FORUM
ASF temat jeszcze wyłącznie dla Podlasia
Re: ASF temat jeszcze wyłącznie dla Podlasia
Cały powiat bialski też zrobili strefe niebieską
-
Ja słyszałem jak PIS wygrał wybory że to pis ma wyznaczać nowe standardy w Europie , a tu czytam że komisja nowe granice asf narysowała , jak nie komisja europejska to wenecka Milera , Macierewicza same komisjeNowy123 pisze:http://www.radio.bialystok.pl/wiadomosci/index/id/136741

-
http://wiadomosci.onet.pl/bialystok/pod ... asf/pgjj7vW całym województwie podlaskim wprowadzony zostanie zakaz obrotu trzodą chlewną. Świń nie będzie można też transportować, poza tymi, na które uzyska się zezwolenie. Od dziś całe województwo zostało uznane za strefę zagrożoną afrykańskim pomorem świń.
-
czytajcie koledzy czytajcie bo już lada moment i was to może spotkać z podlaskim to prawda z tym kolorem tylko nikt nie określił precyzyjnie na jak długo więc puki macie jeszcze pozornie czas to ruszcie niebo i ziemie żyby się uchronić a sposób jest tylko jeden i wszyscy wiedzą jaki bo jeżeli chodzi o ludzką głupotę to sie nie uchronicie
Tymczasem zamiast redukcji pogłowia dzików proponują redukcję pogłowia trzody
czyżźby zielone światło dla Agri i tympodobnych kto oglądał dziś Agrobisznes? 

Najlepszy jest ten akapit <Dziś Sejm ma zająć się ustawami, umożliwiającymi sprzedaż świń ze stad, w których nie wykryto ASF. Mają być one skupowane, a po uboju w specjalistycznych ubojniach ich mięso ma zostać poddane obróbce cieplnej w celu zabicia wirusa>andrzej19570 pisze:http://wiadomosci.onet.pl/bialystok/pod ... asf/pgjj7vW całym województwie podlaskim wprowadzony zostanie zakaz obrotu trzodą chlewną. Świń nie będzie można też transportować, poza tymi, na które uzyska się zezwolenie. Od dziś całe województwo zostało uznane za strefę zagrożoną afrykańskim pomorem świń.

A co Agri ASF nie dotyczy? Jak znajdą u jakiegoś parobka wirusa to powiatowy wykosi wszystko co tylko ma, i współpraca się skończy.. Zostanie tylko kredyt do spłacenia...F1 pisze:Tymczasem zamiast redukcji pogłowia dzików proponują redukcję pogłowia trzodyczyżźby zielone światło dla Agri i tympodobnych kto oglądał dziś Agrobisznes?
Coś czuję, że będzie dużo rezygnacji z budowlanki w obszarze A i D na MGR... Obszar D w budowlance, to praktycznie same tuczarnie.. Chyba że ktoś jest samobójcą....
-
dla polski proponują rezygnacje na 3 lata co oznacza że w praktyce na dobre a na litwie 3 miechy i od nowa z tym ze na litwie jak i w hiszpanii to już nie rolnicy zajmują się produkcją trzody i jak cały kraj nie stanie murem i nas to czeka więc panowie dołączcie do nas z podlasia i tylko razem mozemy zabezpieczyć reszte kraju a tym samym przyszłość naszych rodzin lepszego momentu nie będzie bo w tej chwili czuć wyraźnie że rząd się wystraszył problemu i jest skłonny słuchać głosu rolników wec koledzy nie traćcie czasu tylko pisać postu;laty do swoich posłów wojewodów itp zanim was też pozamiatają...
-
Czy to prawda ze zostaly zablokowane powiat siedlecki I losicki z wywozem tucznika do 15 pazdziernika
-
Tak to prawda niestety, dostalem potwierdzenie z pewnego zrodla, robi sie bagno totalne
-
Zniszcza nas Panowie to juz raczej pewne
Was na pewno no chyba że zgodzicie się podpisać cyrograf dla Agri wtedy obejmie Was amnestia 

Co masz na myśli?turbogrocho49 pisze:Tak to prawda niestety, dostalem potwierdzenie z pewnego zrodla, robi sie bagno totalne
Wytłumacz mi jakim cudem tak będzie jak piszesz?F1 pisze:Was na pewno no chyba że zgodzicie się podpisać cyrograf dla Agri wtedy obejmie Was amnestia
Rano w radiowej jedynce wypowiadał się nasz minister, oderwany od rzeczywistości. Opowiadał, że rolnicy mają coraz lepiej i uwaga podał ciekawe liczby - świnie po 5,50, pszenica po 700 a mleko po 1,20 

Ja pierd***! Kogo my wybraliśmy...
Jeszcze z mlekiem to się zgodzę, bo prawie tyle będzie, ale pszenica po 700?
Jeszcze z mlekiem to się zgodzę, bo prawie tyle będzie, ale pszenica po 700?

