FORUM
Warchlaki
Na to że uda im sie utuczyć za 130 zł na sztuke i do tego nie dolożą !!??
A tak na prawdę coraz wiecej jest zawieranych tzw cichych kontraktów ,gdzie odbierający ZM gwarantuje cenę w momencie sprzedaży ! Na naszych terenach takie propozycje mają tuczarze, którzy wstawiają chociażby 200-300 sztuk jednorazowo !!
A tak na prawdę coraz wiecej jest zawieranych tzw cichych kontraktów ,gdzie odbierający ZM gwarantuje cenę w momencie sprzedaży ! Na naszych terenach takie propozycje mają tuczarze, którzy wstawiają chociażby 200-300 sztuk jednorazowo !!
No niestety panowie, nasi farmerzy (Ci mniej świetli) nawet przy swoich zbożach mają większe koszty produkcji ( na jednostke - np prosiak) niż duńczyk.
Polemika zagadnień jest bardzo szeroka, - genetyka, żywienie, organizacja itp a przede wszystkim wiedza a raczej jej brak.
Przykład mój wujaszek (z natury nic się nie opłaca) ma 11-12 loch. w tym roku sprzedał (już w grudniu sprzedawał nie będzie) 143 tuczniki!. No bo wiesz jak mówi trochę zdechło, maciory się łachać nie chcą (knura na oczy nie widziały).
Poza tym każda locha ponad 300kg, młodych nie dopuszcza bo loszka kosztuje. sam nie kryje bo inseminator się na tym zna lepiej ale kryje tylko raz bo powtórka kosztuje. I można tak jeszcze wymieniać i wymieniać.
Wuja ma 20ha, te świniaki mu wszystko wciągną, ale biedy tam nie widać.
Wiadomo cała kasa idzie na przejedzenie (zero modernizacji) ale można powiedzieć ma się dobrze i jeszcze przez wiele lat będzie w ten sposób gospodarzył.
A takich rolników w Polsce w moim mniemaniu jest ze 60-80%
Polemika zagadnień jest bardzo szeroka, - genetyka, żywienie, organizacja itp a przede wszystkim wiedza a raczej jej brak.
Przykład mój wujaszek (z natury nic się nie opłaca) ma 11-12 loch. w tym roku sprzedał (już w grudniu sprzedawał nie będzie) 143 tuczniki!. No bo wiesz jak mówi trochę zdechło, maciory się łachać nie chcą (knura na oczy nie widziały).
Poza tym każda locha ponad 300kg, młodych nie dopuszcza bo loszka kosztuje. sam nie kryje bo inseminator się na tym zna lepiej ale kryje tylko raz bo powtórka kosztuje. I można tak jeszcze wymieniać i wymieniać.
Wiadomo cała kasa idzie na przejedzenie (zero modernizacji) ale można powiedzieć ma się dobrze i jeszcze przez wiele lat będzie w ten sposób gospodarzył.
- Muchozolali
cos zahandluje tanio kupi drogo sprzeda a opósc ub dołóż.lukas1982 pisze:No niestety panowie, nasi farmerzy (Ci mniej świetli) nawet przy swoich zbożach mają większe koszty produkcji ( na jednostke - np prosiak) niż duńczyk.
a ten ma tanij o 5zł to sie kupi
swnie na robaczyce umieraja
poz
-
-
- marek mokwa
- Kontakt:
-
- Muchozolali
W topagrarze był ostatnio o tym artykuł. Porównywali przyrosty, wykorzystanie paszy, zuzycie ,odpowiednio kastratów, wiepszków i loszek.
Odszukaj i poczytaj.
Robiłem rzut kastratów na lato i drugi teraz na swieta sprzedawałem, jesli idzie o miesnośc to wbrew temu co piszą i mówią wyszło podobnie jak wychodzi mi ostatnio na prosiętach mięsnych srednio ok 56% , najmniej miały55% a pierwsze które sprzedawałem to nawet miały 57,7% co na jak na kastraty jest nie lada wyczynem
Odszukaj i poczytaj.
