Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)

mietko75

Post autor: mietko75 »

Nędzerzew leży 15 kilometrów od zakładu Piniego w Kutnie . Serdecznie zapraszam na meczyk wioska kontra wioska . Bylibyśmy szczęśliwi z Wami pograć i "fajką pokoju "wypalić . Tylko grill na świeżym powietrzu i piwko z naszej strony Was czeka , no i morze baty w piłce a morze i nie . Gra odbywa się w starym parku między dwoma stawami , także jakby grać Wam się nie chciało weżcie ze sobą wędki .
mietko75

I co Areczku .
Jak wielka dzieli nas granica??
Ja jestem tylko zwykłym obrońcą , a Tyś wybitnym piłkarzem przecież jest !!
Mam robić zapasy na ucztę pomeczową ?
arek

Post autor: arek »

oj MIETKU drwić nie musisz kiedyś się grało w pomocy trochę daleko popytam kolegów jak to widza i może zagramy nie mowie ze nie a wynik myślę ze jest nieistotny liczy się zabawa czyż nie
mietko75

Tylko i wyłącznie !
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

25.06.2012 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/1729
mietko75

Jak mają ceny nie spadać , jak w wielkiej Rosji jest obecnie notowany wzrost produkcji o 12 % . W Niemczech spadek o 1,5% a u towarzyszy wzrost o 12% i to zarówno wieprzowiny jak i wołowiny też o 12 % .
Putin postawił na wzrost produkcji zwierzęcej i wzrost jest .Ciekawe tylko czyim zbożem będą żywić ta zwierzaki jak u nich ogromna susza .
mietko75

Jakie macie mości panowie przewidywania co do hodowli ? Marucha twierdzi że zboże z ceną na ryj leci .Pisze tak bo oglądał wczorajszy agrobiznes a dzisiejszego nie oglądał . Wczoraj głośno krzyczeli że w kraju zboże tanieje a dziś cichutko powiedzieli że w kontraktach terminowych powinno tanieć a drożeje . Drożeje za to że tylko w Polsce zapowiadają się dobre zbiory a w całej Rosji kicha , wielka susza , w Stanach katastrofa , straszna susza , we Francji najpierw była susza a teraz żniwa się zaczęły a tu leje i leje . Strategiczne regiony świata pod względem uprawy zbóż będą miały wielki nieurodzaj , co przy braku zapasów pociągnie nasze krajowe na sam szczyt .
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

towarzyszu cena bedzie zalezec tylko od sztucznego popytu
a w konsekwecji idzie ile takiego pieniądza na rynek wpłynie
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

mietko75 pisze:Jakie macie mości panowie przewidywania co do hodowli ? Marucha twierdzi że zboże z ceną na ryj leci .Pisze tak bo oglądał wczorajszy agrobiznes a dzisiejszego nie oglądał . Wczoraj głośno krzyczeli że w kraju zboże tanieje a dziś cichutko powiedzieli że w kontraktach terminowych powinno tanieć a drożeje . Drożeje za to że tylko w Polsce zapowiadają się dobre zbiory a w całej Rosji kicha , wielka susza , w Stanach katastrofa , straszna susza , we Francji najpierw była susza a teraz żniwa się zaczęły a tu leje i leje . Strategiczne regiony świata pod względem uprawy zbóż będą miały wielki nieurodzaj , co przy braku zapasów pociągnie nasze krajowe na sam szczyt .
Ano Mietku jak nasze krajowe zboże pociągnie na sam szczyt , a pewnie tak się stanie
to hodowle trzeba podciągnąć pod zajęcia i produkcję na wymarciu 8)
kolega miał propozycje na kuku z nowych zbiorów po 800 z kurnika i nie skorzystał :wink:
marucha

Post autor: marucha »

