Ceny skupu zbóż

baraki

Post autor: baraki »

Niewiadomo jeszcze jak z ta słomą będzie, moi znajomi krowiarze tylko czekają kiedy krowy pójdą na pastwiska żeby kuc posadzki i kłaść ruszta. Za chwile tylko brykieciaze będą jeszcze potrzebować.
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

Peron pisze:to dajcie mi klienta na słomę z 50ha, pół na pół jare z ozimym.
Pewnie by u nas tacy byli ale musiał byś im za transport zapłacić. Gdyż znając krowiarzy to sknery żyjące w epoce darmowej słomy, która już minęła parę lat temu. Teraz już płaczą jak mają zapłacić za belę 100zł. Taka wielka dzieje im się krzywda chociaż prawdę mówiąc nie ponieśli prawie żadnych strat związanych z wymarznięciami zbóż.
FarmerB

Post autor: FarmerB »

PO-pulista pisze:
Peron pisze:to dajcie mi klienta na słomę z 50ha, pół na pół jare z ozimym.
Pewnie by u nas tacy byli ale musiał byś im za transport zapłacić. Gdyż znając krowiarzy to sknery żyjące w epoce darmowej słomy, która już minęła parę lat temu. Teraz już płaczą jak mają zapłacić za belę 100zł. Taka wielka dzieje im się krzywda chociaż prawdę mówiąc nie ponieśli prawie żadnych strat związanych z wymarznięciami zbóż.
W dzisiejszych czasach za damo nic nie ma, słomę dając za darmo okradamy sami siebie z nawozu który mało nie kosztuje, lepiej trochę mocznika dać i mieć z tej słomy jakąś próchnicę niż wszystko z pola wywieźć. co innego wymiana za obornik lub sprzedaż za rozsądne pieniądze.
arek

Post autor: arek »

panowie jeszcze dwa lata wstecz zbożem palono a dziś za byle jaki jęczmień 1200 zeta wołają i to bez transportu pszenica ozima 910 starsze osoby mówią ze to kara boska oby jeszcze nam wiosenne przymrozki psikusa nie wywinęły bo to dopiero będzie tragedia
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

tey czy u ktos jest nawiedzony
mietko75

Post autor: mietko75 »

Ej a czy tu ktoś nie jest nawalony ??
arek

MIETKO to pijesz i nie wiesz z kim
nemezis

Post autor: nemezis »

Mietka pewnie sycylijska mafia odwiedziła za niesmaczny zart i teraz niedowidzi chwilowo. :D :D
brzydal

Post autor: brzydal »

a to nasz forumowy biznesman nie ma ochrony ? takie kręci interesy to ryzyko jest spore ! mietku tylko zaliczki za słome nie trzymaj w domu
FarmerB

arek pisze:panowie jeszcze dwa lata wstecz zbożem palono a dziś za byle jaki jęczmień 1200 zeta wołają i to bez transportu pszenica ozima 910 starsze osoby mówią ze to kara boska oby jeszcze nam wiosenne przymrozki psikusa nie wywinęły bo to dopiero będzie tragedia
tutaj się z Tobą zgadzam, owies palono bo niby dobra kaloryczność, z resztą inne zboża tak jak piszesz również, Muchololali myśl co chcesz ale coś w tym jest co pisze Arek. Siedem lat urodzajnych, siedem lat chudych.
Wesołego Alleluja!!!
FarmerB

pszenica konsumpcyjna 950 netto Komplexmłyn
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

wczoraj kupiłem żyto po 750 zł
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Do mnie zjechało zboże zapłacone po żniwach. Za nadzwyżke pszenicy dopłaciłem po 800, a jęczmienia po 750. Ale to tylko dlatego, że gość jest facet z zasadami... Tylko dlatego mogę się pokusić o dalsza hodowle...
nemezis

Ty to chyba sentyment do gnoju masz ,albo jakies niewyleczone kompleksy
mat

Post autor: mat »

dajcie spokoj sasiad wzial odemnie za hujowy owies 860 zl za tone a na poczatku mowil ze jest po 750 a po 3 tyg powiedzial ze tyle chce kutas jak cholera co ?????????? *** mu w dupsko niech ma te pare groszy ale ninawidze takich pazerniakow !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! *** mu w dupe i tyle !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ale kutas co ?????
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

do gnojowicy:)
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

jak ty zapłaciłes za owies 860zł to cos nie tak

poz
brzydal

Post autor: brzydal »

a ja przywiozłem 12 ton ładnego owsa złoty kolor że aż w oczy razi po 750 zł
mat

no widzisz sa ;ludzie i ludziska!!!!!!!!!!!!!!
*** MU W DUPSKO NIECH SIE W PIEKLE PONIEWIERA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

mat pisze:dajcie spokoj sasiad wzial odemnie za hujowy owies 860 zl za tone a na poczatku mowil ze jest po 750 a po 3 tyg powiedzial ze tyle chce kutas jak cholera co ?????????? ++++ mu w dupsko niech ma te pare groszy ale ninawidze takich pazerniakow !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! +++ mu w dupe i tyle !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ale kutas co ?????
Jeden wziął a drugi dał
ten co wziął się śmieje
ten co dał popłakuje
ja też bym wziął jak każdy , ale musiałbym być kuta.. żeby tyle dać :wink:
mat

