FORUM
Ceny skupu zbóż
-
Pewnie by u nas tacy byli ale musiał byś im za transport zapłacić. Gdyż znając krowiarzy to sknery żyjące w epoce darmowej słomy, która już minęła parę lat temu. Teraz już płaczą jak mają zapłacić za belę 100zł. Taka wielka dzieje im się krzywda chociaż prawdę mówiąc nie ponieśli prawie żadnych strat związanych z wymarznięciami zbóż.Peron pisze:to dajcie mi klienta na słomę z 50ha, pół na pół jare z ozimym.
W dzisiejszych czasach za damo nic nie ma, słomę dając za darmo okradamy sami siebie z nawozu który mało nie kosztuje, lepiej trochę mocznika dać i mieć z tej słomy jakąś próchnicę niż wszystko z pola wywieźć. co innego wymiana za obornik lub sprzedaż za rozsądne pieniądze.PO-pulista pisze:Pewnie by u nas tacy byli ale musiał byś im za transport zapłacić. Gdyż znając krowiarzy to sknery żyjące w epoce darmowej słomy, która już minęła parę lat temu. Teraz już płaczą jak mają zapłacić za belę 100zł. Taka wielka dzieje im się krzywda chociaż prawdę mówiąc nie ponieśli prawie żadnych strat związanych z wymarznięciami zbóż.Peron pisze:to dajcie mi klienta na słomę z 50ha, pół na pół jare z ozimym.
- Muchozolali
tutaj się z Tobą zgadzam, owies palono bo niby dobra kaloryczność, z resztą inne zboża tak jak piszesz również, Muchololali myśl co chcesz ale coś w tym jest co pisze Arek. Siedem lat urodzajnych, siedem lat chudych.arek pisze:panowie jeszcze dwa lata wstecz zbożem palono a dziś za byle jaki jęczmień 1200 zeta wołają i to bez transportu pszenica ozima 910 starsze osoby mówią ze to kara boska oby jeszcze nam wiosenne przymrozki psikusa nie wywinęły bo to dopiero będzie tragedia
Wesołego Alleluja!!!
-
dajcie spokoj sasiad wzial odemnie za hujowy owies 860 zl za tone a na poczatku mowil ze jest po 750 a po 3 tyg powiedzial ze tyle chce kutas jak cholera co ?????????? *** mu w dupsko niech ma te pare groszy ale ninawidze takich pazerniakow !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! *** mu w dupe i tyle !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ale kutas co ?????
- Muchozolali
-
Jeden wziął a drugi dałmat pisze:dajcie spokoj sasiad wzial odemnie za hujowy owies 860 zl za tone a na poczatku mowil ze jest po 750 a po 3 tyg powiedzial ze tyle chce kutas jak cholera co ?????????? ++++ mu w dupsko niech ma te pare groszy ale ninawidze takich pazerniakow !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! +++ mu w dupe i tyle !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ale kutas co ?????
ten co wziął się śmieje
ten co dał popłakuje
ja też bym wziął jak każdy , ale musiałbym być kuta.. żeby tyle dać

Skoro jesteś doopa i tak łatwo dajesz się doić to jabym wział od Ciebie 1000 zlpmat pisze:dajcie spokoj sasiad wzial odemnie za hujowy owies 860 zl za tone a na poczatku mowil ze jest po 750 a po 3 tyg powiedzial ze tyle chce kutas jak cholera co ?????????? ++++ mu w dupsko niech ma te pare groszy ale ninawidze takich pazerniakow !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! +++ mu w dupe i tyle !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ale kutas co ?????

nie zale sie tylko pisze jak jest jacy ludzie potafia byc pojebani !!!!!!!!!!!!!!!!wojce pisze:Skoro jesteś doopa i tak łatwo dajesz się doić to jabym wział od Ciebie 1000 zlpmat pisze:dajcie spokoj sasiad wzial odemnie za hujowy owies 860 zl za tone a na poczatku mowil ze jest po 750 a po 3 tyg powiedzial ze tyle chce kutas jak cholera co ?????????? ++++ mu w dupsko niech ma te pare groszy ale ninawidze takich pazerniakow !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! +++ mu w dupe i tyle !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ale kutas co ?????handlować to sie nie umiesz to teraz się nie żal tu
-
-
-
-
Od sąsiadów to trzeba się trzymać z daleka a nie wdawać się z nimi w handle. Mój przykładowo ma dużą produkcję zbożowa ale wszystko sprzedaje na konsumpcyjne. Raz kupiłem od niego zboże ale niestety on nie jest tani i ma drożej od pośredników. Druga sprawa to taka prawdę mówiąc że ma towar 1 klasy a nie szajs taki jak pośrednicy. Tylko bez urazy dla niego mógł też mi trochę opuścić przynajmniej do poziomu pośrednika, ja jak robię jakąś usługę to przystosowuję się do cen z SKR a nie drożej. Zresztą było minęło tacy są ludzie i nic na to nie poradzimy.
