FORUM
CENY TRZODY
własnie o czym mow dla czlowiega co sprzedaje 30tys jasne ze dadza sporo wiecej jak temu co 500-1000 bo potem istnije szansa na surowiec ktory bedzei niezbednyy Wystarczy miec na jeden raz samochód 200szt i juz cene mozesz ładna wyrwac jak jeszce wiedze ze w rok sprzedasz 30ty to dadza ci lepiej zeby mieli do kogo dzwonic jak nie bedzei towaru
Szkoda ze u mnie takiej grupu nie ma
Szkoda ze u mnie takiej grupu nie ma

panowie prosta sprawa nie ma co sie dziwic jak masz duzo i dobry towar to zawsze na cenie wygrasz a z paroma swiniami to co zrobisz jak ci nie da nawet 10gr wyzej?? w las nie wypuscisz i oni wiedza komu ile mozna podniesc ja nie mam duzo ale ostatnio moj staly odbiorca jak wracali ze skupu i kupili az 4 sztuki to odrazu dzwonili i sam cene proponowal wyzsza niz ostatnia moja odstawa bo musza miec swoich kilku do ktorych moga pojechac i jak brakuje to kupic,,,grysza u mnie jest tylko w okolicy 3-5rolnikow hodujacych trzode o jakiej tu grupie mowic a we wsi to sami jestesmy a nawet i w gminie
PROSZĘ PAŃSTWA ZBLIŻAMY SIE DO DRAMATYCZNEGO PROGU CENOWEGO ŚWINEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JUTRO CENA 3 ZŁOTE!!!!!!!!!!!!!!!! A ZGADNIJCIE KTO BIERZE TE SWINKI????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!
PKM DUDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PKM DUDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony środa 16 sty 2008, 14:22 przez DUDUŚ, łącznie zmieniany 1 raz.
Tadzio!!!! To tylko mój pseudonim... Jestem rolnikiem a zdudą nie mam nic wspólnego.....
http://www.rolpetrol.com.pl/?JOB=wiad&wiersz=6734
Przeczytajcie sobie ten artykuł który jest pod tym linkiem.....
http://www.rolpetrol.com.pl/?JOB=wiad&wiersz=6734
Przeczytajcie sobie ten artykuł który jest pod tym linkiem.....
Waldek ty załóż sobie nowy temat CENY DLA NAIWNYCH i tam prowadz swoją propagandę. Czy ty myślisz że tu ludzie są tak głupi i wierzą w to co piszesz? Człowieku piszesz takie bzdury bo nikt jeszcze chyba nie powiedział kim jesteś. My tu wymieniamy cenę a nie siejemy propagandę, tak więc daruj sobie te posty z cenami. Firma Dubimex to chyba ty? Jeśli tak to się zgodzę że po 2.6 płacisz ale chyba że bierzesz do przerobu padline, knury i gnój z pod tych świń bo tylko tyle mogłbyś dostać u mnie za te pieniądze no i może jeszcze w ryj jak by ci coś się nie spodobało.
Witam,
Nie jestem żadnym ekspertem, ale w toczącej się dyskusji chciałbym też zabrać głos. Niezwykle gorąca dyskusja, jaka toczy się na naszym FORUM oraz „wysoka temperatura” niektórych postów na temat cen skupu świń w pełni dowodzą, że problem braku opłacalności produkcji trzody chlewnej jest ciągle aktualny. Niestety...
I trudno coś sensownego poradzić, jeśli ceny zbóż i śruty sojowej nadal rosną nie tylko w Polsce, ale na całym świecie, a ceny skupu świń w krajach UE zamiast wzrastać w podobnym tempie, zatrzymały się na poziomie 1,157 euro/kg (Dania) do 1,282 euro/kg (Hiszpania). Nieoczekiwanie w Polsce w 2 tygodniu 2008 r. była najwyższa cena skupu świń (1,385 euro/kg) spośród sześciu największych producentów trzody w UE. Ale jak dowodzą najnowsze posty, ta krótkotrwała hossa tak szybko się skończyła, jak szybko się zaczęła.
