z polskiej fermy i nie mogę porównać z polskim ani duńskim czy łotewskim...Tyle co na początku mieliśmy maciory swoje ale to tylko 30sztuk. Za holendra płace troszkę drożej i mam wstawiane lepsze partie. Pewnie teraz rzucą sie komentarze że to sciema ze i tak są takie same jak te tanie ale po 3 dniach widać że nie są takie same jak te tańsze(na początku wstawialiśmy aby taniej) W sumie rocznie nie wiele sprzedaje lekko ponad 1000.Teraz chcemy przejść na towar cały czas z jednej chlewni holenderskiej..
: niedziela 03 paź 2010, 23:58
autor: baraki
Niskie zużycie paszy i szybkie tempo wzrostu - tym się charakteryzują prosiaki po naimie (wiem bo sam takie tuczę) jedyna wada to stosunkowo słaba mięsność

: poniedziałek 04 paź 2010, 00:33
autor: Grześ1234
corvina, a lie masz loch tej naimy?????? dobry materiał do hodowli????? czym kryjesz??
: poniedziałek 04 paź 2010, 09:36
autor: corvina
500 loch, kryte Neckarem i Solbeckiem. Czy dobry materiał do hodowli niech się wypowiedzą odbiorcy. Czasami bywają wpadki jak wszędzie i wtedy wychodzi słabszy materiał.
: poniedziałek 04 paź 2010, 13:49
autor: jagienka
do sprzedania warchlaki z Łotwy, 600 szt., jeden kolczyk, 30 kg załadunkowe
: poniedziałek 04 paź 2010, 17:13
autor: corvina
Jagienka w sumie to ty też powinnaś się wypowiedzieć w końcu też o twoim towarku rozmawiamy
: poniedziałek 04 paź 2010, 18:38
autor: Grześ1234
Jagienka to chyba chce kupić nowe auto bo tylko warchlaki proponuje:):):)