Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)

stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Tragonie masz troche zaległośći chyba , bo bujasz :cry:
Tragon

Post autor: Tragon »

Jestem na bieżąco i kontroluję sytuację. Przynajmniej tak mi się wydaje :D
tomek11

Post autor: tomek11 »

A jak prognozujecie przyszły tydzień? cena utrzyma się? bo kurcze nie wiem czy sprzedawać jutro, czy poczekać jeszcze do przyszłego tygodnia
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Umacnia się złotówka, czyżby to już czas na powrót agenta??
baraki

Post autor: baraki »

Teraz wiele zależy od tego w którą strone pójdzie kurs euro. Jak narazie złoty odrabia straty... co przyniesie przyszły tydzień? Teoretycznie można sie spodziewać dalszego umacniania ale z drugiej strony rozpoczyna sie impreza i zaczynaja sie pojawiać kibice (miejmy nadzieje nie wegetarianie) więc popyt także powinien byc większy, nasuwa się jednak pytanie ilu wolnych strzelców wstawiło warchlaka pod tą imprezę??? Cała nadzieja w naszych zachodnich sąsiadach, ponoc Niemcy czują w kościach nadchodzace podwyżki. Myślę że w najgorszym przypadku przyszły tydzien nie powinien być gorszy niz obecny. :D
tabou

Post autor: tabou »

lukas1982 pisze:Umacnia się złotówka, czyżby to już czas na powrót agenta??
a cóż by on nam zaśpiewał, że w maju to tylko obniżki?
Przy okazji pozdrawiam forumowiczów spotkanych na pejsakówce.
Ostatnio zmieniony czwartek 07 cze 2012, 22:22 przez tabou, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

zakłady zaklinają sie ze niebeda placic wiecej
ale tylko do rana i tak historia sie powtarza co dzienie

dzis za 100szt to juz 6zł

poz
baraki

Tabou chyba już czas ponowic korespondencje.
baraki

Wczoraj zrobiłem szybkie zakupy w lokalnym sklepie (sieciówka "delikatesy centrum) i między innymi poprosiłem o kawałek dobrej wedliny coby było na obiad dla mie i pracownika. Ekspedientka zaproponowła mi "krakowską"
Może być. -powiedziałem i poprosiłem o pokrojenie, krakowską często kupowana przez żonę kojarzyłem jako dość smaczną wedlinkę.
Po powrocie wspólnie z pracownikiem zabraliśmy się za robienie kanapek, rozwijam "krakowską" z papieru i własnym oczom nie wierze w to cowidzę!
A widze nic innego jak ociekające woda plasterki ni to galarety ni to mięsa a już napewno nie było to podobne do znanej mi krakowskiej!!! No trudno myślę, może da się jakość zjeść. Posmarowałem masełkiem, dodałem pomidora i... nie dało się! Taki obrzydliwy syf że na wymioty się zbierało. Tym razem z koniecznosci zostałem wegetarianinem i poprzestałem na chlebie z masłem i plasterkiem pomidora. Pracownik który jest wyjątkowo niewybrednym człowiekiem zjadł ów wędlinopodobny wyrób aczkolwiek napewno nie ze smakiem. Obejrzałem uważnie pod światło plasterki onej krakowskiej starając sie ocenic zawartosć mięsa, można było wyraźnie zaobserwować nieliczne strzępki podobne co nieco do mięsa otoczone galretowaty wypełniaczem który stanowił więcej jak 50% . Ile mięsa użyto? 20%?
Niedawno powołano zespół do badania przyczyn zapaści w trzodzie, jak ma niebyć onej zapaści jak dopuszcza się do takich patologii jak powyżej opisana? Handel wyrobami mięsnymi w dużych sieciach handlowych zdominowało kilka dużych firm takich jak duda olewnik czy peklimar i nie kupi tam nic innego poza syfem które oni oferują, a liczba przypadków raka jelita grubego rośnie dramatycznie! Kto za to odpowiada? Kto ponosi odpowiedzialność za trucie milionów polaków, narażanie na poważne śmiertekne choroby nowotworowe, kto odpowiada za psucie rynku wyrobów mięsnych, zrażanie konsumentów do wieprzowiny???
Znalazłem paragon i sprawdziłem cene krakowskiej która nabyłem w delikatesach: 20zł/kg Czy to dużo czy mało nie wiem, ale okoliczny niezbyt duży zakład produkuje i sprzedaje krakowską w swoich sklepach firmowych w cenie 24żł/kg i jest to prawdziwa krakowska z krwi i kości.
stan1069@o2.pl

