Strona 5 z 18
: środa 28 lis 2012, 18:52
autor: marucha
a co? po 5,9 plus 14 zeta za transport odmówili bo jakość za niska?:lol:
Chłop sprzedał na żywo i go reszta nie obchodzi co handlarz z towarem zrobi, a 3 pokłady tucznika to paszy trochę pójdzie. Kuku można do oporu ile zjedzą, dla zabawy można im trochę bani wrzucić. Święta na pokładach przeczekają po świętach cena powinna wrócić. Można też, tak radził Stan jak dziki na pole puścić to sobie same nabuchtują. Wystarczy pastucha wynająć, dużo nie weźmie. Oby tylko mrozy szybko nie nastały.
: środa 28 lis 2012, 20:15
autor: arek
jakość ok pytam bo sam chce zasiać kuku i ciekawy nowinek odnośnie kuku zawsze to 13 ton z ha a nie 6 a muszę mnogo zboża kupić
: środa 28 lis 2012, 20:51
autor: maciek*
ja z powodzneiem daje w tej chwili 30 % i spokojnie idzie w tubomatach wilgotnosc ziarna 25-26% , lochy prosne 35% , karmiace 30% , odchowalnie ze wzgledów technicznych dostaja sucha kukurydze
: czwartek 29 lis 2012, 17:01
autor: baraki
U mnie jadłospis wygląda tak:
Od 15kg do konca tuczu: 65%kiszonej +żyto i koncentrat białkowy
Locha prośna i karmiąca: Kiszona kukurydza+ koncentrat białkowy (tu dodatku żyta nie potrzeba bo sypię ręcznie do koryt.
Nie dodaje ani grama zakwaszacza, oleju itp wynalazków.
Od przyszłego tyg. przechodze na premixy+soja i rzepak, receptury już czekają

: czwartek 29 lis 2012, 17:11
autor: baraki
arek pisze:jakość ok pytam bo sam chce zasiać kuku i ciekawy nowinek odnośnie kuku zawsze to 13 ton z ha a nie 6 a muszę mnogo zboża kupić
Arek 13 ton to na 6 klasie omłóciłem, tam gdzie 6 ton zboża zbierasz to ja bym sie spodziewał raczej 15 w górę, no chyba ze suche ziarno liczysz.
: czwartek 29 lis 2012, 18:51
autor: marucha
baraki pisze:U mnie jadłospis wygląda tak:
Od 15kg do konca tuczu: 65%kiszonej +żyto i koncentrat białkowy
Locha prośna i karmiąca: Kiszona kukurydza+ koncentrat białkowy (tu dodatku żyta nie potrzeba bo sypię ręcznie do koryt.
Nie dodaje ani grama zakwaszacza, oleju itp wynalazków.
Od przyszłego tyg. przechodze na premixy+soja i rzepak, receptury już czekają

na połóweczki od razu Baraki, na połóweczki. Jak ciąć koszty to ciąć. Czasy idą coraz trudniejsze. Przetrwają najlepsi.
: czwartek 29 lis 2012, 18:52
autor: krzywy
Baraki, weź pod uwagę, że ten rok był u nas wyjątkowy. Pod względem opadów. Jęczmień nawet na bardzo słabych glebach sypał pięknie. Byłeś we wtorek w Poświętnem? Będziesz w najbliższy wtorek?
: czwartek 29 lis 2012, 21:30
autor: baraki
A co jakaś impreza jest w odeerze?
Tak sobie myślę że Mietek z tym łubinem to dobrze kombinuje, kiedys za PRL moi rodzice kisili parowane ziemniaki z dodatkiem łubinu z gniotownika i ponoć dobra pasza z tego była, myśle że jak by tak zakisic łubin razem z kukurydza to można coś dobrego upichcić, może polepszyła by się strawność łubinu i można by zastapić nim śrutę sojową.
: czwartek 29 lis 2012, 21:38
autor: mietko75
Bingo

: czwartek 29 lis 2012, 22:05
autor: marucha
to była metoda na odgoryczanie rzepaku a może i łubinu. Obecne rzepaki są 00 a dzisiejsze łubiny są tak słodkie że łyżeczką można jeść. Pod warunkiem że są słodkie.
: piątek 30 lis 2012, 07:52
autor: mietko75
Najlepsza odmiana to Zeus , rośnie po pas .
: piątek 07 gru 2012, 10:17
autor: F1
baraki pisze:U mnie jadłospis wygląda tak:
Od 15kg do konca tuczu: 65%kiszonej +żyto i koncentrat białkowy
Locha prośna i karmiąca: Kiszona kukurydza+ koncentrat białkowy (tu dodatku żyta nie potrzeba bo sypię ręcznie do koryt.
Nie dodaje ani grama zakwaszacza, oleju itp wynalazków.
Od przyszłego tyg. przechodze na premixy+soja i rzepak, receptury już czekają

A można by w miejsce żyta dać jęczmień?

