FORUM
Cena Prosiaka
Stan ci co zajmuja sie tuczem, nie pierwszy raz zapełniają chlewnię i wiedza jaka zdrowotnośc warchlaka, jakie są koszty (u każdego inne), przelicza i zdecyduja czy napełniac czy nie. Z tym bólem głowy to nie przesadzaj, raz sie zarobi raz straci- normalna rzecz jak w kazdym biznesie i od tego ma głowa boleć?stan1069@o2.pl pisze:Mozna zapelnic tuczarnie warchlakiem za 300 zl 30 kg.pod warunkiem ze jest zdrowy i odbiorca zagwarantuje 6 zl za kg na zywa za 120 kg tucznika bo inaczej glowka moze bolec dlugo i mocno.
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
Baraki masz racje glowa boli ponoc tylko krolowa a pozostalych tylko leb napi....la.baraki pisze:Stan ci co zajmuja sie tuczem, nie pierwszy raz zapełniają chlewnię i wiedza jaka zdrowotnośc warchlaka, jakie są koszty (u każdego inne), przelicza i zdecyduja czy napełniac czy nie. Z tym bólem głowy to nie przesadzaj, raz sie zarobi raz straci- normalna rzecz jak w kazdym biznesie i od tego ma głowa boleć?stan1069@o2.pl pisze:Mozna zapelnic tuczarnie warchlakiem za 300 zl 30 kg.pod warunkiem ze jest zdrowy i odbiorca zagwarantuje 6 zl za kg na zywa za 120 kg tucznika bo inaczej glowka moze bolec dlugo i mocno.
Stan na fermach ten koszt przekracza lub oscyluje wokół 200zł, no chyba że ktoś nie liczy profilaktyki weterynaryjnej, amortyzacji budynków, mediów, kosztów związanych z lochą itp itd.stan1069@o2.pl pisze:Koszt wyprodukowania 30 kg.warchlaka wynosi okolo + - 150 zl.wedlug moich obliczen mozna sobie kosztow narobic duzo wiecej .A z tego moral taki ze trzeba miec swoje albo tuczenie wybic sobie z glowy ale kazdy moze robic jak mu sie podoba .
Potwierdzam.lukas1982 pisze:Stan na fermach ten koszt przekracza lub oscyluje wokół 200zł, no chyba że ktoś nie liczy profilaktyki weterynaryjnej, amortyzacji budynków, mediów, kosztów związanych z lochą itp itd.stan1069@o2.pl pisze:Koszt wyprodukowania 30 kg.warchlaka wynosi okolo + - 150 zl.wedlug moich obliczen mozna sobie kosztow narobic duzo wiecej .A z tego moral taki ze trzeba miec swoje albo tuczenie wybic sobie z glowy ale kazdy moze robic jak mu sie podoba .
Gdyby koszt był taki, jak deklaruje Stan mieli byśmy sporo prosiąt na eksport. A tak pogłowie loch jest dramatycznie niskie - bo produkcja prosiąt jest deficytowa.
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
Rok temu prosieta byly za grosze zdazaly sie nawet przypadki ze gosiu na targ przywiozl 10 sztuk a z powrotem przywiozl 12 sztuk ktos mu podrzucil za darmo bo zboza pewnie niemial a cena 1000/tona i sprzedajacych brak i dlatego jest takie poglowie loch jakie jest .Jezeli chodzi o ekspor polskiego prosiaka to pewnie niemozliwy ze wzgledow zdrowotnych .A jezeli chodzi o wyliczenia z tym jest ruznie jak obiazysz warchlaka stanowiskiem porodowym 10000/stanowisko pasza z zakupu szczepienia wszyskie jakie wymyslili odsetki itd. to przy nienajlepszych wynikach nawet 300 bedzie malo .
Kierunek wschodni jest cały czas otwarty. Kwestia ceny.stan1069@o2.pl pisze:Rok temu prosieta byly za grosze zdazaly sie nawet przypadki ze gosiu na targ przywiozl 10 sztuk a z powrotem przywiozl 12 sztuk ktos mu podrzucil za darmo bo zboza pewnie niemial a cena 1000/tona i sprzedajacych brak i dlatego jest takie poglowie loch jakie jest .Jezeli chodzi o ekspor polskiego prosiaka to pewnie niemozliwy ze wzgledow zdrowotnych .A jezeli chodzi o wyliczenia z tym jest ruznie jak obiazysz warchlaka stanowiskiem porodowym 10000/stanowisko pasza z zakupu szczepienia wszyskie jakie wymyslili odsetki itd. to przy nienajlepszych wynikach nawet 300 bedzie malo .
