FORUM
Ceny skupu zbóż
-
mietko nie wstawiłeś prosiaka i teraz zachowujesz sie brzydko, chcesz za wszelka cene udowodnić ze za 3-4 miesiace ludzie co teraz wstawiaja umocza, ale ty ani im nie dołożysz ani o nie tobie nie dołożą, więc nie wiem jaki masz w tym cel, że cały czas podajesz negatywne informacje
u nas zboże mozna kupic po 760 pszenice z dowozem jeczmien 840 pszenżyto 740 ceny netto
u nas zboże mozna kupic po 760 pszenice z dowozem jeczmien 840 pszenżyto 740 ceny netto
- Muchozolali
-
-
- Muchozolali
-
-
-
-
A co nie mam racji ?stan1069@o2.pl pisze:krzywy pisze:Co roku kupuję około 3 razy więcej zboża niż zbieram u siebie i nie narzekam.
stan! Nie żałuj innych.
odpowiedz szczeże zakładając że ceny zboża nie spadną przez następne 10 lat warto trzymać te świnie na zbożu z zakupu ?[/quotale
jesteś tępy stan... a co to swoje zboże to za darmo
Masz rację stan.
Dwie pierwsze sprzedaże w 2011 roku: 4,82zł/kg i 4,64zł/kg wbc. Może Ty sprzedawałeś lepiej. Wtedy powinniśmy zrezygnować z produkcji. Ale jednak pod koniec roku mieliśmy co sprzedawać po 7,50zł. W branży pozostaną najwytrwalsi i najbardziej konsekwentni. Wszyscy którzy teraz sprzedają poniżej 5zł (może nieco więcej) powinni przestać dokładać do interesu.
Są na to dwa sposoby:
1) zmiana odbiorcy tuczników lub
2) zmiana profesji
Czasami lepiej sprzedać zboże bez ryzyka, niż produkować tuczniki z ryzykiem dokładki.
Dwie pierwsze sprzedaże w 2011 roku: 4,82zł/kg i 4,64zł/kg wbc. Może Ty sprzedawałeś lepiej. Wtedy powinniśmy zrezygnować z produkcji. Ale jednak pod koniec roku mieliśmy co sprzedawać po 7,50zł. W branży pozostaną najwytrwalsi i najbardziej konsekwentni. Wszyscy którzy teraz sprzedają poniżej 5zł (może nieco więcej) powinni przestać dokładać do interesu.
Są na to dwa sposoby:
1) zmiana odbiorcy tuczników lub
2) zmiana profesji
Czasami lepiej sprzedać zboże bez ryzyka, niż produkować tuczniki z ryzykiem dokładki.
-
Naucz się czytać ,jak wolisz być rżnięty w d...twoja sprawa ,swoje zboże mam po 300/ tone z dopłatami coś jeszcze ?Rolmix pisze:stan1069@o2.pl pisze:A co nie mam racji ?krzywy pisze:Co roku kupuję około 3 razy więcej zboża niż zbieram u siebie i nie narzekam.
stan! Nie żałuj innych.
odpowiedz szczeże zakładając że ceny zboża nie spadną przez następne 10 lat warto trzymać te świnie na zbożu z zakupu ?[/quotale
przepraszam... jesteś tępy do sześcianu jak wychodzi ci produkcja tony zboża 300zł to ty widziałeś ziemie ale chyba w doniczcestan1069@o2.pl pisze:Rolmix pisze:Naucz się czytać ,jak wolisz być rżnięty w d...twoja sprawa ,swoje zboże mam po 300/ tone z dopłatami coś jeszcze ?stan1069@o2.pl pisze:A co nie mam racji ?
-
Ale czy za dużo wyliczył czy za malo ??Rolmix pisze:stan1069@o2.pl pisze:przepraszam... jesteś tępy do sześcianu jak wychodzi ci produkcja tony zboża 300zł to ty widziałeś ziemie ale chyba w doniczceRolmix pisze:Naucz się czytać ,jak wolisz być rżnięty w d...twoja sprawa ,swoje zboże mam po 300/ tone z dopłatami coś jeszcze ?
