FORUM
Cena Prosiaka
Rok temu kolega kupił 400 warchlaków Holenderskich , dołożył do tuczu , głównym kosztem były leki , po badaniach stwierdzono że były 3 jednostki chorobowe i że zwierzęta pochodzą z trzech gospodarstw a u niego zaczeły się od siebie zarażać , chlewnie miał wcześniej pustą i po półrocznej przerwie . Teraz kupuje po 6,30 za 22kg od stałego dostawcy.
- Muchozolali
-
hmy ile hodowców tyle opni o Holandii. Ja osobiscie nie nażekam.. na dzien dobry 1000zł,podanie odpwoednich witamin i lekastw(profilaktyka), czas tuczy mies i partia 150 tuczników znika tuczarni w wadzi sred.120kg
Inni znajomi hodowcy tez wstawiaja i nie nzażekaja... a polscy hodowcy niech sie naucza troche... cen za prosiaki cholenderkiego za kg wynisla mnie ponad 5 zł przy sredniej 24 kg a w polsce za takiego trzeba zaplac ponad 7 zł... lepsza jakos dobra cena i polak tez nie bedzie mial źle. W polsce tez jest ciezko dostac duze partie prosiaków...i to gubi polksich hodowco ze sa rozdrobnieni...
Inni znajomi hodowcy tez wstawiaja i nie nzażekaja... a polscy hodowcy niech sie naucza troche... cen za prosiaki cholenderkiego za kg wynisla mnie ponad 5 zł przy sredniej 24 kg a w polsce za takiego trzeba zaplac ponad 7 zł... lepsza jakos dobra cena i polak tez nie bedzie mial źle. W polsce tez jest ciezko dostac duze partie prosiaków...i to gubi polksich hodowco ze sa rozdrobnieni...
-
Bobo napisał : ile hodowców tyle opni o Holandii. Ja osobiscie nie nażekam.. na dzien dobry 1000zł,podanie odpwoednich witamin i lekastw(profilaktyka), czas tuczy mies i partia 150 tuczników znika tuczarni w wadzi sred.120kg
p.s od 24kg do 120kg czs tuczu - miesiąc? o ho ho
p.s 2 czy podawanie metronidazolu nazywasz podawaniem witamin?
p.s napisz czego dorobiles sie na holenderskich prosiakach? chyba tylko podpisanego weksla
p.s od 24kg do 120kg czs tuczu - miesiąc? o ho ho
p.s 2 czy podawanie metronidazolu nazywasz podawaniem witamin?
p.s napisz czego dorobiles sie na holenderskich prosiakach? chyba tylko podpisanego weksla
Ci co biorą z zagranicy dłuższy czas prosiaki to jakoś na tym wychodzą, bo są już przyzwyczajeni do tego typu produkcji.A ci co dopiero zaczynają to prawie zawsze są do tyłu, choć nie wszyscy do tego się przyznają. Choroby i brak doświadczenia powodują, że dokładają do interesu, klną i zarzekają się, że nigdy więcej.
-
-
-
-
-
-
-