FORUM
Ceny skupu zbóż
Agrolok jak najbardziej, wielkokrotnie handlowałem z nimi zbożem ale zawsze kupowałem, ostatnio mają ceny dla mnie jako kupujacego nie do przełknięcia tzn pszenżyto z dowozem na wlkp przed 2 tygodniami 860 netto obecnie >900 netto , tylko soja ostatnie czasy atrakcyjna cenowo 2190 brutto przy worku na dzis
Spróbój jeszcze do Transrolu maja z 13 wanien wiec nie taka mała firma, http://www.transrol-leszno.pl/ też tylko kupowałem u nich , reklamowali się że przy skupie zboża płaca w dniu odbioru
Spróbój jeszcze do Transrolu maja z 13 wanien wiec nie taka mała firma, http://www.transrol-leszno.pl/ też tylko kupowałem u nich , reklamowali się że przy skupie zboża płaca w dniu odbioru
-
Dziekuje wszystkim za pomoc może cos z tego będzie .
agrolok wczoraj soja 46 -2330 dla 8t BBB
s rzepak - 1332 dla 5T
s słonecznik 1437 dla 5T
To mi może drogo wychodzi bo sie targować nie potrafię - rolprem gostyń soja 46 dzisiaj 2270 dla 5T
Don dla jakiej ilości dali Tobie taką cenę na soje ? gdzie jest po tyle soja?
W zeszłym tygodniu mogłem brać po 2150 ale się pozmieniało .
Dawał ktoś makuch sojowy ukraiński ? Bo ma coś takiego być za tydzien dwa , ceny nie znam no i minimum 24 T albo wagon.
wszystko brutto z dostawą
agrolok wczoraj soja 46 -2330 dla 8t BBB
s rzepak - 1332 dla 5T
s słonecznik 1437 dla 5T
To mi może drogo wychodzi bo sie targować nie potrafię - rolprem gostyń soja 46 dzisiaj 2270 dla 5T
Don dla jakiej ilości dali Tobie taką cenę na soje ? gdzie jest po tyle soja?
W zeszłym tygodniu mogłem brać po 2150 ale się pozmieniało .
Dawał ktoś makuch sojowy ukraiński ? Bo ma coś takiego być za tydzien dwa , ceny nie znam no i minimum 24 T albo wagon.
wszystko brutto z dostawą
Ostatnio zmieniony środa 21 lis 2012, 23:00 przez mediastore, łącznie zmieniany 1 raz.
Mnie tez dziś przytkało. Agrifirm (dawne CHV) podpisuje kontrakty na kukurydze 970 i pszenice paszową 1070 netto. masakraDon pisze:Chciałem kupić pszenzyto po 860 ,zero zainteresowania w okolicy tą ceną, wiec jade podejrzec cene na skupie i co:
910 brutto pszenżyto w skupie soufflet polska, pszenica paszowa ponad 1000
dzwonie do Ferm Drobiu Wozniak z Lasocic a tam skupują pszenżyto po 900 netto
-
Tak w ogóle to pozostało coś pszenżyta po zimie w Twojej okolicy. U nas z pszenżytem jest krucho ale to już było wiadome wiosną. Poproś Barakiego niech Ci podeśle łódkę zboża z Mazowsza tam nie wymarzło i plony były rekordowe. Marucha także nakupił za grosze w trakcie żniw a teraz sprzedaje drożej ale On nie jest spekulantem tylko przedsiębiorcą. Spekulant to Mietek, gdyż skupił zbyt mało zboża żeby móc zostać przedsiębiorcą według wykładni Magiera.Don pisze:Chciałem kupić pszenzyto po 860 ,zero zainteresowania w okolicy tą ceną, wiec jade podejrzec cene na skupie i co:
910 brutto pszenżyto w skupie soufflet polska, pszenica paszowa ponad 1000
dzwonie do Ferm Drobiu Wozniak z Lasocic a tam skupują pszenżyto po 900 netto
-
-
-
-
Jak na razie to te ceny to wielka lipa .Co było w pogodzie na świecie to powinniście dzięki mnie wiedzieć
W tym tygodniu mówili że analitycy spodziewali się że mniejsze światowe zbiory zrekompensują zbiory w Argentynie a tu pogoda sprawiła że w tym kraju pada , pada i ciągle pada . Teraz przewidują ogromny spadek plonów Argentyńskich a i w Europie widoki są nie ciekawe . Włosi pod wodą , Wyspy Brytyjskie kraj z najwyższymi plonami na świecie , prawie cały pod wodą .
Ceny idą do góry , ale strasznie słabo . Pyra latem kosztowała 10 gr a koszt produkcji to jakieś 20 gr , ale teraz po kilku miesiącach zdrożały o 500%
Po 50 groszy dają w domu a na rynku 60 gr
Miejmy tylko nadzieję że po nowym roku jak już wywiozą co było do wywiezienia ,to i w ziarenkach będzie ruch o kilkaset %.