Ceny
Koszty uprawy 1 ha pszenicy ozimejstan1069@o2.pl pisze:4 tony w tym roku zamierzam wyprodukować 1 tone za 50 zł przy kursie euro ponad 4 złarek pisze:STAN to ile ty wyciągasz z ha zboża ze wychodzi po 300 zeta
www.wir.org.pl/kalk/pszenica htm
-
Przy 4 tonach z hektarach nawet przy dopłatach według tego wyliczenia jest sie na minusie
http://www.wir.org.pl/kalk/pszenica.htm
Dawka nawozu zajebista

http://www.wir.org.pl/kalk/pszenica.htm
Dawka nawozu zajebista
-
200 kilo jeczmienia ze strychu po 0,8 + zaprawa =200
1 przejazd agregatu i siewnika po 100 =200 podatek 130 ,kombajn 350 ,2 litry chwastoxu =120 ,orka 200 zakładany plon łącznie z owsem głuchym który robi płodozmian w arimr 3 tony ze względu na drogi nawóz sztuczny składniki czerpiemy z zapasów i pozostałośći po świnkach
1 przejazd agregatu i siewnika po 100 =200 podatek 130 ,kombajn 350 ,2 litry chwastoxu =120 ,orka 200 zakładany plon łącznie z owsem głuchym który robi płodozmian w arimr 3 tony ze względu na drogi nawóz sztuczny składniki czerpiemy z zapasów i pozostałośći po świnkach
Myśle że masz jeszcze troche zbędnych kosztów, podpowiem Ci jak je zmniejszyć (a i roboty sobie ulżyć). Przejdź na zboże ozime, najlepiej żyto. Jest to o tyle dobre rozwiązanie że kombajn zawsze coś zostawi na polu ziarna i siew masz juz gratis, starczy agregatem przejechać i do następnych żniw święto a jak Bozia do to i ze 2 tony zbierzesz.
-
Tam troche jeszcze zostało żeby owies zwalczyćbaraki pisze:No i słusznie że tych nawozów nie dajesz bo bez ten głuchy owies i normę wysiewu to by sie wszystko wyjebało i nawet dla kur byś nie zebrał, a tak zawsze coś ukosisz.
masz racje baraki że tych nasion w mieszance dużo
ale jak by dołączyć jakiś pakiecik rolnośrodowiskowy to mogłoby się okazać że tragedi nie ma
przecież tej uni o nie wydajność chodzi
Sugerujesz że jeszcze żeś nie dołączył? Tu aż się prosi pakiet "rolnictwo ekologiczne". Najlepiej obsadź wszystko truskawką, ładną kase zgarniesz. A jak masz gdzie kawałem łąki to "ochrona siedlisk". Kasiory będziesz miał 3 razy tyle co z tego zboża zarobisz, tylko nie śpij do południa bo odleżyn dostaniesz.
-
proszę o namiary na tą mieszalnię to się i w handlarza pobawię, ciekawe tylko czy ta mieszalnia płaci na reke, albo czy wogole zapłaci, ja mowie o cenach jakie obozwiazuja, platne gotowkakrzywy pisze:turbogrocho!
Przewieź tą pszenicę po 760 na północne Mazowsze, a mieszalnia Ci zapłaci 810-820 zł netto. Inni muszą się do tego dostosować jeśli chcą (muszą) kupić.
-
Kilka spostrzeżeń do dyskusji.
wojce - Jak to jest dawka nawozu zajebista to ja jestem ksiądz.
stan- macie niski podatek gruntowy, chyba rządzi u was PSL z PIS-em.
baraki -twoje analizy rynku mogą okazać się całkowicie błędne. Ciekawe gdy tak się okaże przyznasz się do błędu, czy wyprzesz się samego siebie, tak jak już nie raz w swoim forumowym życiu zrobiłeś.
wojce - Jak to jest dawka nawozu zajebista to ja jestem ksiądz.
stan- macie niski podatek gruntowy, chyba rządzi u was PSL z PIS-em.
baraki -twoje analizy rynku mogą okazać się całkowicie błędne. Ciekawe gdy tak się okaże przyznasz się do błędu, czy wyprzesz się samego siebie, tak jak już nie raz w swoim forumowym życiu zrobiłeś.