Mietku. Ja piszę o cenach w moim rejonie a nie o cenach w Agrobiznesie, który przy okazji pozdrawiam, bo jak słucham notowań cenowych trzody to widzę wyniki naszej wspólnej roboty. Roboty tych co się za nią wzięli. Nie mówię też o cenach na giełdach. Ceny zbóż w naszym rejonie spadają i wcale z tego powodu rozpaczał nie będę. Niech i moje świniaczki do woli tańszego zboża pojedzą bo może będą musiały za jakiś czas i drogiego posmakować. Jakie będą ceny za tydzień, miesiąc, po żniwach i przed nowym rokiem tego nie wie nikt. Jest możliwe że to co zimą wymroziło a potem wysuszyło to jeszcze woda zaleje z deszczu albo jakaś powódź a jak nie to, to inny kataklizm. Cena może będzie znowu 1 złoty albo i 2. Ale tego nie wie nikt. Myślę jednak że w ramach solidarności południowi sąsiedzi, którzy swoje świnki likwidują albo Ukraina dopomogą nam i tańszego zboża do nas podeślą tak jak to i teraz robią. Mietku, zboże staniało, najwyższy czas odnowić zapasy bo do żniw jeszcze trochę czasu.
mietko75

http://www.tvnmeteo.pl/informacje/swiat ... 7,1,0.html
Stany się palą , Rosja też , co to wróży ??
marucha

koniec świata?
baraki

Post autor: baraki »

Rosja pali się praktycznie co roku, panuje tam tzw klimat kontynentalny dla którego susze sa typowym zjawiskiem, jak trafil sie jeden rok czy dwa z większa ilościa opadów to ruscy zaraz mianowali się światowym eksporeterem zboża ale niestety natura ciągle krzyżuje im plany.
W stanach zdaje się płonie preria a nie uprawy zbóż.
mietko75

Niech sobie płonie co chce , ale jak temperatury dochodzą do 40 stopni w rejonach rolniczych , to dobrze nie wróży . Wczoraj i dziś w Hiszpanii nawet 42 stopnie i to po suchej wiośnie .
speeeder

Post autor: speeeder »

Mietko, swoimi ostatnimi postami chcesz wzbudzić panikę na rynku zbóż??
to tak jakbyś na jeziorku kijem tsunami chciał wywołać :D
Rozumiem że kupiłeś drogie zboże i spekulować żeby jak najmniej stracić przy sprzedaży, ale tendencja nieuchronnie cen zbóż jest spadkowa.
Lada dzień żniwa na Węgrzech, Rumunii i Słowacji i będzie sytuacja 100% analogiczna do poprzedniego roku.
Czyli drogie zboże na wiosnę i w okresie żniw spadek zboża np. pszenica po 600zł
stan1069@o2.pl

Jedni bronią niskich cen zbóz , a drudzy wysokich
prawda jest taka że ceny zależą od trzecich :lol: :lol:

dla hodowcy który ma swoje ziarenka ceny powinny być jak najwyższe , bo może sprzedać drogo zboże lub sprzedać drogo świnie
i w dodatku nie musi się martfić o górkę świńską :roll:
a ten sierota który zboże kupuje swiniom niech czym prędzej pożegna się z kabanami , bo go wpier...lą na stojącego zanim się zorientuje o co chodzi .
Takie to trudne ????
stan1069@o2.pl

Mietek wczesniej wywoła tsunami kijem niż Ty znajdziesz pszenice po 60 po żniwach
chyba za worek albo garniec :lol: :lol:
speeeder

Widzisz Stan, taki jest rynek.
ja walczę aby zboże było tanie bo takie mam zapotrzebowanie,
ktoś inny jak mietko chce podwyżek bo chce sobie pohandlować zbożem.

Wystarczy jak spojrzysz na wykres poprzedniego roku cen zbóż to zobaczysz że zboże było wtedy droższe niż teraz i do jakiego poziomu spadło po żniwach. W tamtym roku też była susza na wiosnę i b. mokry lipiec że kombajnem nie można było długo wjechać.
nemezis

Post autor: nemezis »

Czytac nie umiecie tam sie palš góry skaliste :D :D :D :D :DZagrożone pożarami sš także inne stany w rejonie Gór Skalistych - Nevada, Utah i Wyoming. Kaktusy sie palš a nie ku,ku
Ostatnio zmieniony środa 27 cze 2012, 09:46 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
mat

Post autor: mat »

pewnie zleci zboze jeszcze troche trzeba poczekac na obnizki konkretne
marucha

bez jaj Panowie, Pszeniczki po 500 to się w tym roku na pewno nie doczekamy. Owsa może tak. Niska cena zboża może więcej bałaganu zrobić niż wysoka.
brzydal

Post autor: brzydal »

zboże spadnie i to sporo chyba że mietek całe pola w polsce przed zniwami podpali z tej desperacji :wink:
stan1069@o2.pl

nemezis pisze:Czytac nie umiecie tam sie palš góry skaliste :D :D :D :D :DZagrożone pożarami sš także inne stany w rejonie Gór Skalistych - Nevada, Utah i Wyoming. Kaktusy sie palš a nie ku,ku
Jak jest sucho to kaktus suchy i kuku również 8)
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

speeeder pisze:Widzisz Stan, taki jest rynek.

