Strona 24 z 72

: poniedziałek 14 maja 2012, 14:41
autor: mateuszkonrad
14.05.2012 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/1591

: poniedziałek 14 maja 2012, 17:48
autor: baraki
Myślę że wystarczy dopracowac szcegóły techniczne i pojenie serwatka jest do zrobienia, tylko napewno nie nadaja się do tego smoczki gdzie trzeba stosować dyszę żeby dopasować przepływ a gdzie dysza tam i sitko konieczne, chyba najlepiej było by podłaczyć pod zraszacze w autokarmikach, tam ograniczenie przepływu nie jest potrzebne więc można wypierdzielić dysze i sitka całkowicie i nie powinno się nic zapychać. Co do osadu w rurach to trzeba zminimalizowac długość nitki, jak najcieńsza srednica i rury 100% z tworzywa sztucznego (na plastiku się miej osadza).

: wtorek 15 maja 2012, 09:10
autor: tabou
zakłady są zawalone tucznikiem aż po brzegi- do jutra. Na pojutrze trzody brak. Niemiec też się namyślił i powinien drożeć. Jutro się okaże.

: wtorek 15 maja 2012, 20:48
autor: Muchozolali
baraki pisze:Myślę że wystarczy dopracowac szcegóły techniczne i pojenie serwatka jest do zrobienia, tylko napewno nie nadaja się do tego smoczki gdzie trzeba stosować dyszę żeby dopasować przepływ a gdzie dysza tam i sitko konieczne, chyba najlepiej było by podłaczyć pod zraszacze w autokarmikach, tam ograniczenie przepływu nie jest potrzebne więc można wypierdzielić dysze i sitka całkowicie i nie powinno się nic zapychać. Co do osadu w rurach to trzeba zminimalizowac długość nitki, jak najcieńsza srednica i rury 100% z tworzywa sztucznego (na plastiku się miej osadza).
osadza sie tak samo
a tak propo serwatka to
można tylko sobie zaszkodzic
cudowne bakterie sobie wprowadzic

Ceny

: wtorek 15 maja 2012, 23:02
autor: marylakulasinska
Kto z was wybiera się na"" majówkę z WIPASZ-em""" do Międzyrzeca Podlaskiego w piątek.?

: wtorek 15 maja 2012, 23:35
autor: turbogrocho49
ja sie wybieram, co potancujemy :>

: środa 16 maja 2012, 08:14
autor: tabou
wokół kukurydzy, serwatki, śruty rzepakowej, jęczmienia, narosło wiele mitów. Im więcej hodowców w nie wierzy tym lepiej dla tych, którzy wsadzili je między bajki. Prawdą jest natomiast, że to co sprawdza się na jednej fermie zupełnie nie wychodzi na drugiej.
Złotówka coraz słabsza, czekamy na Niemca oraz na telefony z zm.

Aktualności
Coraz mniej lochy w Danii : • 5/15/2012

: środa 16 maja 2012, 10:53
autor: Bobo
Też sie wybieram ;)

: środa 16 maja 2012, 15:31
autor: tabou
Niemcy w górę do 1,725 eurasów za półtusze daje 7,5 zł na haku.
Mietko, czy to już czas :?:

: środa 16 maja 2012, 16:44
autor: mietko75
Tak Marucha , czas najwyższy abyście nie zaniżali w Parcewie ceny za tuczniki . Za tak wyselekcjonowane sztuki i to w takich ilościach , tylko 5,0 zł ? To lepiej tę kukurydzę i prosięta wyprzedać i nie dokładać do biznesu .Świń jest historycznie mało a szuja straszy ludzi szybką konsolidacją i co za tym idzie jeszcze większym monopolem . Wieprzy jest mało a te bestie nadal się zmawiają . Powinni wszyscy tuczarze wstrzymać wstawianie i niech się konsolidują i zmawiają i leją samą wodę i chemię do wędlin .
Mendy myślą że Świat należy do nich a my jesteśmy ich niewolnikami .