Ceny idą do góry , ale strasznie słabo . Pyra latem kosztowała 10 gr a koszt produkcji to jakieś 20 gr , ale teraz po kilku miesiącach zdrożały o 500%
Po 50 groszy dają w domu a na rynku 60 gr
Miejmy tylko nadzieję że po nowym roku jak już wywiozą co było do wywiezienia ,to i w ziarenkach będzie ruch o kilkaset %.

A więc:mietko75 pisze:Marzenia nic nie kosztują .
1. Marzysz o wysokich cenach zbóż,
2. Jesteś za niskimi cenami tucznika,
3. Sam tuczysz,
4. Rozbudowujesz chlewnie,
czyli wniosek z tego taki, że uważasz iż wszyscy hodowcy to konkurencja i trzeba wysokimi cenami zbóż, niskimi cenami tucznika pozbyć się jak najwięcej konkurentów. Ok teraz wszystko jasne...
ps: jeżeli już chcesz wysyłać kogoś do podstawówki z żywienia to pójdź z nim do szkoły tylko na lekcje matmy bo nie wiedzieć ile Ci świnie zjadły i za ile to trochę słabo jak na szanującego się hodowcę.
- mytotoksyna1
co nie którzy szybko zapomnieli jaki zapach mają kabanki ,byłem u gościa który chce sprzedać pszenicę i nie dosyć że ma dwuletnią to jeszcze z robakiem ale w cenie zakupu może je zagazować , cena oczywiście 1000/T ,a sam zrezygnował z hodowli bo się nie opłacało
czy czasami już się nie przewraca w głowach co nie którym 

Witam!
Dwa lata temu (koniec listopada 2010 r.) cena skupu tuczników wynosiła 3,60 zł/kg wż, cena sprzedaży pszenicy paszowej 680 zł/tonę, czyli za 1 kg żywca można było kupić 5,3 kg pszenicy paszowej.
Po dwóch latach (koniec listopada 2012 r.)…
Cena sprzedaży tuczników wynosi 5,70 zł/kg wż, cena sprzedaży pszenicy paszowej 1000 zł/tonę, czyli za 1 kg żywca można kupić 5,7 kg pszenicy paszowej!
Niewielki postęp…
Jak widać, produkcja świń to zajęcie wyłącznie dla twardych ludzi.
I do tego bardzo dobrych specjalistów!
A tak przy okazji. Na świecie raczej mało kto karmi świnie pszenicą... Pszenica to przede wszystkim zboże chlebowe.
Dwa lata temu (koniec listopada 2010 r.) cena skupu tuczników wynosiła 3,60 zł/kg wż, cena sprzedaży pszenicy paszowej 680 zł/tonę, czyli za 1 kg żywca można było kupić 5,3 kg pszenicy paszowej.
Po dwóch latach (koniec listopada 2012 r.)…
Cena sprzedaży tuczników wynosi 5,70 zł/kg wż, cena sprzedaży pszenicy paszowej 1000 zł/tonę, czyli za 1 kg żywca można kupić 5,7 kg pszenicy paszowej!
Niewielki postęp…
Jak widać, produkcja świń to zajęcie wyłącznie dla twardych ludzi.
I do tego bardzo dobrych specjalistów!
A tak przy okazji. Na świecie raczej mało kto karmi świnie pszenicą... Pszenica to przede wszystkim zboże chlebowe.
-
Moje myśli są głęboko przemyślane . Nauczka jest potrzebna . Jak nikt nie wierzył w " moje prognozy pogody " , to niech teraz płacze i płaci .
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 gru 2012, 21:35 przez mietko75, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mietek to że prognozy się sprawdzily to fakt
ale faktem jest równiez to ze Ty sam w to nie wierzyłeś
dlaczego ;
1. bo zamiast dyni wsadziłbyś sobie kuku
2,zamiast zakisić kuku powinieneś wysuszyć
3. najważniejsze po kiego ++++ żeś te warchlaki sobie kupił