Wystarczy jak spojrzysz na wykres poprzedniego roku cen zbóż to zobaczysz że zboże było wtedy droższe niż teraz i do jakiego poziomu spadło po żniwach. W tamtym roku też była susza na wiosnę i b. mokry lipiec że kombajnem nie można było długo wjechać.
Pośrednio walczysz również żeby świnie były tanie, pewnie jesteś agentem od Dudy on też chce tańszych zbóż żeby ceny trzody wróciły na 3 z przodu. Słabą masz teraz opłacalność a może ponosisz straty tak jak PKM i dlatego mażą Ci się niski ceny.
F1

Post autor: F1 »

Ciekawe po co ma być ten program odbudowy stad chyba po to aby obcemu kapitałowi za pół ceny odchowalnie prosiąt w Polsce postawić :lol:
speeeder

PO-pulista pisze:

Pośrednio walczysz również żeby świnie były tanie, pewnie jesteś agentem od Dudy on też chce tańszych zbóż żeby ceny trzody wróciły na 3 z przodu. Słabą masz teraz opłacalność a może ponosisz straty tak jak PKM i dlatego mażą Ci się niski ceny.
Populista zdecyduj sie, czy mam być agentem czy nieporadnym hodowcą :lol: :lol: :lol:
Jeśli miałbyś dobrą orientacje na forum to wiedziałbyś jaką mam opłacalność, po ile sprzedaję i komu.

A może to Ty jesteś agent skoro wiesz czego tak bardzo Duda pragnie.
mietko75

Po pierwsze nie mam nadmiernych zapasów zboża paszowego , tylko pseudo kwalifikat ozimy .
Po drugie nawet przed chwilą w Teleexpressie mówili że na ogromnych obszarach całych Stanów od kilku tygodni panuje susza , temperatury przekraczają 30-35 stopni i wieją silne wiatry . To samo mówili wczoraj w południe , mówili że największe zagłębia kukurydziane dotknęła niespotykana klęska suszy i dla tego giełdy reagują tak jak reagują , silnymi wzrostami .
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

speeeder pisze:
PO-pulista pisze:

Populista zdecyduj sie, czy mam być agentem czy nieporadnym hodowcą :lol: :lol: :lol:
Jeśli miałbyś dobrą orientacje na forum to wiedziałbyś jaką mam opłacalność, po ile sprzedaję i komu.

A może to Ty jesteś agent skoro wiesz czego tak bardzo Duda pragnie.
To czego pragnie Pan Maciej Duda nie jest żądną tajemnicą, ostatnio wypowiadał się na ten temat w Agrobiznesie TVP.
Po ile Ty sprzedajesz i komu to mnie w ogóle nie obchodzi.
Jak masz dobrą opłacalność to się z tego ciesz i nie szukaj jeszcze większej gdyż lepsze jest wrogiem dobrego. A jak Ty będziesz miał lepszą opłacalność przez spadek cen zboża to zaraz niedzielni hodowcy zaczną zwiększać pogłowie i Duda będzie mógł powoli spijać soki z naszej krwawicy. Obecna cena zboża tak jak i trzody jest dobra. Na razie Wlkp. chytrusy do szopek wstawiają cielaczki i nie myślą o świniach ale to się może szybko zmienić jak cena zboża powróciła by do granic nieopłacalności.
arek

F1 program odbudowy stad ma polegać na budowie nowoczesnych porodówek z całym ich zapleczem chodzi oto aby ograniczyć import prosiąt
MIETEK w HISZPANII już jest prawie po żniwach wiec upały maja gdzieś
co do cen zbóż panowie zaraz będą żniwa to się okaże kto ma racje
F1

Taaa wiesz kolego którego rolnika stać na wybudowanie takiej chlewni na min 150 loch < myślicie że lochy za to zapłacą > :lol: jak powiedział kiedyś Sawicki :wink:
stan1069@o2.pl

