FORUM
CENY TRZODY
*Dani
Jako grupa prod. macie możliwości "wejścia" do ZT Kruszwica, a nie sprzedawania przez posrednika. Kruszwica także nie dotrzymała umowy, ponieważ miała mieć ustaloną cenę na cały tydzień, a jak my sprzedawaliśmy rzepak to w środku tygodnia obniżyli cenę. A teraz to jeszcze lepiej się zabezpieczyli, mogą wycenić rzepak wg cennika 2 tygodnie do tyłu i przy najniższym kursie Euro w tym czasie.
Jako grupa prod. macie możliwości "wejścia" do ZT Kruszwica, a nie sprzedawania przez posrednika. Kruszwica także nie dotrzymała umowy, ponieważ miała mieć ustaloną cenę na cały tydzień, a jak my sprzedawaliśmy rzepak to w środku tygodnia obniżyli cenę. A teraz to jeszcze lepiej się zabezpieczyli, mogą wycenić rzepak wg cennika 2 tygodnie do tyłu i przy najniższym kursie Euro w tym czasie.
-
ale się dyskusja o cenach ożywiła trochę się cena podniosła to fakt ale gdzie tu jeszcze do opłacalnej
najpierw się obłowią zakłady mięsne a dla nas za tą ciężką pracę albo nic i brak poszanowania albo jakieś "okruchy z pańskigo stołu " przy tej polityce jaka się wytworzyła jako producenci żywca jesteśmy na straconej pozycji wielkie koncerny mięsne które opanowały rynek zrobią wszystko żeby jak najwięcej zarobić na naszych świniach ja nie mam nic przeciw niech zarabiają ale nie naszym kosztem płacą grosze za tucznika tyle za kg żywca co za butelkę dobrej wody gazowanej a czy ktoś widział żeby wędliny w sklepach staniały ? oni zawsze znajdą sposób żeby się umówić i zbić cenę chociaż o parę groszy produkując trzodę wcale nie pracujemy na własne utrzymanie my pracujemy społeczne za friko na rzecz zakładów mięsnych na każdym kupionym przez nich ciężarowym volvo bo ostanio widzę że np sokołów innymi świń nie wozi powinno być napisane zamiast logo firmy : "dar rolników " bo przecież oni są sponsorami

- Muchozolali
- Muchozolali
-
-
Chyba mnie trafi! Dzwoniłem do zakładów mięsnych do bydg 3,7 za zywą wagę (pewnie jeszcze można negocjować -ale tylko w górę) za fermowego mozna dostać powyżej 4zł a okolice żnina posrednicy 3,20 netto 3% potrącenia trzeba wywieżc ich na taczkach Następny mądry Jozwiakowski damasławek tez 3,2 +0,20 gr za miesnego tucznika chcę zaznaczyc ze do damasławka sprzedają tez rolnicy którzy maja do zaoferowania wieksza ilosc ale sprzedaja bo sie przyzwyczaili
no brzydal zgadzam sie z toba tak tez moze byc bo az takich rewelacji cenowych wcale jeszcze nie ma i nie ma co skakac, teraz sa swieta i to jest normalne zachowanie rynku-jak nie teraz to kiedy?w polsce cene ustalaja media!!!a z doswiadczenia wiadomo co jest po swietach 2-m-ce zastoju ewentualnie z ta rosja moze drgnie, a jak nie ma krajowych swin to przeciez zaraz z danii dowala ze sie zas.... 

Witam,
Ceny skupu świń wg wbc w krajach UE wg ISN (dane z 18.12.2007)
• Tabela i Wykres: www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Ceny skupu świń wg wbc w krajach UE wg ISN (dane z 18.12.2007)
• Tabela i Wykres: www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
- marek mokwa
- Kontakt:
wlasnie ja tez widzialem w cenniku 4,4 to jak to jest naprawde ze wszyscy przeklinaja dude a teraz placi najlepiej nawet salus musi sie schowac[/quote]
własnie to jest bardzo ciekawe w ZM Łuków kl E jest 4,15+premie
za 100 sztuk podniesli by pewnie jak by negocjowal oczywiscie z 10gr gora 20 a gdzie do 4,9
andre -raz tez placil dobrze i jak porownalem to pewna osba z poziomem IQ kaktusa powiedziala ze jestem naganiaczem dudy
ja tam niewiem takie sa realia jak DUDA placi dobrze to za jakis czas wszyscy podniosa ale 4,9 w moim rejonie jest nieosiagalne!!
własnie to jest bardzo ciekawe w ZM Łuków kl E jest 4,15+premie
za 100 sztuk podniesli by pewnie jak by negocjowal oczywiscie z 10gr gora 20 a gdzie do 4,9
andre -raz tez placil dobrze i jak porownalem to pewna osba z poziomem IQ kaktusa powiedziala ze jestem naganiaczem dudy
ja tam niewiem takie sa realia jak DUDA placi dobrze to za jakis czas wszyscy podniosa ale 4,9 w moim rejonie jest nieosiagalne!!