: środa 16 maja 2012, 17:26
autor: tabou
Mietku
zadzwoń, przedpłać i zabieraj. Jeszcze do każdej 100 łyskacza dołożą jak kupisz od nich te super świnie. Pisali dla 3 pierwszych klientów super cena za super towar. Dotrzymają słowa. Rób dobre interesy. Teraz na żywcu. Każdy świniak kosztuje przynajmniej 1000 netto a cena symboliczna 5,0 za kilogram.

: środa 16 maja 2012, 17:41
autor: zeus-1
Masz racje Mietko, świnie wożą z zachodu choć tam drożej a nam nie chcą uczciwie zapłacić. Ze wstrzymaniem wstawień też masz racje ale było by to możliwe gdyby tuczarze byli zrzeszeni w jakimś związku. Póki każdy sobie rzepkę skrobie jest to niemożliwe

: środa 16 maja 2012, 19:34
autor: mietko75
Teraz rynki walutowe powinny zaszaleć i pewnie zaszaleją , bo Unia się mocno chwieje . Niech euro kosztuje i 6 zł , to może ten zakichany koncern mięsny z nazwą na D i jego prezesa szlak trafi i inni wtedy przejrzą na oczy .
Zakłady mięsne powinny złożyć pozew zbiorowy przeciwko temu pajacowi co w agrobiznesie występuje w imieniu wędliniarzy i zastrasza rolników oraz celowo wprowadza ich w błąd , co z kolei prowadzi do dalszej redukcji stad !!
Gnojce jak nie mogą sprzedać towaru to niech robią wędliny z mięsa a nie z chemii a nie wystąpi taki cwany *** w telewizji i opowiada że konsument nie jest w stanie zaakceptować wyższych cen .

: środa 16 maja 2012, 20:45
autor: Muchozolali
jak jeszcze beda tam dalej czymac takich dyrektorów
to tytanik zatonie szybiej niz go skonsoliduja

: środa 16 maja 2012, 20:58
autor: PO-pulista
Niech pan M.Duda przyzna ile procent świń ściąga z zachodu i jaką tam płaci za nie cenę. Skończyły się świnie w Polsce po 3 zł i skończył się zysk koncernu. Zawsze najłatwiej dorobić się na czyjejś krzywdzie, gorzej jak przychodzi zapłacić uczciwą cenę. Ale widać że Prezes ciągle marzy o cenie 3 zł tylko jak będzie tak dalej postępował z cenami w swoim zakładzie w Polsce 6.20 za E a w Niemczech 7.10 plus transport to się nigdy tej ceny nie doczeka. Co mi się jeszcze bardzo nie spodobało w tym wywiadzie to zgonka na drogie pasze ale to ile podrożało wyprodukowanie zboża poprzez podniesienie cen paliw, drastyczne nawozów sztucznych,sor. i innych kosztów tego prezes nie wspomniał.

: środa 16 maja 2012, 21:04
autor: krzywy
Dla pana D. najważniejsza jest jak najniższa cena tucznika, a czy rolnik na nim zarobi, czy straci to już nie jego problem. Prezes ma na kupnie tucznika zarobi, reszta nie ważna.

: środa 16 maja 2012, 21:19
autor: PO-pulista
Rolnik ma sprzedać zboże tanio poniżej kosztów produkcji hodowcy który ma tanio sprzedać świnie Dudzie, żeby ten miał dobry wynik finansowy. Kwestia wyniku finansowego rolnika czy hodowcy się nie liczy. Ważne żeby świnie były tanie to konsument kupi towar Pana Dudy.

: środa 16 maja 2012, 21:27
autor: mietko75
Ale i tak Makaroniarz jest cwańszy od tego pajaca , bo w tabeli pokazuje błaznowi jak mało płaci a w rzeczywistości towar mu podprowadza płacąc inne ceny i o swój interes dba .
Najgorsze jednak jest to że nie ma dokładnych wytycznych ile ma być mięsa w mięsie w karmie dla ludzi , bo dla zwierząt wytyczne są i każdy podmiot który chce zwierzakom produkować musi się tych ramek trzymać .