Po co budować na 150 , a może wystarczy na 50 loch i zamknąć cykl
jak wybudujesz na 150 to Ciebie mogą zamknąć :lol: :lol:
a nastawiając się na same prosięta to i tak przepir... z zachodnią konkurencją , bo oni już mają wybudowane i na dodatek na kreskę sprzedają :roll:
a jak się zadłużysz na porodówkę to by kasa za prosięta pasowala po hybnięciu knura :o
stan1069@o2.pl

arek pisze:F1 program odbudowy stad ma polegać na budowie nowoczesnych porodówek z całym ich zapleczem chodzi oto aby ograniczyć import prosiąt
Ile w tej Hiszpani namłucili , bo coś cichuteńko ?????
nemezis

Post autor: nemezis »

F1 pisze:Ciekawe po co ma być ten program odbudowy stad chyba po to aby obcemu kapitałowi za pół ceny odchowalnie prosiąt w Polsce postawić :lol:
po to zeby niewolniki zapier...ali za miske i niedozyli emerytury ze stresu,
mietko75

arek

F1 właśnie cały szkopuł w tym programie będzie taki aby w kosztach budowy pomogły nam fundusze rządowe czy tez unijne coś w podobnie programu modernizacji gospodarstw ale oczywiście to wszystko jest w powijakach jeżeli chodzi o koszty budowy porodówki to są to wielkości kilku milionów zet przykład znanego mi projektu na 270 loch to koszt 2mln zeta w pełnym wypasie
baraki

No i git. Czyli już można zakładać firmę zajmującą się budowa i wyposażeniem porodówek bo zapowiada sie eldorado dla tego sektora, a potem zalejemy całą Europę tanim prosiakiem. Już widze te posty Moniki na frum: Kupię prosiaka na eksport do krajów UE, ilości całosamochodowe, płatne przy odbiorze.
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

Nie na temat ale mam do sprzedania jęczmień jary jedno lub dwa auta po 800 zł netto za tone. Jak kogos interesuje to prosze o tel. 695 747 388
F1

arek pisze:F1 właśnie cały szkopuł w tym programie będzie taki aby w kosztach budowy pomogły nam fundusze rządowe czy tez unijne coś w podobnie programu modernizacji gospodarstw ale oczywiście to wszystko jest w powijakach jeżeli chodzi o koszty budowy porodówki to są to wielkości kilku milionów zet przykład znanego mi projektu na 270 loch to koszt 2mln zeta w pełnym wypasie
Chyba aż tak naiwny to nie jesteś kto Ci pomorze wybudować chlewnie jak nie będzie miał w tym interesu jedynie się zadłużysz a potem banki sprzedadzą Cie za grosze z resztą dobytku ,stan1069 na 150 minimum bo przy tej skali produkcji osiągniesz najniższą krajowąstan1069 po co pchać się w inwestycje jak pełno chlewni stoi pustych wystarczy polityka wspierająca produkcję na zasadzie powiązania producenta prosiąt z producentem tucznika bo budowę dużych chlewni nikt opłacalności nie poprawi :wink: :lol: :lol:
marucha

Niemcy na internetowej 4 centy w góre, Dobry znak.
marucha

arek pisze:F1 program odbudowy stad ma polegać na budowie nowoczesnych porodówek z całym ich zapleczem chodzi oto aby ograniczyć import prosiąt
Porodówek u nas jest pod dostatkiem. Puste, nowoczesne z zapleczem albo poprzerabiane na tuczarnie lub drób. Co po porodówce, jak w sprzedawanym prosiaku pasza, weterynaria, prąd i robocizna nie chce się zmieścić. Program powinien odbudować MYŚLENIE o produkcji a nie porodówki. I to myślenie zarówno urzędników, zielonych, naszych sąsiadów jak i samych producentów.
stan1069@o2.pl

F1 to prawda że przy 150 lochach osiągniesz najniższą krajową
obecnie mam 5 loch i powyżej sredniej się utrzymuje :D :D :D
mietko75

Żaden program odbudowy nie będzie miał sensu dopóty , dopóki nie zostanie wyeliminowane sztuczne zaniżanie cen . Jest nie do przyjęcia aby w czasie kiedy rolnik na hodowli trzody traci a Sawicki wpuszcza jeszcze do kraju niemieckie mięso z dioksynami . Za coś takiego powinien iść do paki !!
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

przeciez to jest mydleni oczu
dopuki beda doplaty i wysokie koszty wyworzenia kg zywa
a podrugie kto ci do swin wroci
0909

Post autor: 0909 »

