FORUM
Ceny nawozów
-
-
- Kontakt:
Gnojowica to dobry temat w ciężkich czasach gdzie nawozy drogie... z tego co od znajomych słysze to coraz więcej używa.daniel0 pisze:Nie za mocna. Zależy jaką gnojowcę się stosuje. Wiadomo, że im lepszą paszę dostają zwierzaki, tym większą wartość nawozową ma gnojowica.
Ja w ubiegłym roku na hektar lałem średnio 15-20 tysięcy gnojówki spod macior na i około 13-15 tysięcy gnojowicy z tuczu.
Na części pól wjeżdżałem zaraz po zejściu śniegu z pola wtedy jak jeszcze jest w miarę zamarznięte. Kilka dni później były roztopy. Mimo wszystko daliśmy jeszcze po około 100 kg saletrzaka na ha w późniejszym terminie.
Na niektórych polach próbowaliśmy po roztopach i osuszeniu. Też jest porównywalnie, ale miękka gleba bardziej się ugniata.
Co do efektów to zależy jaką odmianę nawet mamy bo przypuśćmy przy wyższym pszenżycie nawet od takich ilości część zbóż kładło, ale np fidelio już super wyglądało. Plon jak na naszym terenie był praktycznie identyczny w porównaniu do lat, kiedy tylko mineralne oziminy dostawały.
Także według mnie jak najbardziej gnojowica, czy nawet gnojówka do nawożenia pogłównego ozimin się nadaje!!
-
- Kontakt:
-
-
- Kontakt:
15-02-2011 Rynek nawozów w Polsce.
Podwyżkom nie ma końca.
Zakłady podwyższyły ceny azotowych w tym tygodniu o ok. 15,00 zł do każdej tony. Najbardziej drożeją saletra amonowa, mocznik oraz saletrzak, co związane jest z dużym zapotrzebowaniem tych nawozów na wiosenny start roślin, do którego coraz bliżej...
Podwyżkom nie ma końca.
Zakłady podwyższyły ceny azotowych w tym tygodniu o ok. 15,00 zł do każdej tony. Najbardziej drożeją saletra amonowa, mocznik oraz saletrzak, co związane jest z dużym zapotrzebowaniem tych nawozów na wiosenny start roślin, do którego coraz bliżej...
-
-
- Kontakt:
Szczegółowy wykaz cen sprzedaży nawozów z całej Polski na dzisiaj (01.03.2011) dostępny na:
http://www.cenyrolnicze.pl
http://www.cenyrolnicze.pl