: sobota 08 gru 2012, 20:07
autor: F1
Co powiecie o koncentratach firmy Neorol specjalnie dla dużych dawek kukurydzy?
: sobota 08 gru 2012, 21:31
autor: marucha
do każdej kombinacji komponentów jest tylko jeden niepowtarzalny koncentrat. Wszelkie inne są złe. Albo czegoś jest za dużo albo za mało.
: środa 12 gru 2012, 22:37
autor: baraki
Kiszona śrutowana z bagów łatwo i szybko opróżna się przy pomocy chwytaka do bel, wystarczy capnąc takiego delikwenta i ścisnąć i cała zawartość ulega spulchnieniu i staje się sypka, bez oporów wylatuje przez wentyl spustowy.
: poniedziałek 17 gru 2012, 13:49
autor: stan1069@o2.pl
: wtorek 18 gru 2012, 18:17
autor: Kazik
baraki pisze:Kiszona śrutowana z bagów łatwo i szybko opróżna się przy pomocy chwytaka do bel, wystarczy capnąc takiego delikwenta i ścisnąć i cała zawartość ulega spulchnieniu i staje się sypka, bez oporów wylatuje przez wentyl spustowy.
a wiesz baraki że też o tym myślałem i zastanawiałem się czy to się sprawdzi

Tylko jak zacznie lecieć ta QQ to bag automatycznie zmniejsza swoją objętość i obwód. To nie wysunie się bag z chwytaka jak np. połowa zawartości się opróżni?
: wtorek 18 gru 2012, 20:04
autor: F1
Lukas ciekawi mnie jedno jak ty dodałeś 0,5 litra em do tony?

: wtorek 18 gru 2012, 20:11
autor: baraki
Ja robię to w ten sposób:
-wkładam w uszy baga kształtowniki o przekroju 40/40mm, L= 1500mm
-nastepnie łapie baga chwytakiem i zawieszam w miejscu rozładunku na metalowym stelażu i wymienionych wczesniej kształtownikach
-w kolejnym kroku rozwiązuje spust i przecinam wkład foliowy
-następnie końcami chwytaka i ściskam worek w dolnej części kilkakrotnie i gotowe!
: wtorek 18 gru 2012, 23:25
autor: Tom
ja mam zakonserwowana qq mokra kwasem propionowym w tym roku I jak narazie 3 miesiace ok lezy.nie trzeba b bawic sie w bb jakies sypiesz zmijka z dyszami do stodoly na pryzme I bierzesz ile chcesz na biezaco do srutownika.koszt okolo 100 do tony/30 wilg na pol roku.ale nie daje kwasu do paszy
: wtorek 18 gru 2012, 23:29
autor: Kazik
To wyjaśnia sprawę