Nie wiem ilu z Was oglądało agrobiznes ?
Był reportaż o materiale siewnym ozimym i mówili aby już dziś starać się o nasiona , bo zabraknie na 100% .
Zadzwoniłem do jednej z central z ofertą zeszłorocznego zboża z fakturą zakupu . Mimo że krzyknąłem sobie 2500/t powiedziano że gdy przejdzie badanie co do deklarowanej odmiany i odpowiednie kiełkowanie to się dogadamy . To ile będzie kosztować po ich obróbce ??5000/t ??
Był reportaż o materiale siewnym ozimym i mówili aby już dziś starać się o nasiona , bo zabraknie na 100% .
Zadzwoniłem do jednej z central z ofertą zeszłorocznego zboża z fakturą zakupu . Mimo że krzyknąłem sobie 2500/t powiedziano że gdy przejdzie badanie co do deklarowanej odmiany i odpowiednie kiełkowanie to się dogadamy . To ile będzie kosztować po ich obróbce ??5000/t ??
może nie dosłyszeli 2 z przodumietko75 pisze:Nie wiem ilu z Was oglądało agrobiznes ?
-
-
-
Z tego co wiem to Ci zboże wymarzłoPO-pulista pisze:Stan te złote myśli bierzesz od barakiego. Jak Ci CN sprzeda kwalifikowany w cenie paszowego to zobaczysz IO w Londynie i EURO razem w telewizji wraz z twoimi pieniędzmi za świnie 1 06 na dzień dziecka.
odpowiedz szczerze zostawiłeś sobie oziminy na zasiew jesienny na wypadek wysokich cen ?
CN przyznają ze im materiału kfalifikowanego zabraknie ,bo też ich mróz dopadł
ale mogą podlecieć do dużych gospodarstw , które się zaopatrywały u nich w materiał siewny a którym nie umarzło i z niego zrobić kfalifikat
i o tym mówiłem a w zasadzie powtarzam po nich
Ostatnio zmieniony wtorek 24 kwie 2012, 21:14 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Przesadzacie panowie z tym mat. siewnym nie wymarzło w całej Polsce,i napewno nie zabraknie w CN w N Sączu spokojnie leży sobie zeszłoroczne pszenżyto po 105 zł,a w małopolsce i podkarpaciu ozimina ma się wyśmienicie,po żniwach chętnie łudeczkę moge podesłac,dzisiaj kupowałem pszenice po 750 a mieszankę pszenica+jęczmień po700.
Stan pisze co słyszał , tylko nie napisał że jedna centrala zebrała nie cale 100 h które jako tako wytrzymało u rolników .
Prosiaków to ja nie chcę za darmo .
Pewnie i jestem podiarany ale nie przyszłą ceną zboża , tylko tym że nie mam darmozjadów i jak wstaję o szóstej , to od razu jadę w pole i do tej chwili mogę tam pracować z przerwami na posiłek i wpis na forum .
Prace polowe w tym roku mocno się zbiły a ja jestem sam w gospodarstwie i wszystkie uprawy powschodziły , prócz kukurydzy , bo dopiero jutra będzie siana i już jare zaczynam pryskać .
Prosiaków to ja nie chcę za darmo .
Pewnie i jestem podiarany ale nie przyszłą ceną zboża , tylko tym że nie mam darmozjadów i jak wstaję o szóstej , to od razu jadę w pole i do tej chwili mogę tam pracować z przerwami na posiłek i wpis na forum .
Prace polowe w tym roku mocno się zbiły a ja jestem sam w gospodarstwie i wszystkie uprawy powschodziły , prócz kukurydzy , bo dopiero jutra będzie siana i już jare zaczynam pryskać .
-
-
-
Twoje strony to pewnie nie wyżywią same siebie a skąd resztę Polski. Straty mrozowe zaistniały w Polsce na terenach intensywnych upraw zbożowych i nie łatwo będzie pokryć niedobory zbóż.staś1961 pisze:Oby się nie przeliczy , bo może bardzo zawiedziony.
W moich stronach zboża paszowego jest pod dostatkiem .
Oziminy mają się całkiem dobrze -skąd tyle paniki u mietka.
-
-
Dokładnie Stan tak to wygląda nawet u nas oziminy pozostały tym co siali 10-raz tym samym własnym zbożem, bez nawozów na jesień no i oprysków. Tylko ile to u nas procent takich zbóż najwyżej z 5%. Zresztą te plantacje nigdy i tak nie wydały więcej jak 4t z ha.stan1069@o2.pl pisze:Wychodzi na to że Goliaty w tym roku uziębli , a Dawidy przetrwali