:)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 kwie 2012, 05:50 przez mat, łącznie zmieniany 1 raz.
wojce

Post autor: wojce »

mat pisze:dajcie spokoj sasiad wzial odemnie za hujowy owies 860 zl za tone a na poczatku mowil ze jest po 750 a po 3 tyg powiedzial ze tyle chce kutas jak cholera co ?????????? ++++ mu w dupsko niech ma te pare groszy ale ninawidze takich pazerniakow !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! +++ mu w dupe i tyle !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ale kutas co ?????
Skoro jesteś doopa i tak łatwo dajesz się doić to jabym wział od Ciebie 1000 zlp :D handlować to sie nie umiesz to teraz się nie żal tu ;)
mat

wojce pisze:
Skoro jesteś doopa i tak łatwo dajesz się doić to jabym wział od Ciebie 1000 zlp :D handlować to sie nie umiesz to teraz się nie żal tu ;)
nie zale sie tylko pisze jak jest jacy ludzie potafia byc pojebani !!!!!!!!!!!!!!!!
stan1069@o2.pl

Mat do łużeczka i przy łużeczku coś do picia , bo jak się wybudzisz to się przyda :lol: :lol:
mat

dzieki stan bardzo dobrze wstalem rano i piciu tez jest. pozdro
PO-pulista

Mat-Poco kupujesz od sąsiada jak ma drogo według Ciebie- lepiej pojedz do Gdyni może już na redzie stoi ten statek na który wchodzi 100 000 t jak jest tam jakieś tanie zboże to poinformujesz chętnych do kupna o cenie, zamiast wyżywać się na Bogu ducha winnym sąsiedzie.
mat

boga winnym ducha ?????/ raczje nie !!!!
i koniec tematu sasiedzi to swinie niektorzy !!!!!
nemezis

Mat swinia niie swinia trza zapamietac kiedys kij sie odwróci
stan1069@o2.pl

Pewnie i się ten kij odwróci
ale to nie znaczy że w dalszym ciągu nie będzie walił po łbie świniarza
bo świniarze od jakiegoś czasu aż się o to proszą :wink:
PO-pulista

Od sąsiadów to trzeba się trzymać z daleka a nie wdawać się z nimi w handle. Mój przykładowo ma dużą produkcję zbożowa ale wszystko sprzedaje na konsumpcyjne. Raz kupiłem od niego zboże ale niestety on nie jest tani i ma drożej od pośredników. Druga sprawa to taka prawdę mówiąc że ma towar 1 klasy a nie szajs taki jak pośrednicy. Tylko bez urazy dla niego mógł też mi trochę opuścić przynajmniej do poziomu pośrednika, ja jak robię jakąś usługę to przystosowuję się do cen z SKR a nie drożej. Zresztą było minęło tacy są ludzie i nic na to nie poradzimy.
mietko75

Nie wiem ilu z Was oglądało agrobiznes ?
Był reportaż o materiale siewnym ozimym i mówili aby już dziś starać się o nasiona , bo zabraknie na 100% .
Zadzwoniłem do jednej z central z ofertą zeszłorocznego zboża z fakturą zakupu . Mimo że krzyknąłem sobie 2500/t powiedziano że gdy przejdzie badanie co do deklarowanej odmiany i odpowiednie kiełkowanie to się dogadamy . To ile będzie kosztować po ich obróbce ??5000/t ??
read

Post autor: read »

mietko75 pisze:Nie wiem ilu z Was oglądało agrobiznes ?
Był reportaż o materiale siewnym ozimym i mówili aby już dziś starać się o nasiona , bo zabraknie na 100% .
Zadzwoniłem do jednej z central z ofertą zeszłorocznego zboża z fakturą zakupu . Mimo że krzyknąłem sobie 2500/t powiedziano że gdy przejdzie badanie co do deklarowanej odmiany i odpowiednie kiełkowanie to się dogadamy . To ile będzie kosztować po ich obróbce ??5000/t ??
może nie dosłyszeli 2 z przodu
stan1069@o2.pl

Mietko mówili że zabraknie kfalifikowanego
i z niekfalikowanego trzeba zrobić kfalifikowany do tego się już przygotowują
jak się rolnicy przygotują , a pewnie po wiosennych przejściach są już przygotowani
i handlarze którzy wiosną troche zarobili , to ziarno do siewu może być w cenie paszowego
PO-pulista

Stan te złote myśli bierzesz od barakiego. Jak Ci CN sprzeda kwalifikowany w cenie paszowego to zobaczysz IO w Londynie i EURO razem w telewizji wraz z twoimi pieniędzmi za świnie 1 06 na dzień dziecka.
baraki

Post autor: baraki »

Ano zobaczymy jak to będzie, ciekawe co skończy się pierwsze: materiał siewny czy pieniądze nabywców gotowych płacić po 500/q. Ja obstawiam to drugie :D
staś1961