: środa 16 maja 2012, 21:31
autor: stan1069@o2.pl
Trochę myślicie dżiecinnie
jakbyście tańsze zboże mieli za granicą gdzie byście kupili ???
pewnie za granicą i producenta polskiego zboża mielibyście w du..
albo byście kupili drożej za granicą żeby polskiego postraszyć co nie
a w,w pan oprócz Was jeszcze ma akcjonariuszy na głowie i połykanie konkurencji i oczywiście zysk

: środa 16 maja 2012, 21:42
autor: andre
Dudkowi się styki jarają bo przecież do 2012 r banki dały mu czas ,a tu kolorowo "nima" i teraz wina głupich chłopków że nie chcą tanio nie sprzedawac a należałoby powiedziec oddawac swoich kabanów. Czas się obudzic królu maciusiu swoją polityką ty i reszta ZM doprowadziliście że tych świnek najzwyczajniej w świecie nie ma i przy takich cenach min.zboża , soi energii etc. ich z pewnością nie przybędzie ,ale co tam wozi się dupsko białym merolem bo przecież jest taka moda ,a dzieci odbiera się ze szkoły czarnym karawanem dziadka bo przecież z hołotą jezdzic nie wypada autobusem . I tak trzymac 8)

: środa 16 maja 2012, 21:47
autor: Simon33
Sen u upadku tego dyktatora się spełnia, mineło chyba z 10 lat jak to pod zakładem w Grąbkowie się stało z zacisniętymi pięsciami i mówiło jak by tu zrobic porządek, myślelismy ze to pójdzie od reki a tu tyle wody w Wiśle poszlo.

: środa 16 maja 2012, 21:53
autor: tabou
panowie, ale oni jeszcze nie mówią że będą więcej płacić tylko że świń nie ma. A płacić będą jak dotychczas - rynkowo.

: środa 16 maja 2012, 21:56
autor: Muchozolali
rynkowo czyli z tabeli
kilka razy dzwoniłem i podawali mi taka cenne
albo ze pozapisywane maja na 14 dni
tak chyba importu

: środa 16 maja 2012, 22:02
autor: dziadek51
Panowie i Panie od ponad 3/4 roku nic nie pisałem na forum , tylko czytałem gdyż likwidowałem stado . Miałem 10 - 12 loch zawsze na stanie od których sprzedawałem rocznie 220 do 250 szt tucznika . Dwa lata temu jako zysk został mi gnój i muchy wszędobylskie uodpornione na wszystkie środki . Wczoraj sprzedałem przedostatnią partyjkę świń w ilości 12 szt , zostało mi jeszcze do sprzedania 16 tuczników i jedna locha z przychówkiem . Klatki porodowe w ilości 4 sztuki już wyciąłem z chlewni - porodówki , podobnie z przegrodami kojców indywidualnych (Rol-stalu). Ostatnia locha ma do dyspozycji całą porodówkę . Prosięta i tuczniki zejdą mi w pierwszych dniach czerwca. Dziękuje teraz opatrzności że pomogła mi podając decyzje zlikwidować stado świń , pseudo produkcji i pseudo dochodów. Życzę wam wszystkim powodzenia w chowie i hodowli świń , ja wysiadłem z tego "pociągu" wy jedźcie dalej niech los wam sprzyja .
Jak by kto chciał to tanio sprzedam 4 klatki porodowe i przegrody indywidualne, niech prześle wiadomość na PW

: środa 16 maja 2012, 22:05
autor: Muchozolali
no to stypa :lol:

: czwartek 17 maja 2012, 10:46
autor: Rusałka
Czy ktoś z forumowiczów wybiera się 19-20 maja do Szepietowa na Podlaskie Targi Budownictwa Zielona Gala?

: czwartek 17 maja 2012, 14:27
autor: Pablo80
W nowym Tygodniku Rolniczym jest artykół o dobrodziejstwach tuczu usługowego dla dudy. Chyba zadzwonie do gazety powiedzieć że zrywam prenumerate, bo nie mam zamiaru płacić za takie brednie,że niby ktoś za 40 zł od szt. zarabia na tuczu tucznika. Nawet słowem nie wspominają o tym ile od tych 40 dych trzeba odjąć na koszty ponoszone przez rolnika. Musieli komuś ładnie posolić,że 2 strony reklamy im zrobili.