Ceny netto skupu świń wg wbc w krajach UE (wg ISN, Niemcy; dane z 15.01.2008)
• Tabela i Wykres: www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Notowania pszenicy, kukurydzy i śruty sojowej na giełdzie CBOT Chicago (dane z 15.01.2008): www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Wydaje się, że również zakłady mięsne nie bardzo wiedzą, na jakim poziomie ustali się cena skupu. Prawdopodobnie wpływa na to brak jakiejkolwiek stabilizacji na hurtowym rynku mięsa. Dotychczasowy układ wzajemnej równowagi na rynku mięsa został kompletnie rozregulowany i musi potrwać trochę czasu, zanim z powrotem powróci równowaga. Może być z tym poważny problem, bo za dużo ważnych wskaźników makroekonomicznych jest w stanie destabilizacji (kursy walut, rynek kredytów, inflacja, ceny paliw, stan zapasów zbóż, ceny zbóż itd.). W końcu równowaga musi powrócić, ale kiedy to nastąpi, nie wie nikt! Oby jak najprędzej...
Warto powiedzieć, że mimo wszystko jest pewna nadzieja. Prognoza dla UE zapowiada, że począwszy od lutego 2008 r. może brakować świń na europejskim rynku!
Wyraźnie spadnie liczba ubijanych tuczników. A stan ten może utrzymywać się aż do września 2008 r.
• Wykres uboje świń i ceny półtusz w UE 2008-01 www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Nie jestem żadnym ekspertem, ale w toczącej się dyskusji chciałbym też zabrać głos. Niezwykle gorąca dyskusja, jaka toczy się na naszym FORUM oraz „wysoka temperatura” niektórych postów na temat cen skupu świń w pełni dowodzą, że problem braku opłacalności produkcji trzody chlewnej jest ciągle aktualny. Niestety...
I trudno coś sensownego poradzić, jeśli ceny zbóż i śruty sojowej nadal rosną nie tylko w Polsce, ale na całym świecie, a ceny skupu świń w krajach UE zamiast wzrastać w podobnym tempie, zatrzymały się na poziomie 1,157 euro/kg (Dania) do 1,282 euro/kg (Hiszpania). Nieoczekiwanie w Polsce w 2 tygodniu 2008 r. była najwyższa cena skupu świń (1,385 euro/kg) spośród sześciu największych producentów trzody w UE. Ale jak dowodzą najnowsze posty, ta krótkotrwała hossa tak szybko się skończyła, jak szybko się zaczęła.
Ceny netto skupu świń wg wbc w krajach UE (wg ISN, Niemcy; dane z 15.01.2008)
• Tabela i Wykres: www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Notowania pszenicy, kukurydzy i śruty sojowej na giełdzie CBOT Chicago (dane z 15.01.2008): www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Wydaje się, że również zakłady mięsne nie bardzo wiedzą, na jakim poziomie ustali się cena skupu. Prawdopodobnie wpływa na to brak jakiejkolwiek stabilizacji na hurtowym rynku mięsa. Dotychczasowy układ wzajemnej równowagi na rynku mięsa został kompletnie rozregulowany i musi potrwać trochę czasu, zanim z powrotem powróci równowaga. Może być z tym poważny problem, bo za dużo ważnych wskaźników makroekonomicznych jest w stanie destabilizacji (kursy walut, rynek kredytów, inflacja, ceny paliw, stan zapasów zbóż, ceny zbóż itd.). W końcu równowaga musi powrócić, ale kiedy to nastąpi, nie wie nikt! Oby jak najprędzej...
Warto powiedzieć, że mimo wszystko jest pewna nadzieja. Prognoza dla UE zapowiada, że począwszy od lutego 2008 r. może brakować świń na europejskim rynku!
Wyraźnie spadnie liczba ubijanych tuczników. A stan ten może utrzymywać się aż do września 2008 r.