: wtorek 18 gru 2012, 23:56
autor: brzydal
jak dać 100zł do tony i dalej mieć mokrą kukurydzę czy nie lepiej za podobne pieniadze wysuszyć
: środa 19 gru 2012, 08:35
autor: Tom
Suszenie to 2,5 stowy kosztuje do tony a nie stowe.a ten koszt I tak odejdzie I tak w paszy bo zakwaszacz tez kosztuje. A po drugie to nasyp 400 ton w bb to porozmawiamy
: środa 19 gru 2012, 09:27
autor: mietko75
400 ton to żadna ilość , tylko nie przez dobę . Wszystko zależy od organizacji . U mnie ile śrutownik przerobi , tyle nadążamy bagować w trzy osoby . A dalsza wygoda nieoceniona .
: środa 19 gru 2012, 09:35
autor: Tom
mietko moze ty masz czas stac przy mlynie 2 tyg ja nie mam.a z pryzmy chyba latwiej brac niz z bb wsadzasz rure I srutujesz ile trzeba.
: środa 19 gru 2012, 09:54
autor: lukas1982
No to kolego Tom na 400 tonach jesteś w stosunku do BB 35000!!!!! do tyłu
i przy młynie stać nie trzeba bo można całe ziarno kisić.
a magazyn do maszyn wykorzystać.
: środa 19 gru 2012, 10:31
autor: Tom
A jak ty to wyliczyles? Co kwasu do paszy nie dajesz.
: środa 19 gru 2012, 11:16
autor: turbogrocho49
osz *** 100 do tony tym kwasem, to juz lepiej suszyc kuku, u nas suszyli po 150 olejem od tony, nie wazne jaka wilgotnosc, gosc co ma piec na wszystko, suszył po 80 od tony do 30%, powyzej brał 100
: środa 19 gru 2012, 11:26
autor: Pablo80
Ja ześrutowałem młynem w silos jakieś 70 ton. Około jednego dnia to zajeło. Suszenie wynosi mnie jakieś 70 dych ale to już tylko jeden zasyp siedem ton suchej dziennie. Za 35 tys to by Ci człowiek tam cały rok stał i miał czas na wszystko. A teraz robienie 2 ton paszy trwa godzinke. Tona zboża i dwie łychy kiszonej z silosa. Słyszałem o tym kwasie ale za taką kasę to się nie przyjmie napewno.
: środa 19 gru 2012, 12:18
autor: lukas1982
Tom pisze:A jak ty to wyliczyles? Co kwasu do paszy nie dajesz.
A dałem tyle bakterii co u stana w artykule piszą.
Koszt 3zl do tony.
BB + folia 14zl (okolo) do tony z tym że na przyszły rok będzie już tylko 5zl do tony za samą folie.
A kwasu mlekowego to qq sobie wystarczająco dużo wytworzy.
Kwas propionowy czy mrówkowy staje się pomocny przy niskiej wilgotności qq.
: środa 19 gru 2012, 12:42
autor: Tom
Lukas ty nie kisisz tylko konserwujesz przez intertacje.wiec tam kwasu nie ma mlekowego(chociaz lekki zapach w bb kwasem jest)kiszone to jest jak jest srutowane.wiec ten kwas dajesz zapewne pozniej do paszy np.ja daje 300 kg
kuku wiec wprowadzam okolo 5 kg kwasu do tony mieszanki. A ty turbo... Uwazaj co piszesz bo nie zycze sobie zeby ktos mnie od oszustow wyzywal
: środa 19 gru 2012, 12:50
autor: Bobo
Tom gdzie masz taki koszt jak 250zł suszenie??
: środa 19 gru 2012, 12:51
autor: Tom
Podlasie
: środa 19 gru 2012, 13:40
autor: F1
lukas1982 pisze:Tom pisze:A jak ty to wyliczyles? Co kwasu do paszy nie dajesz.
A dałem tyle bakterii co u stana w artykule piszą.
Koszt 3zl do tony.
BB + folia 14zl (okolo) do tony z tym że na przyszły rok będzie już tylko 5zl do tony za samą folie.
A kwasu mlekowego to qq sobie wystarczająco dużo wytworzy.
Kwas propionowy czy mrówkowy staje się pomocny przy niskiej wilgotności qq.
Ja dałem 3 litry na tonę jutro otworzę to zobaczę co z tego będzie, suszenie to moim zdaniem okradanie samego siebie.