: czwartek 17 maja 2012, 15:52
autor: mediastore
:) dziś reklama jest nawet w książkach i pracach naukowych , a co dopiero w świerszczykach :) ubaw po pachy :) Ba nawet nie podobna niektórych książek wypożyczyć - chciałem wypożyczyć książkę "traktat o dobrej robocie" t. kotarbińskiego bo czytałem wiele lat temu a tu się okazuje że książka na indeksie zakazanych jak mein kampf .

: czwartek 17 maja 2012, 18:26
autor: Muchozolali
Pablo80 pisze:W nowym Tygodniku Rolniczym jest artykół o dobrodziejstwach tuczu usługowego dla dudy. Chyba zadzwonie do gazety powiedzieć że zrywam prenumerate, bo nie mam zamiaru płacić za takie brednie,że niby ktoś za 40 zł od szt. zarabia na tuczu tucznika. Nawet słowem nie wspominają o tym ile od tych 40 dych trzeba odjąć na koszty ponoszone przez rolnika. Musieli komuś ładnie posolić,że 2 strony reklamy im zrobili.
40 zł to jak dasz zastaw hipoteczny
i tak jak by to umnie wychodziło
15zł słoma do sztuki
woda 3zł prąd ok 1000zł na tucz ok 300sztuk
nielicze kosztów usuwania obornika
czasu i remontów itp
może sie tak zdazyc ze zostanie 5zł

i tak dymaja ludzi

: piątek 18 maja 2012, 17:26
autor: staś76
dziadek51 pisze:Panowie i Panie od ponad 3/4 roku nic nie pisałem na forum , tylko czytałem gdyż likwidowałem stado . Miałem 10 - 12 loch zawsze na stanie od których sprzedawałem rocznie 220 do 250 szt tucznika . Dwa lata temu jako zysk został mi gnój i muchy wszędobylskie uodpornione na wszystkie środki . Wczoraj sprzedałem przedostatnią partyjkę świń w ilości 12 szt , zostało mi jeszcze do sprzedania 16 tuczników i jedna locha z przychówkiem . Klatki porodowe w ilości 4 sztuki już wyciąłem z chlewni - porodówki , podobnie z przegrodami kojców indywidualnych (Rol-stalu). Ostatnia locha ma do dyspozycji całą porodówkę . Prosięta i tuczniki zejdą mi w pierwszych dniach czerwca. Dziękuje teraz opatrzności że pomogła mi podając decyzje zlikwidować stado świń , pseudo produkcji i pseudo dochodów. Życzę wam wszystkim powodzenia w chowie i hodowli świń , ja wysiadłem z tego "pociągu" wy jedźcie dalej niech los wam sprzyja .
Jak by kto chciał to tanio sprzedam 4 klatki porodowe i przegrody indywidualne, niech prześle wiadomość na PW



http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 36431.html

: piątek 18 maja 2012, 21:22
autor: Muchozolali
cos czuje ze do konca roku bedzie 9mil

: piątek 18 maja 2012, 21:51
autor: 1963
baby z wozu koniom lzej

: piątek 18 maja 2012, 22:20
autor: Muchozolali
jaki piękny świat zrobi sie
bedziem mieli kraj zbozem i lasami pokryt

a zamiast schabowego to eternit bedzimy wpiedalac

: piątek 18 maja 2012, 22:27
autor: tabou
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 36419.html
Duda i inni ma straty bo nie może kupić w kraju wystarczająco dużej ilości TANICH świń. Postanowiono znaleźć więcej tanich świń obniżając ceny na te krajowe, które były droższe i przez to stały się tańsze. Jak by obniżyli o 20 groszy to byłyby jeszcze tańsze. Obniżanie ceny to najlepsza metoda na zwiększenie ilości tanich świń w Polsce. Salomon nawet by tego lepiej nie wymyślił. A może tak - dostawy obowiązkowe wprowadzić. Mielibyśmy tanich świń pod dostatkiem.