• Wykres uboje świń i ceny półtusz w UE 2008-01 www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Witam,
Z wielu postów wynika, że ceny skupu świń, ceny prosiąt i ceny zbóż różnią się między poszczególnymi regionami Polski nawet o 10 – 12 %. To dużo, ale taka jest rzeczywistość.
• Mapy z rynkowymi cenami prosiąt, cenami pszenicy oraz skupu świń wg wż i wbc w pierwszym tygodniu 2008 r. www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Różnice dotyczą też cen sprzedaży półtusz przez zakłady mięsne w poszczególnych regionach.
• Mapa z cenami sprzedaży półtusz www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Dyskusja na FORUM potwierdza, że takie różnice cen są na polskim rynku. Czy to dobrze, czy źle? Nie wiem, czy możliwe jest ustalenie jednej ceny skupu świń dla całej Polski? Wydaje się, że nie jest możliwe. Tak jak nie jest możliwe wyznaczenie jednej ceny na sprzedaż prosiąt czy zboża na jakimś targowisku. Ceny są ustalane w oparciu o popyt i podaż. Jeśli jest duże zapotrzebowanie, ceny rosną, jeśli zainteresowanie kupujących spada, ceny maleją.
Niestety, w międzynarodowym handlu mięsem zdarzają się silne wsparcia dla różnych organizacji i firm, które dzięki temu mogą sprzedawać półtusze nawet taniej niż skupują żywiec (dane za pierwszy tydzień 2008 r.):
• Dania: cena skupu świń = 1,157 euro/kg, cena sprzedaży półtusz = 1,070 euro/kg
• Holandia: cena skupu świń = 1,241 euro/kg, cena sprzedaży półtusz = 1,205 euro/kg
• Francja: cena skupu świń = 1,235 euro/kg, cena sprzedaży półtusz = 1,220 euro/kg
• Hiszpania: cena skupu świń = 1,282 euro/kg, cena sprzedaży półtusz = 1,303 euro/kg
Natomiast w Polsce cena skupu świń = 1,369 euro/kg, a cena sprzedaży półtusz = 1,429 euro/kg.
Podane ceny nie są wyssane z palca, tylko są oficjalnie podawane na stronach internetowych UE.
A do tego wszystkiego jeszcze nie całkiem wiadomo, jak w Danii, Francji, Hiszpanii czy Holandii kształtują się możliwości zakupu zbóż i pasz, jakie są terminy płatności, kto zaciąga kredyty i jak są one oprocentowane? I dlaczego w tych krajach sprzedawanie półtusz taniej niż skup świń jest możliwe od wielu miesięcy? I jakoś nie słychać tam o bankructwach zakładów mięsnych czy protestach rolników. Czy może ktoś to wszystko wytłumaczyć?
Z wielu postów wynika, że ceny skupu świń, ceny prosiąt i ceny zbóż różnią się między poszczególnymi regionami Polski nawet o 10 – 12 %. To dużo, ale taka jest rzeczywistość.
• Mapy z rynkowymi cenami prosiąt, cenami pszenicy oraz skupu świń wg wż i wbc w pierwszym tygodniu 2008 r. www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Różnice dotyczą też cen sprzedaży półtusz przez zakłady mięsne w poszczególnych regionach.
• Mapa z cenami sprzedaży półtusz www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Dyskusja na FORUM potwierdza, że takie różnice cen są na polskim rynku. Czy to dobrze, czy źle? Nie wiem, czy możliwe jest ustalenie jednej ceny skupu świń dla całej Polski? Wydaje się, że nie jest możliwe. Tak jak nie jest możliwe wyznaczenie jednej ceny na sprzedaż prosiąt czy zboża na jakimś targowisku. Ceny są ustalane w oparciu o popyt i podaż. Jeśli jest duże zapotrzebowanie, ceny rosną, jeśli zainteresowanie kupujących spada, ceny maleją.
