FORUM
Uprawa zboz
-
Ja z dawką 0.6 jade jak głuchy ma 2.3 liscie jesli juz 4 to daje0.7pumy.W2009 ,zaryzykowałem z dawką 0.5 jak miał1. 2 liscie,ale problem był taki ze nie kazdy jeszcze skiełkował[głuchy]no i efekt był taki ze trafiło sie pare szt na kazdym ha.i staram sie nie mieszac pumy z niczym jesli jest to szybki wyjazd w pole.A teraz skoro baraki pisze o axialu-kusi mnieturbogrocho49 pisze:0,6 pumy zwalczy owies głuchy?, też mam kilka działek gdzie mi dokucza, i planowałem dać 0,8 litra, ale jak można mniej to po co kasę wywalać na darmo, kiedy najlepiej pryskać pumą, owies głuchy jak i jęczmień mają już po 3 liście a nawet 4
- Muchozolali
Tez podobne mysli mi po głowie biegają,ale jakby co to będę miał przynajmiej spokojne sumienie ze skoncze z trzoda bo nie mam zamiaru następny rok dokładac do interesu swinskiego i płacic za zboze po 800 i za bezcen oddawac tucznikaMuchozolali pisze:cos czuje ze tego roku moze byc koniec Polskiego rolnictwa
w wszczegulnosc dzijszej nocy umnie zapowiadaja ok 6stopni
Nigdy się nad tym więcej nie zastanawiałem, ale wiem, że puma zwalcza chwasty w późnych fazach rozwojowych, jak ze szuszą, nie wiem i drogo wychodzi. Pryskałem nią jęczemień jary, całe swoje 10 arów po buraku pastewnym, a resztę testowo wylałem na pszenżyto i jęczmień oz i źle nie wygląda.
W grochu stosuję agil
W grochu stosuję agil

A chłopaki jakie macie sposoby na drugą dawkę azotu?
Wysiałem 200kg saletrzaku jakoś 2 tygodnie temu na już sucha glebę bo zapowiadali deszcze, te jednak przeszły bokiem i dopiero przedwczoraj troszke popadało, byłem na polu to jeszcze slady saletrzaku są i się zastanawiam ile rozpusciło sie z porannymi rosami a ile wywietrzało?
Wysiałem 200kg saletrzaku jakoś 2 tygodnie temu na już sucha glebę bo zapowiadali deszcze, te jednak przeszły bokiem i dopiero przedwczoraj troszke popadało, byłem na polu to jeszcze slady saletrzaku są i się zastanawiam ile rozpusciło sie z porannymi rosami a ile wywietrzało?
-
lukas gdzie dokladnie i o jakiej chlewni mowisz? do golubia mam dosc blisko... padalo u nas wczoraj i przed wczoraj, ale co z tego jak dzis sucho na polu... jakby bylo malo to przymrozek wytlukl prawie cala kukurydze, rzepaki i buraki, nie wspominajac o szkodach w ogrodnictwie...lukas1982 pisze:Byłem kilka dni temu w regionie Golubia-Dobrzynia (otwarcie chlewni) i to co zobaczyłem na polu to masakra. Ziemia skała, rzepaki przerzedzone i niskie, zboża pożókłe. I w dodatku nic padać tam nie chce.
-
Jak popada to daj po 200 saletry tylko białej a nie badziewiarobak pisze:mam dość dobre pszenżyto na V klasie średnia zawartość makro pH 6,5 dawka azotu 10 z wieloskładnikowymi jesienią oraz 92 wiosną wiewielkie uszkoczenia spowodowane przymrozkiem. Dziś w nocy zapowiadane są słabe opady deszczu. warto jescze saletry dosiać??? na razie jest sucho
-
Na to Madilo to uważaj z azotem jest to odmiana wysoka więc z natury mniej wytrzymała na wyleganie a może stosowałeś jakiś antywylegacz to nie musisz się obawiać.robak pisze:Dwa tygodnie temu też sypałem, ale tam, gdzei na wiosnę była sama saletra, tutaj była połowa dawki w moczniku. Mam nieco ograniczomy czas, ach te studia. Dodam, że to odmiana Madilo
-
-
Nie chwal dnia przed zachodem słońca.baraki pisze:A u mnie wilgoci nie brakuje, zboża rosną jak na drożdzach i rekordowe zbiory się zapowiadają! Chyba ze dwa biny zamówię żeby było gdzie ziarno sypać.
Już w telewizji mówili o rekordowych zbiorach i co mróz przyszedł część upraw wymarzła teraz w części kraju nie pada a to dopiero maj jeszcze ,odpukać