Poprostu tylko oni spełnią wymogi bioasekuracji i będą mieli prawo do przemieszczania zwierząt bo ich te przepisy nie obejmująKazik pisze:Wytłumacz mi jakim cudem tak będzie jak piszesz?F1 pisze:Was na pewno no chyba że zgodzicie się podpisać cyrograf dla Agri wtedy obejmie Was amnestia
Nie oni tylko parobki, a to różnica..
Jedyna rada. Przerzucić wirus na zachód Lubuskie, Dolnośląskie, Zachodniopomorskie, przy głównych przejściach granicznych. Nic żywego przez strefę nie przejedzie i się okaże, że świń w Polsce nie ma!!! Zrobią jak na Litwie tj. 3 m-ce pauzy. Jurgiel i GLW do dymisji, handlarze co roznieśli oraz rolnicy którzy w tym uczestniczyli na 8 latek do pudła. Nie ma litości.
głupio mi pytać ale o co biega z tym agri? co to jest że niby tacy ważni i ponad prawem?
Mają pieniądze!!! A kto ma pieniądze ma władzę!!!yaro_1 pisze:głupio mi pytać ale o co biega z tym agri? co to jest że niby tacy ważni i ponad prawem?
powiedzcie mi,jeżeli jestem w czerwonej strefie, to jaki zakład teraz kupuje 

-
To masz problem
-
Co Ty człowieku gadasz ??? Ty myslisz że przenies wirusa to to samo co urżnąć kloca i rzucić za płotMekkaB pisze:Jedyna rada. Przerzucić wirus na zachód Lubuskie, Dolnośląskie, Zachodniopomorskie, przy głównych przejściach granicznych. Nic żywego przez strefę nie przejedzie i się okaże, że świń w Polsce nie ma!!! Zrobią jak na Litwie tj. 3 m-ce pauzy. Jurgiel i GLW do dymisji, handlarze co roznieśli oraz rolnicy którzy w tym uczestniczyli na 8 latek do pudła. Nie ma litości.

Odnoszę wrażenie że o tej chorobie wszyscy za mało wiedzą , przecież ta choroba nie jest nowa i jak powinno się postępować od ministra po parobka od wideł każdy powinien wiedzieć to juz od 2 lat juz się glowicie kiedy będzie można wznowić produkcje , a jeszcze nie wygaszona

Jest nowe ognisko,gm leśna Podlaska.
Wschód to ma jednak przeje.. Tuczniki tysiącami stoją w chlewniach, cały powiat bialski to strach pomyśleć..
Wschód to ma jednak przeje.. Tuczniki tysiącami stoją w chlewniach, cały powiat bialski to strach pomyśleć..
-
poszła słoma z pola na podściał i pizło jakby nie patrzeć to jeszcze z miesiąc sraczki a potem do następnych żniw bo jakoś nie dopuszczam do świadomości innego źrudła zakażenia a ostatnio gdzię tam niedaleko chyba były dziki z asefem
W październiku/listopadzie po kukurydzianych żniwach będzie kolejny wysyp ognisk asf u świń... Nie ma się co oszukiwać..
A handlarz wozil słomę czy prosiaka?
-
handlarz od miesiąca nie wozi a ja proponuje wzorem podlasia zacząć w całym kraju kontrolować targowiska i zawiadamiać PIW lub policje na wypadek stwierdzenia faktu handlu prosiakami u nas już za późno ale reszta kraju powinna bronić się wszelkimi możliwymi sposobami a jak widzą tir ze słojmą z lt lub lv zostaje tylko srać w gacie chociaż i od nas ta słoma to ciekawa może jechać...
Nowe ognisko jest po sąsiedzku z notowanym już w tej miejscowości.
To źle zdezynfekowali czy co?
To już tylko czekać jak zaczną zakazywać chowu na ściułce producenci rusztów już pewnie lobbują u Pejasa za tymdanielski813 pisze:poszła słoma z pola na podściał i pizło jakby nie patrzeć to jeszcze z miesiąc sraczki a potem do następnych żniw bo jakoś nie dopuszczam do świadomości innego źrudła zakażenia a ostatnio gdzię tam niedaleko chyba były dziki z asefem