Muchozolali pisze:przeciez to jest mydleni oczu
dopuki beda doplaty i wysokie koszty wyworzenia kg zywa
a podrugie kto ci do swin wroci
Muchozolali piłeś coś ?
Pisz wyraźnie ! , bo piszesz jak przedszkolak
stan1069@o2.pl

To że stada zamierają to bardzo dobrze , bo świadczy o tym że są jeszcze tacy co umieją liczyć
jedynie szkoda tych co zlikfidowali i narobili dlugów , bo albo nie umieli liczyć albo żle swoje możliwości oszacowali, a liczyć umieli inni.
To że wieprzowina jest droga to fakt , a to że ledwo producja nad kreską lub u niektórych nawet pod kreską to rzeczwistość
ubywa świń ale również ubywa smakoszy ponieważ ich poprostu na to nie stać , a koszty w masarniach pozostały te same i ktoś to musi pokryć
duże ZM bogatsze chcą połknąć mniejsze i to im pomału wychodzi
jak się nauczą połykać i same się dogadają to nastepni do połykania będą hodowcy
Obecnie zabić większą świnie to potrzebny 1000 , a to jest pensja prawie i taka kasa że nawet rolnikowi szkoda gada zamordować
żadnych programów odbudowy nie potrzeba wystarczy że zboże na 400 zjedzie , a świń w chlewikach będzie tyle że na stojąco będą hasać :lol: :lol: :lol: :lol:
tabou

Post autor: tabou »

agent, to ty potrafisz pisać bezbłędnie? Nie poznaję cię. Przerwa resocjalizacyjna dobrze ci służy. Weź jeszcze drugi miesiąc to może i charakter ci się poprawi a my w tym czasie siódemkę będziemy podchodzić.
F1

stan1069@o2.pl pisze:F1 to prawda że przy 150 lochach osiągniesz najniższą krajową
obecnie mam 5 loch i powyżej sredniej się utrzymuje :D :D :D
Masz rację ale przy 150 na zacieśnisz współpracę z bankami na długie lata a i pracę zapewnisz producentom pasz :lol:
F1

stan1069@o2.pl pisze:To że stada zamierają to bardzo dobrze , bo świadczy o tym że są jeszcze tacy co umieją liczyć
jedynie szkoda tych co zlikfidowali i narobili dlugów , bo albo nie umieli liczyć albo żle swoje możliwości oszacowali, a liczyć umieli inni.
To że wieprzowina jest droga to fakt , a to że ledwo producja nad kreską lub u niektórych nawet pod kreską to rzeczwistość
ubywa świń ale również ubywa smakoszy ponieważ ich poprostu na to nie stać , a koszty w masarniach pozostały te same i ktoś to musi pokryć
duże ZM bogatsze chcą połknąć mniejsze i to im pomału wychodzi
jak się nauczą połykać i same się dogadają to nastepni do połykania będą hodowcy
Obecnie zabić większą świnie to potrzebny 1000 , a to jest pensja prawie i taka kasa że nawet rolnikowi szkoda gada zamordować
żadnych programów odbudowy nie potrzeba wystarczy że zboże na 400 zjedzie , a świń w chlewikach będzie tyle że na stojąco będą hasać :lol: N:lol: :lol: :lol:
No ale przez ten program odbudowy to połykanie by przyspieszyli :lol: :wink:
arek

PANOWIE to są dopiero pomysły do realizacji daleko chociażby z tego względu ze unia raczej nie jest przyjazna rozwojowi hodowli świń a tym bardziej jej powiększaniu
baraki

Próbują stworzyć jakiś tam program ratoania branży wyrwany z kontekstu całego rolnictwa a tu trzeba kompleksowego i całościowego podejścia! Przede wszystkim musza być warunki do tegoeby produkcja w Polsce była konkurencyjna względem zagranicy. Przede wszystkim należało by wreszcie zacząć dbać o grunty rolne i krajobraz polskiego rolnictwa, po to żeby te grunty produkowały a nie zakrzaczały się, dzieliły na coraz miejsze działeczki, lub służyły do pobierania dopłat z ARiMR, bo produkcja trzody zaczyna się tak naprawde na polu a nie w porodówce. Póki co zmiezamy do tego że tuczymy importowanego warchlaka w importowanych kojcach na importowanej paszy! Nie tedy droga Panie Ministrze! I tutaj samo budowanie porodówek nic nie poprawi a tyko pociągnie wszystkich na dno.
Trzeba zacząć od podstaw, od struktury agrarnej!
ODPOWIEDZ