: piątek 18 maja 2012, 22:33
autor: Muchozolali
tam takie bzdury piszą ze głowa boli
i z ludzi kpine robią

: niedziela 20 maja 2012, 19:04
autor: mediastore
:idea:

: poniedziałek 21 maja 2012, 18:46
autor: mateuszkonrad
21.05.2012 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/1612

: wtorek 22 maja 2012, 23:38
autor: Bolek
Skoro jest stosowny dział, żal nie skorzystać. Krótka charakterystyka rynku.

Duże sieci handlowe

Udział tego segmentu rynku jest oceniany na 35-40% do 65-70%. Możliwe, że obie liczby są prawdziwe, tylko jedna dotyczy sprzedaży na własny rachunek, a druga łącznie ze stoiskami producentów oraz innych form sprzedaży poza kasami sieci. Taka wielkość powoduje faktyczne przejęcie kontroli nad rynkiem, a konkurencja między poszczególnymi sieciami nie ma wielkiego wpływu na ich strategie zakupowe-są niemal identyczne i równie agresywne.
Mięso wieprzowe jest taktowane jako dział w którym stale udział marży, zarówno kwotowy jak i procentowy ma rosnąć. Szybki wzrost cen dla konsumenta skończy się spadkiem sprzedaży i zysku, co nie jest do przyjęcia.
Co się stanie, gdy spadek produkcji wymusi wzrost cen? Wieprzowina stanie się artykułem luksusowym, z jeszcze większą marżą, aby jej wzrost zrekompensował spadek sprzedaży(w masie towarowej). Ten scenariusz ziści się, gdy produkcja spadnie w okolice 6-10 mln sztuk rocznie, a UE pozostanie rynkiem niedoboru. Jak to jest w praktyce- wystarczy rzucić okiem za Bug. Od takiej alternatywy dzieli nas zapewne, co najmniej, kilka lat. Nie wiem czy na szczęście.

Przemysł mięsny

Na tą część gospodarki trudno wylać mnie niż kubeł pomyj, choć nie wszystkim i nie po równo. Po potędze z przełomu wieków, która mocno dała się we znaki, choćby Czechom, nie pozostał ślad. Branża jest słaba kapitałowo i zadłużona (spora część banków uważa, że dalsze kredytowanie jest niebezpieczne), brak jej zaplecza surowcowego (na własne zresztą życzenie), rozdrobnienie i brak chęci współpracy zepchnął ją do biernej roli w kontaktach z sieciami, nieumiejętność znalezienia niszy rynkowej i pchanie się za wszelką cenę na zatłoczony rynek itd. itp.
Poznęcam się i nad PKM, firmie istniejącej dzięki strachowi banków przed utratą swoich środków, po wniosku Kredyt Banku. Możemy przeczytać o pieniądzach na np. przejęcia i inwestycje, tylko pochodzących z emisji akcji. Akcje musi ktoś objąć, co przy stratach nie będzie łatwe, a środki poprzednio były przeznaczane na kapitał obrotowy (w dużym uproszczeniu-przejadane). Najwyraźniej kierownictwo nie radzi sobie w trudnych czasach, a dobrych zarządzających nie poznaje się w chwilach, gdy wszystko idzie dobrze.
Wydaje się, że gros wysiłków przeznaczane jest na, choćby takie, „działania marketingowe”:
„Mamy teraz taki produkt, który spowoduje, że konkurencja będzie mogła sobie swego Kabanosa Dziadunia w … wsadzić. Udowodnimy, że w naszą Szynkę Babuni będzie można zatopić nie tylko zęby.”