-
Marucha cos nie pisze
Był czas to pisał..
Teraz to już musztarda po obiedzie....
Teraz to już musztarda po obiedzie....
Pije... , póki co tego Mu zabronić nie mogą a po efektach działania rządu aby napić się zostaje.
Pewnie go kwarantanną objęli albo już do utylizacji poszedł on akurat najmniej ma do straceniaturbogrocho49 pisze:Marucha cos nie pisze

-
nie wiem czy przypadkiem w warszawie na komisji rolnictwa nie walczy dzielnie w naszej sprawie!!!!!!
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 32016D1452turbogrocho49 pisze:Czy to prawda ze zostaly zablokowane powiat siedlecki I losicki z wywozem tucznika do 15 pazdziernika
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/a ... 0/26576672
- mytotoksyna1
Muwiłem ,prosiłem kilkanaście miesięcy temu - Zakryjta czapką ten epizod z asf na pograniczu Białorusi , miało być tam postawione radio z jękami odyńca i trza było otoczyć dzika i wystrzelić do zera.
..teraz mata zgage.
..teraz mata zgage.

- mytotoksyna1
mytotoksyna1 pisze:Muwiłem ,prosiłem kilkanaście miesięcy temu - Zakryjta czapką ten epizod z asf na pograniczu Białorusi , miało być tam postawione radio z jękami odyńca i trza było otoczyć dzika i wystrzelić do zera.
..teraz mata zgage.
Prawda panie Mytotoksyna .
Teraz trzeba na dzień dzisiejszy wykonać taki manewr w promieniu 150 kilometrów ,a był moment ,że było 30 kilometrów.
-
Zmien login palko
-
nie było takiego momentu 30 czy 50 czy nawet 150 tu tylko drastyczna redukcja pogłowia dzików w całym kraju ma sens i to od początku...
Toksyna ale wpadles, niczym świnia w asf
Rozumiem z tego rozporządzenia z dnia 2.09 okręg zagrożony jest koloru niebieskiego czy czerwonego?
Ale z Sokołowem to mógłby się prokurator przyjrzeć, no taki *** jak słonia nos, że śmierdzi przekupstwem.

Rozumiem z tego rozporządzenia z dnia 2.09 okręg zagrożony jest koloru niebieskiego czy czerwonego?
Ale z Sokołowem to mógłby się prokurator przyjrzeć, no taki *** jak słonia nos, że śmierdzi przekupstwem.
obszar zagrożony jest koloru niebieskiego
a co do sokołowa, to mogli by z każdej strony zakładu znaleźć ogniska, a i tak sam zakład był by w strefie białej, z ewentualnym "eksterytorialnym" korytarzem w kierunku zachodnim
dziwnym trafem ocalały też Wierzejki i zakrzewscy
prokuratura, abw, cbś mogli by sobie badać ten cud, a i tak by nic nie znaleźli, albo też na polecenie kogoś z góry wszystko zamietli by pod dywan
wszystko już dawno zostało załatwione i to raczej nie w warszawie
a co do sokołowa, to mogli by z każdej strony zakładu znaleźć ogniska, a i tak sam zakład był by w strefie białej, z ewentualnym "eksterytorialnym" korytarzem w kierunku zachodnim
dziwnym trafem ocalały też Wierzejki i zakrzewscy
prokuratura, abw, cbś mogli by sobie badać ten cud, a i tak by nic nie znaleźli, albo też na polecenie kogoś z góry wszystko zamietli by pod dywan
wszystko już dawno zostało załatwione i to raczej nie w warszawie
Po niedzieli jeśli tucznik nie pojedzie blokada dróg krajowych, nie wiem dlaczego prezesi grup producenckich, zrzeszenie Siedleckie i reszta hodowców nawet o tym nie wspomina?? Dokąd te tuczniki mają stać nie z naszej winy aż zjedzą zboże z niedawno skończonych żniw?? Obudź się Polsko i wyjdź na ulice, zablokuj przejście w Terespolu żeby ktoś ruszył dupę a nie czekał na kolejne pisma z Brukseli
-
Blokujemy !!
- Muchozolali
aktualnosci/w-korei-polnocnej-stracono-ministra-rolnictwa
Panie Marucha Pan jest najbardziej zorientowany. Co z tą strefa zakreskowana będzie.? Zniosą ja w październiku i będziemy dalej sprzedawać czy zmienia ja na niebieską?
Raczej już jesteś w niebieskiej.. Ja się tylko zastanawiam kto ogarnie setki tysięcy sztuk tucznika do 15 października na konserwy.
Vicia jestem w żółtej zakreskowanej na dzien dzisiejszy. Chyba że rano obudzę się w niebieskiej tego nie wiem