Baraki świnie ponad 6 zł/kilo a Ty siebie i pracownika krakowską na obiad sprycujesz ????
catering schabowy i 5 sałatek do wyboru :lol: :lol: :lol: a nie popłuczyny z maszyn
gofer

Post autor: gofer »

stan1069@o2.pl pisze:Baraki świnie ponad 6 zł/kilo a Ty siebie i pracownika krakowską na obiad sprycujesz ????
catering schabowy i 5 sałatek do wyboru :lol: :lol: :lol: a nie popłuczyny z maszyn
Stan, zapomniałeś o setuni.

tabou, krakowskiej nie kupuję odkąd żona znalazła w niej pokaźny kawałek cienkiej zwyczajnej :evil:
J57

Post autor: J57 »

Ta prawdziwa krakowska po 24zeta napewno z krwi i kości jest zrobiona ?
tabou

baraki pisze:Tabou chyba już czas ponowic korespondencje.
baraki
czyżby pomogło :?:
Nasz kochany Agrobiznes rozpoczął od informacji że tuczniki są po 6 złotych, potem podał cenniki ( marzenia zm) gdzie za klasę S płaci się maksymalnie 7.5 :lol: :lol: :lol: a od ilu nie zdążyłem, a na zakończenie podali że ministerialne zestawienie wygląda całkiem inaczej niż cenniki zm. Wiadomo że wyżej. Agrobiznes. Tak trzymać. A może wyślę im maila z podziękowaniem? Za dobre trzeba wynagradzać.

do gofer
ja już nie wiem jak smakują kupione krakowskie. Sam robię wszystkie wędliny i wędzonki. To naprawdę łatwizna. A jak zobaczę sklepowe wynalazki w ladzie to w zasadzie na sam widok mnie odrzuca.
tabou

ps.
a może i ministra pochwalę? Może i on na to wpłynął?
baraki

Jak jest poprawa to podziękowac nie zaszkodzi.
Może teraz niedowiarki uwierzą że warto sie upominac o swoje interesy.
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

11.06.2012 Aktualne ceny skupu tucznika:

http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1339415779/
mateuszkonrad
Kontakt:

11.06.2012 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/1686
tabou

mateusz, dobra robota. Twój artykuł poruszył beton.
baraki

Tak! Ale to dopiero pierwsze pęknięcia, teraz musimy dopilnowac żeby beton pękał dalej.
Awatar użytkownika
Muchozolali

najgorsze bedzie to jak zostaniemy tylko z kawalkiem betonu w ustach
kij ma zawsze dwa końce i to jest wartosc bewzgledna niezaleznie jak jest wariant.
Teraz jest wariant lawiny nie wypłacalnosci tylko ostrożnosc bedzie aniołem stróżem
poz
stan1069@o2.pl

Muchozolali pisze:najgorsze bedzie to jak zostaniemy tylko z kawalkiem betonu w ustach
kij ma zawsze dwa końce i to jest wartosc bewzgledna niezaleznie jak jest wariant. teraz jest wariant lawiny nie wypłacalnosci tylko ostrożnosc bedzie aniołem stróżem
poz
Obecnie jestem pod tą właśnie lawiną ale myślę że mnie ratownicy odkopią

coś mój Anioł stróż chyba się zagapił :lol: :lol: :lol:
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

Witam!
Apel rolników w sprawie podawania przez TVP Agrobiznes prawdziwych cen skupu świń został opublikowany w czerwcowym wydaniu czasopisma "Trzoda Chlewna".
Poniżej link do tego APELU na stronie www TCh:
http://www.trzoda-chlewna.com.pl/index. ... ni.inc.php
gofer

Post autor: gofer »

Jedno, co przychodzi mi do głowy to:

BRAWO MAREK, BRAWO MARIUSZ I DZIĘKI TYM, KTÓRZY POMAGALI IM DOTRZEĆ DO WŁAŚCIWYCH CIAŁ Z NASZYM APELEM.
tabou

brawo i ACONAR i Minister Rolnictwa, któremu podziękowanie wczoraj już wysłałem.
ps
A na spis artykułów TCH w wersji elektronicznej cierpliwie czekamy.
tabou

stan1069@o2.pl pisze:
Muchozolali pisze:najgorsze bedzie to jak zostaniemy tylko z kawalkiem betonu w ustach
kij ma zawsze dwa końce i to jest wartosc bewzgledna niezaleznie jak jest wariant. teraz jest wariant lawiny nie wypłacalnosci tylko ostrożnosc bedzie aniołem stróżem
poz
Obecnie jestem pod tą właśnie lawiną ale myślę że mnie ratownicy odkopią

coś mój Anioł stróż chyba się zagapił :lol: :lol: :lol:
Stan.
czyżby jakiś wypadek przy pracy?
krzywy

Post autor: krzywy »

Są kije z trzema końcami.
arek

Post autor: arek »

panowie w tym tygodniu miałem 3 telefony z różnych instytutów co przeprowadzają ankietę w sprawie wielkości hodowli świń tylko świniami byli zainteresowani mieliście styczność z takimi telefonami
krzywy

Post autor: krzywy »

Do mnie nikt nie dzwonił poza przedstawicielem firmy, czy poszedł przelew.
nemezis

Post autor: nemezis »

arek pisze:panowie w tym tygodniu miałem 3 telefony z różnych instytutów co przeprowadzają ankietę w sprawie wielkości hodowli świń tylko świniami byli zainteresowani mieliście styczność z takimi telefonami
No to odpowiedz im ze masz dosc tego miodu i jestes w trakcie likwidacji.Ja to mam jakigos pecha na nich.prawie co rok spis rolny mam jakby ku...a innych w okolicy nie było jeleni .W tym roku tez mam.
Awatar użytkownika
Muchozolali

w każdej okolicy taki jest
stan1069@o2.pl

arek pisze:panowie w tym tygodniu miałem 3 telefony z różnych instytutów co przeprowadzają ankietę w sprawie wielkości hodowli świń tylko świniami byli zainteresowani mieliście styczność z takimi telefonami
Do mnie też dzwonili , bo chcieli jakąś szczepionke testować ale jak im powiedziałem ile mam loch to się im odechciało :lol: :lol: :lol:
pewnie takich dużych flakonów nie mają :lol:
F1

Post autor: F1 »

Taa do mnie też dzwonili ciekawe z kąd znali numer pewnie skorzystali z <życzliwości> zakładów mięsnych a tak ps. podobno wyliczyli że w 2020 roku zjemy w Polsce ostatnią maciore :lol:
navaho13

Post autor: navaho13 »

potem pewnie będą pod ochroną, jak gatunek na wymarciu.
mateuszkonrad
Kontakt:

18.06.2012 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej:

http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1340015899/
mateuszkonrad
Kontakt:

18.06.2012 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/1706
Don

Post autor: Don »

Te telefony w sprawie ankiet co mieliśćie to z GUS też?
Dziś babka dzwoniła i chciała info na temat pogłowia, struktury produkcji roślinnej i dawkowania nawozów
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Do mnie wczoraj z gus dzwonili w tej samej sprawie.
nemezis

Byc moze komisja badajaca spadek pogłowia sadzi ze od liczenia przybedzie ogonów.
marucha

Post autor: marucha »

okazuje sie że obniżki cen u Niemca nie są powodowane jakąś rzekomą nadprodukcją. Jest to odwet ubojowców za ostatnie podwyżki. Zmniejszając ilości uboju doprowadzili do sztucznej nadwyżki żywca pokazując kto tu rządzi. Nie chcieli sprzedawac więcej zmniejszając swoje marże. Woleli utrzymać marże zmniejszając uboje. Holandia poszła śladami Niemców. Ciepłe kraje stale zwiększają ceny skupu bo świń brakuje. Tak rekordowych cen nie notowano tam od dziesięciolecia.
stan1069@o2.pl