Niestety, w międzynarodowym handlu mięsem zdarzają się silne wsparcia dla różnych organizacji i firm, które dzięki temu mogą sprzedawać półtusze nawet taniej niż skupują żywiec (dane za pierwszy tydzień 2008 r.):
• Dania: cena skupu świń = 1,157 euro/kg, cena sprzedaży półtusz = 1,070 euro/kg
• Holandia: cena skupu świń = 1,241 euro/kg, cena sprzedaży półtusz = 1,205 euro/kg
• Francja: cena skupu świń = 1,235 euro/kg, cena sprzedaży półtusz = 1,220 euro/kg
• Hiszpania: cena skupu świń = 1,282 euro/kg, cena sprzedaży półtusz = 1,303 euro/kg
Natomiast w Polsce cena skupu świń = 1,369 euro/kg, a cena sprzedaży półtusz = 1,429 euro/kg.
Podane ceny nie są wyssane z palca, tylko są oficjalnie podawane na stronach internetowych UE.
A do tego wszystkiego jeszcze nie całkiem wiadomo, jak w Danii, Francji, Hiszpanii czy Holandii kształtują się możliwości zakupu zbóż i pasz, jakie są terminy płatności, kto zaciąga kredyty i jak są one oprocentowane? I dlaczego w tych krajach sprzedawanie półtusz taniej niż skup świń jest możliwe od wielu miesięcy? I jakoś nie słychać tam o bankructwach zakładów mięsnych czy protestach rolników. Czy może ktoś to wszystko wytłumaczyć?
-
cena trzody
posrednik2,80+vat łowiczek okolice włocławka
-
-
corvina
winnes sie leczyc idioto co tych firm niema to spradz sobje i podzwon
niema czerniewic ?
niema dubimexu ?
niema koniarek ?
ja tu zadnych bzdur nie pisze tylko przedstawiam aktualna sytuacje
pewnie zostales ze swiniakami idioto i cie to strasznie boli ale coz ci poradze jak zes glopi
jak cos nastepnym razem napiszesz to zażyj proszek na uspokojenie
a moze kredyt cie dusi ????????
niepisz pod mojm adresem bo juz wiecej niebede cie komentowal
bo nie pisze z ludzmi z twej klasy
http://www.agro-handel.com.pl/main.php? ... =skup&l=pl
winnes sie leczyc idioto co tych firm niema to spradz sobje i podzwon
niema czerniewic ?
niema dubimexu ?
niema koniarek ?
ja tu zadnych bzdur nie pisze tylko przedstawiam aktualna sytuacje
pewnie zostales ze swiniakami idioto i cie to strasznie boli ale coz ci poradze jak zes glopi
jak cos nastepnym razem napiszesz to zażyj proszek na uspokojenie
a moze kredyt cie dusi ????????
niepisz pod mojm adresem bo juz wiecej niebede cie komentowal
bo nie pisze z ludzmi z twej klasy
http://www.agro-handel.com.pl/main.php? ... =skup&l=pl
-
cena trzody
błaszczyk z nagurkuw
- Muchozolali
Ponawiam mój pomysł : z każdego powiatu 20-30 osób , na Warszawę , na co czekamy , teraz jest najlepszy czas , Lekaże ,górnicy , nauczyciele , górników żony , a my na co czekamy , swój powiat sam , zorganizóję 1 autokar , 40 osób , rozmawiałem z 3 firmami co nas zaopatrują , zapłacą za autokar i będzie coś na rozgrzewkę , przestancie pisać i ruszcie dupy , każdy u siebie , a jak będziecie mieli konkrety to będziemy się kontaktować .
DO ROBOTY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DO ROBOTY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
cena trzody
,hdowca jestem za ale to za mało,wpierdolom nam pał i na tym sie skonczy musimy wymyslec cos,lepszego ale szybko,musi byc ,nas multum
- Muchozolali
-
cena trzody
hodowca słuchaj spotykamu wyposirodkowanym dlawszystkich,miejscu,trzeba,wszystko,dogadac wsiadamy własne,brykiijedzemy muwie powaznie
-
cena trzody
hodowca gdziei kiedy,dudus,jedziesz,tata ci pozwoli jak tak to,cie zabiore