teraz ja się zabawie w prognozy
do Maja świnie po 4,5
od sierpnia warchlaki po 450 za sztuke
ale faktem jest równiez to ze Ty sam w to nie wierzyłeś
dlaczego ;
1. bo zamiast dyni wsadziłbyś sobie kuku
2,zamiast zakisić kuku powinieneś wysuszyć
3. najważniejsze po kiego ++++ żeś te warchlaki sobie kupił

teraz ja się zabawie w prognozy

do Maja świnie po 4,5
od sierpnia warchlaki po 450 za sztuke

jęczmień -78zl,
żyto- 60zl,
mieszanka 50-70% owsa- 60zl,
owies 50-55zl ładny a 45zl lichostwo ale i tak lepsze to i tańsze od otrąb.
Takie oferty znajduje w lokalnym portalu, ilości 2-3 tony i trzeba jechać. Tym sie na razie ratuje plus polska soja. o pszenicy już dawno świnie zapomniały, czasem tylko coś sie trafi 3-ciej kategorii
żyto- 60zl,
mieszanka 50-70% owsa- 60zl,
owies 50-55zl ładny a 45zl lichostwo ale i tak lepsze to i tańsze od otrąb.
Takie oferty znajduje w lokalnym portalu, ilości 2-3 tony i trzeba jechać. Tym sie na razie ratuje plus polska soja. o pszenicy już dawno świnie zapomniały, czasem tylko coś sie trafi 3-ciej kategorii
Wyobraz sobie że nigdy nie chciałem i nadal nie chcę aby zbożowcy dokładali do interesu ,nie chcę też tucznika po 7 bo za jakiś czas w sklepie nikt by tego nie kupił bo już i tak ludziska na jedzeniu oszczędzają ,choć przy tych cenach pasz jeżeli nadal będą szły tak w górę to może się okazać że do przeżycia i ta 7-mka będzie niewystarczająca ,ale pomyśl że ta krótko wzrocznośc ZM ,firm paszowych no i zbożowców przyczyniło sie do tak dużego spadku pogłowia ale proszę bardzo mamy wolny rynek i jeżeli znajdziesz kupca np. na pszenicę po 2 tys.to gratulacje umiejętnosci dobrego handlu tylko czy wróci po następną tone? Obstawiam że nie ,ale tak trzymać w razie czego świnie w zoo też będą chciały jeśc , tylko myślenie co niektórych rolników że nawet z robakiem zboże pójdzie za tysiaka to lekkie nieporozumieniekuzaj63 pisze:@Andre znaczy sie że jak kabany będą po 7PLN za żywą to Ty będziesz sprzedawał po 6 ?
Mietko napisał Tego trzeciego punktu teraz mocno żałuję , ale do dzisiejszego dnia nie spasłem jeszcze ani jednego ziarenka z tego roku , prócz kuku . Miałem spore zapasy z wołkiem i nie było wyjścia . Jeszcze mam takiego trefnego towaru jakieś 50t i reszta to elita .mietko75 pisze:Wielu głąbów, głupka ze mnie robiło a teraz jak by mnie dorwali to i łomot chcieli by za swą głupotę spuścić . Całe szczęście że mieszkamy od siebie daleko i na dodatek jestem niesłychanie szybki , to i mogę prawdę pisać .
Mietko, Mietko
zawsze mówiłem że masz łeb na karku ale na pomysł aby w oczekiwaniu na ziarenka po 1,4 bez niczyjej łaski, zaprzęgając do pracy armię owadów przerobić je na pełnoporcjówkę wartą na dzisiaj przynajmniej tyle samo nie wpadłby nikt.
Jeden tylko cię robił Mietko, jeden