Te warchlaki co miały polskich hodowców dorobić zostały po części na miejscu i stąd pewnie obecnie tucznika więcej

nasi hobbyści przestraszyli sie zapowiadanych kosmicznych cen zbóż po wymarznięciach noi cena warchlaka też była wysoka
i dobrze że tam zostały jak sobie narozmnarzali to niech sobie łeb z nimi urwią :lol: :lol: :lol:
szkoda tylko że do Polski nadwyżke wypchają ale jak po kosztach to niech i Polacy podniebienia pocieszą :lol: :lol: :lol:
mietko75

Post autor: mietko75 »

Pogoda sprzyja interno plotką . Jakby ceny rosły , to pięć stron na dobę byśmy zapisali a tu mistrzostwa w pełni , gorączek nie ma ceny myślą tylko o spadkach . Wielu tylko wchodzi i szuka dobrych wieści i nie może ich znależć .
speeeder

Post autor: speeeder »

No tak, w polu po opryskach, rośnie zielonym do góry (to chyba dobrze?) świnki rosną wzdłuż i wszerz i akurat ceny po ostatnich korektach to myślą o zwyżkach a nie spadkach.
chyba pojadę do Stana położyć się pod przyczepą jak się zmieszczę bo daleko nie mam 8) 8) 8)
stan1069@o2.pl

speeeder pisze:No tak, w polu po opryskach, rośnie zielonym do góry (to chyba dobrze?) świnki rosną wzdłuż i wszerz i akurat ceny po ostatnich korektach to myślą o zwyżkach a nie spadkach.
chyba pojadę do Stana położyć się pod przyczepą jak się zmieszczę bo daleko nie mam 8) 8) 8)
Zależy jaką masz konstrukcję jak normalną to bez problemu się zmiescisz :lol: i w te upalne dni chociaż wachlarzykiem pomacharz dla ochłody :roll: :roll: .

Myśle że te upały ostudziły ceny :wink:
trzeba wypychać bo goraco i jak fiknie 1 to 700 stówek do tyłu
przyrosty pewnie spadają , pasza do tanich nie należy :cry:
na euro już nie ma co liczyć , wakacje za tydzień az
noi panowie jak tak grzeje to się ani jeść nie chce tylko pić :lol:
speeeder

Post autor: speeeder »

Moja sylwetka jest bez zarzutu :wink: :wink:
to czy się zmieszczę to bardziej mi chodziło, czy twój pojazd, szumnie nazywanym przyczepką, nie okaże się wozem drabiniastym :lol: :lol:
stan1069@o2.pl

Ty kolego chcesz poleżeć pod przyczepą czy pod przyczepką ???
pod przyczepką wleziesz ale musisz być cieniutki :lol: :lol: , bo podwozie niskie
ale w tej branży grubasa to ze świeczka szukać :lol: :lol:
tylko się nie obraż , bo Cię pod przyczepę nie przyjme :roll: :roll:
arek

tak nudy chyba tez sie pizne pod stana przyczepe moze jakis gril machnim co by zbyt wieprzowinie zapewnic
nemezis

No tak jak to się wszystko potrafi odwrócić ,do niedawna tak wyœmiewana przyczepa Stana nagle stała się tak pożšdana.
mietko75

Post autor: mietko75 »

Arku jeśli chcesz się na grilla załapać , zapraszam do nas na meczyk piłki nożnej . W każdą niedzielę o 14 mecz a po meczu piwo i grill . Przyjedz a zobaczysz jaką wyrobiliśmy sobie kondycję . Zawodnicy ci sami co na początku , tylko forma o niebo lepsza . Co niedziela gra 20 - 30 osób w miejscowości Nędzerzew .
nemezis

Takie wiejskie grile to niebezpieczne ,bo w ryja mozna zarobic.Arek wez ze soba brony jak by co to przejedziesz komu po plerach
arek

MIETEK a tak większa miejscowość to jaka bo jak blisko może zbiorę chłopaków i zagramy mecza wioska na wioskę a później wspólnie z grillujemy karkóweczkę my pokojowo nastawieni nawet jak wygramy to myślę ze nas zamiast karkówką cepem nie poczęstujesz
ODPOWIEDZ