Post autor: staś1961 »

mietko zachowujesz się jak dziecko. Radze Ci kup sobie ze 4 prosiaki ,abyś za dużej nie poniósł straty.
Będziesz miał jakieś zajęcie nie wypisujesz jakieś głupoty.
stan1069@o2.pl

PO-pulista pisze:Stan te złote myśli bierzesz od barakiego. Jak Ci CN sprzeda kwalifikowany w cenie paszowego to zobaczysz IO w Londynie i EURO razem w telewizji wraz z twoimi pieniędzmi za świnie 1 06 na dzień dziecka.
Z tego co wiem to Ci zboże wymarzło
odpowiedz szczerze zostawiłeś sobie oziminy na zasiew jesienny na wypadek wysokich cen ?
CN przyznają ze im materiału kfalifikowanego zabraknie ,bo też ich mróz dopadł
ale mogą podlecieć do dużych gospodarstw , które się zaopatrywały u nich w materiał siewny a którym nie umarzło i z niego zrobić kfalifikat
i o tym mówiłem a w zasadzie powtarzam po nich
Ostatnio zmieniony wtorek 24 kwie 2012, 21:14 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Core2Ucho

Post autor: Core2Ucho »

Mietko jest strasznie podjarany tym co go może spotkać za pół roku. Zamiast kupować prosiaki będzie codziennie przeliczał ile ma milionów zamkniętych w silosach. :lol:
niecew8

Post autor: niecew8 »

Przesadzacie panowie z tym mat. siewnym nie wymarzło w całej Polsce,i napewno nie zabraknie w CN w N Sączu spokojnie leży sobie zeszłoroczne pszenżyto po 105 zł,a w małopolsce i podkarpaciu ozimina ma się wyśmienicie,po żniwach chętnie łudeczkę moge podesłac,dzisiaj kupowałem pszenice po 750 a mieszankę pszenica+jęczmień po700.
mietko75

Stan pisze co słyszał , tylko nie napisał że jedna centrala zebrała nie cale 100 h które jako tako wytrzymało u rolników .
Prosiaków to ja nie chcę za darmo .
Pewnie i jestem podiarany ale nie przyszłą ceną zboża , tylko tym że nie mam darmozjadów i jak wstaję o szóstej , to od razu jadę w pole i do tej chwili mogę tam pracować z przerwami na posiłek i wpis na forum .
Prace polowe w tym roku mocno się zbiły a ja jestem sam w gospodarstwie i wszystkie uprawy powschodziły , prócz kukurydzy , bo dopiero jutra będzie siana i już jare zaczynam pryskać .
stan1069@o2.pl

Ministrant rolnictwa zgodził sie na przekfalifikowanie zwykłych pól na plantacje nasienne .
A to oznacza że kryzys zażegnany i Mietko nie zarobi :wink:
staś1961

Oby się nie przeliczy , bo może bardzo zawiedziony.
W moich stronach zboża paszowego jest pod dostatkiem .
Oziminy mają się całkiem dobrze -skąd tyle paniki u mietka.
stan1069@o2.pl

Do żniw te świneczki w Polsce to pewnie powymierają
i jak będziecie siedzieć w polu całymi dniami , odżywiać zboża co drugi dzień i jak pogoda dopisze i zboża sypną
to te autostrady co na euro pobudowali to handlarze wożąc warchlaki do Polski rozjeżdżą i zaś kicha :wink:
staś1961

Mietko to ty w pole z telewizorem jeżdzisz,jak wszystkie wiadomości znasz.
Zanim zając się pracą to ty wiadomości słuchasz.
mietko75

Nie jestem panikarzem , tylko uważnym słuchaczem i obserwatorem .
Dziś ostatni dzień z opadami i od czwartku tylko słoneczko i 3 dyszki na termometrach .Pewnie jak w kwietniu rozpocznie się lato , to żniwa już w czerwcu będą , to i może ceny pospadają , albo i nie pospadają .
PO-pulista

staś1961 pisze:Oby się nie przeliczy , bo może bardzo zawiedziony.
W moich stronach zboża paszowego jest pod dostatkiem .
Oziminy mają się całkiem dobrze -skąd tyle paniki u mietka.
Twoje strony to pewnie nie wyżywią same siebie a skąd resztę Polski. Straty mrozowe zaistniały w Polsce na terenach intensywnych upraw zbożowych i nie łatwo będzie pokryć niedobory zbóż.
stan1069@o2.pl

Wychodzi na to że Goliaty w tym roku uziębli , a Dawidy przetrwali
PO-pulista

stan1069@o2.pl pisze:Wychodzi na to że Goliaty w tym roku uziębli , a Dawidy przetrwali
Dokładnie Stan tak to wygląda nawet u nas oziminy pozostały tym co siali 10-raz tym samym własnym zbożem, bez nawozów na jesień no i oprysków. Tylko ile to u nas procent takich zbóż najwyżej z 5%. Zresztą te plantacje nigdy i tak nie wydały więcej jak 4t z ha.
krzywy

Post autor: krzywy »

4 tony z ha to nie jest źle. Ja z niektórych kawałków, jak nie popada to i poniżej 1 tony z ha zbieram.
arek

kolego to nie lepiej tam las posadzić
ODPOWIEDZ