Hodowcy

Najciekawszy jest oczywiście poziom cen. Dopóki mamy względną stabilizację zależy ona od kursu euro, ale byłbym daleki od optymizmu (pisałem o tym wyżej) na ceny 7-10zł za żywiec przyjdzie jeszcze poczekać.
Ze statystyk wynika, że niedobory żywca powinny się zacząć w lipcu. Decyzja KE o wstrzymaniu dopłat do eksportu spowoduje oddalenie tego terminu, lecz nie na długo. Kolejne niedobory to połowa przyszłego roku i wycofanie kojców pojedynczych. Do rzeźni trafi 15-20 mln tuczników mniej, a to ilość równa eksportowi poza UE i importowi do Polski. Szansa na łatwe uzupełnienie przez rodzime ZM jest znikoma. Po wybuchu paniki wahania mogą sięgać tygodniowo nie 20gr, a 20%. Wtedy pewność zapłaty będzie ważniejsza od ceny. Nie przewiduję radykalnej poprawy zysków. Na to i na nowe inwestycje przyjdzie pora po ustabilizowaniu rynku, bo w innym przypadku to hazard.
Trochę wyliczeń amortyzacji: tuczarnia na 1000 stanowisk, 10 lat na zwrot-w tym 1 rok na przygotowania i budowę, 9 lat po 3000.
Wariant I
Koszt budowy 800 000zł( z forum), kapitał własny oprocentowany na 5%, rata 10%.
kapitał 800 000zł
odsetki 220 000zł
na sztukę 37,78zł
Wariant II
Mamy pecha. Koszt 1 000 000zł, kredyt 10%, bez prowizji.
kapitał 1 000 000zł
odsetki 550 000zł
na sztukę 57,41zł
To dla chętnych zabawy w tucz kontraktowy. Wariant II uważam za bardziej realny. Obsada nie zawsze jest maksymalna a koszty budowy rosną powyżej inflacji.

: środa 23 maja 2012, 11:41
autor: Bobo
No jeszcze jest preferencyjny kredycik na 15 lat i 2 lata karencji.

: środa 23 maja 2012, 14:43
autor: Bolek
Oba warianty to tak naprawdę widełki. Taniej niż w I się nie da, drożej niż w II to rozrzutność, albo głupota. Wydłużenie okresu kredytowania zwiększa % (kwotę) i naraża na ryzyko dekoniunktury.

: środa 23 maja 2012, 15:15
autor: mar
na piątek uzgodnione po 5,7-1% cały skład duńczyka w wadze około 125kg

: czwartek 24 maja 2012, 13:33
autor: baraki

: piątek 25 maja 2012, 21:43
autor: 1963
co sie marylka czaisz pewnie u ciebie juz jakies 6.5 na zywo pochwal sie

: sobota 26 maja 2012, 01:39
autor: marylakulasinska
1963 pisze:co sie marylka czaisz pewnie u ciebie juz jakies 6.5 na zywo pochwal sie
Nie mam czym się chwalić ,cena żywca w moim regionie jest podobna jak w całym kraju tz.5,70 -5.80zł .Myślę że 6.50zł/kg żywej będzie osiągalne w przyszłym tygodniu.W tym tygodniu partyjka poszła po 5,80zł minus 1% .Następna partia aż za 3-4 tygodnie i myślę że będzie w tym czasie osiągalna 7-ka z przodu.

: niedziela 27 maja 2012, 09:09
autor: tomek11
Mam pytanie, chciałbym żeby pomógł mi ktoś rozszyfrować status zdrowotny takich świń Blå SPF+Myc+DK+Vac, z góry dzieki za pomoc

: niedziela 27 maja 2012, 09:44
autor: farmer24
kolego ten status to mykoplazma cyrko wirus a to trzecie to hyba sarmonela ale nie jestem pewny tak na marginesie to ja bym tego niebrał od szesciu lat tucze duny iaprzerabiałem rużne statusy najlepiej sprawdza mi się BLA SPF +MYC AP6 AP12

: niedziela 27 maja 2012, 10:28
autor: Muchozolali
myco prrs prrs dunski

z prrs niebierze sie swin bo jest to nieprzewidywalne

: niedziela 27 maja 2012, 11:07
autor: staś1961
tomek -moim zdaniem to .
Myc - mykoplazma
DK - PRRS.
wac -Wirus amerykański.
Tak podawała w jednym z postów Pani Monika.

: niedziela 27 maja 2012, 13:00
autor: tomek11
Czyli reasumując warchlaki z takim statusem to lipa? a co byście zaproponowali z dunów (numer kolczyka)? I jeszcze jedno pytanie duńczycy szczepią warchlaki na PRRS które są przywożone do Polski?

: poniedziałek 28 maja 2012, 20:09
autor: mateuszkonrad
28.05.2012 Podawanie zaniżonych notowań cen trzody chlewnej przez wiodące serwisy informacyjne.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/1640