: środa 19 gru 2012, 15:33
autor: baraki
Ja nie dodawałem niczego i super sie zakisiła. Gdym miał zrobione propionowym to musiła bym ograniczac udział kuku a tak daje 80% i jest git, zakwaszaczy rzecz jasna tez nie potrzeba!
: środa 19 gru 2012, 15:59
autor: Tom
Ok baraki ale Ty rozdrabniales I kisiles w bb a nie cala wiec kwas mlekowy tam powstal.
: środa 19 gru 2012, 16:23
autor: maciek*
Tom a jak ja kisilem cale ziarno bez dodatków , to powstał kwas mlekowy czy nie ?????? :ppppp jaka to różnica czy surowicec kiszony jest w calosci czy zesrutowany ?????? bo mnie teraz bardzo zainteresowales !!!!!!
: środa 19 gru 2012, 16:45
autor: baraki
Maćku Tom ma racje! Jak sypiesz całe ziarno do gazoszczelnego zbiornika np big baga i odcinasz dopływ powietrza to zachodzi proces inercji tzn oddychajhące ziarno szybko zużywa tlen a wydziela co2 i ten co2 zatrzymuje wszelkie procesy życiowe. Tam nie dochodzi do fermentacji mlekowej gdyż bakterie nie wnikają do wnętrza nieuszkodzonego ziarna. Fermentacja mlekowa może tam zachodzić tylko na ziarnach które sa uszkodzone lub innych drobnych zanieczyszczeniach. Kiszenie ziarna rozdrobnionego podwyższa jego wartosć pokarmową względem inercjowanego lub konserwowanego kwasem o 5% (więc tu juz koszt rozdrabniania i ładowania w bagi mamy zwrócony z nawiązką!) Suszenie zmiejsza wartosć pokarmowa względem ziarna świerzego lub inercjowanego o 15%. Także kisząc rozdrobnione ziarno jesteśmy do przodu conajmiej 100zł/tona względem suszonego już na samej wartosci odzywczej, doliczjąc koszt suszenia np 150/tona jesteśmy do przodu 250!.
: środa 19 gru 2012, 16:53
autor: lukas1982
No ok ale ziarno z BB jedzie bimbrem jak holera, to niby z czego ten zapach bo Co2 to napewno nie jest.
Poza tym czy ph ccm będzie niższe niż calego ziarna w BB ??
: środa 19 gru 2012, 17:01
autor: baraki
Jak jedzie bimbrem to nie jest dobrze bo fermentacja alkocholowa powoduje straty na energii. Powinno pachniec kiszona kapustą, wtedy jest ok.
: środa 19 gru 2012, 17:04
autor: baraki
To nie tyle chodzi o obniżenie ph. Proces kiszenia poprawia strawnośc ziarna rozkladając nieco skrobię i inne związki.
: środa 19 gru 2012, 17:05
autor: Bobo
Różnica taka że zesrutowane ziarno samo sie zakisza i całe nie wydziela zadnego kwasu i samo sie nie zakisi..
: środa 19 gru 2012, 17:10
autor: Tom
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... -o2l-TwJak zrobilem w bb cala dosyc sucha ok22% to wlasnie taki lekki zapach kwaskiem miala ale nie bimbrem[url][/url]
: środa 19 gru 2012, 17:11
autor: baraki
Zapytajcie krowiarzy to wam wytłumaczą jak to jest z kiszeniem. Kiedyś jak robiono kiszonke z kukurydzy przy pomocy starszych sieczkarni które nie miały walcy gniotących ziarna tak jak nowsze konstrukcje to potem to całe nie uszkodzone ziarno (które sie w tej kiszonce nie ukisdiło tylko przechowało jak świeże) krowa jadła z tąkiszonką i wysrywała nie strawione powodując duże straty w składnikach pokarmowych.
: środa 19 gru 2012, 17:31
autor: lukas1982
no może to nie bimber ale zapach intensywny którego już nie czuć w zbiorniku po ześrutowaniu. Wtedy to już pięknie pachnie.
Ale ph powinno być inne tzn wyższe niż ccm tak przynajmniej to rozumiem?
baraki a w takim razie do calego ziarna śrutowanego bezpośrednio przed skarmieniem dodawał byś jakiś kwas?? czy raczej mija się to z celem.
Dodam jeszcze że to ziarno z bb jest w miare miękkie. Bez problemu można pogryźć.
: środa 19 gru 2012, 18:14
autor: Muchozolali
tu z ty nie trawieni ziarna kukurydzy przez przezuwacze ma racje
jesli pogniecone zle to na sitach kałowych wychodzi tak czy inaczej
kukurydza ma specyficzną skrobie
według mnie aby była w pełni dostempna
to powina byc przed srutowaniem najpierw gnieciona
: środa 19 gru 2012, 18:22
autor: F1
Ja część ześrutowałem i daje na bieżąco to szamają aż miło i nic nie dodaję już jakieś trzy tygodnie przyrosty też w normie

: środa 19 gru 2012, 20:29
autor: baraki
Karmiłem swieżą kukurydza prosto z pola a teraz podaje kiszona i mam porównanie jak to wygląda. Według moich obserwacji dopiero po zakisze4niu ziarno kukurydzy nabiera strawności i wartości, przy karmieniu świża kukurydza w kale można było zaobserwować niestrawione kawałki, przyrosty tez bez rewelacji, na kiszonej zupełnie inna bajka.
Lukas ja jak karmiłem świeża dodawałem zakwaszacz i wydaje mi sie że tez powinieneś dokładać (przynajmiej do startera i growera).
Odnośnie tego zapachu u Ciebie: jak mówisz że całe ziarno ma jakis tam zapach który podejrzewam że pochodzi od emów które namnożyły się na powierzchni ziarna i drobnych zanieczysczeniach ale nie wniknęły wgłab ziarna stąd zapach po zesrutowaniu znika. U mnie w zapachu gotowej paszy mocno czuć kwas mlekowy (kiszoną kapustę).
: środa 19 gru 2012, 20:50
autor: F1
A po jakim czasie zaczołeś karmić ?Czemu uważasz że em nie wnikną w ziarno?
: środa 19 gru 2012, 21:21
autor: ciacho
Baraki jaki dodajesz premiks badz kokoncentrat do ccm?pozd