Robiłem rzut kastratów na lato i drugi teraz na swieta sprzedawałem, jesli idzie o miesnośc to wbrew temu co piszą i mówią wyszło podobnie jak wychodzi mi ostatnio na prosiętach mięsnych srednio ok 56% , najmniej miały55% a pierwsze które sprzedawałem to nawet miały 57,7% co na jak na kastraty jest nie lada wyczynem
-
-
ja wczoraj stawilem lotwe, 220zl za 26,5 kg, ale nierowny strasznie warchlak, tuczyl juz ktos lotwe, bo ja pierwszy raz lotwe wstawialem i jestem ciekawy jakie wyniki, osigacie, czyli miesnosc i zuzycie paszy. jak z stausem zdrowotnym. No z mrozem to trudno podgonic temperature, ja dogzewam caly czas i rano 10 c tylko na plusie, mam nadzieje ze odtaje bo na opal pojdzie sporo pln
Cena bazowa to 215 za 28kg, u mnie też bardzo nierówne, waga średnia niby 30,3 kg, ale są takie sztuki, że może mają ledwo 20 kg. Ostatnio miałem z Holandii towar, ale były zdecydowanie równiejsze, no i szły elegancko. Miałem brać z Łotwy, ale brakło dla mnie na ten tydzien już. Trudno, co będzie, to będzie. Przy takich mrozach to nie ma co na cuda liczyć, jeżeli chodzi o zdrowotność...
Kolego, a jaką stosujesz profilaktyke przy obsiedlaniu chlewni? Czym dezynfekujesz? Jakie antybiotyki na start? Jaka pasza? Ja ostatnio pokusilem się na starter z Dobropaszu i było bardzo dobrze. Tylko wtedy cena za tucznika była nieco poniżej 5. Cholera, nie mogło tak zostać? Przecież klienci w sklepach i tak nie poczuli obniżek, bo ich nie było za bardzo, a nas kroją:(
chłopaki trochę się wam dziwie ze wstawiacie tak drogie warchlaki 220 za warchlaka plus 110 na pasze plus10 zeta na leki to mamy 340 zeta nie licząc drobnych wydatków takich jak prąd woda i inne zakładając ze nic nie padnie to przy cenia3,40 za kg wychodzi na zero a nic nie zapowiada aby za 3 miechy miałoby być inaczej czy nie lepiej sprzedać zboże po 400 zeta tak kicha a tak jeszcze większa no i stres dochodzi
Arek napisał
....."chłopaki trochę się wam dziwie ze wstawiacie tak drogie warchlaki 220 za warchlaka plus 110 na pasze plus10 zeta na leki to mamy 340 zeta nie licząc drobnych wydatków takich jak prąd woda i inne zakładając ze nic nie padnie to przy cenia3,40 za kg wychodzi na zero a nic nie zapowiada aby za 3 miechy miałoby być inaczej czy nie lepiej sprzedać zboże po 400 zeta tak kicha a tak jeszcze większa no i stres dochodzi".........
Arek za 110 zł nie wyzywisz tucznika bo niby jaka miałaby być cena za kg paszy i jakie zuzycie
110-26,5kg=83,5kg *2,6kg*0,65zł/kg (netto)= 141,12zł
....."chłopaki trochę się wam dziwie ze wstawiacie tak drogie warchlaki 220 za warchlaka plus 110 na pasze plus10 zeta na leki to mamy 340 zeta nie licząc drobnych wydatków takich jak prąd woda i inne zakładając ze nic nie padnie to przy cenia3,40 za kg wychodzi na zero a nic nie zapowiada aby za 3 miechy miałoby być inaczej czy nie lepiej sprzedać zboże po 400 zeta tak kicha a tak jeszcze większa no i stres dochodzi".........
Arek za 110 zł nie wyzywisz tucznika bo niby jaka miałaby być cena za kg paszy i jakie zuzycie
110-26,5kg=83,5kg *2,6kg*0,65zł/kg (netto)= 141,12zł
-
no, ja jak zasiedlam. to cale puste cale pelne, po cyklu myje chlewnie, i deznfekcja poprzez zamglawianie ostatnio th4, jak przyjezdza warchlak to na poczatek dostaje starter z wipaszu, tak na 200 szt. okolo 7-8 t. pozniej do konca tuczu jade na premiksach tez z wipaszu, oprocz tego przy wstawieniu daje przez 5 dni do wody doxy, lub amoxycykline. Pozniej to juz w razie potrzeby, ale drugi raz tez zawsze jeszcze daje tak jak maja w granicach 60 kg, wtedy doxy,lub tetramutin. Oprócz tego przez caly okres tuczu co 5 dni, dodatkowo daje zakwaszacz do wody, i polecam umnie wprowadzenie zakwaszacza do wody znaczaco ograniczylo upadki.