FORUM
Uprawa zboz
Pablo80 pisze:U mnie pszenica jakaś niewydarzona więc wylegaczem nie mam co pryskać. Zeby z 6 ton dała to bym się prawie zdziwił 5 też nie będę płakał. Cerone możesz dać dziś nim pryskałem mieszanke jarą bo na 70 cm wyrosła i ledwo stoi. O pszenicy też jest w ulotce tylko jak już się kłosi to chyba troche późno.
mieszankę masz 70 cm wysoką

Aco juz ci sie wykłosiło czy jest w trakcie czyli pi razy dzwi w terminie u mnie tez jest na wysokosc kolana ale jeszcze moze ciut wybujac a po kłosie sądze ze plon bedzie git no ale pogoda.Policz ile bedzie ziarniaków w kłosie razy obsadamarek mokwa pisze:panowie jak żyje jeszcze nigdy pszenżyto nie wykłosiło sie w maju a zwłaszcza na połnocy kraju mało tego jest wysokie na wysokość kolana agronomi mówią że to nic dobrego nie wróży a jak u was ??????//////
jarek daj tilt turbo na borwo i powinno być ok u mnie w zwszłym roku było to samo najpierw grenado było super zdrowe a w borwo mączniak siedział też mówiłem że z borwo zrezygnuje ale później grenado takiej rdzy dostało żę szok 2 razy je pryskałem a borwo juz nic nie brało zdrow liść flagowy i podflagowy był do końca i na kłosie też nic nie było finał był taki że grenado dało 4 t a borwo grubo ponad 5 t
-
-
Ale rośliny wykorzystują nawozy podane dolistnie lepiej niż doglebowo w przypadku nawozów azotowych około 2xlepiej więc jeżeli dać 12kg mocznika na ha w 2 dawkach to powinno dostarczyć 20kg azotu w czystej formie dodatkowo dorzucił bym siarczan magnezu i mikroelementy i powinno być lepiej niż sypnięcie samego azotu na glebę i niech jeszcze nie popada to część się ulotni i kasa w błoto. Oczywiście jeżeli panuje susza to ostrożnie z nawożeniem dolistnym lepiej mniej a częściej. Ja już 3x na pszenicę ozimą jechałem dolistnie i jeszcze raz ją pociągnę z dodatkiem fosforu i potasu i jak była taka sobie jeszcze trochę dostała strzała z grzyba to teraz wygląda pięknie.
-
Racja źle sprecyzowałem chodziło mi o to że 2x12kg mocznika dostarczy 11,5 azotu a efekt może być ja przy sypnięciu 50 kg mocznika przy założeniu że roślina wykorzysta to 2xlepiejNROLNIK pisze:2 X 12 KG MOCZNIKA TO JEST 11,5 KG AZOTU
Jak nie liczy się dawka na ha?? Duże dawki to można dać na początku ale nie na kłos na ozimą a o to było pytanie.
Maćkowi chodzi zapewne o to że dawka N zależy nie tylko od stężenia cieczy roboczej ale także od jej ilości zużytej na/ha. Tyle że ta ilość tez ma swoje granice bo łan jest wstanie wchłonąć tylko pewną określoną ilość cieczy a jeśli przekroczymy tę granice to roztwór z płynie do gleby. Im wcześniejsza faza wzrostu tym większe stężenie można zastosować ale miejszą ilość cieczy na ha jest wstanie wchłonąć łan, z kolei w bardziej zawansowanych fazach łan jest wstanie wchłonąć dużo cieczy ale trzeba mocno ograniczyć stężenie, także w praktyce ilość azotu jaką można dostarczyć w jednorazowym zabiegu na ha jest stała.
- marek mokwa
- Kontakt:
Niestety, obawiam się że drogie zboże rozłoży polską hodowlę, poprostu większość polskich gospodarstw nie wytrzyma konurencji z zachodem. W warunkach kiedy cena paszy determinuje koszty produkcji decydujące znaczenie ma jej niskie zużycie, holenderskie tuczarnie mają zużycie paszy na poziomie 2,4/kg przyrostu!!! Dotychczas polacy braki technologiczne nadrabiali tanią robocizną ale droga pasza wytrąciła nam tę przewage z ręki.
-
-
uprawa zboz
Oni nadgonia geba bo podobno niemieli czym obsiac .Gratka ty pewnie bys chcial zeby po 500 bylo i pewnie bedzie ale za 400 kg.gratka pisze:ja mysle ze zboze bedzie po 500 zł bo wystarczy ze jest plon na ukrainie, węgrach i w rosji i jestesmy zalani zbożem... i moze byc susza w calej europie to oni i tak to nadgonią...
https://picasaweb.google.com/1029908969 ... 4157371810
To się działo dziś u mnie, spadło 40 litrów wody.
To się działo dziś u mnie, spadło 40 litrów wody.