FORUM
CENY TRZODY
co do wyboju - ja waze swiniaki sam dzien przed odstawa i ta waga jest wpisywana do papierow - wychodzi 77-78% nic wiecej..........
A miesiac temu przyjechal nowy kierowca - cos pyskowal i zwazyl je na samochodzie - brakowalo 60kg - nie pamietam jaka to byla ilosc ale cos ok30-40 szt i wyboj za nie 80 % z groszem.........
A miesiac temu przyjechal nowy kierowca - cos pyskowal i zwazyl je na samochodzie - brakowalo 60kg - nie pamietam jaka to byla ilosc ale cos ok30-40 szt i wyboj za nie 80 % z groszem.........
Witam grysza! w zakladach maja ciekawa taktyke co nowy pracownik to inna ocena tych samych swin, a najlepsze jest to ze jak masz dlugoterminowa umowe z jednym zakladem to oni ci daja srednia ale taka zeby ci nie zawyzyc, najlepiej odstawic jedna, dwie dostawy do innego zakladu w celu sprawdzenia wiarygodnosci i zawsze trzeba walczyc o swoje teraz kazde10 gr sie liczy.
witam grysza kiedys jak odstawiałem tuczniki po ubojowo do zakładu łagrom to tez nie mogłem uzyskac lepszego wybicia jak 79 % obecnie odstawiam na dude to wybicie srednio mam miedzy 80-83% lepsze wybicie uzyskuje jak dzien przed odstawa po zasuwam karmniki w kojcach z kturych sprzedaje tuczniki...........
ja z sąsiadem odstawiamy na żywą mamy płacone cenę aktualną w naszym rejonie plus kilka groszy te świnki ubijane są w naszym rejonie a dalej wywożone gdzieś do prywatnej masarnii gość który skupuje ma jeden warunek -wysoka mięsność.Po każdym skupie dostajemy wydruk mięsności i wybicia tylko dla informacji czy wszystko jest ok.Mięsność śr.59 wybicie 79,5-82,5 karmniki zawsze pełne moim zdaniem rąbią Was w balona bo nie sądze że mam wybitne świnie po prostu gdyby mnie ktoś rozliczał po ubojowo miał bym podobnie jak Wy. co do wybicia 75% to już jawne oszustwo
- marek mokwa
- Kontakt:
przez biopaliwa wzrasta cena zbóż i rzepaku to może róbmy biopaliwo ze świń
do jedzenia nasze się nie nadają lepsze mrożone zzieleniałe mięso z zachodu kiedyś ktoś promował piece do ogrzewania na zboże jako recepta na niskie ceny zboża to może teraz dało by się je jakoś na świnie przerobić aż sam się dziwię że wtym cudownym kraju pełnym zbawczych pomysłów rządzących jeszcze nikt na to nie wpadł

jak najbardziej cie popieram czytałem ostatni w gazecie hodowca trzody chlewnej na temat przerabiania tłuszczu zwierzecego na olej napedowy i ponoć to całkiem dochodowy interes dla poruwnania kosztuw było biodizel z oleju rzepakowgo kturego wyprodukowanie kosztowało 3,40iztłuszczu zwierzecego 2,30 ale nasz żąt miał by wtedy problem jak to opodatkować
żeby to nie było opłacalne
żeby to nie było opłacalne
- marek mokwa
- Kontakt:
Witam,
Ceny skupu świń wg wbc w krajach UE wg ISN (dane z 04.12.2007)
• Tabela i Wykres: www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Ceny skupu świń wg wbc w krajach UE wg ISN (dane z 04.12.2007)
• Tabela i Wykres: www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Cena półtusz w UE 2007-48
Średnia cena półtusz w UE stabilna od pięciu tygodni. W ostatnim tygodniu minimalny wzrost.
Więcej:
• Notowania w „WOKÓŁ ŚWINI” www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=15
• Komentarze w „WOKÓŁ ŚWINI” http://www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=48
• Wykres w dziale „WOKÓŁ ŚWINI” > Wokół świni www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Średnia cena półtusz w UE stabilna od pięciu tygodni. W ostatnim tygodniu minimalny wzrost.
Więcej:
• Komentarze w „WOKÓŁ ŚWINI” http://www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=48
• Wykres w dziale „WOKÓŁ ŚWINI” > Wokół świni www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Cena półtusz do uboju świń w UE 2007-48
Średnia tygodniowa cena netto półtusz wieprzowych w stosunku do ubijanych miesięcznie świń w UE.
Więcej:
Średnia tygodniowa cena netto półtusz wieprzowych w stosunku do ubijanych miesięcznie świń w UE.
Więcej:
do Roberta
Trzeba zaznaczyc że Sokołów na bazę ma cenę 4,07 dla uczestników programu Razem w przyszłośc którzy zaopatrują się w prosięta tzw Jagodzianki, dla pozostałych baza wynosi 3.97WBC a 3,05 waga żywa... Trzeba to rozgraniczyc bo to są jednak mimo wszystko różne pieniądze...
prosięta można mieć z własnej chlewni tylko pod warunkiem że pochodzą one po loszkach produkowanych przez sokołów za które oni zawsze wiedzą ile zaśpiewać i najgorsze że na cenę tuczników kształtuje rynek a loszek już to nie dotyczy i sprzedają je po 1200 zł sztuka czyli równowartość 4 tuczników zastanawia mnie tylko teraz co znaczy to hasło "razem w przyszłość" mogło by to oznaczać jakąś partnerską współpracę ale tu nie ma mowy o traktowaniu producenta jak partnera poprostu producent ma produkować super surowiec najlepiej za darmo a sokołów bedzie go przerabiał sprzedawał i robił na tym kokosy i to znaczy "razem w przyszłość"