-
- Posty: 971
- Rejestracja: sobota 16 sty 2010, 21:21
- Lokalizacja: swiętokrzyskie
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
-
- Posty: 971
- Rejestracja: sobota 16 sty 2010, 21:21
- Lokalizacja: swiętokrzyskie
-
- Posty: 971
- Rejestracja: sobota 16 sty 2010, 21:21
- Lokalizacja: swiętokrzyskie
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
-
- Posty: 468
- Rejestracja: sobota 07 lis 2009, 12:46
- Lokalizacja: wielkopolska
ceny duńczyka na przyszły tydzień w koronach duńskich w nawiasach ceny z poprzedniego tygodnia
Vejl. markedsnotering * (30 Kg/Region 2 og 3) Denne uges Pris Sidste uges pris
SPF-PRRS negative 390 (380)
SPF-PRRS positive 370 (355)
Konventionelle 365 (350)
Vejl. markedsnotering * (30 Kg/Region 1) Denne uges Pris Sidste uges pris
SPF-PRRS negative 385 (375)
SPF-PRRS positive 370 (355)
Konventionelle 365 (350)
kurs korony na dziś w zakupie 0,608
390x0,608= 237zł + vat 0,08 = 255zł + transport licząc 4 euro (4,52zł)
koło 273zł w dobrym statusie
Vejl. markedsnotering * (30 Kg/Region 2 og 3) Denne uges Pris Sidste uges pris
SPF-PRRS negative 390 (380)
SPF-PRRS positive 370 (355)
Konventionelle 365 (350)
Vejl. markedsnotering * (30 Kg/Region 1) Denne uges Pris Sidste uges pris
SPF-PRRS negative 385 (375)
SPF-PRRS positive 370 (355)
Konventionelle 365 (350)
kurs korony na dziś w zakupie 0,608
390x0,608= 237zł + vat 0,08 = 255zł + transport licząc 4 euro (4,52zł)
koło 273zł w dobrym statusie
-
- Posty: 971
- Rejestracja: sobota 16 sty 2010, 21:21
- Lokalizacja: swiętokrzyskie
Zawsze jak są z zachodu drogie to nasze drożeją. Złotówke taniej to mam to gdzieś, a problemów z naszymi jest więcej i nie zmieni tego zaklinanie rzeczywistości przez niektórych forumowiczów. jakbym miał stałą współprace z jakimś dobrym hodowcą to czemu nie, ale nie jest to u nas łatwe. Kupiłem miesiąc temu po 190 za 29 kilo, na sylwestra bym troche 105 kilowych pewnie wybrał. A jak będą po 400 czy ile tam piszecie to nie kupie bo nie musze. Potrafie bez świnek żyć choć dla niektórych to chyba niezrozumiałe.
Lolo Jeśli kolacja na szczycie nie pomorze dogadać się co do reform , to euro zniknie i wszystko co nasze krajowe straci na wartości . Zachód zaleje nas swymi towarami , prosiakami też .
Dziś byłem po suche odpady ziemniaczane i panie tam pracujące też boją się że kolacja morze nie pomóc .Obecnie produkcja idzie bardziej niż pełną parą , bo kurs euro pomaga . Jeszcze nigdy nie mieli takiego zejścia towaru .Zero zapasów wszystko schodzi od ręki .
Dziś byłem po suche odpady ziemniaczane i panie tam pracujące też boją się że kolacja morze nie pomóc .Obecnie produkcja idzie bardziej niż pełną parą , bo kurs euro pomaga . Jeszcze nigdy nie mieli takiego zejścia towaru .Zero zapasów wszystko schodzi od ręki .
Żeby powyżej 1 kg średni przyrost uzyskać to część musi rosnąć 1,4. Te najlepsze przy wstawieniu mogly mieć 35kg. Wiesz duńskie badziewie tak na ogół rośnie. Od poniedziałku nie byłem w chlewni bo mnie grypa położyła, ale pracownik pod nadzorem ojca na emeryturze wszystko robi i mówią że przyrosty bez zmian. Więc się zastanawiam mocno czy nie wybrać z 50 w przeddzień sylwestra bo może być jakaś super cena wtedy a styczeń różne może mieć scenariusze.
-
- Posty: 971
- Rejestracja: sobota 16 sty 2010, 21:21
- Lokalizacja: swiętokrzyskie
Nie przejmuje sie Toba wcale , dzisiaj moj klient sprzedal tuczniki bral prosiaki 9 września w wadze 20,7 kg - tucznik wazyl 108.5 kg na 200 szt - tak wiec twoja sprawa co bierzesz - ale nie mow ze nasz jest do d,,,, a zachodni to takie cudo . teraz za takie cudo trzeba placic 315 zl brutto to cena aktualna za 27kg.robert0169 pisze:po 100 dniach jak dobrze idzie to robie dezynfekcje i dzwonie po nastepne lolo ty sie mna nie przejmuj tylko napisz co wiesz o cenach
-
- Posty: 971
- Rejestracja: sobota 16 sty 2010, 21:21
- Lokalizacja: swiętokrzyskie
-
- Posty: 971
- Rejestracja: sobota 16 sty 2010, 21:21
- Lokalizacja: swiętokrzyskie
No to lolo ceny masz takie dosyć. We wrzęśniu kupowali troche drożej, teraz taniej. Twoi klienci powinni być zadowoleni i o to chodzi. Kastrat jakieś 250-260 na dzień dzisiejszy a 315 jak ktoś płaci, cóż jest klient jest cena. Ja minimum 30 kg kupuje, z mniejszymi problemy mam bo zimą zimno mam w chlewni.
Robert jeżdze a6 ostatnio.3.0tdi
Robert jeżdze a6 ostatnio.3.0tdi
Ostatnio zmieniony sobota 10 gru 2011, 11:02 przez Pablo80, łącznie zmieniany 1 raz.